Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Η νέα ιστοσελίδα της ΕΕ για την βιολογική γεωργία Bookmark Detail 
Αγορές Βιοκαλλιεργητών 7ος-2008 Bookmark Detail 
Κίνηση Πολιτών Γέρακα Bookmark Detail 
Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Bookmark Detail 
Υγροβιότοπος Βουρκάρι Bookmark Detail 
Το κλίμα αλλάζει! κάνε κάτι και εσύ Bookmark Detail 
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα Bookmark Detail 
Τα εργοστάσια άνθρακα μπορούν να γίνουν «καθαρά» PDF E-mail
31.05.08

THE NEW YORK TIMES

πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_31/05/2008_272125

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να τεθεί υπό έλεγχο το φαινόμενο του θερμοκηπίου: το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να δεσμευθεί και να διοχετευθεί στο υπέδαφος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέκαθεν υποστήριζε την ιδέα του «καθαρού άνθρακα». Οι επίδοξοι διάδοχοί του συμφωνούν. Οι εταιρείες που εξορύσσουν άνθρακα επίσης και οι οικολόγοι δεν έχουν καμία αντίρρηση.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή της να χρηματοδοτήσει ένα πρότυπο εργοστάσιο, το οποίο θα εφάρμοζε την εν λόγω τεχνολογία, στο Ιλινόις. Ηταν ιδανική περίπτωση, καθώς υπήρχαν κοιτάσματα άνθρακα στην περιοχή, αλλά και υπέδαφος που θα μπορούσε να συγκρατήσει το διοξείδιο για αιώνες. Το γεγονός είναι λυπηρό, καθώς η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας για πολλές ακόμη δεκαετίες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η τεχνολογία της εναπόθεσης των αερίων στο υπέδαφος.

Αυτή η φαινομενικά απλή ιδέα, πάντως, δημιουργεί αρκετές περιπλοκές. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά ποια θα πρέπει να είναι ακριβώς η σύσταση του υπεδάφους, ώστε να μην προκληθούν εκρήξεις και να μην διαφύγουν εκ νέου τα αποθηκευμένα απόβλητα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, υπάρχουν και νομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσουμε, όπως το ποιος θα είναι υπεύθυνος αν το διοξείδιο που διοχετεύεται στο υπέδαφος μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το σίγουρο είναι ότι χωρίς γενναία χρηματοδότηση και διαδοχικές δοκιμές, τα εργοστάσια άνθρακα θα συνεχίζουν να κατασκευάζονται με τις παλιές και καταστροφικές για το περιβάλλον προδιαγραφές.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 8615597
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen