Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ  (Αναγνώστηκε 546 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
mi@
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3


« στις: Σεπτέμβριος 29, 2007, 09:53:41 μμ »

Ένα κείμενο από τη σελίδα του ηλιοτρόπιου
http://www.geocities.com/hliotro/gr/axel3.htm



ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Οι σκέψεις που ακολουθούν με τη μορφή σημειώσεων με αφορμή την εκτροπή του Αχελώου, μαζί με το αναλυτικό κείμενο το οποίο εκδόθηκε από το Αναρχικό Δελτίο το Νοέμβρη του 2006 για αυτό το μεγάλο καταστροφικό έργο, αποτελούσαν μέρος μιας κατάθεσης που προοριζόταν να παρουσιαστεί στο 3μερο της Μεσοχώρας στις 24-26 Αυγούστου, αλλά δεν έγινε γιατί δεδομένων των συνθηκών “συζήτησης” που διαμορφώθηκαν εκεί δεν θεωρήθηκε χρήσιμο.


Στην αρχαιότητα το νερό θεωρούνταν ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της κοσμογονίας, μαζί με τον αέρα, τη γη και τη φωτιά.

Τα στοιχεία όπως το νερό και η φωτιά καθώς και οι φυσικοί πόροι θεωρούνταν έμψυχες, θεϊκές οντότητες στις οποίες αποδίδονταν τιμές, αντιμετωπίζονταν με σεβασμό και εξευμενίζονταν με τελετουργίες.

Ο άνθρωπος, στενά δεμένος με τους κύκλους της φύσης και τις εκδηλώσεις της, στεκόταν μπροστά της με δέος, με κατάπληξη για την ομορφιά και τη δύναμή της, με σεβασμό μέσα στην ποικιλομορφία και την ευαίσθητη ισορροπία των συστημάτων της.

Στην εποχή μας, η μόνη κοσμογονία που συντελείται με τρομακτικές επιπτώσεις είναι η καταστροφή και η λεηλασία του φυσικού κόσμου. Η απομάγευσή του κατήντησε στην αγοραιοποίησή του και οι μόνες τιμές που αποδίδονται στα στοιχεία, τους πόρους και τα όντα της φύσης είναι οι τιμές της αγοράς.

Όμως κάθε τι στον φυσικό κόσμο έχει την αξία του, μοναδική πολλές φορές και πολλαπλή, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για οικοσυστήματα και βιότοπους ενός πλήθους μορφών του φαινομένου της ζωής που αξίζουν το σεβασμό και τη φροντίδα μας.

Ο φυσικός κόσμος που ονομάζουμε περιβάλλον είναι ο κόσμος που αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος του με σχέση μητέρας - παιδιών κι ακατάλυτης συγγένειας με όλες τις μορφές ζωής που γέννησε. Η καταστροφή του και η οριστική αποκοπή από αυτόν μέσα στον οποίο αναδεικνύονται και πραγματώνονται οι έννοιες και οι αξίες της συνύπαρξης, της ομορφιάς και της ελευθερίας, σημαίνει πλήρη, απροσμέτρητη ηθική και ψυχολογική καταστροφή για τον άνθρωπο που απομένει μόνος, απορφανισμένος, καταδικασμένος να ζει υποτίθεται κυρίαρχος πάνω σε ό,τι απόμεινε και σε ό,τι κατασκεύασε ο ίδιος, ξένος ολότελα κι εχθρικός απέναντι στον κόσμο στον οποίο ουσιαστικά ανήκει κι απ΄όπου προέρχεται.


Αυτή είναι η αυταξία του φυσικού κόσμου που περιβάλλει και συμπεριλαμβάνει τον άνθρωπο κι όχι εκείνη η υποτιθέμενη ανθρωποκεντρική και κατά βάση αγοραία ωφελιμιστική αξία που του αναγνωρίζει το κεφάλαιο, σύμφωνα με την οποία η φύση υπάρχει μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, την οικονομία και τα συστήματά του, τα ποτάμια για την άρδευση των μονοκαλλιεργειών και την ύδρευση των βιομηχανιών και τα δάση ως πρώτη ύλη για την υλοτομία ή στην καλύτερη περίπτωση ως “πνεύμονες οξυγόνου” για τις αποπνικτικές μητροπόλεις.

Καθόλου τυχαία, με βάση αυτή την αντίληψη, στην εποχή μας μεγάλα ποτάμια όπως ο Ινδός και ο Κίτρινος Ποταμός στην Ασία, ο Νείλος στην Αφρική, ο Κολοράντο στην Αμερική και ο Μάρεϊ στην Αυστραλία δεν μεταφέρουν πια -το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου- παρά ελάχιστο νερό στη θάλασσα, ενώ τα μεγάλα βροχοδάση του Ισημερινού στην Αμαζονία, την κεντρική Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία αποψιλώνονται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, οι πάγοι στους πόλους και οι παγετώνες λιώνουν, ζωικά είδη εξαφανίζονται και άλλα απειλούνται άμεσα με αφανισμό.


Στην εποχή μας ο φυσικός κόσμος δέχεται μια άνευ ιστορικού προηγούμενου καταστροφική και λεηλατική επίθεση στο όνομα της αξιοποίησης και της ανάπτυξής του προς όφελος δήθεν των ανθρώπων. Η επίθεση δεν γίνεται σε ένα μόνο σημείο του φυσικού κόσμου, σε ένα μόνο ή ορισμένα στοιχεία του και δεν έχει σαν φορέα της γενικά τον άνθρωπο. Η επίθεση γίνεται συνολικά στον φυσικό κόσμο και γίνεται από ένα ολόκληρο πολιτικοοικονομικό σύστημα προς όφελος κατά κύριο λόγο της ολιγαρχίας που βρίσκεται στην κορυφή του, εξουσιάζοντας και λεηλατώντας τη φύση και την κοινωνία.


Κάθε σημείο που εκδηλώνεται αυτή η επίθεση και κάθε στοιχείο που βάλλεται προς αξιοποίησή του στο όνομα της ανάπτυξης είναι μέρος της ευρύτερης καταστροφής που υφίσταται το περιβάλλον και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν έχει δηλαδή μόνο την τοπική του διάσταση ώστε η αντίδραση να αφορά μια ομάδα ανθρώπων κάθε φορά, αλλά μια ευρύτερη διάσταση που αφορά πολλές ακόμα ομάδες ανθρώπων, ολόκληρη την κοινωνία.


Σε αυτή την επίθεση που εκτός από τα ειδικά, τοπικά χαρακτηριστικά της έχει γενικευμένο και καθολικό χαρακτήρα, δεν μπορεί η αντίδραση να είναι μόνο τοπική και η κριτική μας να περιορίζεται σε ορισμένους μόνο παράγοντες και συμφέροντα τοπικής εμβέλειας, πολιτικούς, εργολάβους κ.λπ, αλλά θα πρέπει να διευρύνεται και να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ριζοσπαστικής κοινωνικής κριτικής απέναντι σε όλο το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό σύστημα που επιβάλλεται βίαια στη φύση και τον άνθρωπο.


Είναι αλήθεια πως η ορμή και τα μεγέθη της καταστροφικής επίθεσης στη φύση και οι επιπτώσεις της σήμερα είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αποκρυβούν, προκαλώντας συχνά όχι μόνο δυσφορία σε σημαντική έκταση του πληθυσμού, αλλά ακόμα και εμπόδια μέσα από θεσμούς και παράγοντες του συστήματος οι οποίοι είτε εμφορούνται από ιδέες και αντιλήψεις μιας προηγούμενης ιστορικής στιγμής, όπως αποτυπώνονται στην κουλτούρα ακόμα και σε νομικά κείμενα, είτε προβάλλουν από σκοπιμότητα ή αυταπάτη εναλλακτικά μοντέλα καπιταλιστικής ανάπτυξης, φιλικά υποτίθεται προς το περιβάλλον. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματική μέχρι ενός σημείου τακτική χρησιμοποίησή τους από μέρους των αντιστεκόμενων, αλλά εμπεριέχει τον κίνδυνο του εγκλωβισμού των αντιδρώντων σε μια κουλτούρα και πολιτικές θέσεις μη ανταγωνιστικές προς το σύστημα, στην ανάδειξη του παραγοντισμού και της διαμεσολάβησης και στην ενσωμάτωση των κοινωνικών-ταξικών αντιθέσεων μέσα από τους θεσμούς που αργά ή γρήγορα θα εκσυγχρονιστούν και θα στοιχηθούν με τα γενικότερα συμφέροντα του κράτους και του κεφάλαιου. Σε τελική ανάλυση, η γραμμή αντιπαράθεσης δεν βρίσκεται μέσα κι ανάμεσα στους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τους φορείς της εξουσίας αλλά ανάμεσα στο κράτος και το κεφάλαιο από τη μια και την κοινωνία από την άλλη. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη των δρόμων, κοινωνική, κινηματική, αυτόνομη κι αυτοοργανωμένη.


Μιλώντας ειδικότερα για το ζήτημα του νερού, η λεγόμενη κρίση του -εξαιτίας της υποτιθέμενης σπάνης του σε περιοχές που ανέκαθεν βρισκόταν σε επαρκείς ποσότητες σε υπόγεια ύδατα, ποτάμια και λιμναία συστήματα που λεηλατήθηκαν και κατασπαταλήθηκαν αλόγιστα- και η -καθόλου υποτιθέμενη- ρύπανση και μόλυνσή του δεν είναι παρά μέρος της ευρύτερης περιβαλλοντικής κρίσης. Δηλαδή των ανυπολόγιστων καταστροφικών συνεπειών που έχει, και που δεν μπορούν πια να περάσουν απαρατήρητες, η επίθεση όλου του πολιτικοοικονομικού συστήματος πάνω στον φυσικό κόσμο.


Οι λεγόμενοι πόλεμοι για το νερό που προβλέπεται να ξεσπάσουν ανάμεσα σε σειρά κρατών αύριο δεν είναι οι μόνοι πόλεμοι του νερού. Ήδη διεξάγονται μια σειρά πολέμων γύρω από το νερό στο ίδιο το εσωτερικό των κρατών όπου το νερό χρησιμοποιείται ως εργαλείο κερδοσκοπίας και ελέγχου, κι όπου από την μια μεριά της αναμέτρησης είναι το κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα και από την άλλη η φύση και η κοινωνία.


Τέτοια είναι η περίπτωση του πολύπαθου από φράγματα κι άλλοτε θεϊκού ποταμού Αχελώου, μυθολογικού γεννήτορα όλων των αναβλυζόμενων και τρεχούμενων νερών. Του θρυλικού Ασπροπόταμου που, στερημένος το σεβασμό και την προστασία που του όφειλαν οι άνθρωποι για τις απειράριθμες αξίες που εμπεριέχει και προσφέρει στο πέρασμά του, έγινε στόχος ανηλεούς εκμετάλλευσης, λεηλασίας και καταστροφής. Η επαπειλούμενη στις μέρες μας οριστική καταστροφή του μέσω των νέων φραγμάτων στην περιοχή του άνω ρου του, η οποία είχε μείνει ανέγγιχτη, και η εκτροπή του από τη φυσική λεκάνη απορροής του προς τη Θεσσαλία -κι ένα μέρος του πιθανότατα προς την Αθήνα- ανήκει στον ευρύτερο κύκλο της καταστροφής της φύσης και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της όλης επιχείρησης που διεξάγεται με φαραωνικά κατασκευαστικά έργα για τον έλεγχο του νερού και την καθυπόταξή του στους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφάλαιου σε βάρος όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της κοινωνίας.


Η αναζωπύρωση του αγώνα έστω και την υστάτη, πριν χαθεί και το τελευταίο μέτρο ελεύθερου ρου στον άνω Αχελώο, είναι ένα σπάραγμα του μεγάλου αγώνα που συγκροτούν οι μεγαλύτερες αλλά και οι μικρότερες κοινωνικές αντιστάσεις για την προάσπιση των βουνών, των δασών, των ποταμών, των λιμνών, των ακτών, της άγριας ζωής του φυσικού κόσμου που υφίστανται την επέλαση της καταστροφής τους στο όνομα της ανάπτυξης.

Δ. Ανδρουτσόπουλος
 
Καταγράφηκε
Misha
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 80



WWW
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 30, 2007, 12:48:31 μμ »

Πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στη δημιουργία μεγάλων φραγμάτων και την διακοπή ροης των ποταμών στην Ινδία είναι η γνωστή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόη (¨ο θεός των μικρών πραγματων¨).
περισσότερα EΔΩ
Καταγράφηκε
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214



WWW
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 03, 2007, 10:53:26 μμ »

Επίσης για τον ποταμό Αχελώο και τα έργα εκτροπής του
http://www.geocities.com/hliotro/gr/axeloos.htm
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214



WWW
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 28, 2007, 11:09:27 πμ »

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΧΕΛΩΟ

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ 2007, 12μ.


Ημέρα συζήτησης της εκτροπής του Αχελώου στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Τα δάση πυρπολούνται, τα ποτάμια μολύνονται, φράσσονται και εκτρέπονται... η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι η συνέχιση της καταστροφής με άλλα μέσα... καμιά ανοχή στην καταστροφή του φυσικού κόσμου και τον έλεγχο της κοινωνίας από την πολιτική και κοινωνική εξουσία[/b

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!


http://strefis.ath.cx/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=1


Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
BUTTERFLY
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 609



WWW
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 02:11:25 μμ »

Ρε παιδια 12 το μεσημερι ειναι σχεδον αδυνατο για πολυ κοσμο! Αφου σχεδον ολοι δουλευουμε! Αν γινει το βραδυ της Πεμπτης, παραμονη της συνεδριασης δεν θα εχει μαγαλυτερη συμμετοχη?
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214



WWW
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 01:30:02 πμ »


Έχεις δίκιο, 12 η ώρα είναι πολύ νωρίς και πολλοί εργάζονται. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά παιδιά από την Συνέλευση του Στρέφη που καλεί τα οποία που θα έρθουν αφού σχολάσουν, μετά τις 2:30μμ. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες που είχαμε το ΣτΕ (η έδρα του δεν είναι μακριά από τα Προπύλαια), συνεδριάζει από νωρίς.  Άλλωστε υπήρχε ήδη το κάλεσμα μιας άλλης πρωτοβουλίας για τον Αχελώο για τις 12 στα Προπύλαια και θεωρήσαμε σωστό να καλέσουμε και εμεις από νωρίς. Η πορεία πάντως δεν θα ξεκινήσει αμέσως και για όποιον θέλει να συμμετάσχει υπάρχει χρόνος αφού η όλη κίνηση θα έχει διάρκεια. 
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214



WWW
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 01:49:26 πμ »

Να προσθέσω επίσης ότι την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθούν και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα εκτός από την εκτροπή του Αχελώου, όπως ο Προαστιακός σιδηρόδρομος, το πάρκο στο Γουδί, ο Ελαιώνας και η Μονή Τοπλού στην Κρήτη που παραχωρεί 25.000 στρέμματα για 80 χρόνια σε βρετανική εταιρεία για τουριστική-οικιστική ανάπτυξη, και πιθανότατα να υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες πολιτών έξω από το ΣτΕ.
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
inlovewithlife
Global Moderator
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214


WWW
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 10:28:12 πμ »

Καλά κάνατε Πάρνις. Να κατέβουμε όλοι μαζί. Πολιτικά αξιέπαινη κίνηση. Πάντως και εμένα η ώρα με σκοτώνει. Κάπως όμως θα τη σκατζάρω από τη δουλειά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ.
Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1696


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 11:29:37 πμ »

Μπορεί να αρχίσει να διακινείται από τώρα ένα μικρό κειμενάκι και να αρχίσουμε να στέλνουμε και sms και ό,τι άλλο, να μαζευτεί κόσμος;

Μπορεί να είναι αυτό π.χ. ή ό,τι άλλο θέλετε:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΧΕΛΩΟ

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ 2007, 12μ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!


