http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20071103&nid=6473193&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876E-Βιβλιοθήκη link:
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=151&Itemid=101Μία «αυθαίρετη» βιομηχανική ζώνη με περισσότερες από 63 βιομηχανίες και βιοτεχνίες ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα και τα επιφανειακά νερά στον Κάμπο της Αγυιάς Χανίων.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής σε άμεσο κίνδυνο τίθενται τα υδατικά αποθέματα του μεγαλύτερου μέρους του Νομού Χανίων.Την ίδια ώρα η Νομαρχία Χανίων χαρακτηρίζει την παράνομη εγκατάσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων ως «άτυπη». Οι μονάδες αυτές, όμως, όπως διαπίστωσαν «ΤΑ ΝΕΑ», βρίσκονται πολύ κοντά στην προστατευόμενη λίμνη της Αγυιάς- ενταγμένη στο δίκτυο
ΝΑΤURΑ 2000 καθώς και στις υδροδοτικές εγκαταστάσεις της πόλης των Χανίων και άλλων οικισμών.
Κι όμως, στη συγκεκριμένη περιοχή
καταλήγουν λύματα βιομηχανιών μέσω αρδευτικών καναλιών που είχαν δημιουργηθεί στα πλαίσια του αναδασμού της Αγυιάς το 1978.«Θα γίνουμε Ασωπός». «Δεν θέλουμε να γίνουμε άλλος ένας Ασωπός», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λεωνίδας Περατσάκης, κάτοικος της περιοχής. «Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν εγκατασταθεί στον κάμπο δεκάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες λόγω του αναδασμού και του χαρακτηρισμού της γης ως “υψηλής παραγωγικότητας” δεν θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται εδώ. Ενώ το 1998 οι μονάδες ήταν πάνω-κάτω 5, τώρα έχουν ξεπεράσει τις 63 με τις περισσότερες να έχουν εγκατασταθεί από το 2004 και μετά. Ανατολικά της πόλης των Χανίων, στα Τσικαλαριά, υπάρχει ήδη βιομηχανικό πάρκο, το οποίο είναι κορεσμένο αλλά με μία επέκταση θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτές τις μονάδες. Λόγω της ανευθυνότητας των αρμοδίων σήμερα στον κάμπο υπάρχουν τσιμεντοβιομηχανίες, διαλυτήρια οχημάτων, μονάδες παραγωγής ασφαλτόπισσας, μεταποίησης κρεάτων, μεταλλουργικές- ακόμα και μονάδα με χημικά. Όλα αυτά παράγουν απόβλητα που ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα αλλά και τη λίμνη της Αγυιάς», επισημαίνει ο κ. Περατσάκης.
Στα όρια της προστατευόμενης λίμνης της Αγυιάς, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, λειτουργεί εργοστάσιο κατασκευής έτοιμων βόθρων. Απέναντι βρίσκεται το αντλιοστάσιο για το δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Χανίων, των οικισμών Βαρύπετρου και Γαλατά, του Ακρωτηρίου και πολλών ακόμα περιοχών του νομού.
«Εδώ καταλήγουν τα νερά που κατεβαίνουν από τα Λευκά Όρη. Εκτιμούμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου είναι από τους μεγαλύτερους στην Κρήτη. Είναι κρίμα να μολυνθεί από τη βιομηχανική δραστηριότητα», λέει ο Στέφανος Γιαννικάκης, κάτοικος Βαρύπετρου, και επισημαίνει ότι η στάθμη των υπογείων υδάτων βρίσκονται σε πολύ μικρό βάθος με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ρύπανσης από την απόρριψη αποβλήτων.
Νερό στο ενάμισι μέτρο. «Όταν σκάβουν για να χτίσουν τα θεμέλια οικοδομών βρίσκουν νερό στο ενάμισι μέτρο. Δεν έχει χτιστεί κτίριο στην περιοχή που να μην έχει χρησιμοποιηθεί αντλία για να βγάλουν τα νερά», λέει ο κ. Γιαννικάκης. Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, οι λόγοι που οι βιομηχανίες έχουν προτιμήσει τον κάμπο είναι οι εξής: πολύ φθηνό νερό, «καθαροί» τίτλοι ιδιοκτησίας εξαιτίας του αναδασμού που έγινε από τη χούντα, επίπεδα εδάφη χωρίς βράχους, που στον Νομό Χανίων είναι εξαιρετικά «σπάνιο φαινόμενο» και ευκολία πρόσβασης σε εθνική και επαρχιακή οδό. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι δεν θα έπρεπε να είχαν εκδώσει άδειες λειτουργίας βιομηχανιών και βιοτεχνιών, καθώς οι μόνες εργοστασιακές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας είναι αυτές που έχουν ως αντικείμενο την πρωτογενή αγροτική παραγωγή, η οποία στην περιοχή είναι πορτοκάλια και ελιές. «Μόνον ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια πορτοκαλιών θα έπρεπε να υπάρχουν στον κάμπο. Ούτε μεταλλουργεία ούτε μονάδες μεταπράτησης κρεάτων ούτε χημικά ούτε τσιμεντοβιομηχανίες», λέει ο κ. Λεωνίδας Περατσάκης.