http://www.nline.gr/index.php?p=966Με το μότο ζωής «Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη και σπορέλαια της κουζίνας σας, αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», ο Αντώνης Χατζηανδρώνης, έκανε την οικολογική συνείδησή του επάγγελμα και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ξεκίνησε μια επιχείρηση ανακύκλωσης καμένων λιπών - σπορέλαιων.
Αντώνης ΧατζηανδρώνηςΔιατηρώντας ένα μικρό ελαιουργείο στο Αιγίνιο Πιερίας κι έχοντας ήδη τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ο κ.Χατζηανδρώνης ξεκίνησε να συλλέγει τα καμένα λάδια από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας.
Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρία τηρεί όλες της προδιαγραφές που απαιτούνται βάση της νομοθεσίας της Ε.Ε., όπως άδεια διάθεσης λυμάτων, περιβαλλοντολογικούς όρους, βιολογικό καθαρισμό. Όπως μας εξηγεί, το ανακυκλωμένο λάδι που προκύπτει από τα καμένα λίπη της κουζίνας χρησιμοποιείται για την παραγωγή του βιοντίζελ, ενός καθαρότερου καύσιμου. Η προσθήκη του βιοντίζελ στο συνηθισμένο ντίζελ κίνησης είναι πιο προσφιλή στο περιβάλλον κι έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών ρίπων και καπνού.
Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη της κουζίναςΗ διαδικασία είναι απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι εστιάτορες είναι να συλλέγουν τα καμένα λίπη και σπορέλαια στα μεγάλα αποθηκευτικά δοχεία που τους δίνονται. Στη συνέχεια, η ίδια η εταιρία συλλέγει τα δοχεία από τα εστιατόρια και αφήνει κάποια άδεια μέχρι την επόμενη παραλαβή τους. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.
Όλα τα δοχεία με τα καμένα λίπη συγκεντρώνονται στις ειδικές εγκαταστάσεις για να ακολουθήσει η διαδικασία καθαρισμού. Το φιλτράρισμα γίνεται με φυσικό τρόπο. Το καμμένα λίπη απλώς κοσκινίζονται σε ένα δονητικό μηχάνημα (κόσκινο). Το καθαρό σπορέλαιο που βγαίνει αδειάζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή για να σταλεί στη συνέχεια στις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ.
«Πρόκειται για μια τελείως απλή διαδικασία, που όμως χρειάζεται οργάνωση και σωστό συντονισμό, κυρίως για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι ποσότητες από τα εστιατόρια και τους χώρους μαζικής εστίασης», αναφέρει ο κ. Χατζηανδρώνης.
«Από την άλλη πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε».
Πρωτοπόροι οι Ευρωπαίοι
Περισσότεροι από 100 τόνοι καθαρού σπορέλαιου αποστέλλονται μηνιαίως από την μονάδα του κ. Χατζηανδρώνη για τη παραγωγή βιοντίζελ.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, τη Δανία, τη Τσεχία και την Αυστρία λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη των χώρων μαζικής εστίασης. Το κράτος εκεί υποχρεώνει τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης να στέλνουν τα καμένα λίπη προς ανακύκλωση. Στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις δύο, η μία εκ των οποίων είναι αυτή του κ. Χατζηανδρώνη.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία συνεργάζεται με επαγγελματίες της μαζικής εστίασης από τη Δράμα μέχρι τα Γιάννενα, τη Λάρισα και το Βόλο, ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη της κουζίνας τους προς ανακύκλωση, αντί να τα πετάξουν στο νεροχύτη.
info…
Βιοντίζελ = Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ή μηχανές που καταναλώνουν πετρέλαιο. Για την παραγωγή του, χρησιμοποιούνται κυρίως φυτά αγροτικής παραγωγής αλλά και ζωικά λίπη, παραπροϊόντα καλλιεργειών, ακόμα και τηγανισμένα λάδια. Το βιοντίζελ δεν επαναφέρει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα που η φύση έχει «αποσύρει» εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρά μόνο όσο δέσμευσαν, στην εποχή μας, οι οργανισμοί από τους οποίους παράγεται.