Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Δεντροφύτευση στον Αγ. Ιωάννη Αλιβερίου  (Αναγνώστηκε 416 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Kallioph
Hero Member
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα

« στις: Ιανουάριος 09, 2008, 12:08:53 μμ »

Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης, του χωριού Άγιος Ιωάννης στο Αλιβέρi προμηθεύτηκε 5.000 δέντρα και θάμνους απ' τα φυτώρια του Δασαρχείου. Οι κάτοικοι του χωριού θα τα φυτέψουν, τις προσεχείς ημέρες, σε δρόμους του χωριού, σε λόφους, σε ρεματιές, σε ελεύθερους χώρους, όπου το φυσικό περιβάλλον υπέστη σοβαρές ζημιές με την καταστροφική πυρκαγιά. Το σύνθημα είναι αγώνας για ένα καλύτερο περιβάλλον.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 11, 2008, 02:03:57 μμ »

http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=111

Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης του Αγ. Ιωάννη Αλιβερίου, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση των προβλημάτων που προέκυψαν απ' την πύρινη λαίλαπα της 25ης Αυγούστου, την Τρίτη θα μεταφέρει στο χωριό 5.000 δέντρα και θάμνους που πρόκειται να φυτευθούν στους δρόμους. Απ' την Ακτή Νηρέως, η οποία ανήκει γεωγραφικά στον Άγιο Ιωάννη, θα ξεκινήσει η δεντροφύτευση και θα καταλήγει στο χωριό από διαφορετικές οδούς.

Το πρόβλημα όμως είναι η παρουσία μερικών, λίγων, ασυνείδητων κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν μετέφεραν τα γιδοπρόβατά τους σ' άλλα μέρη. Προφανώς δε σέβονται το φυσικό περιβάλλον που για δεκαετίες τους φιλοξενεί. Ας αφήσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά αυτό το έρμο περιβάλλον; Οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν και αντιλήφθηκαν το πρόβλημα που προέκυψε. Ένας είναι που αφήνει το κοπάδι του και τρώνε τα βλαστάρια που σκάνε με γοργούς ρυθμούς. Κάποιοι, άλλοι πονηροί, που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του βουνού, προς Αμάρυνθο, η οποία και δεν έχει καεί, αφήνουν τα γίδια τους τα βράδια και φτάνουν μέχρι και τους πρόποδες του βουνού μας, του αγαπημένου μας βουνού. Η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική προς κάθε κατεύθυνση. Αύριο 7/1/2008 θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασονομείο Αλιβερίου. Σκοπός μας η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 16, 2008, 09:20:56 πμ »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης που συγκροτήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου προέβη σε μια σειρά ενεργειών, προσπαθώντας να προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν. Στα πλαίσια της δραστηριοποίησής  μας προβήκαμε σε επαφές με όλους τους βουλευτές του Νομού παραδίδοντάς τους Υπόμνημα σειράς καίριων αιτημάτων, δημοσιοποιήσαμε τα αιτήματα στον Τύπο και τα προβάλαμε μέσω του διαδικτύου, επικοινωνήσαμε έγκαιρα με το Τμήμα Μέτρησης Διοξινών του Ινστιτούτου του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος, για να διαλευκάνουμε τις φήμες περί διοξινών στην περιοχή μας.

Όμως, στις τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούσαμε αυτό που ομόφωνα προέκυπτε, πάνω απ’ όλα, είναι το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Μια καταστροφή με ανυπολόγιστες, ακόμη, συνέπειες. Έτσι, καταλήξαμε πως πρωτίστως, αυτό που χρειάζεται είναι μια ένδειξη έμπρακτης αγάπης προς τη φύση, η οποία παράλληλα θα λειτουργήσει και σαν μια ένεση ηθικού προς τους εαυτούς μας.

Γι’ αυτό, αποφασίσαμε την παραγγελία θάμνων και δέντρων, μέσω του Δασαρχείου, έτσι ώστε να δεντροφυτεύσουμε τους ελεύθερους χώρους του χωριού, τους δρόμους, τις ρεματιές κ.λ.π. Το δασαρχείο μας ενέκρινε 5.000 δενδρύλλια και θάμνους, τα οποία και παραλάβαμε. Γι’ αυτό:
Την Κυριακή 20/1 και ώρα 10:00 στο χώρο του Κοινοτικού Γραφείου σας καλούμε όλους για να προχωρήσουμε στην πρώτη φάση της δεντροφύτευσης.

Ας δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας για τη φύση, υιοθετώντας ο καθένας μας όσα δέντρα μπορεί, αναλαμβάνοντας το φύτεμά τους και την περαιτέρω φροντίδα τους. Τώρα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να δείξουμε το πόσο νοιαζόμαστε για τον τόπο, όλοι ανεξαιρέτως, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, αν μπορείτε καλέστε και τους φίλους σας, επικοινωνήστε και με τους Αγιαννίτες που διαμένουν εκτός του χωριού και ανακοινώστε τους την ενέργειά μας, γιατί η φύση δεν ανήκει σε κανέναν μας, ανήκει σ’ όλους. Ο αέρας που αναπνέουμε είναι κοινός και δεν αγοράζεται, μπορεί όμως να βελτιωθεί με τους αγώνες μας και την αγωνιστικότητα μας. Κι όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Πλούταρχος, στα Ηθικά: «Οι βάσεις της αρετής βρίσκονται στη φύση, η καλλιέργειά της όμως είναι έργο της παιδείας. Η φύση χωρίς τη μάθηση είναι τυφλή».

Φυτεύοντας λίγα δέντρα και βλέποντας να ριζώνουν και να μεγαλώνουν, έτσι θα ριζώνει και θα μεγαλώνει η αγάπη για τον τόπο μας. Ας θυσιάσουμε λίγο απ’ τον ελεύθερο χρόνο μας, ας αφήσουμε για λίγο τις δουλειές μας το περιβάλλον μας χρειάζεται.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1 ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΗ
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 22, 2008, 09:55:22 πμ »

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για δεντροφύτευση και σταδιακή αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή ήταν η πρώτη φάση, στη συνέχεια θ' ακολουθήσουν κι άλλες μέχρι να φυτευθούν και τα 5.000 δενδρύλλια και θάμνοι που περέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης, μέσω του Δασαρχείου και των κρατικών φυτωρίων. Με την ελπίδα  το ρυάκι να γίνει ποτάμι. Οι Αγιαννίτες, αλλά και φίλοι απ' τη γύρω περιοχή προσέτρεξαν με χαρά, στα πρόσωπά τους ήταν χαραγμένο έντονο το αίσθημα της ικανοποίησης. Αυτή η κίνηση ήταν σημαντική και για εμάς, ως ανθρώπους, μετά το τεράστιο πλήγμα που δεχτήκαμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που βρέθηκε ανάμεσά μας, αλλά και σ' αυτούς που η σκέψη τους ήταν μαζί μας.

Με εκτίμηση
Καταγράφηκε

Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: