Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Τα κινητά «χτυπούν» και το DNA PDF E-mail
29.05.08

Image

Σήμα κινδύνου Ελλήνων και ξένων επιστημόνων

Τρίτη, 27.05.08

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ http://www.e-tipos.com/newsitem?id=37768

Σοκ προκαλούν διαπιστώσεις από τη διεθνή και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και στο ανθρώπινο DNA, αύξηση διαφόρων μορφών καρκίνου και της παιδικής λευχαιμίας, μείωση της γονιμότητας, Αλτσχάιμερ, βαριές δυσμορφίες και πρόωροι θάνατοι εμβρύων δεν είναι παρά κάποιες από τις επιδράσεις που εγκυμονεί η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών.

 

Δέκα χρόνια μετά την εισβολή των κινητών τηλεφώνων, που αποτελούν προέκταση του σύγχρονου ανθρώπου, τα συμπεράσματα των 17 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου παρουσιάστηκαν πλήθος επιδημιολογικών και εργαστηριακών ερευνών που συνδέουν τη χρήση των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων με βλάβες και προβλήματα στη φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι διαταράσσουν τη ροή του αίματος, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να εμφανίζονται δυσλειτουργίες στη μνήμη, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αϋπνίες, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα εκδήλωσης όγκων.

ΑνησυχίαΟι επιστήμονες, όμως, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις αλλοιώσεις που χτυπούν το γενετικό υλικό, οδηγώντας στην εμφάνιση καρκίνου αλλά και τη δυσλειτουργία του ανοσολογικού, νευρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος.

Ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν, είναι το ανθρώπινο σώμα να γίνεται πιο ευάλωτο και για το λόγο αυτό συνδέουν τη χρήση ασύρματης επικοινωνίας με την αύξηση που παρατηρείται στην εκδήλωση αλλεργιών, άσθματος και εξανθημάτων.

Τα παιδιά

Ειδικότερα για τα παιδιά, η ακτινοβολία κρίνεται ύποπτη για την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού ο εγκέφαλος ενός μικρού παιδιού είναι ακόμη αδιαμόρφωτος, ένα «λευκό χαρτί» εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτού του είδους τις επιδράσεις.

Από την πλευρά του, ο Andrew Goldsworthy, λέκτορας Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, στην ομιλία του συσχέτισε την αύξηση των περιπτώσεων αυτισμού με αυτήν της χρήσης ασύρματων δικτύων και υπογράμμισε ότι «το παιδί θα μπορούσε να μείνει με ένα ελαττωματικό πολυ-καλωδιωμένο νοητικό σύστημα για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που μπορεί να οδηγήσουν μετά σε ποικίλο φάσμα αυτιστικών διαταραχών».

Στην περίπτωση των εμβρύων, όμως, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, καθώς έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, βαριές δυσμορφίες και πρόωρους θανάτους. Επιπλέον, μελέτες σε ενήλικες συνδέουν τη μείωση της γονιμότητας, κυρίως στους άνδρες, με την αυξημένη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οσον αφορά στα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί, οι επιστήμονες επιμένουν ότι εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή, ακόμη και για ανθρώπους που βρίσκονται στα 100 μέτρα από κάποια κεραία, ενώ η λύση των hands free δεν είναι σε θέση να μειώσει όλες τις αρνητικές επιδράσεις.

Απέναντι, όμως, στο βασικότερο επιχείρημα υπέρ του κινητού ότι απόλυτα τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, παρά μόνο ενδείξεις, είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πειραματικής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Σουηδίας, Olle Johanson, ότι η φράση «καμία αποδεκτή απόδειξη για επιδράσεις στην υγεία» δεν είναι το ίδιο όπως «κανένας κίνδυνος».

ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

συμπεράσματα του συνεδρίου στο: http://multimedia.biol.uoa.gr/Synedrio_Thess/Programma.htm


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen