Σελίδες: [1] 2 3   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Φυλλάδιο για ανακύκλωση για το 1ο περιβαλλοντικό εργαστήρι για παιδιά  (Αναγνώστηκε 559 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Kallioph
Hero Member
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα

« στις: Ιανουάριος 23, 2008, 12:26:53 μμ »

Οι καθημερινές συμβουλες για την εξοικονόμηση της ενέργειας είναι καλές αλλά όπως και να 'χει είναι λίγο άσχετες με το θέμα "ανακύκλωση" αλλά όχι και για την μείωση της καταναλωτικής μανίας. Ίσως προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι συγκεκριμένα για την ανακύκλωση να το συμπεριλάβουμε; Θα το κοιτάξω.

Κάτι σαν αυτό, αν μπορούμε να το ντύσουμε και με καμιά απλή εικόνα τόσο το καλύτερο.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
vera
Global1

« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 23, 2008, 12:48:02 μμ »

ενδιαφέρον και απλό.
θα βρω φωτογραφικό υλικό...και θα το περιποιηθώ κατ'οίκον

Καταγράφηκε
vera
Global1

« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 23, 2008, 03:06:16 μμ »

σχετικα με το κείμενο για την ανακύκλωση που ανάρτησε η καλιόπη...
δεν βρήκα φωτο σχετική με την κομποστοποιήση (πείτε καμιά ιδέα)

το εχω ασπρόμαυρο για χαμηλό κόστος σε περίπτωση εκτύπωσης
αυτές οι σημειώσεις θα δωθούν σε παιδιά ηλικίας απο 9-10και ανω?
Καταγράφηκε
vera
Global1

« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 23, 2008, 03:13:37 μμ »

και...
Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 23, 2008, 03:36:51 μμ »

Πολύ ωραίο το έκανες. Το αλουμινένιο κουτάκι μόνο είναι κάπως σκούρο. Δες κι αυτές που σου στέλνω. Κι ας γίνουν ασπρόμαυρες, δεν πειράζει. Ή αν μπορούν να βγούν και εντελώς τα χρώματα και να μείνουν μόνο σκίτσα, να δέσουν και με τα άλλα. Και μήπως να βάλεις και το λογότυπο του Οικολογίου;

αυτές οι σημειώσεις θα δωθούν σε παιδιά ηλικίας απο 9-10και ανω?

Όχι απαραίτητα, και σε μικρότερα παιδιά μπορούμε να τα δώσουμε και να τους τα διαβάσουν γονείς. Τουλάχιστον να έχουν τις πληροφορίες.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
vera
Global1

« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 08:25:01 πμ »

ευχαριστώ καλιόπη Κλείσιμο ματιού

θέλουμε κάτι ποιο παιδικό..
Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 09:23:44 πμ »

Μέχρι ν' αλλάξω το κείμενο θα τις έχουμε βρει  Κλείσιμο ματιού
Θα προσπαθήσω να το κάνω μία σελίδα.
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 10:15:05 πμ »

Δες κι αυτό, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και σε ασπρόμαυρο σκίτσο πιο μεγάλο και ξεχωριστά μεταξύ τους.
Καταγράφηκε

giannis
Administrator

« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 11:56:57 πμ »

Πολύ καλή δουλειά... Βάλτε κάπου και το λογότυπο του οικολογίου...

Πάντως πέρα από το εργαστήριο ίσως να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αλλού!
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 01:35:34 μμ »

Πάντως πέρα από το εργαστήριο ίσως να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αλλού!

Εξυπακούεται  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 03:13:24 μμ »

Για δες κι αυτό. Τα σχεδιάκια μπορούν να φύγουν. Το κείμενο μήπως τελικά είναι καλύτερο όπως πριν, πιο κατανοητό;

Και μάλλον να το δούμε με χρώμα, παιδιά είναι, αν δε βάλουμε και χρώμα...  Τα άλλα είναι μεγάλα σκίτσα οπότε δεν είναι άσχημο που είναι ασπρόμαυρο, ενώ αυτό έχει αρκετά λόγια που θα κουράσουν χωρίς χρώμα.
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 04:31:11 μμ »

Χαρτί
Χρειάζονται πολλά χρόνια για να μεγαλώσει ένα δέντρο αρκετά, ώστε να γίνει χαρτί. Και χρειάζονται πολλά δάση για να φτιαχτεί το χαρτί που χρησιμοποιούμε. Γνώριζες ότι το χαρτί φτιάχνεται από τα δέντρα;

Μπορείς όμως να το ανακυκλώσεις! Το χαρτί ανακυκλώνεται σε εργοστάσια που το κομματιάζουν και το λιώνουν ώσπου να γίνει πολτός. Ύστερα από αυτόν τον πολτό ξαναφτιάχνουν χαρτί. Είναι τόσο απλό που μπορείς να το κάνεις και μόνος σου!

Γυαλί
Το γυαλί – όσο παράξενο κι αν ακούγεται – φτιάχνεται από… άμμο.

Η ανακύκλωση του γυαλιού εξοικονομεί ενέργεια για την παραγωγή καινούργιου γυαλιού. Με την ενέργεια που εξοικονομείται από την ανακύκλωση ενός μόνο γυάλινου μπουκαλιού, μπορεί να ανάψει μια ηλεκτρική λάμπα 100W για τέσσερις ολόκληρες ώρες!

Το γυαλί ανακυκλώνεται σε εργοστάσια όπου κάνουν τα μπουκάλια και τα βαζάκια μικρά κομματάκια κι ύστερα τα λιώνουν και τα ανακατεύουν με καινούργιο γυαλί.

Αλουμίνιο
Πριν το κουτάκι με το αναψυκτικό φτάσει στο μαγαζί που το πουλάει… πριν μπει το αναψυκτικό μέσα στο κουτάκι…. πριν ακόμη φτιαχτεί το κουτάκι, είναι κι αυτό ένα μέρος της Γης!

Τα κουτάκια των αναψυκτικών είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο, ένα μέταλλο πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους. Με αυτό φτιάχνουμε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ποδήλατα και πολλά οικιακά είδη. Αν εξακολουθήσουμε όμως να το σπαταλάμε έτσι, δε θα υπάρχει αρκετό στο υπέδαφος της Γης. Γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία πρέπει να το φυλάμε και να το ανακυκλώνουμε και όχι να το πετάμε.

Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται σε εργοστάσια όπου το λιώνουν και το ξαναχρησιμοποιούν για να φτιάξουν διάφορα υλικά.

Πλαστικό
Το πλαστικό είναι φτιαγμένο από έναν από τους πιο πολύτιμους θαμμένους θησαυρούς της Γης – το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο βρίσκεται στο υπέδαφος εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια! Δεν αποκλείεται λοιπόν αυτό το πλαστικό να είναι ένα κομμάτι από δεινόσαυρο, αφού, όπως ξέρεις, το πετρέλαιο προέρχεται από τα προϊστορικά ζώα. Και ενώ μπορούμε από το πετρέλαιο να φτιάξουμε πλαστικό, δεν μπορούμε από το πλαστικό να ξαναφτιάξουμε πετρέλαιο, δεν μπορούμε δηλαδή να το ξαναδώσουμε πίσω στη Γη. Γι’ αυτό προσπάθησε να μην το κατασπαταλάς και αντί να το πετάς, ανακύκλωνέ το.

Πώς μπορώ να ανακυκλώσω χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό;

Βρες ένα μέρος στο σπίτι, που μπορείς να φυλάξεις ένα κουτί για να βάζεις μέσα χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό.

Ξέπλενε τα γυάλινα μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτιά (για να μη μαζεύονται έντομα) με νερό πριν τα φυλάξεις στο κουτί.

Μία φορά την εβδομάδα πήγαινέ τα στο κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς σου και βοήθησε έτσι να εξοικονομηθεί η ενέργεια της Γης.

Μπορείς να ανακυκλώσεις κάθε είδους χαρτί: από κουτιά, σημειωματάρια και χαρτοσακούλες έως εφημερίδες και παλιά τετράδια (χωρίς το εξώφυλλό τους).

Το να γράφεις και από τις δύο μεριές του χαρτιού είναι κι αυτό ένα είδος ανακύκλωσης!

Θυμήσου να μαζεύεις τα μπουκάλια όποτε τα βρίσκεις και να τα παίρνεις μαζί σου στο σπίτι για να τα ανακυκλώνεις.

Μάζευε τις αλουμινένιες κονσέρβες που βρίσκεις πεταμένες. Παίρνε τις στο σπίτι και ανακύκλωνέ τις.

Θυμήσου ότι το καθαρό αλουμινόχαρτο και οι αλουμινένιοι δίσκοι της πίτσας και των γλυκών μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν.

Καλύτερο βέβαια από το να ανακυκλώνουμε ή να πετάμε σκουπίδια είναι να μην αγοράζουμε καθόλου υλικά που ξέρουμε ότι θα πετάξουμε, όπως περιττά υλικά συσκευασίας από παιχνίδια. Προτίμησε παιχνίδια με πιο λίγα υλικά.

Πάρε από το σπίτι μια πάνινη τσάντα ή ένα δίχτυ και μην παίρνεις πλαστικές ή ακόμα και χάρτινες σακούλες όταν πηγαίνεις για ψώνια. Όταν κάποιος υπάλληλος επιμένει να σου δώσει, πες ευγενικά: «Συγνώμη, αλλά δε μου χρειάζεται» ή «Όχι, ευχαριστώ. Έφερα δική μου. Πρέπει να σώσω τη Γη, ξέρεις».
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 05:33:16 μμ »

Πειράματα...
Καταγράφηκε

andriana
Global1
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

« Απάντηση #13 στις: Ιανουάριος 24, 2008, 05:48:26 μμ »

εσύ το έφταιξες??!! Έκπληξη
ζουπερ!!! Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
BUTTERFLY
Global1

« Απάντηση #14 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 10:24:20 πμ »

Super - Duper!!!
+10!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
paraxeno
Administrator

« Απάντηση #15 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 03:43:42 μμ »

εξαιρετικό!!!!!

τέτοια να κάνουμε παιδιά και να τα προτείνουμε και στα σχολεία ή στην εταιρεία ανακύκλωσης ή στην Ευρωπαική ένωση ή στο υπουργείο παιδείας ή στο σύμπαν να τα φωτοτυπήσει να τα μοιράσει σε όλους τους πλανήτες του...
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
paraxeno
Administrator

« Απάντηση #16 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 03:44:42 μμ »

Υ.Γ. όταν το τελειώσετε (αν δεν ειναι τελεσίδικο) πείτε μου ή γράψτε στο αρχείο "τελικό" να το φωτοτυπίσω να το στειλω στην αντιδήμαρχο καθαριότητός μας και σε κανα δυο δημοτικά σχολειά στην περιοχή μου...

πραγματικά εξαιρετικό!
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
paraxeno
Administrator

« Απάντηση #17 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 03:46:29 μμ »

για το αλουμίνιο μπορούμε να προσθέσουμε στην πρώτη παράγραφο, "είναι ένα μέρος της γης, ένα πέτρωμα που το λένε Βωξίτη"

επίσης στη δεύτερη σελίδα

·   Θυμήσου να μαζεύεις τα μπουκάλια όποτε τα βρίσκεις και να τα παίρνεις μαζί σου στο σπίτι και όταν μαζεύονται αρκετά να τα ρίχνεις στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης.

το ίδιο τέλος και για τα αλουμίνια...
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
giannis
Administrator

« Απάντηση #18 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 04:47:05 μμ »

Για ρίχτε μια ματιά...
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 05:48:15 μμ »

Με τις αλλαγές που πρότεινε το παράξενο και μερικές ακόμη για να χωρέσουν σε ένα φύλλο.
Καταγράφηκε

Fotis
Administrator

Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...

« Απάντηση #20 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 07:46:47 μμ »

Σειρά μου να δώσω συγχαρητήρια!
Μπράβο παιδιά!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
paraxeno
Administrator

« Απάντηση #21 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 07:59:31 μμ »

να θυμηθούμε εάν το ΄εχουμε ετοιμο αυτό το φυλλαδιο να το τυπώσουμε να το εχουμε στη συνάντηση της ολομέλειας μαζί μας να το δώσουμε σε εναν δυο φίλους που θα έλθουν και μπορεί να βοηθήσουν με την προώθησή του...

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 08:10:04 μμ »

Έτοιμο είναι, αν είναι σύμφωνοι κι οι άλλοι.

Να το δώσουμε και στον Αντώνη αν μπορεί να μας το τυπώσει και για το εργαστήρι;
Καταγράφηκε

giannis
Administrator

« Απάντηση #23 στις: Ιανουάριος 25, 2008, 09:18:19 μμ »

Έτοιμο είναι, αν είναι σύμφωνοι κι οι άλλοι.

Να το δώσουμε και στον Αντώνη αν μπορεί να μας το τυπώσει και για το εργαστήρι;

Πολύ καλό...

Μία μικρή διόρθωση μόνο... από το πλαστικό μπορούμε να ξαναφτιάξουμε πετρέλαιο, με πυρόλυση ή υδρόλυση... Αν είναι οικονομικά αποδεκτό ή όχι δεν ξέρω αλλά γίνεται... Δεν λέω να πούμε στα παιδάκια γι' αυτό... αλλά καλό είναι να μην λέμε και λάθος πράγματα... Όπως επίσης τα πλαστικά δεν φτιάχνονται από πετρέλαιο ...  αλλά από υπολύματα της διύλησης του πετρελαίου... στην κυριολεξία...
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Ιανουάριος 26, 2008, 09:40:04 πμ »

Xμμμ δεν το ήξερα αυτό. Θα το αλλάξω αν και... άλλο το μπορεί να γίνει κι άλλο το γίνεται ή γίνεται από μία εταιρία.
Να γράψω τουλάχιστον ότι είναι ένας φυσικός πόρος ουχί αιώνιος ...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=9483&subid=2&pubid=314503

http://environment.newscientist.com/channel/earth/dn12141

Ε για παιδιά είναι βρε, τι θα τους πούμε, φτιάχνονται από υπολείμματα της διύλησης του πετρελαίου στην κυριολεξία και όχι από το πετρέλαιο; θα μας κυνηγάνε  Γλώσσα

-Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή των πλαστικών είναι οργανικές ενώσεις οι οποίες προέρχονται από την κατεργασία του πετρελαίου, των γαιανθράκων και του φυσικού αερίου.- (Χημεία και καθημερινή ζωή-Αναστάσιος Βάρβογλης)

Θα βγάλουν κάποιο νόημα αν τους πούμε κάτι τέτοιο;
Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2 3   Πάνω
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: