Σελίδες: 1 2 3 [4] 5   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΣΩΠΟΥ  (Αναγνώστηκε 2461 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
dpurpler
Moderator
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

we must remain perfect strangers

« Απάντηση #75 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 07:59:58 μμ »

Η BERLiNG ABEE στα πλαίσια της προσπάθειας για καινοτομία και του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, προχώρησε στον σχεδιασμό και την παραγωγή του πρώτου ελληνικού οικολογικού πλαστικού χρώματος Petite, το οποίο τιμήθηκε με το Οικολογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο του 1998.

Η οικολογική κατεύθυνση της εταιρείας συνεχίζει με την παραγωγή και άλλων οικο-λογικών προϊόντων. Στις 5 Ιουνίου ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απένειμε στην οικολογική ριπολίνη “Aqua-Lux” της εταιρείας το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον η εταιρεία, σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των οικολογικών κριτηρίων, βάσει των οποίων απονέμεται το κοινοτικό οικολογικό σήμα.

Επίσης, στοχεύοντας στη διαρκή ενημέρωση αλλά και την ουσιαστική συνδρομή στη διεθνή προσπάθεια των επιχειρήσεων για την εύρεση βιώσιμων μεθόδων ανάπτυξης με προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία έγινε μέλος του διεθνούς Προγράμματος για τις Επιχειρήσεις και το Περιβάλλον που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα της Ουαλίας (HRH The Prince of Wales Business & the Environment Program).

http://www.berling.gr/profil.html

Αυτή η εταιρία ρε παιδιά, που στο site της λέει αυτά τα πράγματα, καταδικάστηκε με πρόστιμο 62000.

Δηλαδή, κάνουν ότι κάνουν και μετά βγαίνουν κι από πάνω και μας το παίζουν κι οικολογικά ευαίσθητοι.

Τι κατάντια είναι αυτή ρε γαμότο. Το άσπρο μαύρο; 
 Θυμός Θυμός Θυμός Απορία Απορία Απορία Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Κλάμα Κλάμα Κλάμα Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
Kallioph
Hero Member
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα

« Απάντηση #76 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:04:38 μμ »

Παράθεση
Η BERLiNG ABEE στα πλαίσια της προσπάθειας για καινοτομία και του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, προχώρησε στον σχεδιασμό και την παραγωγή του πρώτου ελληνικού οικολογικού πλαστικού χρώματος Petite, το οποίο τιμήθηκε με το Οικολογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο του 1998.

Η οικολογική κατεύθυνση της εταιρείας συνεχίζει με την παραγωγή και άλλων οικο-λογικών προϊόντων. Στις 5 Ιουνίου ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απένειμε στην οικολογική ριπολίνη “Aqua-Lux” της εταιρείας το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον η εταιρεία, σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των οικολογικών κριτηρίων, βάσει των οποίων απονέμεται το κοινοτικό οικολογικό σήμα.

Επίσης, στοχεύοντας στη διαρκή ενημέρωση αλλά και την ουσιαστική συνδρομή στη διεθνή προσπάθεια των επιχειρήσεων για την εύρεση βιώσιμων μεθόδων ανάπτυξης με προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία έγινε μέλος του διεθνούς Προγράμματος για τις Επιχειρήσεις και το Περιβάλλον που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα της Ουαλίας (HRH The Prince of Wales Business & the Environment Program).

http://www.berling.gr/profil.html

Αυτή η εταιρία ρε παιδιά, που στο site της λέει αυτά τα πράγματα, καταδικάστηκε με πρόστιμο 62000.

Δηλαδή, κάνουν ότι κάνουν και μετά βγαίνουν κι από πάνω και μας το παίζουν κι οικολογικά ευαίσθητοι.

Τι κατάντια είναι αυτή ρε γαμότο. Το άσπρο μαύρο; 

Καταδικάστηκε για τα παράνομα λύματα που έριχνε στον Ασωπό, όχι για το "οικολογικό" προϊόν. Είναι διαφορετικά αυτά.
Άλλωστε αυτό το οικολογικό σήμα της ΕΕ δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι καθαρό 100% (να μου πεις τι είναι τη σήμερον ημέρα), αλλά σημαίνει ότι έχει επιτρεπτά όρια τοξικών/χημικών ουσιών.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #77 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:07:32 μμ »

Παράθεση

Χμμμ, τι σημαίνει "αναθεώρηση των οικολογικών κριτηρίων" και ποιος θα την κάνει; η εταιρία; χαχ
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
dpurpler
Moderator

« Απάντηση #78 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:09:18 μμ »

και την τελευταία παράγραφο, που είναι γενικά για το περιβάλλον...
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #79 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:12:32 μμ »

Όταν τους στείλουμε επιστολή μπορούμε να τους ρωτήσουμε, θα έχει πολύ πλάκα να δούμε τι απάντηση θα δώσουν, γιατί ντάξει αυτά ξέρουμε, είναι για τα μάτια του κόσμου.

Εγώ μια ερώτηση έχω να κάνω ψιλοάσχετη με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτοί οι αγωγοί που ρίχνουν παράνομα απόβλητα είναι προσβάσιμοι από τους κατοίκους εκεί ;
Καταγράφηκε

dpurpler
Moderator

« Απάντηση #80 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:46:51 μμ »

Όταν τους στείλουμε επιστολή μπορούμε να τους ρωτήσουμε, θα έχει πολύ πλάκα να δούμε τι απάντηση θα δώσουν, γιατί ντάξει αυτά ξέρουμε, είναι για τα μάτια του κόσμου.

Εγώ μια ερώτηση έχω να κάνω ψιλοάσχετη με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτοί οι αγωγοί που ρίχνουν παράνομα απόβλητα είναι προσβάσιμοι από τους κατοίκους εκεί ;

ΧΧΥΥΜΜΑΑ ΣΣΤΤΟΟ ΚΚΥΥΜΜΑΑ λλέέμμεε.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
gripan
Full Member

« Απάντηση #81 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 11:43:35 μμ »

Ναι προσβάσμοι είναι.
Αλλα γιατι ρωτας ? Υπαρχει καμμια ιδεα ?

Καταγράφηκε
giannis
Administrator

« Απάντηση #82 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 01:07:45 πμ »

Μία εταιρεία μπορεί να παράγει ένα οικολογικό προϊόν, εντός των ορίων της ΕΕ, και την ίδα στιγμή να πετάει τα απόβλητά της όπου βρεί... Άρα και το βραβείο και το πρόστιμο μου ακούγονται λογικά. (Μόνο να κάνω μία παρένθεση αν ανοίξουμε τι συζήτηση ποιό προϊόν είναι οικολικό και ποιό όχι τότε δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά... Όλα τα προϊόντα σήμερα είναι παράγωγα μίας βιομηχανικής διαδικασίας, με ότι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό. Και μη μου πείτε για τα βιολογικά προϊόντα..., γιατί πέρα από το ότι είναι αμφισβητούμενα, η συσκευασία τους κάπου δεν παράχθηκε?)

Όσον αφορά το εξασθενές χρώμιο και τα βαρέα μέταλλα, βάριο, κάδμιο, μόλυβοδο, υδράργυρο, επειδή προέρχονται κυρίως από διαδικασίες επιμετάλλωσης και από επξεργασία δερμάτων, υποθέτω ότι μαλλον οι τόσες πολλές εταιρείες διέλασης αλλουμινίου της περιοχής θα φταίνε...

Πάντως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο του Ασωπού... κάντε λίγη υπομονή και θα σκάσουν πολλές περιοχές ακόμα...

Πάντως λύση τεχνικά υπάρχει, αλλά μάλλον είναι ακριβή σε σχέση με τα πρόστιμα. Το μοριακό βάρος το εξασθενές χρωμίου μπορεί να μειωθεί πριν την απόριψή του... το θέμα είναι ποιός το κάνει...?
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #83 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 09:35:57 πμ »

Παράθεση
Και μη μου πείτε για τα βιολογικά προϊόντα..., γιατί πέρα από το ότι είναι αμφισβητούμενα, η συσκευασία τους κάπου δεν παράχθηκε?)

Λίγο άσχετο με το θέμα αλλά μην τα κάνουμε όλα ίσα κι όμοια. Τα βιολογικά δεν είναι ούτε παρουσιάστηκαν ποτέ ως πανάκεια. Έχουν λιγότερα χημικά απ' ό,τι τα άλλα και σαφώς οι συσκευασίες τους είναι όλες ανακυκλώσιμες. Υπάρχουν και χρώματα φυσικά επίσης. Συγχώρεσέ με αλλά από το να τρώω εκατό χημικά προτιμώ να τρώω δέκα !

Παράθεση
Ναι προσβάσμοι είναι.
Αλλα γιατι ρωτας ? Υπαρχει καμμια ιδεα ?

Εγώ ιδέα έχω αλλά είναι λίγο επαναστατική και δεν ξέρω αν πρέπει να την προτείνω, κάτσε να ξυπνήσω πρώτα και τα λέμε.
Καταγράφηκε

dpurpler
Moderator

« Απάντηση #84 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 10:25:55 πμ »

Ρίξτη.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
Manu
Επισκέπτης
« Απάντηση #85 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 11:03:49 πμ »

Τουλάχιστον αρχίζει και επιλαμβάνεται του θέματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι δεσμευμένο να δράσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/10/2007_246575
Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #86 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 01:14:22 μμ »

Μου κάνει εντύπωση το ότι οι τοπικές κοινωνίες που έχουν και ουσιαστικό πρόβλημα δεν επαναστατούν, δεν κάνουν φασαρία γι' αυτό το θέμα. Και γιατί αφού είναι παράνομοι όλοι αυτοί οι αγωγοί δεν πάνε να τους κλείσουν με κάποιον τρόπο, να μην αφήνουν κανένα απόβλητο να πέφτει στον Ασωπό, τι είναι ο Ασωπός; Θα τους άρεσε να τα ρίχναμε στην μπανιέρα που πλένονται αυτοί; Θα μου πεις φοβούνται μην αυτό και μην εκείνο. Τόσα χρόνια αυτός που μπορεί να τους κλείσει νόμιμα δεν το κάνει, βάζει πρόστιμα αλλά τους παράνομους αγωγούς δεν τους κλείνει. 

Πιέσεις συνέχεια, κάθε μέρα θα έπρεπε να κάνουν φασαρία. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που έχουν πιεί αυτό το νερό μαζί με τα παιδιά τους. Και ήθελα να ήξερα τώρα από πού πίνουν; εμφιαλωμένα παίρνουν; Πώς κάνουν μπάνιο; Πώς πώς πώς.. Τι κατάντια..
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #87 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 01:16:40 μμ »

Οποιαδήποτε καρκινογόνος ουσία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί βάζοντας όρια στην συγκεκριμένη ουσία. Γιατί πολύ απλά ακόμα και με τα όρια δεν υπάρχει σιγουριά. Και μετά αναρωτιόμαστε για τους τόσους καρκίνους που θερίζουν την ανθρωπότητα, τα τελευταία 100 χρόνια σαν να είναι κρυολόγημα...
Καταγράφηκε

Manu
Επισκέπτης
« Απάντηση #88 στις: Νοέμβριος 12, 2007, 02:04:38 πμ »

Καλλιόπη ευτυχώς οι κάτοικοι όπως διάβασα σε αυτό το άρθρο άρχισαν να κινούνται. Επιτέλους!!!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/11/2007_248312
Καταγράφηκε
Manu
Επισκέπτης
« Απάντηση #89 στις: Νοέμβριος 12, 2007, 02:08:33 πμ »

Μερικές πληροφορίες σχετικά με το ποιοί φορείς είναι αρμόδιοι για τον Ασωπό...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/11/2007_248313

Καταγράφηκε
dpurpler
Moderator

« Απάντηση #90 στις: Νοέμβριος 17, 2007, 12:19:33 πμ »

Σε απάντηση της παράθεσης που έκανα μερικά ποστ παραπάνω, για την εταιρία Berling θα ήθελα να ενημερώσω για τα ακόλουθα:

1. Μας προσέγγισαν κάποια στελέχη της Berling και μας έδωσαν κάποιες διευκρινήσεις που αφορούν στην εταιρία:

α. Πράγματι, υπήρξε πρόστιμο στην εταιρία Berling.
β. Το πρόστιμο δεν ήταν για την ρύπανση του Ασωπού ποταμού, αλλά για παρατυπίες στα έγγραφα των  περιβαλλοντολογικών όρων.
γ. Μας διαβεβαίωσαν ότι η εταιρία δεν έχει αγωγό απόρριψης στον Ασωπό.
δ. Παραδέχονται ότι το πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής είναι μεγάλο και τους ενδιαφέρει κι αυτούς, δεδομένου ότι περνάν στην περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
ε. Στο δελτίο τύπου του Υπεχωδέ αναφέρονται κατά λέξη τα εξής:
Παράθεση
Mε απόφασή μου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ στην εταιρεία ALUMINCO Α.Ε., 200.000 ευρώ στην εταιρεία EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (Ανοδίωση προφίλ αλουμινίου), 180.000 ευρώ στην εταιρεία ΕΛΒΑΛ Α.Ε. και 160.000 ευρώ στην εταιρεία ΜΑΙΛΗΣ ΑΕΒΕ

Οι τέσσερις εταιρείες διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Ασωπού ποταμού από την ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Επίσης, πρόστιμα συνολικού ύψους 625.000 ευρώ θα επιβληθούν, μετά την εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Νομάρχη Βοιωτίας στις υπόλοιπες εταιρείες .
Για τις υπόλοιπες εταιρίες δεν αναφέρονται οι λόγοι του πρόστιμου. Από την Berling, μας λένε ότι ο λόγος στην περίπτωσή τους είναι οι παρατυπίες στους όρους και όχι η ρύπανση.
στ. Η εταιρία διαθέτει υπεύθυνο τύπου ο οποίος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος  και είναι στην διάθεσή μας για διευκρινήσεις.
ζ. Θεωρούν ότι από την ανακοίνωση των προστίμων και μετά, η Berling αδικείται με αυτή την αρνητική δημοσιότητα και ότι είναι εντελώς διαφορετικό να απορίπτεις απόβλητα στο ποτάμι με το να μην είσαι εντάξει με τα χαρτιά σου.

Για λόγους ηθικής τάξεως, δημοσιεύω την θέση των στελεχών της Berling. Να διευκρινήσω ότι είναι μία "off the record" επικοινωνία, ωστόσο για λόγους δεοντολογίας καλό θα είναι να υπάρχει δημοσιευμένη.
---------------------------------------------------
Μερικά δικά μου σχόλια.
Δεδομένου ότι είμαι σχεδόν μόνιμος κάτοικος της περιοχής, τρέχω το site Ασωπός ΣΟΣ και γενικά έχω ασχοληθεί και διαβάσει πάρα πολλά για το θέμα θα ήθελα να καταθέσω τα ακόλουθα, με την ελπίδα να τα διαβάσουν και να τα λάβουν υπόψη τους τα στελέχη της Berling αλλά και όσων άλλων στελεχών ή επιχειρήσεων της περιοχής αφορούν:

1. Ανεξάρτητα από το νερό που πίνουν οι κάτοικοι, το οποίο ακόμα δεν είναι καθαρό, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί μεταλάξεις και καρκίνους. Δεν υπάρχει ασφαλές όριο για το εξασθενές χρώμιο και το συγκεκριμένο νερό που έχει μολυνθεί αυτό δεν κάνει ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ Ανθρώπινη χρήση - ούτε καν για πότισμα (ούτε για μπάνιο, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για πλύσιμο ρούχων κλπ)

2. Είναι δεδομένο ότι κάποιες εταιρίες ρυπαίνουν με εηασθενές χρώμιο. Το συγκεκριμένο στοιχείο δεν συναντάται στην φύση. Είναι από ανθρώπινη δραστηριότητα.

3. Παρότι εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει δημιουργηθεί και συντηρείται θέμα με την ρύπανση του Ασωπού, (και απόδειξη τα δημοσιεύματα του ΑΣΩΠΟΣ ΣΟΣ από το 1996 που υπάρχουν στο Ιντερνετ) βρισκόμαστε σήμερα, αν όχι σε χειρότερο, τουλάχιστον στο ίδιο κακό σημείο.

4. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν από 6% σε 32% στα Οινόφυτα.

5. Υπάρχει ένα χαώδες νομικό πλαίσιο και ένας λαβύρινθος αρμοδιοτήτων σε δεκάδες υπηρεσίες που συντελούν στην διαιώνιση του προβλήματος.   Δεν μπορούμε να πάρουμε μία σαφή απάντηση για τις μετρήσεις, για τα σημεία μετρήσεων, για τα όρια, για το ποιός επιτέλους ρυπαίνει, για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, για οτιδήποτε! Είναι δραματικό. Κόσμος αρωσταίνει και πεθαίνει και είναι κοινή η αντίληψη του κόσμου της περιοχής ότι αυτό γίνεται από αδιαφορία και στον βωμό μερικών επιπλέον κερδών των βιομηχανιών. Που είναι η περιβαντολλογική πολιτική; Που είναι οι δημόσιες σχέσεις των εταιριών; Που είναι το crisis management; Γιατί οι "αθώες" εταιρίες ανέχονται αυτή την κατάσταση; Η έννοια κοινωνικά υπέυθυνου management καi κοινωνικά υπεύθυνων εταιριών υπάρχει τελικά στην Ελλάδα; Ή αναφέρεται μόνο στης ημερίδες και στα business meetings και μόλις βγούμε έξω τα ξεχνάμε όλα στο βωμό του budgeting και των PnL statements;

6. Προσωπικά χαίρομαι που έστω και άτυπα βγήκαν κάποιοι από την Berling και μας ενημέρωσαν για 5 πράγματα. Πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι. Μην καλύπτετε τους ενόχους! Καταδικάστε τους! Βγάλτε τους στην φόρα. Τι περιμένετε; Που θα καταλήξει αυτή η κατασταση αν δεν ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα; Να πεθαίνει ο κόσμος σαν τα κοτόπουλα; Ή να γεννιούνται τερατάκια αντί για μωρά;  Δεν θα αντιδράσει κάποιος ούτε τότε; Αυτό, έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ για πάντα. Ας σταματήσει ΤΩΡΑ, να έχουν οι βιομηχανίες να λένε ότι έκαναν και κάτι καλό. Ο κόσμος σας θέλει. Βιομηχανίες ίσον ανάπτυξη! Αλλά όχι να πεθαίνουμε για αυτή! Μιλάμε για αειφορία, μιλάμε για προστασία περιβάλλοντος. Όλα αυτά που; Στα γραφεία μέσα; Εϊναι δυνατόν; Γιατί ΤΟΣΗ διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης;

7. Περιμένω από την Berling και κάθε άλλη υπεύθυνη εταιρία να κάνει μετρήσεις από μόνη της, να βγεί να ενημερώσει τον κόσμο, να διασφαλίσει ότι δεν ρυπαίνει αυτή η ίδια, να ενισχύσει την αντίσταση και τον αγώνα των κατοίκων. Πρωτόγνωρα πράγματα για την Ελάδα θα πείτε. Και όμως, τα μαθαίνουμε στα Πανεπιστήμια αυτά. Ας πάρουμε μία φορά κι αυτόν τον δρόμο να δούμε που θα μας βγάλει.

Λοιπόν, συγνώμη αν κούρασα, ελπίζω να διαβαστεί, περιμένουμε νέα από την Berling και από οπιαδήποτε άλλη εταιρία θέλει έντιμα να βοηθήσει στην λύση του προβλήματος.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
dpurpler
Moderator

« Απάντηση #91 στις: Νοέμβριος 19, 2007, 02:04:56 πμ »

Από την σημερινή Ελευθεροτυπία.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=38533112
Για ΠΟΙΟΥΣ λόγους έπεσαν τα πρόσφατα πρόστιμα στις βιομηχανίες

Ενα Φαρ Ουέστ ρύπων στον Ασωπό

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Πριν από δέκα μέρες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόστιμα ύψους 1,4 ευρώ σε 20 βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ποταμού. «Ξέχασε», όμως, να αναφέρει τις δεκάδες παραβάσεις που εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στους ελέγχους που πραγματοποίησαν και για τις οποίες επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα.

Σ' αυτές, αποκαλύπτεται ο απίστευτος περιβαλλοντικός εφιάλτης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των Οινοφύτων και των γύρω περιοχών, πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Ενα ανεξέλεγκτο βιομηχανικό «Φαρ Ουέστ», στο οποίο δεκάδες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικές άδειες και μολύνουν ανενόχλητες τον υδροφόρο ορίζοντα με κάθε είδους επικίνδυνες ουσίες.

Φθηνό «ενοίκιο μόλυνσης»

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις στις γεωτρήσεις των Οινοφύτων παραμένουν λιγοστές, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Είναι τραγελαφικό, αλλά τα 20 πρόστιμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος αποτελούν ένα μάλλον φτηνό «ενοίκιο μόλυνσης».

Τα περισσότερα κινδυνεύουν να «χαθούν» στις αίθουσες των διοικητικών δικαστηρίων. Ηδη, οι περισσότερες εταιρείες καταφεύγουν ή προτίθενται να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων και την αποκατάσταση της φήμης τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εταιρείες ΕΛΒΑΛ και Μ.Ι. Μαΐλλης. Ας δούμε, όμως, τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών από τις αυτοψίες που έκαναν και τα έγγραφα που συνέταξαν για τις υποθέσεις:

**Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Europa Profil Aluminio ΑΒΕ (267.000 ευρώ). Κατηγορείται ότι κατά την ημέρα της αυτοψίας έκανε ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών λυμάτων στον Ασωπό μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων.

Επίσης, ότι λειτουργούσε πλημμελώς τις μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων της και ότι δεν διαχειρίζονταν σωστά τη λάσπη που παράγεται από αυτή τη διαδικασία. Τέλος, δεν διέθετε άδειες διάθεσης και επεξεργασίας λυμάτων, κάτι που ισχύει για όλες σχεδόν τις εταιρείες που αναφέρουμε!

**Στην Aluminco (250.000 ευρώ πρόστιμο), διαπιστώθηκε ότι μέσα στο οικόπεδο των εγκαταστάσεών της υπάρχει γεώτρηση στην οποία μετρήθηκε υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση σε εξασθενές χρώμιο. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε χωρίς άδεια το νερό γεώτρησης για τις ανάγκες της.

**Εξίσου εντυπωσιακές οι παραβάσεις (180.000 ευρώ) και κατά τη διάρκεια ελέγχου στην ΕΛΒΑΛ. Διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παραλαμβάνει και διοχετεύει στον Ασωπό τα απόβλητα της γειτονικής της Χαλκόρ (ανήκουν και οι δύο στον όμιλο Βιοχάλκο).

Επιπλέον, στο βόρειο οικόπεδό της υπάρχει κοινός αγωγός συλλογής νερών και ανεπεξέργαστων λυμάτων, τα οποία παρεκτρέπονταν σε παρακείμενο ρέμα. Συν τοις άλλοις δεν διαθέτει άδεια επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων για το τμήμα βαφής.

**Η εταιρεία Μ.Ι. Μαΐλλης (160.000 ευρώ) κλείνει το «καρέ των προστίμων» που επέβαλε απευθείας ο Γ. Σουφλιάς. Σ' αυτήν παρατηρήθηκε υπέρβαση του ανώτατου ορίου απόρριψης σε νικέλιο, ένα τοξικό βαρύ μέταλλο. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται η προβλεπόμενη διαχείριση επικίδυνων αποβλήτων. Κατέγραψαν μεγάλη ποσότητα νερού στη δεξαμενή αποθήκευσης λάσπης και διαπίστωσαν ότι η βιομηχανία την διέθετε παράτυπα σε άλλη επιχείρηση.

Εξασθενές χρώμιο

Ας περάσουμε, όμως, στη δεύτερη ομάδα προστίμων που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές προς τη Γενική Περιφέρεια Αττικής (η έγκρισή τους είναι τυπική διαδικασία).

**Το υψηλότερο (77.800 ευρώ) αφορά το εργοστάσιο κυλίνδρων βαθυτυπίας της Icr Ιωάννου. Λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ σε γεώτρηση που υπήρχε στο οικόπεδο διαπιστώθηκε υποβάθμιση του νερού από εξασθενές χρώμιο.

**Χρωμικές ενώσεις χρησιμοποιούσε η βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών Berling (62.000 ευρώ), χωρίς να έχει ενημερώσει σχετικά τη Νομαρχία Βοιωτίας. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι το εργοστάσιο παράγει περισσότερα απόβλητα από όσα αναγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εργοστασίου και ότι δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη μέθοδος διαχείρισής τους.

**Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση εντοπίστηκε και το βαφείο υφασμάτων Αρσενίδης (61.200 ευρώ), στο οποίο λειτουργούσε πλημμελώς το σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων.

Παραβίαζε, επίσης, όρους της άδειας διάθεσης των αποβλήτων.

Και από την περιφέρεια Αττικής ας μεταφερθούμε στη Νομαρχία Βοιωτίας, η οποία καλείται να επιβάλει άμεσα τα πρόστιμα των επιθεωρητών.

**Το μεγαλύτερο, ύψους 54.000 ευρώ, αφορά την ΕΤΕΜ (του ομίλου Βιοχάλκο κι αυτή). Η βιομηχανία δεν είχε υποβάλει μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων. Μάλιστα κάποια τα διέθετε επιφανειακά για πότισμα, κατά παράβαση περιβαλλοντικού όρου που προβλέπει να διατίθενται σε υπεδάφιο απορροφητικό σύστημα.

**Για παράτυπη χρησιμοποίηση χρωμίου κατά την παραγωγική της διαδικασία θα τιμωρηθεί η Viometale (53.000 ευρώ). Η μονάδα φυσικοχημικής επεξεργασίας των αποβλήτων δεν είχε την απαιτούμενη άδεια διαχείρισης, ενώ δεν γίνονταν συστηματικές μετρήσεις παρακολούθησης.

**Για τον ίδιο λόγο κατηγορείται και η Βαφική Α.Ε. (50.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η εταιρεία δεν παρακολουθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων που διοχετεύει στον Ασωπό. Κατηγορείται επίσης για ελλείψεις στην εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων αλλά και ότι χρησιμοποιεί το νερό γεώτρησης κατά παράβαση της νομοθεσίας.

**Τη συνηθισμένη (όπως αποδεικνύεται) έλλειψη άδειας διάθεσης και επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων παρουσιάζει η Profilco (36.000 ευρώ). Και αυτή δεν έκανε συστηματικούς ελέγχους της ποιότητας των υγρών λυμάτων της.

**Πρόστιμο ύψους 32.400 ευρώ αντιμετωπίζουν και τα Γαλβανιστήρια Ελλάδος, καθώς χρησιμοποιούσαν μια σειρά από επικίνδυνες ουσίες (χρώμιο, νικέλιο, χαλκό) χωρίς αυτές να αναφέρονται στις ΜΠΕ.

Η επιχείρηση κατηγορείται ότι δεν διαχειρίζεται ορθά τη λάσπη από τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων της.

**Περιβαλλοντικούς όρους παραβίαζε η ΕΠΑΛΜΕ (32.000 ευρώ) που διοχέτευε υγρά απόβλητα στον Ασωπό, ενώ έπρεπε να τα αποθηκεύσει σε ειδική δεξαμενή και να τα απομακρύνει εβδομαδιαίως με βυτιοφόρο, όπως αναφέρει η εισήγηση των επιθεωρητών.

Χωρίς άδεια λειτουργίας

**Και οι παρατυπίες δεν έχουν τελειωμό. Οι επιθεωρητές κατηγορούν τη Μάστερσολ (22.000 ευρώ) για ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων στο πίσω μέρος του οικοπέδου του εργοστασίου.

Επίσης διαπίστωσαν ότι γίνεται γαλβανοποίηση μεταλλικών σωλήνων, δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνεται στην άδεια λειτουργίας της.

**Την έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς και αδειών διάθεσης αποβλήτων καλείται να πληρώσει η βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλου ΠΡΟΤΑΛ (26.000 ευρώ). Οπως και η Sirca Hellas, μια βιομηχανία βερνικοχρωμάτων (11.700 ευρώ), αλλά και η Ν. Π. Στεργίου (6.500 ευρώ).

**Στη δικαιοδοσία της Νομαρχίας Αν. Αττικής ανήκει η Τυποχημική (32.400 ευρώ). Δεν διαχειριζόταν σύμφωνα με τη νομοθεσία τα στέρεα απόβλητα που προέκυπταν από τον καθαρισμό των καζανιών του εργοστασίου, ενώ βρέθηκαν διασκορπισμένα προϊόντα και άλλες ύλες στο δάπεδο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/11/2007
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
dpurpler
Moderator

« Απάντηση #92 στις: Νοέμβριος 19, 2007, 02:23:18 πμ »

Θα ήθελα να γράψω κάτι ακόμα.
Ήμουν σήμερα παρών στην επίσξεψη της Α. Παπαρήγα στο Ασωπό και στην συνάντηση που ακολούθησε στα γραφεία της ομοσπονδίας συλλόγων Ωρωπού.

Εκεί, μεταξύ άλλων μίλησε και κάποιος νομικός, διαβάζοντας αποσπάσματα από το άρθρο της σημερινής Ελευθεροτυπίας που παρέθεσα παραπάνω.

Τα αναφέρω αυτά, για να καταδείξω το πρόβλημα συγκάληψης της τεράστιας ρύπανσης.
Αν δεν είναι κανείς νομικός, εύκολα πείθεται ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο, δεν είναι έτσι.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο νομικός μας εξήγησε ότι από το παραπάνω κείμενο δεν στειχειοθετείται καμμία κατηγορία ούτε αίτηση αποζημίωσης από τους κατοίκους. Διαβάστε προσεκτικά τα λεκτικά της απόφασης επιβολής προστίμων:

Παράθεση
διαπιστώθηκε ότι μέσα στο οικόπεδο των εγκαταστάσεών της υπάρχει γεώτρηση στην οποία μετρήθηκε υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση σε εξασθενές χρώμιο. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε χωρίς άδεια το νερό γεώτρησης για τις ανάγκες της.

Παράθεση
Κατηγορείται επίσης για ελλείψεις στην εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων αλλά και ότι χρησιμοποιεί το νερό γεώτρησης κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Παράθεση
Τη συνηθισμένη (όπως αποδεικνύεται) έλλειψη άδειας διάθεσης και επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων παρουσιάζει η Profilco (36.000 ευρώ). Και αυτή δεν έκανε συστηματικούς ελέγχους της ποιότητας των υγρών λυμάτων της.

**Πρόστιμο ύψους 32.400 ευρώ αντιμετωπίζουν και τα Γαλβανιστήρια Ελλάδος, καθώς χρησιμοποιούσαν μια σειρά από επικίνδυνες ουσίες (χρώμιο, νικέλιο, χαλκό) χωρίς αυτές να αναφέρονται στις ΜΠΕ.

Για παράδειγμα, στην 1η περίπτωση, η εταιρία θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση γιατί το νερό της (παράνομης) γεώτρησης είναι ΗΔΗ μολυσμένο με χρώμιο. Το παράπτωμά της είναι ότι δεν είχε πάρει άδεια για να χρησιμοποιεί την γεώτρηση! Όχι η ρύπανση με εξασθενές.

Στο ίδιο σκεπτικό και οι άλλες αποφάσεις. "Δεν έκανε ελέγχους". ΔΕΝ ρύπαινε, απλά δεν έκανε ελέγχους.

Και τα λοιπά, και τα λοιπά....

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Άλλο ένα δραματικό νέο: 705 μgr ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ χρώμιο/ λίτρο σε μέτρηση της περασμένης εβδομάδας σε γεώτρηση της περιοχής. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ! Το προηγούμενο ήταν 420 μgr/lt στην Αυλίδα.

Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε τελικά.

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
inlovewithlife
Global Moderator

« Απάντηση #93 στις: Νοέμβριος 19, 2007, 11:58:11 πμ »

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση όχι μόνο στις περιοχές απ' όπου περνάει ο Ασωπός αλλά και στην Αθήνα.

Μία πορεία των Ασωπιωτών μαζί με τους Αθηναίους στη Βουλή θα ήταν ό,τι καλύτερο. Εκεί να κατατεθεί ψήφισμα των κατοίκων με συγκεκριμένα αιτήματα. Ταυτόχρονος βομβαρδισμός μέηλ από εμάς με το ψήφισμα και τα αιτήματα σε όλους τους φορείς. Για να συμμετέχει όμως κόσμος σε μία τέτοια πορεία πρέπει αυτή να προπαγανδιστεί και με αφίσες στην Αθήνα. 
Καταγράφηκε
dpurpler
Moderator

« Απάντηση #94 στις: Νοέμβριος 21, 2007, 02:03:58 πμ »

Έχει προταθεί κάτι τέτοιο, είναι η αλήθεια.
Πορεία από Θήβα στην Αθήνα.
Είμαστε στο στάδιο συντονισμού όλων των επιτροπών αγώνα και στην δημιουργία επιστημονικής επιτροπής.
Τα είχα προτείνει εξ΄αρχής, βασιζόμενος στην εμπειρία του οικολογίου, αλλά δεν με άκουσαν τότε, είμασταν και μόνο Ωρωπιότες, αλλά τώρα προχωράμε σε καλό δρόμο.
Το πρόβλημα αφορά όλη την Ανατολική αττική και μην ξεχνάμε ότι Υλίκη και Παραλίμνη είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την κοίτη του Ασωπού. Δηλαδή δυνητικά αφορά όλη την Αθήνα με τα 4-5 εκ. κατοίκους.
Υποτίθεται ότι οι υδροφόροι ορίζοντες Ασωπού / Υλίκης δεν επικοινωνούν αλλά με αυτές τις κολοσιαίες συγκεντρώσεις που μετρώνται τελευταία, μέχρι και με τον αέρα θα μπορούσε να μεταδοθεί η ρύπανση...  Θυμός

Σε λίγο το νερό στο ποτήρι μέσα  θα γυαλίζει από το χρώμιο... Χαμόγελο Λύπη

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση όχι μόνο στις περιοχές απ' όπου περνάει ο Ασωπός αλλά και στην Αθήνα.

Μία πορεία των Ασωπιωτών μαζί με τους Αθηναίους στη Βουλή θα ήταν ό,τι καλύτερο. Εκεί να κατατεθεί ψήφισμα των κατοίκων με συγκεκριμένα αιτήματα. Ταυτόχρονος βομβαρδισμός μέηλ από εμάς με το ψήφισμα και τα αιτήματα σε όλους τους φορείς. Για να συμμετέχει όμως κόσμος σε μία τέτοια πορεία πρέπει αυτή να προπαγανδιστεί και με αφίσες στην Αθήνα. 
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #95 στις: Νοέμβριος 21, 2007, 10:43:22 πμ »

Παράθεση
α. Πράγματι, υπήρξε πρόστιμο στην εταιρία Berling.
β. Το πρόστιμο δεν ήταν για την ρύπανση του Ασωπού ποταμού, αλλά για παρατυπίες στα έγγραφα των  περιβαλλοντολογικών όρων.
γ. Μας διαβεβαίωσαν ότι η εταιρία δεν έχει αγωγό απόρριψης στον Ασωπό.

Αφού έκαναν τον κόπο να μας απαντήσουν και μπράβο τους γι' αυτό, ας μας απαντήσουν ακόμη "πού πετάτε τα απόβλητά σας αφού δεν τα πετάτε στον Ασωπό;"

Παράθεση
Για τις υπόλοιπες εταιρίες δεν αναφέρονται οι λόγοι του πρόστιμου. Από την Berling, μας λένε ότι ο λόγος στην περίπτωσή τους είναι οι παρατυπίες στους όρους και όχι η ρύπανση.

Ποιους όρους ;

Παράθεση
**Χρωμικές ενώσεις χρησιμοποιούσε η βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών Berling (62.000 ευρώ), χωρίς να έχει ενημερώσει σχετικά τη Νομαρχία Βοιωτίας. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι το εργοστάσιο παράγει περισσότερα απόβλητα από όσα αναγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εργοστασίου και ότι δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη μέθοδος διαχείρισής τους.

Μάλιστα. Για να μη νομίζουμε ότι μόνο ένα εξασθενές χρώμιο παίζει. Έχουμε ποικιλία.

Παράθεση
4. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν από 6% σε 32% στα Οινόφυτα.

Μόνο με τέτοια στοιχεία έχουμε πιθανότητα να μας ακούσει και κάποιος που δεν κατοικεί εκεί κοντά. Ο καρκίνος έγινε κρυολόγημα και συνεχίζουμε.

Παράθεση
Πριν από δέκα μέρες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόστιμα ύψους 1,4 ευρώ σε 20 βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ποταμού. «Ξέχασε», όμως, να αναφέρει τις δεκάδες παραβάσεις που εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στους ελέγχους που πραγματοποίησαν και για τις οποίες επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα.

Στον κ. Σουφλιά ποιος θα επιβάλλει πρόστιμο ;

Παράθεση
**Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Europa Profil Aluminio ΑΒΕ (267.000 ευρώ). Κατηγορείται ότι κατά την ημέρα της αυτοψίας έκανε ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών λυμάτων στον Ασωπό μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων.

Ωραία. Εμένα να μου βάλουν τέτοιο πρόστιμο θα τα βγάλω πέρα και θα τα πληρώσω, πόσο μάλλον μια βιομηχανία όπως αυτή που έχει τόσα κέρδη. Μας κοροϊδεύουν.

Παράθεση
**Εξίσου εντυπωσιακές οι παραβάσεις (180.000 ευρώ) και κατά τη διάρκεια ελέγχου στην ΕΛΒΑΛ. Διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παραλαμβάνει και διοχετεύει στον Ασωπό τα απόβλητα της γειτονικής της Χαλκόρ (ανήκουν και οι δύο στον όμιλο Βιοχάλκο).

Αμαν ρε παιδιά, τι φωνάζετε, ορίστε, θα πληρώσουν οι άνθρωποι και όλα οκ. Μετά θα βάλουν μυαλό και δε θα το ξανακάνουν.

Παράθεση
**Η εταιρεία Μ.Ι. Μαΐλλης (160.000 ευρώ) κλείνει το «καρέ των προστίμων» που επέβαλε απευθείας ο Γ. Σουφλιάς. Σ' αυτήν παρατηρήθηκε υπέρβαση του ανώτατου ορίου απόρριψης σε νικέλιο, ένα τοξικό βαρύ μέταλλο. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται η προβλεπόμενη διαχείριση επικίδυνων αποβλήτων. Κατέγραψαν μεγάλη ποσότητα νερού στη δεξαμενή αποθήκευσης λάσπης και διαπίστωσαν ότι η βιομηχανία την διέθετε παράτυπα σε άλλη επιχείρηση.

Μας αρρωσταίνουν και τους λέμε και μπράβο εμμέσως.

Παράθεση
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο νομικός μας εξήγησε ότι από το παραπάνω κείμενο δεν στειχειοθετείται καμμία κατηγορία ούτε αίτηση αποζημίωσης από τους κατοίκους. Διαβάστε προσεκτικά τα λεκτικά της απόφασης επιβολής προστίμων:

Ποιους κατοίκους; Τι μας νοιάζουν οι κάτοικοι. Στο βωμό του κέρδους αυτά ξεπερνιούνται.

Παράθεση
Το πρόβλημα αφορά όλη την Ανατολική αττική και μην ξεχνάμε ότι Υλίκη και Παραλίμνη είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την κοίτη του Ασωπού. Δηλαδή δυνητικά αφορά όλη την Αθήνα με τα 4-5 εκ. κατοίκους.
Υποτίθεται ότι οι υδροφόροι ορίζοντες Ασωπού / Υλίκης δεν επικοινωνούν αλλά με αυτές τις κολοσιαίες συγκεντρώσεις που μετρώνται τελευταία, μέχρι και με τον αέρα θα μπορούσε να μεταδοθεί η ρύπανση...

Ο κόσμος για να αντιδράσει χρειάζεται μεγαλύτερο σοκ τελικά.
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #96 στις: Νοέμβριος 21, 2007, 04:31:09 μμ »

Ποιοι είναι οι «ράμπο» του περιβάλλοντος

Νομοθετήθηκαν κατόπιν ευρωπαϊκής απαίτησης και με καθυστέρηση το 2001, αλλά άρχισαν να λειτουργούν το 2004 προχωρώντας με βήματα χελώνας, καθώς ήταν υποτυπωδώς στελεχωμένοι. Σήμερα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος λειτουργεί με 38 άτομα αν και οι ανάγκες απαιτούν τουλάχιστον 88 στελέχη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσία επιθεωρητών της βόρειας Ελλάδας μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με μόλις... 2 άτομα και στεγαζόταν σε νοικιασμένο κτίριο... 500 τ.μ. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των επιθεωρητών διπλασιάστηκε από 19 σε 38 άτομα. Οι «ράμπο» του περιβάλλοντος δουλεύουν βάσει καταγγελιών αδυνατώντας, κυρίως λόγω έλλειψης στελεχών, να προχωρήσουν σε προγραμματισμένους ελέγχους.

Πάνω απο 900 παραβάσεις
Από το 2004 έως σήμερα έχουν κάνει 600 ελέγχους και βεβαίωσαν πάνω από 900 παραβάσεις σε 306 περιπτώσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, τουριστικών επιχειρήσεων, δημοτικών έργων, ΧΥΤΑ, χωματερών, βιολογικών καθαρισμών και άλλων έργων και δραστηριοτήτων. Έχουν εισηγηθεί και επιβλήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς πρόστιμα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής της υπηρεσίας από το 2005 είναι ο κ. Γιάννης Δερμιτζάκης που διαδέχθηκε την κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη η απομάκρυνση της οποίας με απόφαση του υπουργού, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων. Η κ. Καραβασίλη είχε προλάβει να ελέγξει 500 καταγγελίες, να κάνει 190 επιτόπιες επιθεωρήσεις και να εισηγηθεί πρόστιμα περίπου 4 εκατ. ευρώ. Οι οικολογικές οργανώσεις συνέδεαν την απομάκρυνση με την τακτική της γενικής επιθεωρητού να δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες των ελέγχων της, κάτι που άλλωστε επιτάσσει σχετική κοινοτική οδηγία και διαμαρτύρονται ακόμη και σήμερα για την τακτική να δίνονται πληροφορίες μόνο κατόπιν συνεννόησης κι έγκρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι ίδιες οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς αλλά και μερίδα της αντιπολίτευσης με αιχμή τον Συνασπισμό συνέδεσαν ακόμη την απομάκρυνση και με τις υποθέσεις γνωστής τουριστικής επιχείρησης και μεγάλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate, στις οποίες είχαν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=343901
Καταγράφηκε

dpurpler
Moderator

« Απάντηση #97 στις: Νοέμβριος 26, 2007, 02:11:09 μμ »

------------Εδώ υπήρχε αναφορά σε ένα άρθρο που η ορθότητά του χρήζει διερεύνησης. Αν χρειαστεί, θα ξαναδημοσιευθεί------------

Edited by the author
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #98 στις: Νοέμβριος 26, 2007, 02:36:31 μμ »

Παράθεση
Όλο το σημερινό αφιέρωμα στα ΝΕΑ για το θέμα του Ασωπού ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ!

Μήπως μπορούμε να το βρούμε στο δίκτυο; Ποιος είναι ο τίτλος;
Καταγράφηκε

giannis
Administrator

« Απάντηση #99 στις: Νοέμβριος 26, 2007, 03:09:44 μμ »

Δεν μπορώ να βρώ κάτι άλλο σχετικό στα σημερινά νέα πέρα από το συνημένο
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
Σελίδες: 1 2 3 [4] 5   Πάνω
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: