Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Εκστρατεία για την Οικιακή Κομποστοποίηση  (Αναγνώστηκε 621 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
zoophilos
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 52



WWW
« στις: Ιούλιος 31, 2007, 03:53:36 μμ »

http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=73

http://www.growingwithcompost.org/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=73

"Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου. "

Κάδος μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο, το μπαλκόνι ή την ταράτσα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται και τα οικιακά σκουπίδια, αφού μέρος αυτών ανακυκλώνεται μέσω της κομποστοποίησης.

    * Προμηθευτές κάδων κομποστοποίησης - http://ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=28
   
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Full Member
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 125


« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 03:59:08 μμ »

εκτός από την κομποστοποίηση με κάδους μπορείτε να κάνετα άμεση χρήση των υπολειμάτων- ΟΧΙ ΚΟΚΚΑΛΑ, ΧΑΡΤΙΆ - τροφών  όπως υπολείματα λαχανικών φρούτων χότρων, και ότι άλλο μπορείτε οργανικό να έχετε με άμεσο θάψιμο στο χώμα. Οι παπούδες μας κάτι ξέραν!!
Αυτό δεν ισχύει μόνο στους κήπους ή στα χωριά στο χωράφι. Μπορέιτε και στο μπαλκόνι στις γλάστρες αλλά γρήγορα έρχετε κορεσμός γι αυτό θα πρέπι να αλλάζουμε συνεχώς γλάστρες πχ. μία ανα εβδομάδα ανάλογα μέγεθος και ποσότητα οργανικών. Αποτέλεσμα είναι να μήν αγοράζετε χώμα και να έχετε πλούσια σε οργανική ουσία γλάστρες και φυτα δυνατά χωρίς χρήση λιπασμάτων
Για πιό πολλές πληροφορίες, μήνυμα
VIET

Καταγράφηκε
dimosd
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 18


WWW
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 04:16:42 μμ »

Για πιό πολλές πληροφορίες, μήνυμα
VIET


είναι πολυ ενδιαφέρον θέμα αυτό με τη κομποστοποίηση σε γλαστρες!
μπορείς να μας πεις περισσότερα? αν και φαινεται πολύ απλό όπως το περιγράφεις...
κατα καιρούς ολο και πετάμε κατι φλούδια και τίποτε κουκούτσια στις γλάστρες μας, αλλά μια επιστημονική πληροφορία θα δώσει ώθηση για παραπέρα σκέψεις και ίσως και δράσεις
Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1348


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 06:23:36 μμ »

Μπορείτε να δείτε και εδώ πώς να φτιάξετε κομπόστ χωρίς τον κάδο

http://live-sustainably.blogspot.com/2007/04/k.html
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Γεωπονος
Full Member
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 125


« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 24, 2007, 12:10:03 μμ »

Agaphte dimosd
δεν θέλει απλή εναπόθεση στην επιφάνεια αλλά θάψιμο στην  γλάστρα (σε βάθος 1-2 εκ) με ένα φτυαράκι.Σε 2-3 εβδομάδες θα ανακαλύψετε ότι είναι σχεδόν αφομοιωμένο και μπορείς να ξαναβάλετε στην ίδια θέση. Ετσι θα βάζεις κυκλικά στις γλάστρες σου τα υπολείματα. Είναι ουσιαστικά εδαφοποίηση και εμπλουτίζεις με οργανική ουσία το έδαφοςενώ δεν πετάς στα σκουπίζια χρήσιμα για τα φυτά υλικά.
viet 
Καταγράφηκε
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1120



WWW
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 12, 2007, 09:06:38 πμ »

Μεταφέρω από της σελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης πληροφορίες σχετικά με την οικιακή κομποστοποίηση http://ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=28

Εκστρατεία για την Οικιακή Κομποστοποίηση   
Μπορούμε όλοι μαζί!!!


Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών με θέμα την Οικιακή Κομποστοποίηση. Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη δράση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που σκοπός της είναι η προώθηση μεθόδων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.
 
Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.

 
Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;

Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:

    * Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε, αν συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Προς το παρόν η χρέωση των Δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή.

    *  Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πρόκειται να κατασκευασθεί ένας ΧΥΤΑ. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες αποβλήτων το 1995 σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν περίπου 3,5 εκ. τόνους, ενώ το 2004 προσεγγίζαν τους 5 εκ. τόνους.Image

    * Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S) κ.α.. Τα αέρια αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς για την αλλαγή του κλίματος στη Γη, με τις γνωστές για όλους καταστρεπτικές συνέπειες.

    * Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι η ερημοποίηση των εδαφών. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσή τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη. Η διάβρωσή τους είναι το επόμενο βήμα πριν την τελική ερημοποίηση. Η «λύση» για τη συνέχιση της καλλιέργειας της γης είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα νερά, στην πανίδα και φυσικά στον άνθρωπο. Το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης, επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.

 
 Υπάρχουν προβλήματα στην κομποστοποίηση;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα της κομποστοποίησης είναι ότι... δεν την κάνουμε πράξη!

Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κομποστοποίηση σε οικιακό αλλά και σε δημοτικό / κοινοτικό επίπεδο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια. Είναι, με λίγα λόγια, δοκιμασμένη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων που θα λέγαμε ότι επιβάλλεται πλέον να γίνει θεσμός και στην Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού οργανικών στα απόβλητά μας, εξαιτίας της μεσογειακής διατροφής μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η εθνική στρατηγική για τη μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ, η οποία είναι νόμος του κράτους (Κ.Υ.Α. 29407/3508 Αρ. Φύλλου 1572-16/12/2002 "Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων"’) και προβλέπει ότι:

α) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2010 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 75% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.

β) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2013 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 50% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.

γ) Μέχρι την 16η Ιουλίου 2020 τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για ΧΥΤΑ πρέπει να μειωθούν στο 35% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat.

Όπως φαίνεται είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι και χρέος των πολιτών με δικές τους πρωτοβουλίες να συμβάλλουν  προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Πως θα κάνω κομποστοποίηση;
 
Δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την οικιακή κομποστοποίηση. Η αναζήτηση προμηθευτή κάδων κομποστοποίησης είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα και στη συνέχεια έπονται αυτά που αφορούν τη διαδικασία αυτή καθαυτή. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θέλει να προωθήσει την παραγωγή κάδων κομποστοποίησης στην Ελλάδα έτσι ώστε το κόστος τους να πέσει σημαντικά και να γίνει προσιτό σε όλους. Αυτό το άρθρο αποτελεί κάλεσμα όλων των ενδιαφερομένων και αποσκοπεί στη συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων αγοραστών κάδων κομποστοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές των κάδων και βέβαια πιο εύκολη προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της κομποστοποίησης.
Καλούμε λοιπόν όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να κάνετε την ανακύκλωση μια καθημερινή πρακτική να  επικοινωνήσετε μαζί μας http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=8&Itemid=27 και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας (τα οποία δεν θα δοθούν σε τρίτους και θα κρατηθούν εμπιστευτικά). Στόχος μας είναι να φτάσουμε ένα πολύ μεγάλο  αριθμό ενδιαφερομένων, που μπορεί να εξασφαλίσει τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις σημερινές.
 
Δείτε επίσης τα τεύχη του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που περιλαμβάνουν αφιερώματα στην κομποστοποίηση

 http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=36, http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=36 και http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=59&Itemid=36

============================

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;
 
* Υγιέστερα φυτά

Οι οργανικές ουσίες είναι γνωστές ως "η ψυχή του υγιούς χώματος". Προσθέτοντας κομπόστ στον κήπο ή τις γλάστρες σας θα βοηθήσει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο. Οι οργανικές ουσίες μέσα στο κομπόστ βοηθούν το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, ωφελώντας τα φυτά και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης,

   * Η κομποστοποίηση σας εξοικονομεί χρήματα

Χρησιμοποιώντας το κομπόστ σαν εδαφοβελτιωτικό μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά. Η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνετε για τη συλλογή των απορριμμάτων. Μειώνοντας κατά 35% τα σκουπίδια σας και κατ' επέκταση όλοι οι δημότες που μπορούν να κάνουν το ίδιο, μειώνονται τα έξοδα συγκομιδής των απορριμμάτων του δήμου, που συνεπάγεται μια πιθανή αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών.

    * Η κομποστοποίηση είναι εύκολη και βολεύει

Δεν χρειάζεται πια να γεμίζετε σακούλες με κλαδέματα και άλλα απορρίμματα του κήπου. Απλά τα βάζετε στον κάδο κομποστοποίησης ή στο σωρό κομποστοποίησης αν δεν χρησιμοποιείτε κάδο και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ.

* Η κομποστοποίηση είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών

Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά μαζί είναι περίπου το 20% των συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. Η επιλογή της κομποστοποίησης μειώνει την ανάγκη για καύση ή ταφή των οργανικών και βελτιώνει την ποιότητα των επιφανειακών εδαφών μας.

===========================================

 Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;     

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησής σας, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:

    * Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
    * Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά

Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή σας, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυρών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.

Απευθυνθείτε στον παρακάτω πίνακα για να δείτε τί μπορείτε να ρίχνετε μέσα στον κάδο σας και τί όχι.

ΠΡΑΣΙΝΑ (πολύ άζωτο [Ν] )
   

    * γκαζόν
    * κλαδέματα
    * φρούτα και λαχανικά
    * οικιακά φυτά
    * κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
    * απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα)
    * υπολείμματα από αφέψημα
    * φλούδες από φρούτα και λαχανικά

ΚΑΦΕΤΙΑ (πολύς άνθρακας [C] )

    * φύλλα
    * φλούδες κορμών
    * άχυρα
    * πριονίδια
    * χαρτί κουζίνας
    * χαρτοπετσέτες
    * στέλεχος καλαμποκιού

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!

    * κόκαλα
    * απορρίμματα σκύλων/γατών
    * λάδια
    * λίπη
    * λιπαρές ουσίες
    * υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
    * γαλακτοκομικά
    * σπόρους ζιζανίων
    * άρρωστα φυτά

http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=73
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
BUTTERFLY
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 555



WWW
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 12, 2007, 11:06:11 πμ »

Κι αμα δεν εχεις κηπο τι κανεις? Απορία
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1120



WWW
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 13, 2007, 10:32:04 πμ »

σε μία μεγάλη γλάστρα πεταλούδα μου
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
BUTTERFLY
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 555



WWW
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 15, 2007, 02:35:56 μμ »

 Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
KitsosMitsos
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 78


WWW
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 15, 2007, 06:07:17 μμ »

Ή λίγο-λίγο σε κάθε γλάστρα...
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 555



WWW
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 16, 2007, 09:41:58 πμ »

Δηλαδη για να καταλαβω βαζω τα απορριματα στον καδο και οταν (ποτε?) ειναι ετοιμα τα παιρνω και τα ριχνω στις γλαστρες?
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1348


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 16, 2007, 09:48:40 πμ »

Ακριβώς. Τα οργανικά σκουπίδια γίνονται οργανικό λίπασμα για φυτά και λουλούδια.

Παράθεση
Οι οργανικές ουσίες είναι γνωστές ως "η ψυχή του υγιούς χώματος". Προσθέτοντας κομπόστ στον κήπο ή τις γλάστρες σας θα βοηθήσει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο. Οι οργανικές ουσίες μέσα στο κομπόστ βοηθούν το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, ωφελώντας τα φυτά και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης,

Πότε; Γύρω στους 3 μήνες αν δεν κάνω λάθος, αναλόγως και το μέγεθος του κάδου.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Thanasis
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 114



« Απάντηση #12 στις: Οκτώβριος 17, 2007, 01:04:12 μμ »

Σε ερωτηση σχετικη με οργανικο λιπασμα, που εκανε η Πηνελοπη στο θεμα του σεμιναριου, εχω να πω τα εξης:

Πηνελοπη, επειδη προκειται για κομποστοποιηση σε λακκο στον κηπο , μπορεις να βαλεις ολα τα αποφαγια(φυτικα και ζωικα) ακομα και  τα χονδρα κοκκαλα αρκει να εχεις ενα τσαπακι και να τα σπασεις οσο μπορεις.Σιγουρα δεν αποσυντιθενται ευκολα αλλα βοηθουν στην πορωδη δομη του εδαφους.Καθε φορα που θαβετε μια ποσοτητα να τα σκεπαζετε και με λιγο χωμα.

Αν κανεις κομποστοποιηση στο μπαλκονι(πχ σε γλαστρα), να μην βαλεις τα κοκκαλα.Τα αποφαγια απο το κρεας και τα ψαρια καθως και τα λαδια μπορεις να τα χρησιμοποιησεις αρκει να τα ανακατεψεις με πριονιδι ή ψιλοτεμαχισμενα ξερα κλαδακια ή αχυρα(τωρα που θα βρεις τα 2 τελευταια μεσα στην πολη, χωρις κοστος,ειναι αλλη ιστορια!)και στο τελος να ριξεις χωμα απο πανω.Το χωμα παντα το ριχνουμε πανω απο τα αποφαγια.

Αυτα που σας λεω τα εχω κανει πραξη ετσι?Να το εχετε υποψη σας.Ηδη ετοιμαζω να κανω κομποστοποιηση μεσα σε χαρτονοκουτο!Ναι, καλα ακουσατε.Σε χαρτονοκουτο.Το οργανικο λιπασμα θα το χρησιμοποιησω σε 1 μικρο μπαλκονοκηπο που εχω στα σκαρια.Περισσοτερα προσεχως!
Καταγράφηκε
πηνελόπη
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 214



« Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 18, 2007, 12:57:21 μμ »

Eλήφθη...! Χαμόγελο
Καταγράφηκε
KitsosMitsos
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 78


WWW
« Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 09:40:59 μμ »

Κάτι επιπλέον χρήσιμο για τις γλάστρες και το εμπλουτισμό τους με ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος και λοιπά μέταλλα. Αυτό μπορεί να γίνει θάβοντας στις γλάστρες καρφιά από οικοδομές, καπάκια από μπουκάλια/ αναψυκτικά που έχουμε όμως αφαιρέσει το εσωτερικό πλαστικό. Κάτι επιπλέον, που απαιτεί λίγη παραπάνω προσπάθεια αλλά αξίζει: τα περιοδικά κυρίως που ανακυκλώνουμε έχουν συνήθως μεταλλικούς "συνδετήρες". Μπορούμε να τα αφαιρέσουμε - βοηθώντας έτσι το έργο της ανακύκλωσης, γιατί αυτά ούτως ή άλλως θα απομακρυνθούν - και να τα φυτέξουμε στις γλάστρες μας.
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Full Member
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 125


« Απάντηση #15 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 09:54:09 πμ »

Mέγα λάθος,
το να ακούτε ότι θέλουν σίδηρο λίπασμα δεν εννοούν σίδερα. Η σκουρία για να γίνει αφομιώσιμος σίδηρος είναι πολύ μακρά διαδικασία. Ο σίδηρος αυτό που κάνει είναι να μειώνει το PH (θειηκός σίδηρος κοινα βιτριόλι) και όχι σκουριά. Δεν μιλάμε για σκουριές ή βαρέα μέταλλα Μην το κάνετε!!! Είναι λάθος και μπορεί να γίνει και επικινδυνο.
viet
Καταγράφηκε
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1120



WWW
« Απάντηση #16 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 07:15:15 μμ »

 Σεμινάριο «Κομποστοποίησης» 3 και 4/11/07 και ώρα 11 π.μ. έως 2 μ.μ.    Επεξεργασία
Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ διοργανώνουν Σεμινάριο «Κομποστοποίησης» στο φυλάκιο των Εθελοντών – Λίμνη Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας στις 3 και 4/11/07 και ώρα 11 π.μ. έως 2 μ.μ.



Την εισήγηση του θέματος θα κάνει η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»

θα αναπτυχθούν τα:

Νομοθεσία, πρακτικές, επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη προγραμμάτων, ΑΜΕΑ, συνεργασίες με ΟΤΑ, υγιεινή και ασφάλεια, επίδειξη κατασκευής κάδου κομποστοποίησης και τα πρώτα βήματα για τη διαδικασία.

Πληροφορίες
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: http://ecorec.gr/
Εθελοντές Πολ. Προστ. Ν. Φιλαδέλφειας: http://www.ethelontesnf.blogspot.com/
Για να δηλώσετε συμμετοχή: [email protected]Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται διαθέσιμο στην e-βιβλιοθήκη μας: http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=138&Itemid=106
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
giannis
Administrator
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 594



« Απάντηση #17 στις: Νοέμβριος 06, 2007, 02:35:41 μμ »

Σήμερα όλο ερωτήσεις είμαι...

Πήγε κάποιος στο Σεμινάριο για την κομποστοποίηση? Αν ναι ας μας ενημερώσει...
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
zoophilos
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 52



WWW
« Απάντηση #18 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 07:06:35 μμ »

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης οργανώνει σεμινάριο με θέμα:
«Η κομποστοποίηση στο σπίτι και την κοινότητα. Οι πτυχές της κομποστοποίησης στο περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου, από τις 6μμ. μέχρι τις 9μμ. στην οδό Αλκιβιάδου 44 στην Αθήνα και έχει κόστος συμμετοχής 20€. Θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί τμήμα μεγαλύτερο των 15 ατόμων. Για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου, παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας άμεσα, με φαξ και email συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή τηλεφωνικά στο 2108224481(και φαξ).

--------

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 2008


 
ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ[1]

ΕΠΩΝΥΜΟ
   
ΟΝΟΜΑ
   
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ
   
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
   
ΔΗΜΟΣ
   
Τ.Κ.
   
ΤΗΛΕΦΩΝΑ
   
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
   

ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
   
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
   
E-MAIL
   
ΦΥΛΟ      Άνδρας …  Γυναίκα …
   
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ (σημειώστε με Χ την ανώτερη εκπαιδευτική σας βαθμίδα):

Τίτλος σπουδών                              ΝΑΙ                  ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΑΞΕΙΣ                 ΦΟΙΤΗΣΗ (τώρα)                    ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΤΥΧ. ΤΕΧΝ. ΕΠΑΓΓ. ΕΚΠ.
ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΚ
ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ
ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ
   

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (σημειώστε με Χ μια μόνο επιλογή):

ΟΙΚΙΑΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ/ΤΡΙΑ-ΜΑΘΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ/Η
ΑΝΕΡΓΟΣ/Η
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ/Η              -                  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ……………………………………

 
Αποδέχομαι τη συλλογή και στατιστική επεξεργασία των παραπάνω προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2472/1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ …………………………………

   Ο/Η ΑΙΤΩΝ/ΟΥΣΑ                               

[1] Όλα τα προσωπικά στοιχεία αυτής της φόρμας είναι εμπιστευτικά και δε θα δοθούν σε τρίτους για καμία χρήση εμπορικού ή μη χαρακτήρα, παρά μόνο θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική έρευνα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Καταγράφηκε
dpurpler
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 578


we must remain perfect strangers


« Απάντηση #19 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 09:42:21 μμ »

Στην γειτονια μου!  Κλείσιμο ματιού

Πολύ κοντά στην Βικτώρια. 5 λεπτά με τα πόδια.

Με αυτοκίνητο, δεν βρίσκετε θέση ούτε με σφαίρες.  Χαμόγελο
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1120



WWW
« Απάντηση #20 στις: Ιανουάριος 19, 2008, 11:01:55 μμ »

Παλιά αλλά ελπιδοφόρα νέα, που συνεχίζουν με θέρμη οι κάτοικοι της Πετρούπολης

Οικιακή κομποστοποίηση στο Δ.Πετρούπολης

http://www.petroupoli.gr/site1/index.php?option=com_content&task=view&id=254&Itemid=38

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή το ξεκίνημα του προγράμματος «Οικιακή Κομποστοποίηση στην Πετρούπολη», που υλοποιεί ο Δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, πραγματοποιείται η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα, που αφορά την ενημέρωση των φορέων και κοινωνικών εταίρων του Δήμου. Αυτή η ημερίδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κ.α.. Η θέση που κατέχουν στην τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ενημέρωσή τους, αναμένεται να βοηθήσει στη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις του. Για τη σωστή εκκίνηση του προγράμματος είναι απαραίτητη η δημιουργία ευαισθητοποιημένων και ενημερωμένων κοινωνικών φορέων, σχετικά με τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος σε επίπεδο περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας.

Σας καλούμε λοιπόν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης,
την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ.
να παρακολουθήσετε την ενημερωτική ομιλία για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης που ξεκινάει ο Δήμος Πετρούπολης και να συζητήσετε με το επιστημονικό προσωπικό της ΟΕΑ για θέματα περιβάλλοντος.
Ομιλητές:
•    Δήμαρχος Πετρούπολης κος Στέφανος Βλάχος
•    Αντιδήμαρχος Πετρούπολης κος Νίκος Σακούτης
•    Μέλος της ΟΕΑ κος Δημήτρης Χωματίδης (Μηχ. Περιβάλλοντος)
Για περισσότερες πληροφορίες:
-    Γραφείο Αντιδημάρχου: 2105065475
-    Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Δημήτρης Χωματίδης): 2108224481


=====================

τυχαία επισκέφθηκα την Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, και το πρόγραμμα εχει ξεκινήσει με θέρμη, όπως μου ειπαν και με ικανοποιητική συμμετοχή ιδίως των νέων...


Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: