Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Κρίσιμες ώρες στον Έβρο  (Αναγνώστηκε 150 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Kallioph
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1331


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« στις: Νοέμβριος 21, 2007, 01:40:37 μμ »

21/11/2007

Τρία μεγάλα φράγματα έχουν ξεχειλίσει στον Άρδα.

Στο Διδυμότειχο έχουν πλημμυρίσει 1.500 στρέμματα καλλιεργειών
Εντείνεται η ανησυχία για τον όγκο του νερού που αναμένεται από τη Βουλγαρία τις επόμενες ώρες στον Έβρο, σύμφωνα με δηλώσεις του αντινομάρχη Μιχάλη Κογιομτζή.

Όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 19 χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο.

Η στάθμη των υδάτων στο σταθμό του Πυθίου ξεπέρασε το όριο συναγερμού.

Εξαιτίας της υπερχείλισης ρέματος έχει διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση, μεταξύ Ορεστιάδας και Ορμενίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πλημμυροπαθείς θα λάβουν εφάπαξ προνιακό επίδομα τριών χιλιάδων ευρώ μέσω διαδικασιών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τρία μεγάλα φράγματα έχουν ξεχειλίσει στον Άρδα.

Άνδρες των ΕΜΑΚ έχουν μεταβεί στον 'Εβρο και συντονίζουν τις προσπάθειές τους με τις υπόλοιπες δυνάμεις του στρατού και της πυροσβεστικής.

Αποφασίστηκε επίσης η τεχνητή θραύση αναχώματος στο Θούριο για την εκτόνωση της κατάστασης.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα των τεχνητών κατακλίσεων των αναχωμάτων στο βόρειο τμήμα του νομού, για περαιτέρω εκτόνωση της κατάστασης.

Στο Διδυμότειχο έχουν πλημμυρίσει 1.500 στρέμματα καλλιεργειών.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=66257
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
mitsukodf
Full Member
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 121



« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 21, 2007, 04:04:43 μμ »

Δημοσίευμα από τοπική εφημερίδα:

"Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2005 ξύπνησαν χθες στον Έβρο, καθώς η άνοδος της στάθμης του ποταμού ξεπέρασε κατά πολύ το όριο συναγερμού, προκαλώντας τα πρώτα, σοβαρά προβλήματα στους Δήμους Τριγώνου και Βύσσας.
Έως χθες το απόγευμα, η στάθμη του Έβρου είχε σταθεροποιηθεί στα 6 μέτρα και 10 εκατοστά, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 12.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Ο ποταμός Έβρος «αντέχει» μέχρι και 1.800 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο. Έως χθες το μεσημέρι όμως, η ποσότητα των υδάτων που κατέληγε στην ελληνική πλευρά από τη Βουλγαρία και την Τουρκία άγγιζε τα 2.400 κυβικά το δευτερόλεπτο. Η εισροή 2.400 κυβικών το δευτερόλεπτο, αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες 24 με 48 ώρες, εάν και εφόσον δεν σημειωθεί καμία βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή. Εάν όμως βρέξει, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, δεδομένου ότι η Βουλγαρία συνεχίζει την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Οι τελευταίες μετρήσεις χθες το απόγευμα έδειξαν 6,10μ. στον Έβρο, με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Στο σταθμό μέτρησης του Άρδα η στάθμη των νερών βρισκόταν στα 4,90 με όριο επιφυλακής τα 4,80μ. και όριο συναγερμού τα 5,20μ., στους Κήπους στα 2,00μ. με όριο επιφυλακής τα 3,60μ. και όριο συναγερμού τα 4,00μ. και στο Πέταλο στα 4,10 με όριο επιφυλακής τα 5,60μ. και όριο συναγερμού τα 6,00μ.

Σε Τρίγωνο και Βύσσα, τα μεγάλα προβλήματα

Τα πράγματα άρχισαν να… αγριεύουν από το βράδυ της Δευτέρας, όταν περίπου στις 23:00 διεκόπησαν τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Ορεστιάδας – Δικαίων, λόγω υπερχείλισης της γραμμής από τοπικά νερά. Τα σοβαρότερα προβλήματα προέκυψαν λίγες ώρες αργότερα στο βορειότερο σημείο του νομού, τον Δήμο Τριγώνου. Στον οικισμό των Δικαίων, τα νερά τοπικού ρέματος έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα.
Η σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει τον οικισμό και λειτουργεί και ως προστατευτικό ανάχωμα, σχεδόν καταστράφηκε από τα ορμητικά νερά, λειτούργησε όμως βοηθητικά για την εκτόνωση του νερού προς την πλευρά του έλους της Ελιάς, χωρίς να πλησιάσει περαιτέρω τα σπίτια. Στην περιοχή του Ορμενίου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το ποτάμι έφτασε να γλείφει το ανάχωμα, το οποίο ενίσχυαν συνεχώς συνεργεία του Δήμου και ο στρατός. Όμως, στο έλεος του Θεού αναγκάστηκαν να αφήσουν οι τοπικές αρχές το ανάχωμα που έσπασε στην περιοχή του Διλόφου. Σοβαρά προβλήματα από υπερχειλίσεις αναχωμάτων παρατηρήθηκαν επίσης στην περιοχή του κάμπου της Βύσσας, ενώ οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε τεχνητή κατάκλιση στο Θούριο, αλλά και στην περιοχή του Πυθίου, από την οποία πλημμύρισαν περίπου 8.000 στρέμματα.
Μέχρι χθες το μεσημέρι, και στο Δήμο Διδυμοτείχου είχαν καταγραφεί περίπου 1.500 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων, απέναντι από την πόλη, στον Ερυθροπόταμο, όπως επίσης και ένα μικρό τμήμα στον κάμπο του Διδυμοτείχου, στο υπερβλητό ανάχωμα. «Είμαστε σε επιφυλακή, ήδη έχουμε ειδοποιήσει να εκκενωθεί όλος ο Έβρος από μηχανήματα, ανθρώπους και ζώα. Βέβαια, οι μεγάλες μονάδες θα είναι σε επιφυλακή κι εάν χρειαστεί θα τις εκκενώσουμε. Επίσης, αποφασίστηκε με τον γγ της περιφέρειας να κάνουμε κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως είναι να ετοιμαστούμε εάν χρειαστεί να κλείσουμε κάποια γεφύρια στο Πραγγί για να προστατέψουμε το χωριό», δήλωσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης.
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονταν όλη την ημέρα χθες και ο Δήμος Ορφέα και ιδιαίτερα ο οικισμός των Λαβάρων, όπου αναμένονταν να φτάσουν τα νερά χθες το βράδυ.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΝΟ

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, εκτάκτως, χθες το πρωί, στην έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και Τουρκίας, στην Ορεστιάδα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, υπό την προεδρία του Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαου Ζαμπουνίδη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη, με τους εμπλεκόμενους φορείς της ζώνης ευθύνης του Επαρχείου Βορείου Έβρου για την αποτίμηση της κατάστασης. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν γραπτώς όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες της παρέβριας περιοχής για το εναλλακτικό σενάριο εκκένωσης ποιμνιοστασίων σε περίπτωση ατυχήματος στα αναχώματα.
Ο Νομάρχης Έβρου, μετά το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Αυτή την στιγμή στο Πύθιο, τα νερά έχουν φτάσει τα 6 μέτρα. Έχουν περάσει κατά πολύ το όριο συναγερμού. Τα νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία μέσω του Έβρου ποταμού έχουν ανοδική τάση. Είναι πρωτόγνωρα νερά, ποτέ δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο στην περιοχή του Ορμενίου. Υπολογίζουμε ότι ξεπερνούν τα 1.100-1.200 κυβικά από τον Έβρο ποταμό, αλλά υπάρχουν πολλά νερά κι από την πλευρά του Άρδα, τα οποία ξεπερνούν τα 900 κυβικά το δευτερόλεπτο. Επίσης, ο Τούντζας κατεβάζει αρκετά νερά που ίσως προσεγγίζουν τα 200 κυβικά το δευτερόλεπτο. Αυτή την στιγμή, στο ύψος της Αδριανούπολης πέφτουν περίπου 2.100 με 2.200 κυβικά το δευτερόλεπτο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια, προκειμένου να μην πλημμυρίσει και φέτος το ωοειδές των 80 στρεμμάτων, καθώς, οι καταστροφές που έγιναν στο εν λόγω σημείο, πριν από δύο χρόνια, ήταν τρομακτικής έκτασης.
Τις περιοχές Δικαίων, Νέας Βύσσας και Πυθίου, επισκέφτηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου και το ενδεχόμενο πρόκλησης μεγάλης έκτασης πλημμυρών.
Ο κ. Σταμάτης έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης μπορεί να παρουσιαστεί στην περιοχή, μέσα στις επόμενες ώρες. Όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης: «Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Είμαστε εδώ για να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους. Σε αυτή την προσπάθεια το κράτος θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και όλους τους απαιτούμενους πόρους».
Εντωμεταξύ, χθες, τις απογευματινές ώρες αναμένονταν να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, για το ενδεχόμενο που θα κληθεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. "

http://www.gnomi-evros.gr/show.cfm?id=18027&obcatid=8
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
mitsukodf
Full Member
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 121



« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 21, 2007, 04:32:20 μμ »

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει υπερχειλίσει ο Έβρος και έχει καταστρέψει περιουσίες και μεγάλεις εκτάσεις καλλιεργειών. Στην παρακάτω ιστοσελίδα αναφέρεται μια προσπάθεια που άρχισε τον Ιανουάριο του 2007, αλλά από ότι φαίνεται δεν καρποφόρησε.

http://www.alexandroupoli.gr/news.php?extend.717

Τα χρήματα που δίνονται τακτικά για αποζημιώσεις στους άτυχους αγρότες και κτηνοτρόφους (που η αλήθεια είναι ότι δε ξέρω αν είναι λίγα ή πολλά) θα έφταναν με το παραπάνω για να αναβαθμιστούν τα προληπτικά έργα. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια αν θα ήταν εφικτό να αποφύγουμε τελείως τον κίνδυνο, με τη Βουλγαρία να ανοίγει τα φράγματα και να αμολάει τόνους νερού που δεν μπορόυν να συγκρατηθούν από Ελλάδα και Τουρκία, αλλά πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια σοβαρή προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Αλλιώς εθελοτυφλούμε σε ένα πρόβλημα που θα συνεχίζει να επαναλαμβάνεται..
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
Kallioph
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1331


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 23, 2007, 02:31:43 μμ »

http://www.skai.gr/master_story.php?id=66460

Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στον Έβρο

Άμεσα ξεκινά η χρηματοδότηση της Νομαρχίας Έβρου για την προμήθεια ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, με κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να αρχίσει εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος επισκέφτηκε την Πέμπτη την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, τόνισε ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ταχύτατα στους πληγέντες, τόσο για τις καλλιέργειες, όσο και για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις περιουσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νερά κάλυψαν έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων που είναι μικρότερη από εκείνη που είχε πληγεί κατά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2006.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τη Βουλγαρία να διευθετήσει το πρόβλημα των τεράστιων όγκων νερού που πλημμυρίζουν τον Έβρο. "Η Βουλγαρία είναι πλέον μέλος της ΕΕ και οφείλει στον τομέα αυτό να τηρήσεις ορισμένες δεσμεύσεις", τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διευθέτηση της κοίτης του Έβρου σε συνεργασία με την Τουρκία.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Kallioph
Hero Member
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1331


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 26, 2007, 02:00:34 μμ »

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/11/2007_250125

25/11/2007

Οταν αλλάξεις, περιορίσεις τον ρουν του ποταμού, αυτός θα εκδικηθεί. Η αδιαμφισβήτητη αυτή αλήθεια επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση του ποταμού Εβρου, που τα τελευταία χρόνια σπάει αναχώματα και πλημμυρίζει χωριά και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο οφείλονται σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που έγιναν στην κοίτη του ποταμού στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, με αποτέλεσμα να μειωθεί το πλάτος του από 1.500 - 2.000 μέτρα, που ήταν στο παρελθόν, στα 150 - 200 μέτρα σήμερα. Με σταδιακή ύψωση αναχωμάτων, όλο και πιο μέσα στην κοίτη του ποταμού (κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που τα νερά του ποταμού είναι τραβηγμένα), στην αρχή για την προστασία των οικισμών και στη συνέχεια για την προστασία των καλλιεργειών που δημιουργήθηκαν πάνω στην κοίτη του ποταμού, η διατομή του όλο και μειωνόταν.

Εδώ κολλάει απολύτως το του Μπρέχτ περί ποταμών:
Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν ;

Μεγάλες πλημμύρες και απολογισμός

Οι πιο μεγάλες πλημμύρες του Εβρου συνέβησαν: τον Απρίλιο του 1929, τον Μάρτιο του 1936, τον Δεκέμβριο του 1940, τον Φεβρουάριο του 1956 και τον Φεβρουάριο του 1963, όταν κινδύνεψε η γέφυρα των Κήπων από μεταφερόμενα τεράστια κομμάτια πάγων. Μικρότερης έκτασης πλημμύρες έγιναν το 1991 και το 2005 και από τον ποταμό Αρδα, το 1996, το 1998 και το 2003. Μόνο την τελευταία 25ετία, το ελληνικό κράτος έχει ξοδέψει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Εβρου, αλλά και αποζημιώσεις. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις περσινές πλημμύρες. Οι αποδεσμεύσεις νερών από τα φράγματα της Βουλγαρίας έφθασαν τα 3.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ο απολογισμός ήταν δραματικός. Περίπου 160.000 στρέμματα είχαν κατακλυσθεί από τα νερά των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου, ενώ ακόμη 80.000 στρέμματα είχαν υπερκαλυφθεί από υπερχειλίσεις τοπικών χειμάρρων, ρεμάτων και από τα νερά της βροχής. Συνολικά, 75 σπίτια εκκενώθηκαν, ενώ μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στον κτηνοτροφικό τομέα. Μεγάλες ζημίες όμως υπέστησαν και οι Τούρκοι, αφού στην ανατολική Θράκη κατακλύσθηκαν εκτάσεις 300.000 στρεμμάτων.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
mitsukodf
Full Member
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 121



« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 27, 2007, 03:22:13 μμ »

Εδώ κολλάει απολύτως το του Μπρέχτ περί ποταμών:
Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν ;

Κολλάει απόλυτα Σαρκασμός
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: