Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
Χάσατε το
email ενεργοποίησης;
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Index
Help
Σύνδεση
Εγγραφή
Νέα
:
Συνάντηση του Οικολογίου Κυριακή 3 Φεβρουαρίου
Διαβάστε περισσότερα εδώ :
http://www.oikologio.gr/forum/b25/27-t904/msg9437/#top
Oikologio Forum
>
Περιβάλλον
>
Υδάτινοι Πόροι
(Συντονιστές:
dpurpler
,
TassosD
) >
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Σελίδες: [
1
]
2
3
4
5
Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας
Θέμα: ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΣΩΠΟΥ (Αναγνώστηκε 2693 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
George
Newbie
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 17
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
«
στις:
Σεπτέμβριος 19, 2007, 11:51:36 μμ »
Ακούγεται (π.χ., χθεσινοβραδινό δελτίο Sky) ότι το θέμα του Ασωπού έρχεται πάλι στην επικαιρότητα. Θα δούμε τι σημαίνει αυτό. Μέχρι τότε, ίσως θα ήταν χρήσιμο ένα thread για το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα ποτάμια και το χρώμιο. Αργότερα, θα ακολουθήσει ένα σχόλιο για τις επιπτώσεις του χρωμίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για το χρώμιο μιλούν και άλλες διατάξεις -π.χ., για τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ή την γεωργική λάσπη. Το χρώμιο έχει βιομηχανικές χρήσεις, και υπάρχει και στα αστικά λύματα.
Φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι έκνομη. Πρέπει όμως να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, και ποιος έχει την ευθύνη.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα - που αναδημοσιεύθηκε στην λίστα- όλες οι επιχειρήσεις του Ασωπού λειτουργούν νόμιμα από το 1979. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το όριο του συνολικού χρωμίου είχε οριστεί τότε στα 2200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Αυτό είναι το σημείο αφετηρίας.
1. Αρχίζουμε με την ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) 46399/4352/1986 (ΦΕΚ Β' 438), που αφορά τα παράκτια νερά για κολύμβηση και οστρακοκαλλιέργεια. Η απόφαση καλύπτει και το χρώμιο, για το οποίο δεν ορίζει όρια. Την αναφέρω απλώς γιατί ο Ασωπός εκβάλλει στην θάλασσα, σε μία περιοχή που κολυμπούν πολλοί άνθρωποι. Η απόφαση αυτή προβλέπει συχνές δειγματοληψίες με ειδικές μεθόδους. Συνεπώς, οι αρμόδιες αρχές έχουν υποχρέωση από το 1986 να καταγράφουν το χρώμιο στα παράκτια νερά, και σίγουρα θα είχαν καταγράψει την αύξησή του. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 8,
"το ΥΠΕΧΩΔΕ, από κοινού με τα καθ' υλην αρμόδια υπουργεία....αποστέλλει αιτιολογημένη εισήγηση προς κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, από τις δραστηριότητες του οποίου υπάρχει κίνδυνος να επηρρεασθούν...οι προβλεπόμενες χρήσεις..."
Έχει συμβεί αυτό;
2. Συνεχίζουμε με την ΚΥΑ 26857/553/1988 (ΦΕΚ 196 Β'), για τα υπόγεια νερά. Το χρώμιο αναφέρεται ρητά στον κατάλογο ΙΙ - δηλαδή, τις "ουσίες, οι οποίες λόγω τοξικότητας, ανθεκτικότητας και βιοσυσσωρεύσεως" βλάπτουν τα νερά. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση απαιτεί προκαταρκτική έρευνα για να μην μπει το χρώμιο στα υπόγεια νερά. Επιπλέον, χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών όρων πριν δοθεί η άδεια απόρριψης χρωμίου. Για να δοθεί η έγκριση, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εποπτείας του δημοσίου, και η τήρηση τεχνικών προφυλάξεων.
Υπέυθυνος είναι ο Νομάρχης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρεί αρχείο, και ενημερώνει τις ευρωπαϊκές αρχές. Η απόφαση δηλώνει ότι το αρχείο προστατεύει το επαγγελματικό απόρρητο. Να ναι καλά οι άνθρωποι που το σκέφτηκαν.
Δυστυχώς, η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά το 1988. Για τις παλαιότερες επιχειρήσεις, η απόφαση ορίζει τα εξής (άρθρο 7§1): "όσοι μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας...διενεργούν απορρίψεις στα υπόγεια νερά επικίνδυνων ουσιών....οφείλουν να τηρούν τους όρους που προβλέπονται από την ...χορηγηθείσα σε αυτούς άδεια...".
Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν το 1988 συνεχίζουν ανενόχλητες τις απορρίψεις χρωμίου με το παλιό όριο. Ανοίγει έτσι ένα τεράστιο παραθυράκι, που προστατεύει τις πιο απηρχαιωμένες και ρυπογόνες επιχειρήσεις - ακριβώς αυτές που θα έπρεπε να απασχολούν κυρίως το ελληνικό κράτος.
Υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαντωνίου (ως υφυπουργός Εθν. Οικονομίας) και ο κ. Τσοχατζόπουλος (ως Υπ. Εσωτερικών).
3. Το 2001 εκδίδεται η ΚΥΑ 4859/726/2001 (ΦΕΚ Β' 253), για τα υγρά απόβλητα. Η απόφαση ορίζει ημερήσια και μηνιαία όρια για το χρώμιο στα απόβλητα. Εφεξής, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξασφαλίζει την επιτήρηση του υδατικού περιβάλλοντος, και ο νομάρχης πρέπει να υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις για τις απορρίψεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ: συμβαίνουν αυτά;
4. Λίγο νωρίτερα, είχε εκδοθεί η ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) 2/2001 (ΦΕΚ Α'15) για την απόρριψη ορισμένων επικίνδυνων στα επιφανειακά ύδατα - μεταξύ των άλλων, ποτάμια. Για κάθε απόρριψη, απαιτείται έγκριση ΜΠΕ (μελετών περιβαλλοντικών όρων) (άρθρο 4§2γ). Υπάρχει;
Το ελληνικό κράτος χρειάστηκε 13 χρόνια για να ορίσει όρια στο χρώμιο (1988-2001). Η σχετική οδηγία (76/464/ΕΟΚ) εκδόθηκε στις 4 Μαίου 1976. Το πολυάσχολο ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάστηκε 21 χρόνια από την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και 15 χρόνια από τον νόμο-πλαίσιο για το περιβάλλον για να την ..μεταφράσει. Πάντως, ο ποιοτικός στόχος για το χρώμιο ορίζεται, για πρώτη φορά, στα 50 μικρογραμμάρια το λίτρο. Οι ποιοτικοί στόχοι διαφέρουν από τα όρια - με την έννοια ότι η πολιτεία πρέπει να καταρτίσει κάποιο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους. Συνεπώς, τα 2200 μικρογραμμάρια παραμένουν, αλλά το ελληνικό κράτος πρέπει να καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για να γίνουν 50.
Η κατάρτιση του προγράμματος γίνεται από κοινού από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπ. Γεωργίας και το Υπ. Υγείας. Μάλιστα, το ΥΠΕΧΩΔΕ υποβάλλει σχετική έκθεση στην ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι άγνωστο αν έχουν συμβεί όλα αυτά: θυμάμαι αμυδρά ότι, από πλευράς μελετών, κάτι έχει γίνει.
Η ΠΥΣ, επίσης καταργεί κάθε διάταξη που αντίκειται σε αυτή. Έτσι, το παλιόχαρτο του 1979 ολοκλήρωσε τότε (αν όχι νωρίτερα) την καριέρα του.
5 Η παραπάνω ΠΥΣ εξειδικεύθηκε από την ΚΥΑ 50388/2003 (ΦΕΚ Β' 186). Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει το πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης. Ο Ασωπός και το χρώμιο αναφέρονται ρητά. Φορέας υλοποίησης είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ. Προβλέπονται δειγματοληψίες 4 φορές το χρόνο - συνολικά 1900 ετησίως (από όλη την χώρα). Είναι άγνωστο πως, με 4 δειγματοληψίες το χρόνο (2003-2007), τα μικρογραμμάρια σήμερα έφθασαν τα 2200 μgr/l. Ο ποιοτικός στόχος για το χρώμιο παραμένει το 2003 στα 50 μικρογραμμάρια ετησίως (μέσος όρος των 4 μετρήσεων). Επίσης, ορίζονται εθνικά όρια εκπομπών για το χρώμιο - 1 μιλιγραμμάριο μηνιαίως.
Ρητά ορίζεται ότι η αδειοδότηση των βιομηχανιών πρέπει να είναι σύμφωνη με τα παραπάνω. Το παραθυράκι για τις παλιές επιχειρήσεις κλείνει οριστικά, γιατί επιβάλλεται η χρήση των καλύτερων δυνατών τεχνικών, και η αλλαγή των ορίων προς το αυστηρότερο. Οι στόχοι έπρεπε να είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2003.
Για την εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει - υποτίθεται- διυπουργική επιτροπή (η " Επιτροπή Παρακολούθησης του Εθνικού Προγράμματος Μείωσης της Ρύπανσης"), με εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους υπουργείων και ΜΚΟ. Οι αρμόδιοι πρέπει να ενημερώνουν τις ευρωπαικές αρχές για την πορεία του προγράμματος: συμβαίνει αυτό;
Όσον αφορά το πρόγραμμα, σημειώνονται τα εξής:
"Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί στα επιφανειακά νερά ...υψηλές συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών, ....έμφαση δίνεται στην διατήρηση της κατάστασης αυτής..."
Περιέργως, λίγες σελίδες πιο κάτω, επισυνάπτουν ένα πίνακα, που δείχνει ότι το 2000 οι συνολικές απορρίψεις χρωμίου σε όλη την χώρα ήταν εν μέρει πάνω από τα όρια. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου....
6.Ακολουθεί η ΚΥΑ Υ2/2600/2001 (ΦΕΚ Β' 892), για το πόσιμο νερό. Όρια στο χρώμιο-50 μgr/l (μικρογραμμάρια το λίτρο). Χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης: μέχρι τις 25.12.2003. Σε λίγο, κλείνουμε 4 χρόνια λοιπόν. Μία άμορφη μάζα από συναρμόδιες αρχές (νομαρχίες, περιφέρειες, ΕΦΕΤ, Υπ. Υγείας) αναλαμβάνουν υποχρεώσεις για την παρακολούθηση και τις επανορθωτικές ενέργειες: μόνο ένας πρωθυπουργός (με ελικόπτερο) τους λείπει για τον συντονισμό. Προβλέπεται η δυνατότητα παρεκκλίσεων-με ενημέρωση των ευρωπαϊκών αρχών. Το άρθρο 8§4 ορίζει τα εξής:
"Σε περίπτωση μη τήρησης των παραμετρικών τιμών ή των προδιαγραφών...οι συναρμόδιες αρχές εξετάζουν πόσο αυτή...δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι συναρμόδιες αρχές αναλαμβάνουν επανορθωτικές ενέργειες για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού...Οι συναρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι...οι καταναλωτές ενημερώνονται..."
Σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις που ακολουθούν παραμένουν σε ισχύ. Αρκετές από αυτές προβλέπουν ποινικές ευθύνες και διοικητικές κυρώσεις. Κάθε μία από αυτές είναι μία υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, ένα ράπισμα στο κοινωνικό συμβόλαιο.
....
Καταγράφηκε
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Απ: Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #1 στις:
Σεπτέμβριος 20, 2007, 12:03:08 πμ »
Γιώργο αυτά τα στοιχεία που τα βρήκες;
Με ενδιαφέρει το θέμα γιατι οι κάτοικοι θα κάνουν κάποιες κινητοποιήσεις και ακόμα ψάχνονται.
Αν έχεις κάποι πηγές, σε παρακαλώ παράθεσέ τες.
ευχαριστώ.
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
paraxeno
Administrator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 1101
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
«
Απάντηση #2 στις:
Σεπτέμβριος 20, 2007, 10:35:20 πμ »
ντιπ αν έχεις ενημέρωση για κινητοποιήσεις μην ξεχάσεις να αναφέρεις εδώ, αξίζει να συμμετέχει μαζί τους όποιος επιθυμεί
Καταγράφηκε
"Εντροπίας Εγκώμιον"
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #3 στις:
Σεπτέμβριος 20, 2007, 10:39:40 πμ »
Περιμένω το κείμενό τους και θα ενημερώσω.
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
inlovewithlife
Global Moderator
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 188
Απ: Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #4 στις:
Σεπτέμβριος 20, 2007, 02:16:24 μμ »
George Hassiotis, πραγματικά απίστευτη η δουλειά σου.
Από ό,τι φαίνεται από το ατελές και δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο που παραθέτεις η δυνατότητα φραγμού στην μόλυνση του Ασωπού με προσφυγή στα δικαστήρια μοιάζει δύσκολη. Στην πράξη όμως δε θα μπορούσε να κινηθεί είτε κάποια αστική διαδικασία με βάση τα σχετικά άρθρα του ΑΚ ή κάποια διοικητική διαδικασία, που να προσβάλλει την απραξία της διοίκησης; Ίσως μάλιστα το παράνομο απόρριψης επικίνδυνων λυμάτων στον Ασωπό να μπορεί να στοιχειοθετηθεί από πιο γενικές ρήτρες.
Καταγράφηκε
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #5 στις:
Σεπτέμβριος 20, 2007, 08:32:47 μμ »
Μόλις έφτασε το παρακάτω δελτίο τύπου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4, 20-9-2007
Επιτροπή Αγώνα Ωρωπίων
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Το επικίνδυνο και τοξικό εξασθενές χρώμιο που τρέχει στις βρύσες των σχολείων μας και των σπιτιών μας και χρόνια στο αίμα μας, μας δίνει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να καταγγείλουμε κάθε μορφή εξουσίας που με πρόθεση έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία όλων μας και στη διατροφική αλυσίδα των προϊόντων της περιοχής μας.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε το παρόν και το μέλλον μας στην ασύδοτη λειτουργία και στην αδηφάγο κερδοσκοπία των βιομηχάνων της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου που ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Με αγωνία σας προσκαλούμε όλους στη συγκέντρωσή μας το Σάββατο 22/9/2007 στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Σκάλας Ωρωπού (ΚΤΕΛ).
Ξεκινάμε για να βάλουμε ΤΕΛΟΣ στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ και στη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ σε βάρος της υγείας μας.
Η Γραμματεία της
Επιτροπής Αγώνα Ωρωπίων
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
ithaca
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 153
Απ: Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #6 στις:
Σεπτέμβριος 21, 2007, 01:28:33 πμ »
Παράθεση από: George στις Σεπτέμβριος 19, 2007, 11:51:36 μμ
Περιέργως, λίγες σελίδες πιο κάτω, επισυνάπτουν ένα πίνακα, που δείχνει ότι το 2000 οι συνολικές απορρίψεις χρωμίου σε όλη την χώρα ήταν
εν μέρει
πάνω από τα όρια.
Πραγματική απίστευτη η έρευνά σου.
Σε ποια μέρη;
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Global1
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 551
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #7 στις:
Σεπτέμβριος 21, 2007, 03:02:38 μμ »
Αν ειναι δυνατον!!! 5 μερες θα λειψω απο την Αθηνα και τοτε θα γινουν ολα! Συναντησεις, διαμαρτυριες για Καισαριανη και Ασωπο, σεμιναριο δεντροφυτευσης!!!!
Καταγράφηκε
Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #8 στις:
Σεπτέμβριος 22, 2007, 10:58:17 μμ »
Μερικές φωτό από την διαμαρτυρία εδώ:
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_gallery2&Itemid=27&g2_itemId=346
Συμμετείχαν και μίλησαν σχετικοί επιστήμονες της περιοχής, μέλη της επιτροπής αγώνα, ο βουλευτής του ΣΥΝ Λεβέντης, οι δήμαρχοι Ωρωπίων και Οινοφύτων και παρακολούθησαν περίπου 300-500 άτομα.
Κάποιοι μοίραζαν φυλλάδια του ΚΚΕ και μερικοί διαμαρτυρήθηκαν για "καπέλωμα".
Γενικά η άποψή μου είναι ότι σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, η συμμετοχή του κοσμου ήταν πολύ μικρή.
Παράθεση από: dpurpler στις Σεπτέμβριος 20, 2007, 08:32:47 μμ
Μόλις έφτασε το παρακάτω δελτίο τύπου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4, 20-9-2007
Επιτροπή Αγώνα Ωρωπίων
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Το επικίνδυνο και τοξικό εξασθενές χρώμιο που τρέχει στις βρύσες των σχολείων μας και των σπιτιών μας και χρόνια στο αίμα μας, μας δίνει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να καταγγείλουμε κάθε μορφή εξουσίας που με πρόθεση έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία όλων μας και στη διατροφική αλυσίδα των προϊόντων της περιοχής μας.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε το παρόν και το μέλλον μας στην ασύδοτη λειτουργία και στην αδηφάγο κερδοσκοπία των βιομηχάνων της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου που ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Με αγωνία σας προσκαλούμε όλους στη συγκέντρωσή μας το Σάββατο 22/9/2007 στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Σκάλας Ωρωπού (ΚΤΕΛ).
Ξεκινάμε για να βάλουμε ΤΕΛΟΣ στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ και στη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ σε βάρος της υγείας μας.
Η Γραμματεία της
Επιτροπής Αγώνα Ωρωπίων
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
Fotis
Administrator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 361
Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #9 στις:
Σεπτέμβριος 22, 2007, 11:06:24 μμ »
δηλ...
αν οι ίδιοι οι κάτοικοι αδιαφορούν...
Εκείνοι που πίνουν αυτό το νερό και κολυμπούν το καλοκαίρι εκεί...
και από το σύνολο των δήμων που σχετίζονται με τον Ασωπό ενδιαφέρονται οι 300 (γενναίοι Σπαρτιάτες)
Εμείς, τί ρόλο βαράμε εδώ...
Δεν είναι λίγο παράλογα αυτά?
Ρητορική είναι η ερώτηση...
Με τους 300 είμαστε...
Καταγράφηκε
Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #10 στις:
Σεπτέμβριος 22, 2007, 11:21:47 μμ »
Φώτη, ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος και μένει εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Επειδή έχει κάνει μερικές κουβέντες με τους ντόπιους, ο κυριότερος φόβος τους είναι ότι αν δοθεί υπερβολική δημοσιότητα ο τόπος θα ερημώσει (τουριστικά - παραθεριστικά) και δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα ζαρζαβατικά τους (οι αγρότες).
Οι μέχρι τώρα δήμαρχοι, βοηθούσαν αυτή την κατάσταση. Αλλά τώρα έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Η μόλυνση καλύπτει τεράστια περιοχή, από την Θήβα, μέχρ την Χαλκίδα και τον Ωροπό! Μιλάμε για τετραγωνικά χιλιόμετρα!
Και στο εξασθενές χρώμιο, δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας! Μπαίνει στον οργανισμό και ΜΕΝΕΙ!
Ακόυγεται επίσης, ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι παλαιάς τεχνολογίας και υπολειτουργεί! Και ότι μερικά εργοστάσια, κάνουν γεωτρήσεις και εκεί μέσα χύνουν τα απόβλητα! Καταστροφή δηλαδή!
Και ακόμα το συζητάνε οι ντόπιοι αν πρέπει να αντιδράσουν...
Τι να πεις... 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα και λες και είσαι στην Ζιμπάμπουε από θέμα κοινωνικής δράσης... και ελαχιστότατης ευθύνης προς τους άλλους!
Τρέλλα η κατάσταση είναι.
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
Fotis
Administrator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 361
Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #11 στις:
Σεπτέμβριος 22, 2007, 11:50:42 μμ »
κι όμως τους αφορά άμεσα...
Δηλ θα καταλήξουμε οι Αθηναίοι να αντιδρούν για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και αντίστροφα?
Νομίζω ότι άλλη μια δράση μας πρέπει να είναι κι αυτή...
ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών...
όπου εστιάζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επέμβουμε...
από κει ξεκινούν όλα...
από το σπίτι, στη γειτονιά, στο δήμο στην χώρα, παγκόσμια...
Για αυτό δε συμφωνώ με η δράση πολλών Μ.Κ.Ο. (άσχετο και δεν συνεχίζω).
Πιστεύω όμως ότι από εδώ αξίζει να δραστηριοποιηθούμε στις τοπικές κοινωνίες (γίνεται ήδη και το βλέπω...απλά επαναλαμβάνω για να μην ξεχνιέμαι κι εγώ...)
Καλά να είσαι!
Καταγράφηκε
Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #12 στις:
Σεπτέμβριος 22, 2007, 11:57:00 μμ »
Αχ Φώτη!
Μόλις πρόσφατα μίλησα και συνηδητοποίησα πόσο
ΤΕΡΑΣΤΙΟ
είναι το πρόβλημα των πελατειακών σχέσεων στην επαρχία... Γιατί ακόμα και 50 χλμ έξω από την Αθήνα, η νοοτροπία επαρχιώτικη είναι. (με την χειρότερη δυνατή έννοια της λέξης επαρχιώτικη).
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
Fotis
Administrator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 361
Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #13 στις:
Σεπτέμβριος 23, 2007, 12:03:49 πμ »
είσαι αφελής?
είμαστε?
δεν ξέρω, ο καιρός θα δείξει...
ΥΓ. Τα αποτελέσματα τα είδα και με κάνα δυο φίλους εδώ ΣΚΑΣΑΜΕ στα γέλια...
Κρίμα τη στενασώρι που ρίξαμε..
Αλλά εδώ δεν κάνουμε πολιτική κουβέντα...
έτσι δεν είναι?
ΥΓ. Το μήνυμα αυτό θα αυτοκαταστραφεί σε 5 δεύτερα!
Εντάξει σοβαρά τώρα...
Αφελείς δεν είμαστε...
Μπορεί να μην αλλάξουμε τίποτα, αλλά τουλάχιστο είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε...
Δεν είναι η Ιθάκη εξάλλου...ΤΟ ταξίδι είναι που πολλές φορές μετράει...
και δεν τα γράφω αυτά προσπαθώντας να αποποιηθώ ευθυνών...
Κάτι θα γίνει. Το πιστέυω αυτό.
Οργάνωση θέλει και δουλειά και χρόνο και γνώσεις και ορθολογισμό...
Ούτε στα σύννεφα να πετάμε αλλά ούτε και στη λάσπη να κολυμπάμε.
Καταγράφηκε
Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
paraxeno
Administrator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 1101
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #14 στις:
Σεπτέμβριος 23, 2007, 12:05:45 πμ »
έχει δίκιο ο Φώτης , δεν γίνεται να κάνουμε παρέμβαση από την Αθήνα στο Βόλο ή στα Γιάννενα, πως θα γίνει να ευαισθητοποιηθούν λίγο οι τοπικές κοινωνίες? ποσο πρέπει να καούν? φοβάμαι ότι χρειάζεται να γίνει αυτό που μου είπε ένας "σοφός" ΄φίλος, "να εξαθλιωθούν όσο δεν παιρνει και μετά να σηκωθούν στο πόδι και να κάνουν κατι ουσιαστικό"
ούτε να το σκέφτομαι παιδιά το σενάριο αυτό
και πότε επι τέλους θα συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο ότι τα κόμματα όλα κι οι τοπικοί άρχοντες και οι παρατρεχάμενοί τους κι όλοι όσοι τάζουν και τάζουν λαγούς και άλλα ζωντανά, τους έχουν ********** (λογοκρισία ότι κι αν βάλετε χωράει και λίγο είναι) και θα κάνουν κάτι συλλογικό και με στόχο το ΚΟΙΝΟ καλό? ποτε? τι στην ευχή χρειάζεται να γίνει πια? να χαθούμε τελείως απ το χάρτη?
Καταγράφηκε
"Εντροπίας Εγκώμιον"
ayger
Administrator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 451
Απ: Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #15 στις:
Σεπτέμβριος 23, 2007, 12:06:48 πμ »
**EDIT**
Σβήστηκε λόγω οφ τόπικ.
Καταγράφηκε
Education is a progressive discovery of our own ignorance.
George
Newbie
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 17
Απ: Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #16 στις:
Σεπτέμβριος 24, 2007, 11:12:20 πμ »
Eυχαριστώ όλους που κοιτάζουν το θέμα-είναι πολύ σοβαρό. Στο Οικολόγιο, μιλάμε πολύ συχνά για το άρθρο 24. Η κρίση αυτή όμως μας αναγκάζει να μιλήσουμε και για το άρθρο 5§5, για το δικαίωμα στην υγεία - της "βιολογικής και διανοητικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού που επιτρέπει την απόλαυση της αυτονομίας" (βλ. Βιδάλη, σε Κασιμάτη-Μαυριά, Συνταγματικό Δίκαιο, 2007). Είναι ένα δικαίωμα που επιβάλλει την λήψη θετικών μέτρων: όσο αυτό δεν συμβαίνει, το ελληνικό κράτος υπονομεύει την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.
Τα νομικά κείμενα , που πολλοί τα ζητούν, θα ανεβούν στο Οικολόγιο μέσα στην ημέρα.
Μερικά συμπληρωματικά σχόλια - περισσότερο για ενημέρωση:
1. Tο νομικό πλαίσιο που παραβιάζεται περιλαμβάνει δύο ακόμα κείμενα: τον ν. 3199/2003 (ΦΕΚ Α/280), για την «προστασί α και διαχείριση των υδάτων» (που ενσωματώνει την Οδηγία 2000/60/ΕΚ). Ο νόμος προβλέπει, με ευθύνη της Περιφέρειας, την σύνταξη (α) προγράμματος μέτρων, (β) προγράμματος παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων, (γ) προγράμματος ειδικών μέτρων κατά της ρύπανσης. Είναι άγνωστο αν αυτό έχει συμβεί, ή αν εφαρμόζονται τα προγράμματα αυτά. Ενδιαφέρον έχει και η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ οικ. 132496 /3628 της 5-10-2005, με θέμα την «Σύνταξη Διαχειριστικών Σχεδίων Αποβλήτων από τις Βιομηχανίες» (που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα τους). Η εγκύκλιος επικαλείται την ΚΥΑ 19396/1546/1997 (ΦΕΚ 604/Β) «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων». Με αυτή, ζητάει από τις Περιφέρειες να «αποστείλουν το ταχύτερο δυνατόν σε όλες τις βιομηχανίες,…έγγραφο, με το οποίο θα ζητείται η υποβολή στην υπηρεσία τους, εντός τεσσάρων (4) μηνών, Διαχειριστικών Σχεδίων Αποβλήτων…». Εάν αυτό συνέβη, τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να γνωρίζει ποιος μολύνει, που και με ποιες ουσίες.
2. Mία πρόσφατη μελέτη (Μάιος 2007) τεκμηρίωσε ακόμα καλύτερα την σύνδεση ανάμεσα στο εξασθενές χρώμιο και τον καρκίνο. Υπεύθυνο για αυτήν ήταν το Αμερικανικό National Toxicology Program (NTP) , και η σχετική ανακοίνωση
μπορεί να βρεθεί εδώ
. Ένα πολύ κατατοπιστικό σχόλιο από τον blogger και καθηγητή δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο George Washington David Michaels
μπορεί να βρεθεί εδώ
. Τα σχόλια του για την τακτική που ακολουθούν οι βιομηχανίες χρωμίου – την οποία ονομάζει «κατασκευή αβεβαιότητας» (“manufacture uncertainty”) είναι ιδιαίτερα καυστικά. Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε την ίδια τακτική από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Νομαρχία Βοιωτίας, την Περιφέρεια και τις βιομηχανίες του Ασωπού.
3. Iσως χρειάζεται μία αναφορά στις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου. Η έκθεση στο χρώμιο μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: κατάποση, εισπνοή και επαφή στο δέρμα. Η πρώτη είναι αυτή που αφορά κυρίως τους κατοίκους της παρασώπειας ζώνης, που κινδυνεύουν από το νερό. Στις ΗΠΑ, η μέση έκθεση μέσω του νερού είναι κάτω από 4μg/l. Οι κάτοικοι του Hinkley, της πόλης της Erin Brockovich, ήταν ορισμένες μέρες εκτεθειμένοι σε 580 μg/l. Αντιμετώπιζαν καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, αστοχίες του συκωτιού και του αναπαραγωγικού συστήματος, συχνές αποβολές, και αυξημένα κρούσματα αρρώστειας του Hodgkin, και καρκίνους του εγκεφάλου, του στήθους, της ουρήθρας και του γαστροεντερικού συστήματος. Το εξασθενές χρώμιο είναι και μεταλλαξιογόνο, και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές στο DNA. Άλλωστε, η τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να διαπερνά τις κυτταρικές μεμβράνες.
4. Έχουμε ξεχάσει λίγο τον δεύτερο και τον τρίτο τρόπο, που αφορούν κυρίως (αλλά όχι μόνο) τους εργάτες χρωμίου. Το εξασθενές χρώμιο χρησιμοποιείται στα βυρσοδεψεία, στην παραγωγή χρωμάτων, τσιμέντου, ατσαλιού, υφασμάτων, αντιδιαβρωτικών και μονωτικών υλικών. Φαίνεται ότι οι βαφείς, οι επιχρωμιωτές, οι οξυγονοκολλητές και οι γαλβανιστές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι. Οι εταιρείες που πρόσφατα καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας (χωρίς, φυσικά, να είναι οι μόνες που ευθύνονται για την μόλυνση) ήταν οι εξής: Κρετίν Ελλάς ΑΕ (είδη αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής), Αφοί Σταυριανού ΑΒΕΕ (επεξεργασία υφασμάτων), Ελφίνκο ΑΕ, Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ (βαφεία), FANCO (βαφεία, φινιστήρια ),και «Γ. Πολυχρόνου ΑΕΒΕ» (
πηγή
). Υπάρχει πλήθος μελετών που τεκμηριώνει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για τους εργαζόμενους αυτούς, και είναι απαραίτητο να γίνουν και στην Ελλάδα. Άλλοι κίνδυνοι είναι η αιμορραγία, ρινική ατροφία, τα έλκη, ο ερεθισμός της ρινικής βλενογόνου, και η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος. Η βραχυπρόθεσμη εισπνοή μεγάλης ποσότητας μπορεί να συνδέεται με βρογχικό άσθμα, και γαστροεντερικούς ερεθισμούς. Η δερματική επαφή προκαλεί έλκη, οξείες δερματίτιδες, ερεθισμούς και αλλεργίες – το χρώμιο είναι μία από τις πλέον αλλεργιoγόνες ουσίες. Επίσης, ξένοι οργανισμοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν και για την λεγόμενη έκθεση «από τον εργαζόμενο στην οικογένεια» (worker-to-family exposure), η οποία γίνεται από τα ρούχα και άλλα μολυσμένα αντικείμενα. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει «οριακή τιμή έκθεσης» (μέση οκτάωρη χρονικά σταθμισμένη έκθεση) 0.5 mg/m3 για το εξασθενές χρώμιο (Π.Δ. 307/86 , όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 90/99, και σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες). Ελπίζει κανείς ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Υγείας ακούν τις ειδήσεις, και μπορούν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα από αυτές.
Καταγράφηκε
George
Newbie
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 17
Οι επόμενοι Ασωποί
«
Απάντηση #17 στις:
Σεπτέμβριος 25, 2007, 01:20:49 πμ »
Αν κάποιος θελήσει να μελετήσει το νομικό πλαίσιο για το πόσιμο νερό, θα εκπλαγεί από τις λεγόμενες «παρεκκλίσεις». Η σχετική διάταξη (άρθρο 9 της ΚΥΑ Υ2/2600/2001, ΦΕΚ 892 Β’, η οποία τροποποιήθηκε φέτος από την ΔΥΓ2/οικ. 38295, ΦΕΚ Β’ 630/2007) προβλέπει τα εξής: «Με πράξη όμοια με την παρούσα είναι δυνατόν να προσδιορίζονται παρεκκλίσεις από τις παραμετρικές τιμές…εφόσον η παρέκκλιση δεν συνεπάγεται πιθανό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και εφόσον η παροχή του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με άλλον ενδεδειγμένο τρόπο…»
Μέσα στο 2006, χορηγήθηκαν (τουλάχιστον) 4 παρεκκλίσεις:
1. Στους Δήμους Χαλάστρας και Αξιού Ν.Α. Θεσσαλονίκης, και Τρίγλιας και Καλικράτειας Ν.Α. Θεσσαλονίκης για το αρσενικό, από τα 10 mg/l σε 35 mg/l , για δύο έτη (ΦΕΚ Β’ 141 της 7.2.2006). Το αρσενικό χρησιμοποιείται στα εντομοκτόνα, και στην επεξεργασία μετάλλων.
2. Στους Δήμους Χίου και Αγ. Μηνά Χίου για τον υδράργυρο, από 1 μgr/l σε 1.65 mgr/l για δύο έτη (ΦΕΚ Β’ 1132 της 21.8.2006). Πρόκειται για μία γιγαντιαία παρέκκλιση – προσέξτε την διαφορά ανάμεσα στα μικρο-γραμμάρια και τα μιλλι-γραμμάρια- αλλά ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη, γιατί μπορεί να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το 1/3 έως 2/3 του υδραργύρου που υπάρχει στο περιβάλλον απελευθερώνεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες –εξορυκτικές δραστηριότητες, λιπάσματα και απολυμαντικά, καύσεις και αποτεφρώσεις, χρώματα, απορρίψεις στερεών αποβλήτων (κυρίως ηλεκτρικά εξαρτήματα, μπαταρίες).
3. Στον δήμο Μαδύτου, για το φθόριο (fluorine), από το 1.5 mgr/l σε 2 mgr/l, για τρία έτη (ΦΕΚ Β’ 1221 της 5.9.2006). Τα φθόριο και οι ενώσεις του έχουν πάρα πολλές χρήσεις – μεταξύ των οποίων, στην κλωστουφαντουργία, στα εντομοκτόνα και την βιομηχανία των αγροχημικών.
4. Στον δήμο Τρίγλιας Ν.Α. Χαλκιδικής (πάλι), για το βόριο, από 1.0 mgr/l μέχρι 2.5 mgr/l, για τρία έτη (ΦΕΚ Β’ 1255 της 8.9.2006). Το βόριο (boron) μπορεί να έχει φυσική προέλευση, αλλά χρησιμοποιείται μαζί με τις ενώσεις του και μεταξύ άλλων και στην κλωστοϋφαντουργία, την κατασκευή συνθετικών υλικών, γυαλιού, κεραμικών, στα λιπάσματα, τα απορρυπαντικά και τα εντομοκτόνα (πάλι). Όπως έδειξε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΒOREMED, τα νερά της Χαλκιδικής είναι από τα πλέον μολυσμένα σε βόριο.
Όλες υπογράφονται από τους Α. Νάκο και Α. Γιαννόπουλο, υφυπουργούς ΥΠΕΣΔΔΑ και Υγείας, αντίστοιχα, μέχρι πρόσφατα.
Οι αποφάσεις αυτές θέτουν πολλά ζητήματα. Πρώτα-πρώτα, είναι γραμμένες τηλεγραφικά, και δεν έχουν το ελάχιστο περιεχόμενο που απαιτεί ο νόμος. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 9§3 της ΚΥΑ Υ2/2600/2001), θα πρέπει να διευκρινίζεται ο λόγος της παρέκκλισης. Ακόμα, πρέπει να συνοψίζονται οι επανορθωτικές ενέργειες, να γίνεται εκτίμηση κόστους, και να αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επανεξέτασης. Θα πρέπει να περιγράφεται «ένα κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης, με αυξημένη συχνότητα παρακολούθησης» (9§3 εδ. ε’), αν θίγεται «ή όχι» κάποια σχετική επιχείρηση τροφίμων, και η ημερησίως παρεχόμενη ποσότητα νερού. Τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται. Αντίθετα γίνεται απλώς μία γενική αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων. Η μελέτη ή το έγγραφο που ορίζει το χρονοδιάγραμμα δεν αναφέρεται καν στο αιτιολογικό της απόφασης (τον κατάλογο των εγγράφων που ακολουθεί την φράση «έχοντας υπόψη…»).
Δεύτερο, ο νόμος αντιμετωπίζει τις παρεκκλίσεις σαν εξαιρετικά μέτρα. «Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερης διάρκειας», λέει (άρθρο 9§1). Παρόλα αυτά, σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από την πρώτη, το υπουργείο χορήγησε την μέγιστη διάρκεια – τρία έτη. Είναι αλήθεια ότι είναι δυνατή μία δεύτερη παρέκκλιση, και σε εξαιρετικούς λόγους μία τρίτη – όλες για μέγιστη διάρκεια τριών ετών (άρθρο 9§1 και §2). Τα πράγματα όμως περιπλέκονται, γιατί η πρώτη χρειάζεται ειδοποίηση και η δεύτερη άδεια της Επιτροπής.
Τρίτο, αυτό που ισχύει για την διάρκεια, ισχύει και για τις τιμές. Μολονότι ο νόμος δεν το λέει καθαρά, πρέπει οι παρεκκλίσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Εδώ βλέπουμε ότι αυξάνουν το αρσενικό 3.5 φορές, το βόριο 2.5 φορές, και το φθόριο κατά 1/3. Δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν με μικρότερες παρεκκλίσεις;
Τέταρτο, θα έπρεπε να περιέχουν μία πιθανολόγηση (ή να παραπέμπουν σε αυτή) ότι η παρέκκλιση δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Με βάση ποιο υλικό αποφάσισε το υπουργείο ότι δεν βλάπτεται η υγεία;
Πέμπτο, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ορίζουν τον «θιγόμενο πληθυσμό». Προφανώς, αυτός καθορίζεται από τον υδροφόρο ορίζοντα (και άλλους γεωλογικούς παράγοντες). Οι αποφάσεις απλώς αναφέρουν μερικούς δήμους. Ελπίζει κανείς ότι τα όρια των δήμων ταυτίζονται με τον υδροφόρο ορίζοντα, και δεν θα αποκαλυφθεί μία μέρα – όπως με τον Ασωπό – ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο.
Έκτο, ακόμα και αν οι παρεκκλίσεις είναι άψογες νομικά, δεν είναι συμβατές με την «περιβαλλοντική δικαιοσύνη» (environmental justice). Γιατί ακριβώς οι κάτοικοι της Τρίγλιας, φερ’ ειπείν, πρέπει να πίνουν χειρότερο νερό από τους κατοίκους της Αθήνας;
Καταγράφηκε
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #18 στις:
Σεπτέμβριος 27, 2007, 02:02:25 πμ »
Τα κείμενα που υποσχέθηκε ο κ. Χασιώτης ανέβηκαν και είναι διαθέσιμα στην βιβλιοθήκη:
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=43&Itemid=29&limit=10&limitstart=0&order=hits&dir=ASC
Επίσης, άρθρο από το in.gr:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=835177&lngDtrID=244
Λύση ζητούν οι «Φίλοι της Γης»
Και διεθνείς πιέσεις για να δοθεί λύση με το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό
«Πρέπει να πάρουμε θέση κατά του εξασθενούς χρωμίου. Έχω παλέψει την ίδια μολυσματική ουσία σε πολύ μικρότερες ποσότητες εδώ στην Αμερική,
η περίπτωση όμως του Ασωπού είναι κάτι που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου
. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους Έλληνες είναι να γίνουμε μοχλός πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση».
Η γνωστή Αμερικανίδα δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς, όπως είχε δεσμευθεί στην εφημερίδα Τα Νέα πριν από περίπου ένα μήνα, κινεί τις διαδικασίες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Ασωπού. Προσυπογράφει μάλιστα μαζί με τον παγκόσμιο περιβαλλοντικό οργανισμό «Φίλοι της Γης», μία ανακοίνωση η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη στο Internet.
«Τοξική κρίση στην Ελλάδα. Απαιτείται διεθνής πίεση για τον Ασωπό.
Aνθρωποι σε ένα σύγχρονο κράτος πεθαίνουν από μια κατάσταση που μπορεί να προβλεφθεί και να διορθωθεί»
, τονίζει ο παγκόσμιος περιβαλλοντικός οργανισμός «Φίλοι της Γης».
Μάλιστα, ύστερα από παραίνεση της γνωστής δικηγόρου, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες από τον... κόκκινο ποταμό αλλά και στοιχεία για τη μεγάλη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που βρέθηκε στο νερό των Οινοφύτων.
Στο περιβαλλοντικό site γίνεται λόγος
για εξωφρενική κατάσταση, στην οποία όμως δεν έχει δοθεί ακόμα λύση από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να πίνουν μολυσμένο νερό παρ΄ όλο που έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό.
Η διάσημη δικηγόρος στο τέλος της ανακοίνωσης προτρέπει τους φίλους και υποστηρικτές του περιβαλλοντικού οργανισμού «Φίλοι της Γης» στην Αμερική να στηρίξουν τις προσπάθειες ώστε να δοθεί λύση στην υπόθεση του Ασωπού. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα υπάρχει ειδική φόρμα στην οποία οι διαδικτυακοί επισκέπτες καλούνται να στείλουν μήνυμα στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα για να «πιέσει» την ελληνική κυβέρνηση.
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #19 στις:
Σεπτέμβριος 27, 2007, 11:41:27 πμ »
ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!
Πρώτη επιτυχία κατά την γνώμη μου!
Πάμε γερά!
από το in.gr:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=835233&lngDtrID=244
Ξεκινά ο καθαρισμός
Παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για να δοθεί λύση στη μόλυνση του Ασωπού
Προς επανεξέταση όλες οι άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού
Αθήνα
Έργο εθνικού επιπέδου
χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ο καθαρισμός του Ασωπού ποταμού, όπου καταγράφονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου.
Με αυτόν τον τρόπο η αρμοδιότητα πέρασε στο ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο ξεκινά άμεσα τις εργασίες καθαρισμού.
«Από σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινούν εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού με παράλληλη ταυτοποίηση των αγωγών που εκβάλλουν σε αυτόν και σφράγιση όσων εξ αυτών διαπιστωθεί ότι είναι παράνομοι» τόνισε ο κ. Σουφλιάς.
Ελέγχους στην περιοχή πραγματοποιούν από τις 10 Αυγούστου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά μέχρι τώρα έχουν γίνει 7 δειγματοληψίες στον Ασωπό ποταμό και 24 έλεγχοι-αυτοψίες σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Με βάση αυτούς τους ελέγχους, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, οριοθετήθηκε η περιοχή όπου καταγράφονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου,
διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένο αγωγό και ρέμα, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με την συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου.
«Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οριστικά διαπιστώνονται παραβάσεις οι σχετικοί φάκελοι θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις. Επίσης, θα καταλογισθούν, μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υψηλά πρόστιμα.
Σε περιπτώσεις υποτροπής ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους θα υπάρχει διακοπή των εργασιών της επιχείρησης»
τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος θα ζητήσει να επανεξεταστούν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων.
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος
Μηνύματα: 573
we must remain perfect strangers
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #20 στις:
Οκτώβριος 01, 2007, 10:02:22 μμ »
Σήμερα, από το
www.in.gr
:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=836306&lngDtrID=244
Με εντολή Κολιοκώστα
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού
Πολλά τα πεταμένα σκουπίδια στον Ασωπό ποταμό
Εντολή διενέργειας επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργος Κολιοκώστας, αναφορικά με τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού.
Αφορμή για την εντολή Κολιοκώστα αποτέλεσαν δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ύστερα από μετρήσεις ο Ασωπός φαίνεται να έχει μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο.
Η συγκεκριμένη ουσία έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία,
καθώς από τον ποταμό υδροδοτούνται διάφορες περιοχές
.
Σύμφωνα με την εν λόγω εντολή την εποπτεία της έρευνας θα έχει ο εισαγγελέας Εφετών, Σπύρος Μουζακίτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ σκουπίδια στην κοίτη ειναι το πρόβλημα του Ασωπού;;;;;
Και, ΤΩΡΑ πήρε χαμπάρι η εισαγγελία ότι υπάρχει πρόβλημα στον Ασωπό;
40 χρόνια αποδέκτης λυμάτων, 15 χρόνια πριν οι πρώτες αντιδράσεις - δημοσιεύσεις, 2 χρόνια πριν σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, διαμαρτυρίες κατοίκων τα τελευταία χρόνια, την περασμένη εβδομάδα μπουλντόζες για τον καθαρισμό της κοίτης πάλι από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και σε δελτία ειδήσεων και ΤΩΡΑ το κατάλαβαν στην εισαγγελία (!!!)
Και ποιος σας είπε ότι από τον Ασωπό υδροδοτούνται περιοχές; Μέγα λάθος. Από πηγές υδροδοτούνται οι κάτοικοι οι οποίες έχουν κι αυτές μολυνθεί αφού σε μία τεράστια περιοχή έχει μολυνθεί όλος ο υδροφόρος ορίζοντας με τιμές εξασθενούς χρωμίου πολλές φορές περισσότερες από αυτές που στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ταινία (Εριν Μπρόκοβιτς).
Δεν είμαι νομικός, αλλά μήπως όλα αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου;
Για να γίνει μία έρευνα της πλάκας και να βγει το πόρισμα ότι οι κάτοικοι ΔΕΝ πίνουν νερό από τον Ασωπό και να κουκουλωθεί - ακυρωθεί η υπόθεση; ("δεν υδρεύονται οι κάτοικοι από το ποτάμι κύριε εισαγγελέα", οποτε, άκυρη η έρευνα. Και μετά βγαίνει ο έχων το συμφέρον και λέει η εισαγγελία έκανε έρευνα και δεν διαπίστωσε πρόβλημα. ΝΑΙ, αλλά ΤΙ έρευνα έκανε;;;;;; )
ΠΟΛΥ ύποπτο το θεωρώ αυτό το δημοσίευμα. Εύχομαι να είναι λάθος του ΑΠΕ γιατί αν είναι πραγματικότητα, η είδηση είναι απλά γελοία για να μην πω ύποπτη.
Καταγράφηκε
Αλέξανδρος
ithaca
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 153
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #21 στις:
Οκτώβριος 01, 2007, 10:19:55 μμ »
Παράθεση από: dpurpler στις Οκτώβριος 01, 2007, 10:02:22 μμ
Και, ΤΩΡΑ πήρε χαμπάρι η εισαγγελία ότι υπάρχει πρόβλημα στον Ασωπό;
Kάλιο αργά...
Καταγράφηκε
vulita
Newbie
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 4
Ασωπός ,river party ,νερό δεν πίνετε αλλά λύμματα αφήνετε
«
Απάντηση #22 στις:
Οκτώβριος 01, 2007, 10:26:36 μμ »
Από το 1969 με νομοθεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, επιστράτευσε τον Ασωπό ποταμό και τον παραπόταμο Θερμιδώνα μετατρέποντάς τους σε ανοιχτούς αγωγούς απόρριψης επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων, χωρίς όμως εργοστασιακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμμάτων.Δέκα χρόνια μετά θεσπίζουν αυτή την υποχρέωση αλλά δεν την επιβάλλουν στα εργοστάσια, ούτε κάποιος φορέας μετρά και ελέγχει τα απορρπτόμενα λύμματα.
Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο και ποτίζει τα χωράφια της περιοχής Οινοφύτων.
07/09/2007 Ο δήμος Οινοφύτων ανακοινώνει ότι το νερό της βρύσης είναι μη πόσιμο...
Αρκετά χρόνια τώρα τα Οινόφυτα πίνουν χρώμιο και νιτρικά.Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο φτάνει το 31% την τελευταία τετραετία...
27/09/2007 Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει εργασίες καθαρισμού του Ασωπού από το εξασθενές χρώμιο...Τώρα?
Βάση μετρήσεων που έχουν γίνει σε γεωτρήσεις ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος από τη Βάγια μέχρι την Σουβάλα και το χρώμιο συνεχίζει...
Μη νομίζετε ότι η Αττική είναι μακριά, καλομελέτα και έρχεται........................................................
Καταγράφηκε
ithaca
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 153
Απ: Οι επόμενοι Ασωποί
«
Απάντηση #23 στις:
Οκτώβριος 01, 2007, 11:45:44 μμ »
Παράθεση από: George στις Σεπτέμβριος 25, 2007, 01:20:49 πμ
Προφανώς, αυτός καθορίζεται από τον υδροφόρο ορίζοντα (και άλλους γεωλογικούς παράγοντες). Οι αποφάσεις απλώς αναφέρουν μερικούς δήμους. Ελπίζει κανείς ότι τα όρια των δήμων ταυτίζονται με τον υδροφόρο ορίζοντα, και δεν θα αποκαλυφθεί μία μέρα – όπως με τον Ασωπό – ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο.
Έκτο, ακόμα και αν οι παρεκκλίσεις είναι άψογες νομικά, δεν είναι συμβατές με την «περιβαλλοντική δικαιοσύνη» (environmental justice). Γιατί ακριβώς οι κάτοικοι της Τρίγλιας, φερ’ ειπείν, πρέπει να πίνουν χειρότερο νερό από τους κατοίκους της Αθήνας;
Τι μου λέτε... Υπάρχουν ακόμα υδροφόροι ορίζοντες; Το άλλο, δε, με την «περιβαλλοντική δικαιοσύνη» (environmental justice) να το βάλουμε στη λίστα με τα καλύτερα ανέκδοτα της χρονιάς
Καταγράφηκε
inlovewithlife
Global Moderator
Αποσυνδεδεμένος
Μηνύματα: 188
Ασωπός και χρώμιο
«
Απάντηση #24 στις:
Οκτώβριος 02, 2007, 09:32:56 πμ »
Ζούμε σε ένα καθεστώς υποκρισίας, το οποίο συνεχίζεται επ' άπειρον, μέχρι να διογκωθεί τόσο πολύ το πρόβλημα, ώστε να μας μάθει μέχρι και η Έριν Μπροκοβίτς και ο κόσμος όλος.
Έτσι, υποκριτική είναι και η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο κ. Κολιοκώστας, για να εξακριβωθεί αν ο Ασωπός μολύνεται, την ώρα που η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Καλό σημάδι πάντως η κινητοποίηση των δικαστικών αρχών, έστω και αφού ο ασθενής απέθανε. Ίσως να έχει κάποια αποτελέσματα, όχι βέβαια την καταδική των υπευθύνων αλλά το να μπούν κάποιοι βιολογικοί καθαρισμοί στα εργοστάσια και να μειωθεί η μόλυνση.
Λυπηρό που στην κινητοποίηση των κατοίκων συμμετείχαν μόνο 300 από την τοπική κοινωνία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η υπόθεση είναι ξοφλημένη ή ότι εμείς δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε εκεί, επειδή είμαστε από Αθήνα. Αντιθέτως πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους τους ανθρώπους μέσα από την τοπική κοινωνία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [
1
]
2
3
4
5
Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε:
Επιλέξτε προορισμό:
-----------------------------
Οικολόγιο
-----------------------------
=> Όροι Χρήσης - Κανόνες Λειτουργίας
=> Ανακοινώσεις – Δελτία Τύπου
=> Blog Αναδάσωση
=> Δημοσιεύματα
=> Γενική Κουβέντα
-----------------------------
Περιβάλλον
-----------------------------
=> Αναδασώσεις - Δενδροφυτεύσεις - Προστασία εδαφών απο διάβρωση
===> Τεχνικές Αναδάσωσης
===> Προστασία από διάβρωση
=> Δασολόγιο - Κτηματολόγιο - Χαρτογραφήσεις
=> Μέτρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών
=> Ανακύκλωση
===> Ανακύκλωση Πλαστικών
===> Ανακύκλωση Μετάλλων και Αλουμινίου
===> Ανακύκλωση Χαρτιού
===> Κομποστοποίηση
=> Υδάτινοι Πόροι
=> Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας
=> Κλιματική Αλλαγή
-----------------------------
Νομική Υποστήριξη
-----------------------------
=> Νομική Υποστήριξη
===> Άρθρο 24
-----------------------------
Εθελοντισμός
-----------------------------
=> Διαμαρτυρίες
=> Εθελοντισμός οργανώσεων
=> Εθελοντισμός
===> Δράσεις
-----------------------------
Επικοινωνία
-----------------------------
=> Επικοινωνία με Media
===> Δημοσιεύματα από τον τύπο
-----------------------------
Ομάδες Κινητοποίησης
-----------------------------
=> Επικοινωνία με Οργανώσεις
=> Δημιουργική Ομάδα
===> Ομάδα προβολής Οικολογίου
=> Ομάδα οικολογικής ευαισθητοποίησης
Φόρτωση...