Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια - (συνέντευξη Θ.Σκυλακάκη) PDF E-mail
28.05.08

(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΕΞ -Κείμενο συνέντευξης Τύπου Γ. Γ. ΔΟΣ & ΑΣ κ. Θ. Σκυλακάκη με θέμα τη Διεθνή Διάσκεψη για Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2008

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6474141
  
    κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας και καλό μεσημέρι. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην ειδική αυτή ενημέρωση Τύπου για μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της προεδρίας που άσκησε στο Human Security Network, αλλά ο κ. Σκυλακάκης θα σας δώσει την πλήρη ενημέρωση για το αυριανό γεγονός, καθώς και τον απολογισμό της προεδρίας της Ελλάδας.

    κ. Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Έχουμε ένα διεθνές Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή, επίσης έχουμε τη συνάντηση των κρατών - μελών του δικτύου ανθρώπινης ασφάλειας που επίσης θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή και θα ήθελα να μου επιτρέψετε για τέσσερα - πέντε λεπτά να σας παρουσιάσω το πολιτικό πλαίσιο της πραγματοποίησης αυτού του Συνεδρίου και θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για πολύ λίγο για την κλιματική αλλαγή επί της ουσίας.

    Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγάλο διεθνές θέμα. Γιατί είναι διεθνές; Είναι για λόγους απλούς διεθνές, διότι τα αέρια του θερμοκηπίου το διοξείδιο του άνθρακα όπου και να εκπέμπεται στον πλανήτη επηρεάζει όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Δεν έχει καμία σημασία ο χώρος στον οποίο εκπέμπεται, δεν είναι μια τοπική παρέμβαση είναι μια πλανητική υπόθεση.
Μένουν άλλωστε αυτά τα αέρια στην ατμόσφαιρα πάνω από ένα αιώνα, κατά συνέπεια αν όλοι δεν εμπλακούν στη λύση, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική λύση. Είναι ένα κατ' εξοχήν πλανητικό θέμα και παγκόσμιο θέμα, που απαιτεί για να λυθεί μια σύνθετη δύσκολη, παγκόσμια διαπραγμάτευση.

Για την Ελλάδα κατά συνέπεια είναι κατ' εξοχήν ένα θέμα που συνδέεται με τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Για την Ελλάδα όπως και για κάθε χώρα η αντιμετώπιση του θέματος έχει τρεις πτυχές, όπως κάθε ανεπτυγμένη χώρα και η κάθε μία έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία.

Κατ' αρχήν υπάρχει η προσπάθεια στο εσωτερικό που γίνεται με την ευθύνη και καθοδήγηση του αρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για τη μείωση των ρίπων και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν τόσο στο Κιότο, όσο και των αρκετά σημαντικών στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε την άνοιξη του 2007, οι οποίες αφορούν τη μετά το Κιότο εποχή, όπως δεσμεύσεις ελπίζουμε ότι θα επιτευχθούν και στην καινούργια συμφωνία που όλοι επιδιώκουμε να υπάρξει στην Κοπεγχάγη το 2009. Αυτή είναι η μία πτυχή, η εσωτερική πτυχή τήρησης των στόχων.

Η δεύτερη πτυχή είναι η συμμετοχή στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και αυτή γίνεται σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και ανεβαίνει πολλές φορές και σε επίπεδο συναντήσεων κορυφής σε επίπεδο Πρωθυπουργού, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όπου πράγματι τέθηκαν αυτοί οι στόχοι και συμμετείχε ενεργά στη σχετική διαπραγμάτευση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής.

Η τρίτη πτυχή που είναι η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, αν θέλετε, η κύρια αρμοδιότητα, η αποκλειστική αρμοδιότητα ή σχεδόν αποκλειστική, αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία και βοήθεια που παρέχουμε σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Έχει δυο πτυχές αυτή η βοήθεια.

Η μία είναι βοήθεια για την προσαρμογή των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών στις κλιματικές αλλαγές και η δεύτερη είναι βοήθεια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Και τα δυο αυτά στοιχεία είναι καθοριστικά στοιχεία στην παγκόσμια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μπαλί προς την Κοπεγχάγη. Γιατί είναι καθοριστικά στοιχεία; Ας τα πω στην αργό της κλιματικής αλλαγής, μιλάμε για: adaptation και technology transfer.

Γιατί είναι σημαντικά στοιχεία; Κατ' αρχήν διότι η κλιματική αλλαγή θα επέλθει αναπόφευκτα στα επόμενα 30 χρόνια ό,τι και να κάνουμε. Είμαστε «κλειδωμένοι» για ένα βαθμό κλιματικής αλλαγής τα επόμενα 30 χρόνια.

Κατά συνέπεια οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και εν μέρει ήδη τις υφίστανται. Βεβαίως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το κάθε γεγονός και να πούμε αυτό είναι κλιματικό, παράδειγμα ο κυκλώνας στη Μυανμάρ δεν ξέρουμε αν είναι αποτέλεσμα κλιματικής αλλαγής ή όχι, θα το μάθουμε 30 χρόνια μετά, όταν δούμε τα στατιστικά μοντέλα.

Αλλά ξέρουμε ότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και πλήττουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δυσανάλογα. Διότι οι χώρες αυτές δεν έχουν δυνατότητα προσαρμογής.

Αν πρόκειται να συμμετάσχουν στην παγκόσμια διαπραγμάτευση θετικά και χρειαζόμαστε όλες τις χώρες για να πετύχουμε, πρέπει να έχουν μια ενθάρρυνση. Δεν μπορεί οι χώρες αυτές που δεν φταίνε για το πρόβλημα διότι έχουν ελάχιστους ρύπους και ιστορικά έχουν ελάχιστους ρύπους και υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες, αυτές που είναι συνέπειες ζωής και θανάτου γι' αυτούς, να μην έχουν βοήθεια για να προσαρμοστούν στα επικείμενα.

Ο δεύτερος άξονας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας. Γιατί η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι σημαντική, θα σας έλεγα καθοριστική; Διότι ο υπόλοιπος αναπτυσσόμενος κόσμος, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, για να μπουν σε μια συμφωνία παγκόσμια δεσμευτική για τους ρύπους, ζητούν να μην έχει αυτή η συμφωνία βαριές επιπτώσεις στην ανάπτυξή της.

Ζητούν τεχνολογία πράσινη, φτηνή και μαζικά μεταφερόμενη για να μπορέσουν να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Αν δεν πετύχουμε σε αυτούς τους δυο στόχους, να δώσουμε ικανοποιητική βοήθεια από πλευράς προσαρμογής στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και στα μικρά νησιωτικά κράτη και να μεταφέρουμε μαζικά τεχνογνωσία προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, τότε δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη συνολική διαπραγμάτευση που γίνεται με στόχο την Κοπεγχάγη.

Τον τελευταίο χρόνο στο πεδίο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία της ίδιας της Υπουργού, της κας Μπακογιάννη, που έχει την ευρύτερη ευθύνη του θέματος, αναλάβαμε στο πεδίο αυτό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η τρίτη πρωτοβουλία είναι η προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας (Human Security Network) και θα μπω αμέσως σε αυτήν, θα πω πολύ σύντομα τις δύο άλλες που είναι ήδη σε εξέλιξη. Το ένα είναι ότι δεσμεύσαμε τμήμα της αναπτυξιακής βοήθειας για προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ετοιμάζουμε στο επόμενο δίμηνο σχετικά μνημόνια για την παροχή βοήθειας με την African Union και την CARICON και ήδη έχουμε δεσμεύσει κάποια χρήματα, έχουμε δεσμεύσει ήδη 5 εκ. και θα ακολουθήσουν κι άλλες εκταμιεύσεις ανάλογα με την πορεία αυτών των μνημονίων.

Η δεύτερη κίνηση που κάναμε είναι ότι αρχίσαμε την υλοποίηση σε συνεργασία με τη USAid ενός προγράμματος μεταφοράς τεχνογνωσίας και οικοδόμησης δυνατοτήτων (capacity building) σε 9 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπογράψαμε σχετικά μνημόνια τόσο συνολικής συνεργασίας με την USAid όσο και τεχνική συνεργασία την περασμένη εβδομάδα.

Τρίτη πρωτοβουλία μας πάνω σε αυτό το πλαίσιο είναι η ανάδειξη στο πλαίσιο της προεδρίας του Human Security Network των κινδύνων που θέτει η κλιματική αλλαγή σε ευάλωτες ομάδες στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Τι κάναμε γι' αυτό το σκοπό; Το Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας είναι ένα δίκτυο από 13 χώρες που έχει ξεκινήσει από το ’99 και στόχο έχει η ανθρώπινη ασφάλεια, δηλαδή όχι η κλασική έννοια της ασφάλειας με την έννοια της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα, αλλά η ασφάλεια των ίδιων των πληθυσμών.

Με αυτή την έννοια κατ' εξοχήν είναι κατάλληλος χώρος για να συζητηθεί η απειλή που υφίστανται οι ανθρώπινοι πληθυσμοί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Προτεραιότητά μας ήταν η ανάδειξη με έμφαση σ’ ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ειδικά οι γυναίκες τα παιδιά και οι μετακινούμενοι λόγω κλιματικής αλλαγής πληθυσμοί. Και διοργανώσαμε μια σειρά από διεθνείς εκδηλώσεις και συναντήσεις με συμμετοχή εκπροσώπων και απ’ την πολιτική και απ’ την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τον κόσμο των διεθνών Οργανισμών.

Ταυτόχρονα κάναμε με τη βοήθεια διεθνών φορέων τέσσερα κείμενα πολιτικής, ένα για κάθε μία από τις τρεις ευπαθείς ομάδες μαζί με την UNICEF, το WEDO (Women's Environment and Development Organization) και το United Nations University καθώς και το International Institute for Environment and Development το οποίο ανέλαβε το 4ο κείμενο πολιτικής που αφορούσε τη σχέση μεταξύ αναπτυξιακής βοήθειας και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο θέσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα, ότι πρέπει η κλιματική αλλαγή να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ η Υπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία για να προωθήσει τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Γιατί αναλάβαμε αυτές τις πρωτοβουλίες σε σχέση με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σας το είπα. Για τις γυναίκες ο λόγος που τη θεωρούμε ευάλωτη ομάδα είναι ότι έχουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα και κάθε ένας που αντιμετωπίζει κάθε αδύνατη ομάδα θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή απ’ τις περισσότερο ισχυρές.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Όσο πιο αδύνατος είσαι, τόσο κάτι που προστίθεται σε όλα τ’ άλλα με τρόπο μη υπολογίσιμο, σου ανατρέπει τα πράγματα. Επίσης, το θέμα των μεταναστών υπάρχει και ως πρόβλημα για τη Δύση, διότι υπάρχει ο κίνδυνος η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος, καθώς οι αριθμοί παίζουν από τα 50 μέχρι τα 200-300 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, οπότε και εκεί υπάρχει ένα σοβαρό θέμα ανθρώπινης ασφάλειας.

Τι εκδηλώσεις κάναμε; Τελευταία είναι αυτό που θα κάνουμε στις 29-30 Μαΐου, το συνέδριο του οποίου το πρόγραμμα έχετε. Θα έχουμε πολύ καλούς ομιλητές στο συνέδριο, θα έχουμε τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, έχουμε ανθρώπους από διεθνείς οργανισμούς, θα τα δείτε σε λεπτομέρεια, που θα συζητήσουν για πρώτη φορά αυτό το θέμα, γιατί δεν έχει υπάρξει άλλη φορά αυτού του είδους η συζήτηση διεθνώς.

Πριν απ’ αυτό, στις 31 Μαρτίου κάναμε τη συνάντηση των υψηλών αξιωματούχων στην Αθήνα και πιο πριν στη Βιέννη, τη Γενεύη αντίστοιχα για τις γυναίκες και για τους μετανάστες και στο Μπαλί και τη Νέα Υόρκη με την UNICEF αντίστοιχα για τα παιδιά. Στο Μπαλί στη διάρκεια της μεγάλης διάσκεψης που έγινε εκεί, παρουσιάστηκαν έντυπα, ειδικά βίντεο και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και με την UNICEF και με τον ΙΟΜ (τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), μαζί με τον οποίο κάναμε στη Γενεύη την εκδήλωση, και με τους Αυστριακούς.

Και βέβαια τα ξεκινήσαμε όλα αυτά με μια εναρκτήρια εκδήλωση, είχατε απεργία την ημέρα εκείνη, χτύπησε ο «τυφώνας απεργία» την εκδήλωση και δεν την παρακολουθήσατε, την κάναμε μαζί με το UΝΕP/MAP και παρουσιάσαμε για πρώτη φορά και την ετήσια έκθεση του UNDP για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκδηλώσεις πήγαν καλά, η συνολική εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον γι αυτό το θέμα, η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό διεθνές θέμα, θα μας απασχολήσει πολύ στα επόμενα χρόνια, διότι και η επίτευξη συμφωνίας και η τήρησή της και οι επιπτώσεις της, είναι μεγάλα διεθνή θέματα από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Ευχαριστώ πολύ, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι: Ποιος αναλαμβάνει την Προεδρία μετά τη Ελλάδα.

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Οι Ιρλανδοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καθόλου υπολογίσει τις επιπτώσεις για την Ελλάδα από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή;

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτό αφορά την εσωτερική διάσταση του θέματος, όχι την διεθνή. Γενικότερα πάντως να ξέρετε ότι επιστημονικά υπάρχει δυσκολία ακόμη με τα μοντέλα που διαθέτουμε να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις σε επίπεδο χώρας. Για τις επιπτώσεις σε επίπεδο ευρύτερης περιοχής υπάρχουν μοντέλα, η Μεσόγειος είναι απ’ τις περιοχές που περισσότερο θα πληγούν. Αυτά σε γενικές γραμμές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση ακόμα: Αν τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας θα τα κάνετε γνωστά σε κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο?

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αύριο κάνουν μια παρουσίαση οι Σλοβένοι στο πλαίσιο του διαλόγου Ιαπωνίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας έχουν καλέσει να κάνουμε μια παρουσίαση της δουλειάς μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος για τα αποτελέσματα της διάσκεψης που γίνεται στην Αθήνα; Προσδοκάμε κάτι συγκεκριμένο;

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτό που προσδοκούμε είναι να υπάρξει μια θετική αντιμετώπιση των κειμένων πολιτικής που φτιάξαμε, έχουμε δηλαδή κείμενα πολιτικής τα οποία διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας τους διεθνείς τα οποία θα δοθούν, θα σχολιαστούν και στη συνέχεια θα μοιραστούν και διεθνώς στους ενδιαφερόμενους διεθνείς Οργανισμούς και παίκτες, έτσι ώστε με τη βοήθεια της ελληνικής αυτής Προεδρίας να έχει προχωρήσει η γνώση μας και η διαμόρφωση της πολιτικής σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μνημόνιο που υπογράψατε πρόσφατα με την USAid πώς βοηθά σ’ αυτή τη στόχευση;

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η κλιματική αλλαγή για να επιτευχθεί είναι μια μάχη πολυμέτωπη. Δύο απ’ τα μέτωπα στα οποία τη δίνουμε για να μειώσουμε τους ρύπους, είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Όποτε ξοδεύουμε ενέργεια, επειδή αυτή είναι από υδρογονάνθρακες κατά βάση, δημιουργεί αέρια του θερμοκηπίου. Μεταφέροντας τεχνογνωσία και κάνοντας capacity building, αυτό το σχέδιο που περιλαμβάνει κατ' αρχήν την χαρτογράφηση την επενδυτική σε όλες αυτές τις 9 χώρες (Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία και εδώ πέρα πιο κοντά, Σερβία κτλ.) περιλαμβάνει την επενδυτική χαρτογράφηση για τις ανανεώσιμες πηγές, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για το πώς μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις επενδύσεις και το αντίστοιχο πράγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μαζί με πιλοτικά έργα σ’ αυτό το κομμάτι, όπου παίρνει κανείς παλιά κτίρια που δεν είχαν φιλοσοφία εξοικονόμησης ενέργειας και πιλοτικά, ένα σε κάθε χώρα κατά προτίμηση, τα ξαναφτιάχνει με τρόπο που να εξοικονομούν ενέργεια και να είναι «έξυπνα», βιοκλιματικά κτίρια.

Αυτό το κάνουμε 50-50 με την USAid, με φορέα υλοποίησης από τη δική μας πλευρά το ΚΑΠΕ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με τον τρόπο αυτόν μεταφέρουμε τεχνογνωσία και διευκολύνουμε αυτές τις γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι αυτές που είναι στα βόρεια σύνορά μας, να μειώσουν τους ρύπους τους από πολλές πλευρές αλλά και ν’ αναπτυχθούν.

Είναι ταυτόχρονα και περιβαλλοντικοί και αναπτυξιακοί. Μιλάμε για 8 εκατομμύρια ευρώ, 4 εμείς, 4 οι Αμερικανοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Κατ' αρχήν οι δράσεις κάθε Προεδρίας σηματοδοτούνται από την ίδια. Από κει και πέρα το σημαντικό δεν είναι αυτές οι δράσεις, αυτά είναι σχετικά μικρού κόστους. Το σημαντικό είναι οι τεράστιες δαπάνες που χρειάζονται για να βοηθηθούν οι χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Μιλάμε για δαπάνες που εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ οι δαπάνες που γίνονται σήμερα για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, είναι με βία της τάξεως των λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό, που δυσκολεύει πολύ τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες να εμπλακούν στη διαπραγμάτευση και εκεί προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις που είναι συγκεκριμένες, να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αξιοποιώντας και την καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αυτή την κατηγορία των χωρών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen