Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Βιολογική Φυτοπροστασία Χαραντώνης Bookmark Detail 
Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Η αδιαφορία θα επιτρέψει τη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων PDF E-mail
05.06.08

Πηγή: Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ http://www.servitoros.gr/news/view.php/19042/

04/06/2008,  14:25

Οι κινήσεις κατά του λιθάνθρακα, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι ο λιθάνθρακας εξακολουθεί να αποτελει βασική κυβερνητική επιλογή, καθώς μέσα από διαρρεύσεις δοκιμάζει τοπικές κοινωνίες, παράλληλα καλλιεργεί την ιδέα της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι μόνο μέσα από την αδιαφορία και την αδράνεια των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών θα επιτραπεί η κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
"Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή και ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που αφορά στη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. Ο Αστακός, τα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, η Λάρυμνα, το Μαντούδι, ο Αλμυρός, η Καβάλα, και το Αλιβέρι βρέθηκαν στη δίνη μιας καταστροφικής επιλογής.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και αναγκάζουν σε υποχωρήσεις

Αυτή η κατάσταση έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που αντέδρασε, ήδη, δυναμικά. Η αντίθεση των πολιτών οδήγησε σε μερική οπισθοχώρηση τη ΔΕΗ ΑΕ (που ανακοίνωσε μεταφορά στην Αλβανία των μονάδων που σχεδίαζε, με τη RWE, στον Αλμυρό και την Καβάλα) και δημιούργησε ρήγματα στην περίπτωση του Μαντουδίου.

Παρόλα αυτά, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης. Το αποδεικνύει και η τελική διατύπωση του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και όσα διαρρέουν για το περιεχόμενο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που τώρα επανεξετάζεται. Ονόματα και άλλων περιοχών (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) δοκιμάζονται σε τεστ επιλεγμένων διαρροών. Ταυτόχρονα, και για να καμφθούν οι αντιδράσεις, καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας.

Για μια ακόμη φορά, έχουμε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι:

Ο λιθάνθρακας είναι μία από τις χειρότερες επιλογές, γιατί:

* 1. Ο λιθάνθρακας είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, παρόμοιας ποιότητας με το λιγνίτη. Έχει από τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων.
* 2. Θα μεγιστοποιήσει τη συνολική επιβάρυνση από τους ρύπους, καθώς δεν προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για επαρκή μείωση της λειτουργίας άλλων ρυπογόνων σταθμών (λιγνιτικών). Σε ένα δυσμενές περιβάλλον, καθώς, είναι γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο.
* 3. Υπάρχει ανωριμότητα στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που προβλέπεται να είναι εμπορικά διαθέσιμες μετά το 2020 και θα έχουν, ασφαλώς, ένα υψηλό κόστος.
* 4. Η λειτουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα δεν είναι, πλέον, μια φθηνή λύση. Η εφαρμογή της επόμενης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων θα προκαλέσει σημαντικότατο κόστος στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από τις επιπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης.
* 5. Ο λιθάνθρακας δεν είναι ένα αθώο καύσιμο. Η χρήση του, στην παραγωγή ενέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.
* 6. Υπάρχουν λύσεις. Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η μεσοπρόθεσμη χρήση του φυσικού αερίου, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, χωρίς την είσοδο του λιθάνθρακα.

Όσοι δεν νοιαστούν, θα δεχθούν τον λιθάνθρακα στην περιοχή τους

Για όλα τα παραπάνω, έχουμε σοβαρούς λόγους, όχι απλά να μην εφησυχάζουμε, αλλά να εντείνουμε τις δράσεις μας, για την ενημέρωση όλων των πολιτών και για τη διεύρυνση του μετώπου κατά του λιθάνθρακα. Οι τοπικές κοινωνίες που έχουν έγκαιρα αφυπνιστεί τα έχουν καταφέρει (Καβάλα, Αλμυρός). Αλλες περιοχές που αντιλαμβάνονται τις μεθοδεύσεις ξεκινούν (Λάρυμνα) ή συνεχίζουν τις προσπάθειές τους κατά του λιθάνθρακα (Μαντούδι, Αστακός, Βοιωτία) με καλά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρόσφατα τόνισε ότι λιθανθρακικές μονάδες δεν πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί που δεν τις θέλουν οι πολίτες. Μόνο η αδιαφορία και η αδράνεια θα επιτρέψει τη δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα".

* Δίκτυο κινήσεων πολιτών
http://lithanthrakas.wordpress.com mailto: [email protected]
* Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα (Δήμοι Αλμυρού, Αστακού, Καβάλας, Κηρέως, Διστόμου - Κοινότητες Αντίκυρας, Κυριακίου - WWF Ελλάς) http://climate.wwf.gr   mailto: [email protected]

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen