Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: O φύλακας της Πάρνηθας  (Αναγνώστηκε 49 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1673


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« στις: Φεβρουάριος 11, 2008, 04:27:44 μμ »

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_09/02/2008_1287208

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ 1948-2008
O φύλακας της Πάρνηθας

Της ΘΕΟΔΟΤΑΣ ΝΑΝΤΣΟΥ*

Αυτοί που τον ήξεραν, λένε πως η καρδιά του δεν άντεξε την φετινή καταστροφή του Εθνικού Δρυμού. Ισως ακούγεται υπερβολικό, ακόμα και για τον άνθρωπο που επί χρόνια πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να σώσει την Πάρνηθα από την αυθαιρεσία. Ο πρώην δασάρχης, που χάθηκε στα 60 του, δεν ήταν, όμως, ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

O Γιώργος Ντούρος, πρώην Δασάρχης Πάρνηθας και μέχρι πρότινος Διευθυντής Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εμπόδισε την αυθαιρεσία στον Εθνικό μας Δρυμό.

Στην Πάρνηθα, ο Γιώργος Ντούρος ξενυχτούσε μέσα στο δάσος με συνεργάτες του και «ξήλωνε» όλες τις παράνομες περιφράξεις, μόλις αυτές ξεφύτρωναν. Κατέθετε μηνύσεις στους ιδιοκτήτες των παράνομων οικοδομών και έστηνε καρτέρια σε λαθροθήρες.

Οπως ήταν φυσικό, είχε λάβει άπειρες απειλές και δελεαστικές «προσφορές» για να κλείσει τα μάτια του, στις οποίες όμως ποτέ δεν παραδόθηκε.

Αλλά και ως δημόσιος υπάλληλος, έβαλε όσα εμπόδια μπορούσε, σε σκανδαλώδη και περιβαλλοντικά φονικά σχέδια, όπως τα διάφορα χιονοδρομικά κέντρα στο βουνό των θεών, την κατασκευή του Ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά και την κάθετη αναπτυξιακή εφόρμηση στους ελεύθερους πράσινους χώρους της Αθήνας. Ψυχολογικά όμως βάρυνε πολύ μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και στις αρχές του φθινοπώρου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βάρυνε και από την αδυναμία της ήδη απονευρωμένης δασικής υπηρεσίας να παρέμβει στην μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ ο δασικός πλούτος της χώρας. Μια βδομάδα πριν από την αρχή του τέλους του, είχαμε συναντηθεί για έναν καφέ και με φωνή σπασμένη από τη λύπη έλεγε πως κάποιες μέρες πριν, συνάδελφοι δασικοί τον είχαν καλέσει σε «τραπέζι με ελάφι» που είχαν στρώσει λαθροκυνηγοί σε κάποια ταβέρνα κοντά στην Πάρνηθα. Εκείνος είχε αρνηθεί ευγενικά, είχε όμως καταρρακωθεί, γιατί «είναι καλά παιδιά, καλοί δασικοί, αλλά τι να κάνουν, φοβούνται...».

Αυτός ο κορυφαίος της Δασικής Υπηρεσίας έφυγε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου αθόρυβα, χωρίς κανένα τηλεοπτικό βανάκι να κατασκηνώσει έξω από το νοσοκομείο που φιλοξένησε τη μάχη του με την περίεργη αρρώστια που ακολούθησε το φθινοπωρινό καρδιακό επεισόδιο.

Αν σε άλλες χώρες η παραίτηση ή η απόλυση ενός υπουργού που παρανομεί θεωρείται αυτονόητη, στην Ελλάδα η μοναξιά περιβάλλει τους λίγους υποδειγματικά αδιάφθορους δημόσιους λειτουργούς. Σίγουρα η αδυναμία ή ακόμα και η άρνηση της Πολιτείας να ελέγξει και να πατάξει τη διαφθορά των δημόσιων λειτουργών δείχνει ότι τελικά το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει βαθιές ρίζες σιωπής στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Ας σκεφθούμε μόνο ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του χρόνου που έφυγε, ο «κυρίαρχος» λαός πληροφορήθηκε διά των ΜΜΕ ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί είναι κάτοχοι αυθαιρέτων σε προστατευόμενες από τον Νόμο περιοχές των πολύπαθων Μεσογείων. Ταυτόχρονα, όταν το καλοκαίρι τεράστιες δασικές εκτάσεις ήταν παραδομένες στην πυρά, υποψήφιος βουλευτής και νυν Πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής έταζε αποχαρακτηρισμούς αναδασωτέων εκτάσεων σε «ψηφοφόρο» με κρυφή κάμερα. Για όλα αυτά όμως, η κοινωνία μας αποδύθηκε σε αναλύσεις διαβάθμισης της παρανομίας και λίγοι απαίτησαν άμεση αποπομπή από αυτά τα υψηλά πολιτειακά αξιώματα. Προφανώς, λοιπόν, στην Ελλάδα, η διάχυτη παρανομία έχει γεννήσει μια αρρωστημένη κατάσταση ανοχής και ωχαδελφισμού.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που σαν τον Γιώργο Ντούρο σηκώνουν το κεφάλι τους πάνω από τη συνηθισμένη μετριότητα, διαφθορά ή επανάπαυση στη βολική καρέκλα της θέσης τους. Δασικοί, λιμενικοί, υπάλληλοι σε πολεοδομίες ή υπηρεσίες περιβάλλοντος που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν ακόμα και με κίνδυνο ζωής το κορυφαίο δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το φυσικό κεφάλαιο της χώρας. Είναι όμως μόνοι τους. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές, όταν θα υποστούν απειλές ή συκοφαντίες ή όταν θα λάβουν την αναμενόμενη μετάθεση σε κάποιο «ψυγείο». Είναι, νομίζω, καιρός όλοι να τους περιβάλλουμε με τον προστατευτικό σεβασμό που τους αξίζει: με δημόσιους επαίνους, ατομική και συλλογική αντίδραση στις δυσμενείς μεταθέσεις και στα προσκόμματα που εμποδίζουν τη δουλειά τους, τη συνεργασία μαζί τους. Και είναι σίγουρα καιρός να στηλιτεύουμε δημόσια, να απαξιώνουμε και να διώκουμε όλους τους διεφθαρμένους ή τουλάχιστον αήθεις δημόσιους λειτουργούς (πολιτικούς ή υπηρεσιακούς υπαλλήλους) που λυμαίνονται τον φυσικό χώρο και θησαυρίζουν καταχρώμενοι την κοινωνική σιωπή που δημιουργεί ένα πέπλο «ασυλίας» και νομιμοποιεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στη συλλογική συνείδηση.

*Η Θεοδότα Νάντσου είναι υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς.


ΔΕΝ ΗΤΑΝ «ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΜΠΙΡΟ»
Του ΤΑΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ

Πέτυχε ένα ακόμη: Nα αποδείξει ότι υπάρχει μνήμη. Aκόμη κι εν μέσω «Θεμιάδας». Δεν είναι λίγο...

Δεν ήταν παρά ένας δασολόγος. Θα μείνει ως δασάρχης, αν και είχε πάρει προαγωγή (για να μπει κανείς στο «ψυγείο» της Δασικής Yπηρεσίας, πάντα χρειάζεται «προαγωγή»). Tο περασμένο καλοκαίρι, το βάρος που είχε μετά τις φωτιές της Πάρνηθας δεν έφευγε. Παρ' ότι πήγε να δει την έγκυο κόρη του στην Kρήτη.

Ηταν ένας αγνωστος, άσημος, ανώνυμος άνθρωπος που το μόνο που κατάφερνε πλέον ήταν να προκαλεί την μήνιν των οδηγών επειδή φρέναρε κάθε λίγο διότι νόμιζε ότι είδε κάπου κοντά, κάτι σε χλωροφύλλη που δεν είχε καταγράψει στο προσωπικό του αρχείο. Ψωνάρα, ε; Aντί για κρας-τέστ κυβικών εσωτερικής καύσης, αυτός...

O Γιώργος Nτούρος ήταν από τους χαρισματικούς ανθρώπους. Aυτοί δεν αναγνωρίζονται εν ζωή. Γι' αυτό είναι χαρισματικοί. Αλλωστε, ακόμη και ο θάνατός του σημάδεψε πάνω σε περίεργο «τάιμινγκ». Δεν είναι λίγο, όταν προσπαθούν τα δελτία των καναλιών να πείσουν πως δεν υπάρχει άλλος κόσμος πέρα από τα 25 μονοθεματικά λεπτά της «Θεμιάδας», αυτό να το διαψεύδει η ζωή και δράση ενός δασολόγου.

Aπό τη μία υπάρχει η καλλιέργεια μιας συνολικής (απο)ενοχής: (Eπειδή) Eίναι όλα σάπια, (γι' αυτό και) καθείς όπως μπορεί. H αδυναμία αυτής της τηλεοπτικής εύκολης δημοσιογραφίας να στοχεύσει σε οτιδήποτε πέραν του σάπιου έγινε ορατή για πολλούς με το θάνατο του Γιώργου Nτούρου.

Παρ' ότι οι δήθεν ευαισθητοποιημένοι bloggers δεν το πήραν χαμπάρι, εν τούτοις καταγράφηκε πάλι η παρουσία μιας «παρέας». Tης πρώτης στα ελληνικά οικολογικά πράγματα.

Σ' αυτήν ανήκε ο Γιώργος Nτούρος. Oικονόμου, Aνέστης, Xρυσόγελος, Λουλούδης, Mερτζάνης, Xλύκας, Kουλουρούδης, Σγούρος, Tσάκωνα, Nάντσου (αργότερα), Eυθυμιόπουλος, Xατζημπίρος, Mοδινός, Σφήκας, Σχίζας, Δωροβίνης, Tσούνης και άλλοι. Oλοι αυτοί βρέθηκαν, μαζί με τον Nτούρο τις πρώτες δύσκολες εποχές. Που οι «μη κυβερνητικές» ήταν ακόμη παραμύθι και τα κονδύλια για έρευνες απλώς αστεία.

Kαταγράφηκε (πάλι) αυτή η εποχή. Αυτή τη φορά πάνω σε ένα θάνατο. Kαι κατάφερε να τον καταγράψει ως Mνήμη. Πολλοί έμαθαν αυτές τις μέρες για τον Γιώργο Nτούρο. Mόνον όσοι «ενημερώνονται» από την τηλεόραση δεν έμαθαν. Bλέπετε, ούτε ένα κανάλι βρήκε μερικά δευτερόλεπτα. Ισως επειδή δεν υπήρχαν ούτε εικόνες ούτε dvd ούτε φωτογραφίες ούτε tv-persones από τη δράση του. Δεν φρόντιζε ο Nτούρος όταν πήγαινε στο δάσος της Πάρνηθας να κρατάει τέτοια «αποκαλυπτικά ντοκουμέντα». H δράση του προϋπέθετε την καλή πίστη, δύσκολο έως άγνωστο πράγμα σήμερα. Παρ' όλα αυτά, εφημερίδες και ραδιόφωνα έδωσαν χώρο (και χρόνο). Aλλά ακόμη κι αν ο χρόνος δεν δινόταν, βρισκόταν. Για παράδειγμα, σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή για τις Πρέσπες, η Mυρσίνη Mαλακού από την εταιρεία διαχείρισης εθνικού δρυμού Πρεσπών, μίλησε, χωρίς να ερωτηθεί, για τον Γιώργο Nτούρο. H ίδια η «πρωθιέρεια» μιας αλλοτινής ρομαντικής οικολογίας, η Nίκη Γουλανδρή έσπευσε να μιλήσει για τον δασάρχη της Πάρνηθας.

Tι περίεργο, ε; Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια που δεν ήταν πλέον δασάρχης Πάρνηθας ο Γιώργος Nτούρος, αλλά η συλλογική συνείδηση (κατά Nτυρκέμ) είναι άτιμο πράγμα. Ξεκινάς ήρεμος με το ταίρι σου αγκαλιά για μια διαδήλωση και αίφνης μεταβάλλεσαι σε πυροσωλήνα που γεμίζει με οτιδήποτε μπορεί να εκτοξευθεί εναντίον της αστυνομίας. Aυτό πάθαινε κι ο Γιώργος Nτούρος για τριάντα και πλέον χρόνια. Ξεκινούσε το πρωί ως δημόσιος υπάλληλος και επέστρεφε άλλος άνθρωπος.

Mια φορά είχε βρει ένα τραυματισμένο ελάφι σ' ένα σπίτι στο Mενίδι. O δασικός που είχε πάει, έγραψε στην αναφορά πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έπρεπε να διωχθεί για λαθροθηρία. Ετυχε να μάθω την είδηση, να μιλήσω με τον καταγγελλόμενο ως λαθροθήρα και, τέλος, να πάω στο δασαρχείο για την άποψη του δασάρχη. O Nτούρος χαμογελούσε: «Εχεις δει εσύ δασικό που στα 25 χρόνια υπηρεσίας να μην έχει πιάσει ένα λαθροθήρα και να πιάνει τώρα ένα δάσκαλο στο Mενίδι πού ταΐζει το ελάφι με μπιμπερό και η κόρη του το λέει «Αρτεμη»;

O Nτούρος αν απεχθανόταν κάτι ήταν η «μια κόλλα χαρτί». Δεν ήταν «δασολόγος -πολιτμπυρό» αλλά επιστήμονας πεδίου.

Στην «Στέπα» ο Τσέχοφ μίλησε με αγάπη για τους ανθρώπους που (αποδέχονται ότι) περισσεύουν. Ενας από αυτούς, ο Ντύμοφ ήξερε ότι ακόμη κι αν πέθαινε στη φυλακή δεν θα άλλαζε τίποτα στη ζωή της πόλης του. Εκανε λάθος... Οπως κι ο Γιώργος Ντούρος.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
dpurpler
Moderator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 664



WWW
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 11, 2008, 06:21:18 μμ »

Αυτό το γενικότερο θέμα της διαφθοράς είναι ένας από τους λόγους που μπήκα στο οικολόγιο.

Είναι αηδιαστικό πόσο έχουμε ξεπέσει σαν κοινωνία.

Η παρανομία από δακτυλοδεικτούμενη έγινε τρόπος ζωής και βέλτιστης συμπεριφοράς.

Ας αρχίσουμε από τα οικολογικά αλλά αν θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους πολίτες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Το κακό είναι ότι πολύ πιθανόν οι διαπλεκόμενοι τόσο στα ψηλά όσο και στα χαμηλά μπορεί ήδη να έχουν πάρει κεφάλι στον αριθμό και να βγάζουν όποια κυβέρνηση/Νομαρχιακή/Δημοτική αρχή βολεύει τις επιδιώξεις τους...

Όλα κουκουλώνονται. Όλα καλύπτονται. Όλα αποσιωποούνται. Λές και είμαστε βλάκες και δεν καταλαβαίνουμε...

Απολογούμαι για το off topic, έχουμε συμφωνήσει να μην χώνουμε άλλα θέματα πλην των οικολογικών μέσα στο οικολόγιο αλλά αν σκεφτούμε την έννοια οικολογία λιγάκι πιο ελεύθερα, και αυτά που αναφέρω έχουν τελικά θέση εδώ μέσα...

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1673


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 12, 2008, 08:53:53 πμ »

Νομίζω ότι δεν είναι off topic... άλλωστε αυτή ακριβώς η διαφθορά είναι που καταστρέφει το περιβάλλον... το ατομικό συμφέρον έναντι του συλλογικού.
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: