Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Λίμνη Πλαστήρα  (Αναγνώστηκε 255 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Manu
Επισκέπτης
« στις: Οκτώβριος 23, 2007, 12:01:37 πμ »

Αναδημοσίευση από Καθημερινή 14/10/2007

Ερίζουν για το «χωμάτινο» νερό
 Καρδίτσα και Λάρισα εξαντλούν τη λίμνη Πλαστήρα, υποβαθμίζοντας την ποιότητά της
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Ακατάλληλο για οικιακή χρήση είναι το νερό ύδρευσης της Καρδίτσας που προέρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα, καθώς μυρίζει μούχλα και έχει γεύση χώματος. Το πρόβλημα υφίσταται πολύ καιρό, ωστόσο οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται ότι έχει γίνει περισσότερο έντονο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στις αιτίες, ενώ πίσω από το πρόβλημα υποκρύπτεται και η «αιώνια» αντιπαλότητα Καρδίτσας και Λάρισας για το νερό του ταμιευτήρα. Ο νομός Καρδίτσας (περίπου 80.000 νοικοκυριά) στο μεγαλύτερο μέρος του υδρεύεται από τη λίμνη, ενώ ο νομός Λάρισας χρησιμοποιεί το νερό της λίμνης για την άρδευση των χωραφιών του. Και όμως, τα προβλήματα θα ήταν σαφώς λιγότερα αν γινόταν ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων της λίμνης – το 40-50% του νερού που οδηγείται στα χωράφια χάνεται λόγω των κακών συστημάτων άρδευσης.

Κατασπατάληση

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ότι η άσχημη οσμή και η γεύση λάσπης οφείλονται στη μείωση της στάθμης του νερού στη λίμνη Πλαστήρα, που με τη σειρά της οφείλεται στην κατασπατάληση του νερού από όσους καλλιεργούν στη Λάρισα και το χρησιμοποιούν για πότισμα. «Φτιάχνουν έτσι τα φράγματα ώστε το νερό να συγκρατείται μακριά και να χρησιμοποιείται για πότισμα», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ», τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που ωφελούν τους Λαρισαίους γιατί έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

Γεγονός παραμένει ότι το νερό που τρέχει από τις βρύσες της πόλης έχει γεύση και οσμή χώματος. «Η γεύση και η μυρωδιά του εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι τόσο άσχημη που δεν επικαλύπτεται με τίποτα. Στην πραγματικότητα το νερό αυτό είναι άχρηστο για οποιαδήποτε χρήση. Για να πιούμε χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο, αλλά αν το χρησιμοποιήσεις στο φαγητό, η μυρωδιά χώματος επικαλύπτει όλα τα μπαχαρικά και αν σφουγγαρίσεις το σπίτι απλώς μυρίζει χώμα», λέει στην «Κ» η Δ.Α., κάτοικος Καρδίτσας.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο υπεύθυνος του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΚ (Εταιρείας Υδρευσης της πόλης), χημικός μηχανικός, κ. Κώστας Παπαθανασίου εξηγεί ότι το νερό δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά έχει άσχημη οσμή εξαιτίας της αύξησης του ποσοστού των μικροφυκών που αποσυντίθενται στη λίμνη, με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας στο νερό, της μεθυλισοβορνεόλης και της γαιοσμίνης, ουσίες που ενώ είναι ακίνδυνες, δίνουν την αίσθηση ότι το νερό έχει έρθει σε επαφή με λάσπη. Ο κ. Παπαθανασίου μάλιστα επιμένει ότι δεν μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα το γεγονός της μείωσης της στάθμης της λίμνης με την οσμή του νερού και εξηγεί ότι αυτή αφείλεται στη μεγάλη ηλιοφάνεια, η οποία συμβάλλει στη ραγδαία αύξηση των μικροφυκών.

Διαφορετική άποψη έχει ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής του ΕΜΠ στον τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο οποίος ήταν ένας από τους επιστήμονες που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση μελέτης που αφορά το νερό της λίμνης και η οποία παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2002. «Η πτώση της στάθμης της λίμνης ασφαλώς προκαλεί την αύξηση του ποσοστού φυτοπλαγκτού που υπάρχει εντός αυτής», τονίζει. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η στάθμη του νερού της λίμνης δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 786 μέτρα (σήμερα βρίσκεται στα 783 μέτρα) έτσι ώστε να διατηρείται η οικολογική ισορροπία και η λίμνη να μπορεί να επιτελέσει τους πολλαπλούς της ρόλους. Ενας από αυτούς είναι η πολύ σημαντική αισθητική της αξία, δεδομένων των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια πέριξ αυτής.

Η λίμνη Πλαστήρα έχει δημιουργηθεί με ένα υδροηλεκτρικό φράγμα που έκτισε η ΔΕΗ, η οποία απαιτεί η στάθμη να μην κατεβαίνει κάτω από τα 780 μέτρα. «Υπήρξε η σκέψη τα 786 μέτρα, κάτω από τα οποία κρίνουμε ότι δεν θα έπρεπε να πέφτει η στάθμη της λίμνης, να θεσμοθετηθεί ως όριο, αλλά δεν έγινε τελικά» εξηγεί ο κ. Ανδρεαδάκης.

Γεγονός παραμένει ότι το νερό ύδρευσης της πόλης είναι πολύ χαμηλής ποιότητας όσον αφορά τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και τα μέτρα που θα ληφθούν, όπως η οζόνωση και η προσθήκη ενεργού άνθρακα, αποτελούν για τον καθηγητή μόνο μεσοπρόθεσμες λύσεις. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού από τη λίμνη κατά 10-20% θα βοηθούσε πολύ στη βελτίωση της ποιότητας του νερού της, χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε δραστικά μέτρα που θα επιβάρυναν τους χρήστες», προσθέτει.
 
 
 
Καταγράφηκε
TassosD
Moderator
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 185

Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις


WWW
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 02:57:16 μμ »

(με πολύ χιούμορ:)

Ο ΚΑΛΟΣ: Κρίμα για την Καρδίτσα και τη Λάρισα. Μα, επιτρέπεται να υποβαθμίζεται η περιφέρεια;

Ο ΚΑΚΟΣ: Χώμα ήταν, χώμα θα γίνει  (-σιγά μην το επιτρέψει η ΔΕΗ... -εκτός κι αν θέλει μια αφορμή για να φτιάξει θερμοηλεκτρικό... )

Ο ΑΣΧΗΜΟΣ: Κρίμα και για τον τουρισμό της λίμνης. Έχει εκεί γύρω κάτι ταβέρνες... μούρλια!
Καταγράφηκε
Orion*
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 42



« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 11:53:18 μμ »

από: www.myworld.gr/browse/26879/42759

"Διψά" η λίμνη Πλαστήρα
Σοβαρό οικολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα, που αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο φυσικής ομορφιάς.

Οι ανεξέλεγκτες αντλήσεις νερού για άρδευση, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι και το εξαιρετικά στεγνό φθινόπωρο συρρίκνωσαν τη λίμνη σε ανησυχητικό επίπεδο.

Η στάθμη της είναι σήμερα 1,40 μέτρα κάτω από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι επισκέπτες της περιοχής βλέπουν την άλλοτε πλούσια λίμνη να περιορίζεται, ενώ οι καταστηματάρχες και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από τη λίμνη Πλάστήρα φοβούνται ότι η εικόνα της θα αποθαρρύνει τους τουρίστες να την επισκεφτούν. Την ίδια ώρα καρκινοβατεί η μελέτη του Δήμου Νεβρόπολης βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, που θα επεξεργάζεται τα λύματα των παραλίμνιων περιοχών, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ φιλοξενούν σήμερα περίπου 50 ξενοδοχειακά καταλύματα.

“Το καλοκαίρι ήταν πολύ θερμό και το νερό εξατμίστηκε. Επιπλέον το φθινόπωρο δεν έβρεξε καθόλου και το νερό που τραβήξαμε για την άρδευση και την ύδρευση της Καρδίτσας, δεν αναπληρώθηκε.
Τελευταία μάλιστα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έντονη δυσοσμία του νερού που πίνουν, η οποία οφείλεται στην αναερόβια ζύμωση της οργανικής ύλης της λίμνης", είπε ο αντινομάρχης Καρδίτσας, Μιχάλης Καρατσιώρης.

Αρδευση Κάμπου
Φέτος το καλοκαίρι αντλήθηκαν από τη λίμνη Πλαστήρα 10 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση του θεσσαλικού Κάμπου -νερό το οποίο ποτέ δεν έφτασε στη Λάρισα, αφού κρατήθηκε από τα παράνομα φράγματα των Τρικάλων-ενώ κάθε μήνα αντλούνται περίπου 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για την ύδρευση της πόλης της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών.

Η κατάσταση ήταν καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια που τραβούσαμε κάθε καλοκαίρι περίπου 85 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο το νερό δεν είναι ανεξάντλητο κι όταν δεν αναπληρώνεται από τη φύση, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο το πόσο πολύτιμο είναι. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε την ορθολογική του διαχείριση. Να προσέχουμε, για να έχουμε", δήλωσε ο κ. Καρατσιώρης.

Τα νερά της λίμνης υποχώρησαν κι αποκάλυψαν εικόνες που πληγώνουν, ενώ αν η ανομβρία συνεχιστεί, εκφράζονται φόβοι ότι η λίμνη Πλαστήρα θα... ζήσει άλλο ένα 1990, όταν η στάθμη της έφτασε στο απογοητευτικό όριο των 776 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας κι άρχισαν να αποκαλύπτονται ακόμη και τα χαλάσματα παλιών σπιτιών από τους οικισμούς που καταποντίστηκαν, για να δημιουργηθεί ο τεχνικός ταμιευτήρας.
Σήμερα η στάθμη του νερού της λίμνης είναι στα 782,60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν το κατώτατο προβλεπόμενο όριο είναι τα 784 και το ιδεατό όριο τα 786.
Από το "Εθνος"

Πηγή: Πρωινός τύπος

είμαι και από καρδίτσα κιόλας...και πράγματι το νερό, είναι έτσι.
Όταν το είδα το καλοκαίρι,αρχικά δεν έπινα.Έχει ένα πολύ θολό χρώμα, όπως βγαίνει από την πίεση.
Μίλησα με κάποιους -εκτός από τον πατέρα μου- και μου είπαν πως γίνονται έργα και γι'αυτό..
Έγινε αργότερα και θέμα,μετρήσεις και άλλα και είπαν πως όλα είναι καλά.
Σήμερα είδα αυτό το θέμα και βρήκα και αυτό το άρθρο.
Έχω φίλο από Φυλακτή (χωριό επάνω στο βουνό) και θα τον ρωτήσω αύριο.
Παίρνω τηλ, αλλά μάλλον θα κοιμάται.Στρατός βλέπεις....
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: