Μερικά στοιχεία από συνέντευξη του κ. Σουφλιά.
http://www.minenv.gr/download/2007-03-13.simia.synentefxis.gia.klimatologikes.allages.doc.Βασικά Σημεία Δηλώσεων για αλλαγές κλίματος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Σήμερα ενημέρωσα την Κυβερνητική Επιτροπή για την πολιτική που εφαρμόζουμε προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο.
Το θέμα των κλιματικών αλλαγών εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι, αναμφίβολα, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σύνθετο, η αντιμετώπιση του οποίου προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το Πρωτόκολλο του Κυότο δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 8% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2008- 2012 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η Ελλάδα, σύμφωνα και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι υποχρεωμένη να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου στο 25%, με βάση το 1990 για ορισμένους ρύπους και το 1995 για άλλους, για το διάστημα 2008-2012. Αυτό αποτελεί τον εθνικό μας στόχο.Πριν σας αναλύσω την πολιτική που εφαρμόζουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας θα μου επιτρέψετε, καταρχήν, να σας ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το θέμα.
Συγκεκριμένα :
1. Τα αέρια του θερμοκηπίου που ελέγχονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι
- το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
- το μεθάνιο (CH4) ,
- το υποξείδιο του αζώτου (N2O)
- και οι υδροφθοράνθρακες (HFCs, PFCs, SF6)
Η Ελλάδα έχει επιλέξει ως έτος βάσης για τις εκπομπές των τριών πρώτων αερίων (CO2, CH4 και N2O) το 1990, ενώ για τα F-gases το 1995.
2. Οι βασικές πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ελλάδα και η συμβολή τους στις συνολικές εκπομπές σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή που έχει κατατεθεί στην Γραμματεία της Σύμβασης για τη κλιματική αλλαγή (απογραφή έτους 2006, στοιχεία ετών 1990-2004) είναι:
• Ο τομέας Ενέργεια με συμμετοχή 78,6% στις συνολικές εκπομπές. Το 2004, η πλειοψηφία των εκπομπών (55,3%), προήλθε από την ενεργειακή βιομηχανία, το 20,6% από τις μεταφορές, το 9,1% από την βιομηχανία, το 13,4% από τον οικιακό, εμπορικό και αγροτικό τομέα ενώ οι εκπομπές από διαφυγές αερίων συμμετείχαν κατά 1,6%.
• Ο τομέας Βιομηχανικές Διεργασίες με συμμετοχή 10,3% στις συνολικές εκπομπές
• Ο τομέας Χρήση διαλυτών και άλλων προϊόντων με συμμετοχή 0,1% στις συνολικές εκπομπές
• Ο τομέας Γεωργία με συμμετοχή 8,7% στις συνολικές εκπομπές
• Ο τομέας Απόβλητα με συμμετοχή 2,4% στις συνολικές εκπομπές4. Οι συνολικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου εκφρασμένες σε ισοδύναμες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (δεν συμπεριλαμβάνεται ο τομέας Χρήσεις Γης, Αλλαγές Χρήσεων Γης και Δασοπονία - ΧΓΑΧΓΔ), το 2004 παρουσιάζουν αύξηση κατά 23,9% σε σχέση με τις εκπομπές βάσης.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβάνεστε ότι καταρχήν η προσοχή όλων μας επικεντρώνεται στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ συμμετέχει κατά 73% στο συστήμα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα και συνεπώς εκπέμπει το 40% του συνόλου αερίων ρύπων του θερμοκηπίου της χώρας. (ΣΧΟΛΙΟ*ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Κ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ)Και περνάω τώρα στην ολοκληρωμένη πολιτική που εφαρμόζουμε για τις κλιματικές αλλαγές. Η πολιτική αυτή βασίζεται σε πολύ συγκεκρεκριμένα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου:
...