Επίσης μπορούμε να βάλουμε την αφίσα που έχουν τα παιδιά στο blog τους και στο blog της αναδάσωσης και να μείνει μέχρι τις 2-11. Και γενικώς όσοι έχουμε blogs να το ανεβάσουμε και όποιος άλλος με όποιον άλλον τρόπο μπορεί να το διαδώσει.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1696


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 11:46:54 πμ »

Επίσης, μπορεί να μπει στα νέα και να βγει το παλιό θέμα.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
BUTTERFLY
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 609



WWW
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 12:59:02 μμ »

Μονη Τοπλου ε? Κλάμα

Εγω παντως σχολαω μετα τις 6 οποτε ο μονος τροπος που μπορω να συμμετεχω ειναι με μεηλ η μπλογκ. Τελικα ποιο θα ειναι το κειμενο και ποιος ο κωδικος για να ανεβασω την αφισα στο μπλογκ μου? Ε ναι λοιπον ειμαι ανεπιδεκτη μαθησεως!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1696


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 01:06:50 μμ »

To κείμενο είναι μικρό ούτως ή άλλως αν το θες για mail ή blog. Την αφίσα θα την βρεις εδώ

http://strefis.ath.cx/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=1

Αν τη σώσεις, μπορείς να την ανεβάσεις σαν φωτογραφία.
Ή με mail μπορεί να υπάρχει το κείμενο μόνο και να πηγαίνει ένα link στον παραπάνω ιστότοπο.

Μικρότερο κείμενο θα χρειαστεί μόνο αν διαδωθεί με sms.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
dpurpler
Moderator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 671



WWW
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 06:11:50 μμ »

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, η εκτροπή του Αχελώου και ο κ. Γ. Σουφλιάς

Γραφει ο Aντωνης Kαρκαγιαννης/ [email protected]

Αισθάνομαι την υποχρέωση να επανέλθω στην εκτροπή του Αχελώου, την οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, με μια αγνώστου πηγής και στήριξης προπέτεια και κυνικότητα παρουσίασε, προχθές, στη Βουλή... ως μέγιστο περιβαλλοντικό έργο! Με την ίδια προπέτεια και κυνικότητα δήλωσε ότι υπουργείο Περιβάλλοντος θα ιδρυθεί όταν αποπερατωθούν τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, αναγνωρίζοντας έμμεσα, αλλά κυνικότατα ότι ένα τέτοιο υπουργείο ενδεχομένως θα τα παρεμπόδιζε, θα τα καθυστερούσε ή θα τα ανέστειλλε, επειδή ακριβώς προσβάλλουν το φυσικό περιβάλλον! Και τα δύο θέματα, η εκτροπή του Αχελώου και το υπουργείο Περιβάλλοντος, νομίζω ότι είναι θέματα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, για την οποία αρμόδιος, υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο πρωθυπουργός και όχι ο κ. Γ. Σουφλιάς. Αν οι αποφάσεις και οι δηλώσεις του κ. Γ. Σουφλιά είναι οριστικές και κατηγορηματικές, εκλαμβάνονται κατ’ ανάγκην ως αποφάσεις και δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Αισθάνομαι αυτήν την υποχρέωση, αγαπητοί μου αναγνώστες, να επανέλθω σε αυτά τα δύο θέματα γιατί τα παρακολουθώ χρόνια, έγραψα πολλές φορές και δεν θα σιωπήσω τώρα ξαφνικά. Από την αρχή, επί Ανδρέα Παπανδρέου, σχημάτισα την εντύπωση ότι το έργο αυτό, είτε πραγματοποιηθεί είτε όχι, έναν κύριο σκοπό έχει: την εξαπάτηση των αγροτών και του λαού της Θεσσαλίας, κοινού ψηφοθηρικού στόχου όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικάντηδων. Και όσο το έργο αυτό παρέμενε στο στάδιο των εξαγγελιών ή και των προπαρασκευών, μικρό το κακό. Η εξαγγελία και η προπαρασκευή απέδιδαν ψηφοθηρικά και στοίχιζαν μερικές εκατοντάδες εκατομμυρίων δραχμών! Αρκετοί τότε πιστέψαμε ότι θα παραμείνει εσαεί ως προεκλογική εξαγγελία και όπως τόσες άλλες εξαγγελίες δεν θα πραγματοποιηθεί. Και ησυχάσαμε...

Φαίνεται ότι τώρα (επί Γεωργίου Σουφλιά, θα γράφει ενδεχομένως η μελλοντική αναμνηστική πλάκα) μπαίνουμε στο τελικό στάδιο. Τα πολιτικά κόμματα πλην του ΣΥΝ συμφωνούν με το έργο ή δεν τολμούν (πελατειακά και ψηφοθηρικά και αυτά) να αντιταχθούν. Το μόνο που μένει για την αποτροπή της μεγάλης καταστροφής είναι η δημόσια και αποκαλυπτική κριτική, για να μάθει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, να καταλάβει την απάτη και να αντισταθεί. Επί χρόνια αντιστάθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά φοβάμαι ότι τώρα, με ποιος ξέρει ποιες πιέσεις και παρεμβολές, άρχισε και αυτό να κάμπτεται.

Από πολλούς αιώνες υπάρχει μια «ανισορροπία» στην κατανομή των υδάτων μεταξύ δυτικής και ορεινής Ελλάδας και της σε μεγάλο βαθμό πεδινής και άρα καλλιεργήσιμης ανατολικής. Η δυτική έχει πολλά νερά, που δεν τα χρειάζεται, τις περισσεύουν και χύνονται στη θάλασσα, και η ανατολική που τα χρειάζεται έχει λίγα. Ετσι θέλησε ο Θεός ή η Φύση και στο έργο τους, όπως θα προσπαθήσουμε να δείξουμε, είναι πολύ επικίνδυνο να παρεμβαίνει ο άνθρωπος. Αυτή η «ανισορροπία», που λειτούργησε ως ισορροπία επί πολλούς αιώνες και παρήγαγε τετελεσμένα μορφολογικά αποτελέσματα, έγινε ανισορροπία σε σχέση με τις σημερινές μας ανάγκες και συνήθειες. Οι λεπτές αυτές σχέσεις φαίνεται ότι βρίσκονται έξω από τον «κοινό νου», τον οποίο μερικοί αποδίδουν και θαυμάζουν στον κ. Γ. Σουφλιά.

Οι πρώτες σκέψεις για την αποκατάσταση υδατικής ισορροπίας μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ελλάδας έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες του προπερασμένου, του 19ου, αιώνα. Την εποχή εκείνη οικολογικό πρόβλημα δεν υπήρχε, ήταν παντελώς άγνωστο τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, και το μόνο που μετρούσε ήταν το ωφέλιμο για τον άνθρωπο και φυσικά και για τις επιχειρήσεις, αποτέλεσμα.

Ο Αχελώος στους πολλούς αιώνες που κυλούσε, άσκοπα και αναξιοποίητα, με τη θέληση του Θεού και της Φύσης διαμόρφωσε με τις προσχώσεις τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η οποία κινδυνεύει να καταστραφεί αν αφαιρέσουμε από το ποτάμι το μισό νερό και το ρίξουμε στον Θεσσαλικό Κάμπο. Να σημειώσετε ότι ο Αχελώος δεν είναι αυτός που ήταν πριν από πενήντα και εκατό χρόνια. Για διάφορους σκοπούς τού έχουν αφαιρεθεί μεγάλες ποσότητες νερού και σήμερα ο ίδιος έχει ανάγκη ενίσχυσης και συντήρησης. Θα μου πείτε, ποια είναι η αξία της Λιμνοθάλασσας μπροστά στην εύφορη Θεσσαλία, μέχρι πρόσφατα εκλογικό φέουδο του κ. Σουφλιά και νυν και αεί βάση της πολιτικής του ισχύος. Οι συζητήσεις τι αξίζει περισσότερο και τι λιγότερο με όρους οικολογικούς είναι άσκοπες, βαρετές και παραπλανητικές. Ολες οι οικολογικές αξίες είναι ισότιμες και δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τη μια για την άλλη. Εκτός από τη Λιμνοθάλασσα διαγράφονται και άλλοι κίνδυνοι. Πιο επικίνδυνες όμως είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες που κανείς δεν ξέρει πώς, πότε και πού θα προκύψουν.

Ας έρθουμε τώρα στη Θεσσαλία. Πράγματι, σε σχέση με την έκτασή της δεν έχει πολλά νερά. Ομως, τα σημερινά φαινόμενα λειψυδρίας και αποξήρανσης του εδάφους δεν είναι έργο της Φύσης (και να ήταν, τίποτα δεν αλλάζει), αλλά αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι η σπατάλη του νερού και όχι η έλλειψή του που δημιουργεί το πρόβλημα. Καμιά κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, έκανε το παραμικρό για μια καλύτερη διαχείριση του νερού στο Θεσσαλικό Κάμπο, σε σχέση με τις επιδοτούμενες ή απλώς προωθούμενες καλλιέργειες. Και κανένα επίσης σοβαρό έργο δεν έγινε για τη συγκράτηση και αποταμίευση των πηγαίων και ομβρίων υδάτων.

Η επιδότηση του υδροβόρου βαμβακιού κατέστρεψε πρώτα το ίδιο το βαμβάκι, την ποιότητά του και την εμπορικότητά του, κατέστρεψε μετά το επάγγελμα του γεωργού γιατί τον μετέβαλε από γεωργό σε επιδοματούχο του βαμβακιού. Κατέστρεψε και τον Θεσσαλικό Κάμπο με την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και με χιλιάδες νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις σε βάθος πάνω από 500 μέτρα, γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας συνεχώς κατεβαίνει. Καταστρέφονται και τα γύρω βουνά, τα πηγαία και τα όμβρια ύδατα αποστραγγίζονται και χάνονται. Ο Θεσσαλικός Κάμπος μοιάζει με τεράστιο σουρωτήρι, το οποίο με τον ίδιο τρόπο θα απορροφήσει και τα νερά του Αχελώου αν εκτραπεί.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς τα γνωρίζει τα προβλήματα αυτά. Γι’ αυτό στην αρχή έλεγε ότι τα εκτρεπόμενα νερά του Αχελώου είναι απαραίτητα για... την ύδρευση των πόλεων. Η ύδρευση καταναλώνει πολύ μικρό ποσοστό νερού σε σύγκριση με τη γεωργική χρήση. Προφανώς τον πληροφόρησαν και το κατάλαβε, τώρα δεν επαναλαμβάνει αυτό το επιχείρημα. Γνωρίζει επίσης ότι η εκτροπή του Αχελώου, αν όλες οι άλλες συνθήκες παραμείνουν ίδιες με τις σημερινές, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως θα επαυξήσει τη σπατάλη του νερού. Οι κυβερνήσεις κατέστρεψαν τον Θεσσαλικό Κάμπο γιατί καμία δεν τόλμησε να πει την αλήθεια στους αγρότες και επί είκοσι και πλέον χρόνια τους εξαπατούν με την εκτροπή του Αχελώου. Και καμία δεν είχε την ικανότητα να προτείνει την ανανέωση των καλλιεργειών και την προσαρμογή τους στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Κατέστρεψαν και τον Πηνειό, τον άφησαν στο έλεος της υπεράντλησης και της ρύπανσης.

Αυτά για την ώρα και αν χρειασθεί θα τα ξαναπούμε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_04/11/2007_247666
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214



WWW
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 07:38:09 μμ »

ΣτΕ: Στο Ευρωδικαστήριο η εκτροπή του Αχελώου


Την... εκτροπή της υπόθεσης του Αχελώου στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εισηγήθηκε η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιτίθενται στη συνέχιση των έργων.

Η δικαστική εισήγηση ζητεί να παραπεμφθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθούν αν υπάρχουν παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου σε σχέση με την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων αλλά και έλλειμμα δικαστικής προστασίας που δεν επιτρέπει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για να προστατευθεί το περιβάλλον. Σύμφωνα με την τολμηρή πρόταση της κ. Σακελλαροπούλου, ζητείται η ανατροπή της πάγιας νομολογίας του ανωτάτου δικαστηρίου ώστε να επιτρέπεται στο ΣτΕ να ελέγχει νόμους που κυρώνουν αποφάσεις της πολιτείας, για να μη μένουν δικαστικά ανέλεγκτοι. Ο πρόσφατος νόμος Σουφλιά 3481/06 έδωσε νομοθετικό μανδύα σε αποφάσεις της πολιτείας που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου και παρά την ετυμηγορία της Ολομέλειας του ΣτΕ που ακύρωσε για τρίτη φορά την εκτροπή του Αχελώου, απαιτώντας από τη διοίκηση μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/11/2007
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: