Προγράμματα Εκμετάλλευσης Χρυσού στη ΘράκηΤο 1999, έλαβαν την Προέγκριση Χωροθέτησης δύο προγράμματα εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη:
Στις Σάπες της Ροδόπης από τη «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.» (Greenwhich Resources PLC).
Στο Πέραμα του Έβρου- πολύ κοντά στα σύνορα των Nομών Ροδόπης και Εβρου- από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.». Nέα ιδιοκτήτρια του μεταλλείου, η Καναδική εταιρειούλα Frontier Pacific Mining Corporation που το αγόρασε από τη Νewmont και τη Βαρυτίνη.
Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα σχέδια των εταιρειών χρυσού, πολίτες και οικολογικές οργανώσεις της περιοχής ξεκίνησαν έναν αγώνα για την αποτροπή τους. Στον αγώνα αυτό προσχώρησαν έπειτα και επαγγελματικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς από τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης. Τα δύο έργα αντιμετωπίστηκαν από την αρχή σαν ένα και μοναδικό πρόβλημα που αφορά ολόκληρη τη Θράκη και για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα συγκροτήθηκε η «ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ».
Για πρώτη φορά σύσσωμη η κοινωνία της Θράκης, από τους απλούς πολίτες, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, μέχρι τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές μας, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, φώναξε ομόψυχα "OΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ". Η θέση αυτή δεν εκφράζει μιαν απλή συναισθηματική αντίδραση αλλά την αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας να προασπίσει τα συμφέροντά της , την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Πολύτιμη για την κατανόηση του όλου ζητήματος ήταν η συμβολή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, στα πλαίσια του ρόλου του σαν τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, συγκρότησε ομάδες εργασίας για τη μελέτη του θέματος και την επιστημονική κριτική των μελετών και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενημέρωση του κοινού με διαλέξεις, συνέδρια και ημερίδες. Το συνέδριο με θέμα: "Εκμεταλλεύσεις Χρυσοφόρων Kοιτασμάτων στη Θράκη" που διοργάνωσε το ΤΕΕ τον Οκτώβριο του 2000 στην Kομοτηνή, με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, κατέδειξε περίτρανα τους τεράστιους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι δραστηριότητες.
Για τη ματαίωση των δύο αυτών έργων και την απεμπλοκή της Θράκης από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και έχουν γίνει καταγγελίες στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ εκκρεμούν ακόμη στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφυγές από τους Δήμους Σαπών και Μαρώνειας κατά των Προεγκρίσεων Χωροθέτησης των δύο έργων, οι εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και περιμένουν αδειοδότηση από το Υπουργείο. Η ΜΠΕ του έργου των Σαπών απορρίφθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης. Το έργο του Περάματος - για το οποίο, λόγω θέσης, γνωμοδοτούν και οι δύο Νομαρχίες Ροδόπης και Έβρου - απορρίφθηκε επίσης πανηγυρικά από τα Νομαρχιακά Συμβούλια των δύο Νομών.
Μικρή αλλά πικρή είναι η εμπειρία της Θράκης από μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις.
Περίπου 20 χλμ από την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η κόλαση της Κίρκης: ένα μικρό μεταλλείο, κοντά στο χωριό με το ίδιο όνομα, που εγκαταταλείφθηκε γύρω στο 1995, αφήνοντας πίσω του απερίγραπτη τοξική ρύπανση και ένα νεκρό ποτάμι.
Η καταστροφή έγινε με τη συνενοχή των κρατικών υπηρεσιών - και η Κίρκη είναι ένα πολύ μικρό μεταλλείο, σε σχέση με αυτά που περιμένουν τη Θράκη...
Γιατί Λέμε ΟΧΙ στην Εκμετάλλευση Χρυσού
*
Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό μεταλλείο στις Σάπες και άλλο ένα μικρό μεταλλείο στο Πέραμα. Τα μεταλλεία αυτά θα αποτελέσουν την αρχή επεμβάσεων με την ίδια λογική σε ολόκληρο το χρυσοφόρο επιθερμικό πεδίο Αισύμης-Σαπών-Πετρωτών, έκτασης 20 χλμ Χ 4 χλμ, όπου κυριαρχούν τα θειούχα πετρώματα.
*
Η Θράκη είναι περιοχή αγροτική ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος είναι το νερό. Η υδροβόρα μεταλλευτική βιομηχανία θα στερήσει τεράστιες ποσότητες νερού από τους δήμους της περιοχής και από τις καλλιέργειες. Η λίμνη τελμάτων του εργοστασίου της εταιρίας "Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.", έκτασης μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων, έχει σχεδιασθεί να γίνει νότια των Σαπών, πλησίον των υδρευτικών γεωτρήσεων των Δήμων Σαπών και Αρριανών. Στην περιοχή αυτή δεν παρατηρούνται συχνές βροχοπτώσεις και είναι μικρή η ικανότητα ανανέωσης των υδάτινων αποθεμάτων.
*
Η περιοχή ανάπτυξης του έργου των Σαπών επηρρεάζει τη λεκάνη απορροής του ποταμού Φιλιούρι, που είναι ο τελικός αποδέκτης ολόκληρης της επιφανειακής απορροής της περιοχής. Ο ποταμός αυτός προστατεύεται από το "Natura 2000" και τροφοδοτεί υδροβιότοπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar. Η όξινη απορροή και η κατείσδυση από τα τοξικά τέλματα και τις λιθογομωμένες στοές, θα απειλούν συνεχώς με μόλυνση τον ποταμό. Η στεγανότητα των λιμνών τελμάτων ουδόλως εξασφαλίζεται από ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 36 μέτρων και ένα πλαστικό φιλμ μόλις 1,5 χιλιοστού...
*
Οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σε απόσταση 700 μέτρων από τις κατοικίες των Σαπών και μόλις 300 μέτρων από αυτές του Περάματος. Είναι προφανείς οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τη σκόνη που προκαλείται από τη θραύση του μεταλλεύματος, τις αποθέσεις στείρων, τις λίμνες τελμάτων, τις υψικάμινους φρύξης, τη μετακίνηση βαρέων οχημάτων κ.λ.π.
*
Η απαξίωση των αγροτικών προϊόντων, ως επικίνδυνων ή ακατάλληλων λόγω της επιβάρυνσής τους με βαρέα μέταλλα, η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και μάλιστα σε περίοδο που η αγορά απαιτεί βιολογικά και οργανικά προϊόντα, η απαξίωση της αγροτικής αλλά και της αστικής γης, επιτείνουν την αντιοικονομικότητα της εξόρυξης σε σχέση με τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία. Ποιός άραγε θα αγοράσει αγροτικά προϊόντα από τη Θράκη, όταν σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση υπάρχουν ανοιχτές χωματερές τοξικών αποβλήτων;
*
Από τις Σάπες μέχρι το Πέραμα υπάρχει σημαντικό υπόγειο γεωθερμικό πεδίο που ευνοεί την παραγωγή προϊόντων σε θερμοκήπια με χαμηλό κόστος - δραστηριότητα απόλυτα σύμφωνη με τον αγροτικό χαρακτήρα της Θράκης. Αυτό το γεωθερμικό πεδίο απειλείται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι καμμιά προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του γεωθερμικού πεδίου δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα.
*
Η ευρύτερη περιοχή με το μεταλλευτικό ενδιαφέρον, από από τις Σάπες μέχρι τις ακτές των Πετρωτών, συμβαίνει να είναι και αυτή με τη μεγαλύτερη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Θράκη. Στην ευρύτερη περιοχή, από τις Σάπες μέχρι τις ακτές των Πετρωτών, υπάρχουν :
*
σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί (αρχαίες πόλεις Μεσημβρίας, Ζώνης, Στρύμης, Μαρώνειας, βυζαντινά λουτρά Αρριανών)
*
περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλος (το δάσος της Μαύρης Πεύκης, το μοναδικό στην Ευρώπη σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, τα σπήλαια της Μαρώνειας και της Μάκρης).
*
αναδασωμένες εκτάσεις (ιδιαίτερα πέριξ των Σαπών)
*
καθαρές ακτές και παραδοσιακοί οικισμοί (Μαρώνεια)
Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι πλούσιοι υδροβιότοποι της Θρακικής γης (δέλτα του ποταμού Έβρου, Λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα), η Θάσος και η Σαμοθράκη. Όλη όμως η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής αναιρείται σε περίπτωση εγκατάστασης βαριάς μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Απαιτούμε:
*
Tην απόρριψη οποιασδήποτε αδειοδότησης για εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στους νομούς Έβρου και Ροδόπης τώρα και στο μέλλον. Οι δραστηριότητες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής αλλά και την θέληση των κατοίκων της.
*
Τον χαρακτηρισμό όλης της περιοχής μεταξύ Πετρωτών και Περάματος, όπου υπάρχει το δάσος της μαύρης πεύκης, ως περιοχής «ιδιαιτέρου φυσικού κάλους».
*
Την αναπτυξιακή θωράκιση της περιοχής με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην υγεία των κατοίκων.
*
Την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος του μεταλλείου της Κίρκης και την αποτροπή της περαιτέρω μόλυνσης του ποταμού Ειρήνη.
*
Την γρήγορη ανάπτυξη έργων που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα καθώς και την αύξηση γενικά των υδάτινων πόρων και την ορθολογική διαχείρισή τους επ’ ωφελεία του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.
*
Την άμεση δρομολόγηση αλλαγής του αναχρονιστικού και φεουδαρχικού μεταλλευτικού κώδικα, με αειφόρο προοπτική.
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΑΠO ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
http://www.antigold.gr/thrace.htm
Διαβάστε επίσης:
http://www.antigold.gr/archive/20-4-04.htmΔείτε και αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=eDo08gdNp9w