ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΣήμερα, Δευτέρα 8/10/2007, ώρα 07.00, στο κέντρο Νεότητας
(Αντιγόνης και Δαναϊδών)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ
Την Πέμπτη 4/10/2007
μετά τη δήλωση του Δημάρχου Χαλανδρίου ότι επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών στο Χαλάνδρι, στο χώρο του Νομισματοκοπείου, οι κάτοικοι σταμάτησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σήμερα το απόγευμα, στις 07.00 στο κέντρο νεότητας Χαλανδρίου γίνεται ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία επιτροπής αγώνα κατοίκων ενάντια στο χτίσιμο του ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ, στο Χαλάνδρι και τη μεταφορά στο χώρο αυτό, του Υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών και ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσαν την απόφασή τους, που εκδόθηκε τον Αύγουστο και χωρίς καν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ότι στο χώρο συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστούν:• 55.000 τετραγωνικά μέτρα υπέργειων χώρων, δηλαδή 3.000 τ.μ λιγότερα από το εμπορικό κέντρο Mall
• Τα κτήρια προβλέπεται να κατασκευαστούν με υπέρβαση του νόμιμου συντελεστή δόμησης (2 αντί του 0,9 που ισχύει) που ισχύει στην ευρύτερη περιοχή
• Στο χώρο θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι και βέβαια άγνωστος αριθμός επισκεπτών με ανυπολόγιστες συνέπειες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην ευρύτερη περιοχή.
• Εκτός από την εγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται, η εμπορική εκμετάλλευση κάποιων χώρων των νέων κτηρίων καθώς και των χώρων στάθμευσης. Προφανώς οι εμπορικές χρήσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσογείων, κρίνονται ανεπαρκείς για τον νέο όγκο επισκεπτών.
• Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) γεγονός που σημαίνει ότι θα προσαρμοσθεί πλήρως στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κατασκευαστικών εταιριών που θα το εκμεταλλεύονται για 26 χρόνια.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Δήμου αποσιωπάται εντελώς, ότι πάγιο αίτημα των κατοίκων του Χαλανδρίου για ολόκληρες δεκαετίες ήταν η απόδοση του χώρου αυτού ως πάρκου.Να μην επιτρέψουμε την καταπάτηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και ειδικά σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τα «μεγάλα έργα» των Ολυμπιακών αγώνων.
http://www.stasi.gr/Για ανοιχτούς αυτοδιαχειριζόμενους χώρους [Κτήμα Πραποπούλου στο Χαλάνδρι]Στην οδό Προφήτου Ηλία 49, απέναντι από το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Πολύδροσο, βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια εγκαταλελειμμένο το κτήμα και η οικία Πραποπούλου.
Η ιστορία του κτηρίου έχει ως εξής: Το 1992 κηρύχθηκε πολιτιστικός χώρος από το δήμο, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τους ιδιοκτήτες του κτηρίου για αρκετά χρόνια. Το 2002 πάρθηκε απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αλλά το ποσό ουδέποτε διετέθη.
Το 2006 αποδεσμεύεται με δικαστική απόφαση, λόγω αδιαφορίας του Δήμου και μη αποπληρωμής του προβλεπόμενου για την απαλλοτρίωση ποσού, και αποδίδεται ξανά στους ιδιοκτήτες. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Υπ. Πολιτισμού δηλώνει γραπτώς ότι έχει δοθεί ήδη εντολή να χαρακτηριστεί σαν Διατηρητέο. Σήμερα, εξαιτίας της πολύχρονης εγκατάλειψης, το κτήριο ήδη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων του (στέγη και μπαλκόνια), καθιστώντας επιτακτική την φροντίδα για την αποφυγή περαιτέρω φθορών.
Προεκλογικά ο δήμαρχος εξήγγειλε ότι θα αγωνιστεί για την πλήρη απόκτηση του κτηρίου από το δήμο. Επίσης ενώ προβλέπεται διαπλάτυνση όλης της οδού Ακακιών, με βάση νόμου του ʽ60, επιλεκτικά σχεδιάζεται η διαπλάτυνση μόνο του κομματιού που βρίσκεται μπροστά από το οίκημα, πράγμα που προϋποθέτει την απαλλοτρίωση παρακείμενου χώρου, η αποζημίωση του οποίου θα επιβαρύνει τους περίοικους με κόστος μέχρι και 200.000 ευρώ.
Γειτονεύοντας με τη Ρεματιά, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους πρασίνου για τους κατοίκους του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών, το κτήμα Πραπόπουλου είναι η φυσική συνέχειά της. Κύριοι ενδιαφερόμενοι για το κτήμα είναι εκτός από το δήμο, κατασκευαστικές εταιρίες που θέλουν να μετατρέψουν το χώρο πρασίνου σε αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.
Εξίσου καταστροφικό θεωρούμε το σχέδιο επέκτασης του Θεάτρου Ρεματιάς που ευαγγελίζεται ο Δήμος, κίνηση που κατά τη γνώμη μας θα βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα του Ρέματος και στην οποία εναντιωνόμαστε. Ανάλογη είναι η περίπτωση του εργοστασίου Δουζένη (Σοφ. Βενιζέλου & Σαλαμίνος) το οποίο, αν και ήταν δεσμευμένο από το Δήμο Χαλανδρίου, χαρακτηρισμένο διατηρητέο και προοριζόμενο για πολιτιστικό κέντρο, κατεδαφίστηκε εν μία νυκτί, ενώ τα νομικά όργανα του δήμ(ι)ου «παρέλειψαν» να παραστούν στο δικαστήριο, και «έχασαν» το φάκελο της υπόθεσης. Η έλλειψη ευαισθησίας για την ιστορική και πολιτισμική αξία των μνημείων αλλά και η απόλυτη αδιαφορία για τους ελεύθερους χώρους είναι καταφανής και στην περίπτωση του πεζοδρόμου της οδού Αργοναυτών στο Κάτω Χαλάνδρι. Ο πεζόδρομος παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του παρακείμενου σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλου, γεγονός που επέφερε τη μερική καταστροφή του προστατευόμενου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Αδριάνειου Υδραγωγείου. Σημειωτέον ότι, η λειτουργία υπεραγορών στην περιοχή απαγορεύεται ρητά με προεδρικό διάταγμα.
Τα παραπάνω εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ακατάσχετης κερδοσκοπίας που γίνεται στο όνομα της «ανάπτυξης», χωρίς να ορίζεται το ποιοι πραγματικά ωφελούνται από αυτήν, όπως επιτάσσει το κυρίαρχο πλέγμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών επιλογών.
Όπως φαίνεται ο δήμος επιφυλάσσει την ίδια μοίρα σε όλα τα δεσμευμένα ακίνητα του Χαλανδρίου. Η εγκατάλειψή τους αποτελεί πάγια τακτική για την παραχώρησή τους εν τέλει στις κατασκευαστικές εταιρείες και στα συμφέροντα των ιδιωτών. Την αντίθεση μας σε όλα τα παραπάνω την εκφράζουμε με το να πάρουμε την τύχη του κτήματος στα χέρια μας, μη περιμένοντας τίποτε από τους γραφειοκρατικούς θεσμούς του κράτους.
Καταλάβαμε το κτήμα για να παραμείνει πράσινο και να μετατραπεί σε έναν ελεύθερο, ζωντανό χώρο, ποικίλων μορφών πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης και δημιουργίας. Η κατάληψη ως δυναμικός τρόπος δράσης είναι άμεση απάντηση στις αμφιλεγόμενες προθέσεις του Δήμου για την απόκτηση και «αξιοποίηση» του οικήματος.
Προκρίνουμε ένα χώρο που θα λειτουργεί αντιεμπορευματικά, αντιιεραρχικά, αυτοδιαχειριζόμενα, χωρίς τη μεσολάβηση θεσμικών φορέων. Η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από ανοικτές συνελεύσεις με τη συμμετοχή όποιου ενδιαφέρεται. Επιζητούμε την μετατροπή του σε ένα δημιουργικό μέρος συναντήσεων, πολύμορφης δραστηριοποίησης όπως ζωγραφική, θέατρο, μουσική, προβολές ταινιών, δημιουργία βιβλιοθήκης και διάφορων ομάδων στηριζόμενων στην αρχή της αλληλοβοήθειας βάσει κοινών ενδιαφερόντων και απασχολήσεων καθώς και πειραματισμό με εναλλακτικές μορφές ενέργειας και βιολογικής καλλιέργειας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή εξάρτησης (ουσίες, κατανάλωση, επιβεβλημένο life style, κλπ).
Μετά από ένα μήνα ενεργής παρουσίας στο χώρο και κατά τη διάρκεια εργασιών καθαριότητας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πέντε σύντροφοί μας προσήχθησαν στο Α.Τ. Χαλανδρίου υπό την απειλή μηνύσεων, μετά από τηλεφώνημα του δικηγόρου (Καπερνάρος Β.), πληρεξουσίου της 92χρόνης ιδιοκτήτριας. Μετά από μια γενικότερη κινητοποίηση και παρέμβαση και παραμονή 3,5 ωρών στο Α.Τ. Χαλανδρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ακόμα ενημερωθήκαμε ότι είχαν προηγηθεί προσαγωγές και εξακριβώσεις στοιχείων και άλλων ατόμων που παρευρίσκονταν στο χώρο.
Καλούμε τους κατοίκους του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών, να υπερασπιστούν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής και να εναντιωθούν στην εμπορική – οικιστική εκμετάλλευση του.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ protovouliaxalandriou.blogspot.com
9 Γενάρη 2007
Περισσότερα για τη Ρεματιά
http://www.stasi.gr/board/rematia2007231207.htmΤριήμερο ενάντια στην εμπορική εκμετάλλευση της Ρεματιάς Χαλανδρίου
Όχι άλλο μπετόν, όχι άλλο ψέμα, να μείνει πράσινο το ρέμα http://www.stasi.gr/news/triimero_prapopoulou.jpgΟ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ...
ΕΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ 69 ΔΕΝΔΡΑ!
ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ;Πολλά δέντρα (τα περισσότερα από αυτά πεύκα κάποια
από τα οποία πολύ μεγάλα) κινδυνεύουν να κοπούν στην
περιοχή Πάτημα Χαλανδρίου πάνω από την οδό Αναπαύσεως
από τις εργασίες που γίνονται για την ένταξη της στο
σχέδιο πόλης.
Πότε οριζοντιογραφικά (δέντρα που βρίσκονται σε
διάφορα σημεία στο ενεργό πλάτος του δρόμου) και πότε
υψομετρικά (δέντρα με εκτεθειμένες ρίζες λόγω
καταβιβασμού της στάθμης του δρόμου), πάνω από εξήντα
βρίσκονται πάνω στην όδευση των δρόμων που δημιουργεί
η μελέτη ένταξης.
Με δεδομένο ότι η μελέτη βρίσκεται στην πράξη
εφαρμογής δημιουργήθηκε για την διοίκηση σοβαρό
αδιέξοδο για το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει η
ίδια και ζήτησε συναίνεση ώστε ομόφωνα το ΔΣ της πόλης
να εγκρίνει την κοπή των δέντρων αυτών. Δεν τα
κατάφερε και αναγκάστηκε να αποφασίσει μόνη της την
καταδίκη των πεύκων.
Όμως το αδιέξοδο δεν προέκυψε τώρα. Κατά την φάση της
μελέτης θα έπρεπε να είχε επισημανθεί το πρόβλημα και
να είχαν οριστεί εναλλακτικές λύσεις - πράγμα
αυτονόητο για περιοχές που βρίσκονται στον
περιβάλλοντα χώρο του Πεντελικού όρους - που θα το
περιόριζαν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα
αυτοί που την ενέκριναν και δημιούργησαν το πρόβλημα
να θέλουν στο παρά πέντε να μοιραστούν μια ευθύνη που
είναι όλη δική τους.
Μετά το κάψιμο της Πάρνηθας και τις φωτιές στον Υμηττό
και στις παρυφές της πόλης, είναι αυτονόητο ότι κανείς
δεν μπορεί να συναινέσει στην κοπή τόσων δέντρων και
για λόγο που έχει να κάνει με προχειρότητες στην
σύνταξη των μελετών, πράγμα που η περιοχή θα το
πληρώσει στο μέλλον. Πόσο μάλλον όταν η ίδια μελέτη,
βαφτίζει δρόμο το τοπικό ρέμα, αφήνοντας τα
αντιπλημμυρικά έργα στις καλένδες.
ΕΜΕΙΣ ΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ: ΝΤΡΟΠΗ...ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ 19/7/07
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=739045