από:
www.myworld.gr/browse/26879/42759 "Διψά" η λίμνη Πλαστήρα
Σοβαρό οικολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα, που αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο φυσικής ομορφιάς.
Οι ανεξέλεγκτες αντλήσεις νερού για άρδευση, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι και το εξαιρετικά στεγνό φθινόπωρο συρρίκνωσαν τη λίμνη σε ανησυχητικό επίπεδο.
Η στάθμη της είναι σήμερα 1,40 μέτρα κάτω από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι επισκέπτες της περιοχής βλέπουν την άλλοτε πλούσια λίμνη να περιορίζεται, ενώ οι καταστηματάρχες και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από τη λίμνη Πλάστήρα φοβούνται ότι η εικόνα της θα αποθαρρύνει τους τουρίστες να την επισκεφτούν. Την ίδια ώρα καρκινοβατεί η μελέτη του Δήμου Νεβρόπολης βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, που θα επεξεργάζεται τα λύματα των παραλίμνιων περιοχών, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ φιλοξενούν σήμερα περίπου 50 ξενοδοχειακά καταλύματα.
“Το καλοκαίρι ήταν πολύ θερμό και το νερό εξατμίστηκε. Επιπλέον το φθινόπωρο δεν έβρεξε καθόλου και το νερό που τραβήξαμε για την άρδευση και την ύδρευση της Καρδίτσας, δεν αναπληρώθηκε.
Τελευταία μάλιστα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έντονη δυσοσμία του νερού που πίνουν, η οποία οφείλεται στην αναερόβια ζύμωση της οργανικής ύλης της λίμνης", είπε ο αντινομάρχης Καρδίτσας, Μιχάλης Καρατσιώρης.
Αρδευση Κάμπου
Φέτος το καλοκαίρι αντλήθηκαν από τη λίμνη Πλαστήρα 10 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση του θεσσαλικού Κάμπου -νερό το οποίο ποτέ δεν έφτασε στη Λάρισα, αφού κρατήθηκε από τα παράνομα φράγματα των Τρικάλων-ενώ κάθε μήνα αντλούνται περίπου 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για την ύδρευση της πόλης της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών.
Η κατάσταση ήταν καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια που τραβούσαμε κάθε καλοκαίρι περίπου 85 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο το νερό δεν είναι ανεξάντλητο κι όταν δεν αναπληρώνεται από τη φύση, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο το πόσο πολύτιμο είναι. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε την ορθολογική του διαχείριση. Να προσέχουμε, για να έχουμε", δήλωσε ο κ. Καρατσιώρης.
Τα νερά της λίμνης υποχώρησαν κι αποκάλυψαν εικόνες που πληγώνουν, ενώ αν η ανομβρία συνεχιστεί, εκφράζονται φόβοι ότι η λίμνη Πλαστήρα θα... ζήσει άλλο ένα 1990, όταν η στάθμη της έφτασε στο απογοητευτικό όριο των 776 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας κι άρχισαν να αποκαλύπτονται ακόμη και τα χαλάσματα παλιών σπιτιών από τους οικισμούς που καταποντίστηκαν, για να δημιουργηθεί ο τεχνικός ταμιευτήρας.
Σήμερα η στάθμη του νερού της λίμνης είναι στα 782,60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν το κατώτατο προβλεπόμενο όριο είναι τα 784 και το ιδεατό όριο τα 786.
Από το "Εθνος"
Πηγή: Πρωινός τύπος
είμαι και από καρδίτσα κιόλας...και πράγματι το νερό, είναι έτσι.
Όταν το είδα το καλοκαίρι,αρχικά δεν έπινα.Έχει ένα πολύ θολό χρώμα, όπως βγαίνει από την πίεση.
Μίλησα με κάποιους -εκτός από τον πατέρα μου- και μου είπαν πως γίνονται έργα και γι'αυτό..
Έγινε αργότερα και θέμα,μετρήσεις και άλλα και είπαν πως όλα είναι καλά.
Σήμερα είδα αυτό το θέμα και βρήκα και αυτό το άρθρο.
Έχω φίλο από Φυλακτή (χωριό επάνω στο βουνό) και θα τον ρωτήσω αύριο.
Παίρνω τηλ, αλλά μάλλον θα κοιμάται.Στρατός βλέπεις....