Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Φωτοκύκλωση Bookmark Detail 
Envi/Oiko - news & info* Bookmark Detail 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Bookmark Detail 
Ηλιόσποροι Bookmark Detail 
http://www.breathingearth.net/ Bookmark Detail 
OxiStoXYTA.gr - Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού Bookmark Detail 
Ένωση Δικτύων Οικοπροστασίας & Οικοανάπτυξης Bookmark Detail 
http://thriasiosos.blogspot.com/ Bookmark Detail 
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά έγινε η διανομή των ρύπων στη βιομηχανία PDF E-mail
13.05.08

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά έγινε η διανομή των ρύπων στη βιομηχανία
Πως ευνοηθηκε η Αλουμίνιον της Ελλάδος και επιβαρύνθηκαν η ΔΕΗ, ο ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_11/05/2008_269444

Του Γιωργου Μαντελα

Προκλητική μπορεί να χαρακτηρισθεί, με μια λέξη, η δεύτερη κατανομή των ρύπων που έγινε για την ελληνική βιομηχανία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Κι αυτό, γιατί αποκλείσθηκαν από τη διαδικασία ακόμα και λειτουργούσες μονάδες της ΔΕΗ, την ίδια ώρα που κάποιες άλλες, όπως, για παράδειγμα, η Αλουμίνιον της Ελλάδας (ΑτΕ) εξασφάλισαν σημαντικά «αποθέματα», τα οποία -με βάση τα έως τώρα δεδομένα, από την προηγούμενη εμπειρία- δεν εξαντλούνται, οπότε -μεταξύ άλλων- είναι σε θέση και να μεταπωληθούν. Και για όσους σπεύσουν να μιλήσουν για υπερβολές, αρκούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποτελούν κοινό μυστικό στους κύκλους της βιομηχανίας, για να πείσουν για του λόγου το αληθές:


α) Η μονάδα ΑΗΣ Αθερινόλακκου της ΔΕΗ δεν συμπεριλήφθηκε τελικώς στη δεύτερη κατανομή των ρύπων του CO2, γεγονός το οποίο επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την όλη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Επιχείρηση στο συγκεκριμένο «μέτωπο». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι με βάση τη δεύτερη κατανομή, τα δικαιώματα της ΔΕΗ έπεσαν στο 45%, σε ό,τι αφορά πάντα στο κομμάτι των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.

β) Την ίδια ώρα, η μονάδα της ΑτΕ, με δυνατότητα παραγωγής 334 MW ηλεκτρικού ρεύματος, εξασφάλισε δικαιώματα ρύπων για 1.426.994 τόνους CO2. Ως εδώ καλά, θα μπορούσε κανείς να πει, από τη στιγμή που η μονάδα είναι μεγάλη κι έχει ανάγκες. Ομως, την ίδια ώρα, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, του ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η οποία έχει τη δυνατότητα παραγωγής 400 ΜW ηλεκτρικού ρεύματος, εξασφάλισε δικαιώματα ρύπων της τάξης των 596.317 CO2, δηλαδή, περίπου, το ένα τρίτο σε σχέση με τα αντίστοιχα δικαιώματα που δόθηκαν για τη μονάδα της ΑτΕ.

Η τελική κατανομή γίνεται ακόμα πιο αμφιλεγόμενη, αν συνυπολογισθεί η εικόνα που διαμορφώθηκε στη «βαριά» βιομηχανία του τσιμέντου. Σε διπλανό ρεπορτάζ περιγράφεται η κατάσταση με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, η οποία -θα πρέπει να σημειωθεί ότι- είναι τόσο εξώφθαλμη, ώστε προκάλεσε τη... συμπαράσταση του συνόλου των τσιμεντοβιοηχανιών της χώρας (ΑΓΕΤ κ.λπ.), έστω κι αν αυτές δεν θίγονται κατά τον ίδιο τρόπο. Το χειρότερο, όμως, είναι ίσως το ότι παρά τις αλλεπάληλες κρούσεις των ιθυνόντων του ομίλου, για να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας αυτής της κατανομής στη βιομηχανία συνολικότερα, δεν κατόρθωσαν ποτέ -ούτε καν- να περάσουν την πόρτα των αρμοδίων.

Η συγκεκριμένη κατανομή έχει προκαλέσει ήδη, βασικά, την αντίδραση της ΔΕΗ η οποία είναι από τις πλέον θιγόμενες επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου, καθώς όπως προαναφέρθηκε, τα δικαιώματά της έχουν περιορισθεί στο 45%. Στο πλαίσιο αυτό, παράσταση διαμαρτυρίας έχει γίνει ήδη στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται το δεύτερο βήμα αντίδρασης, αυτή τη φορά από τον όμιλο των ΕΛΠΕ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο προσβολής της δεύτερης κατανομής, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας Ενεργειακή Θεσσαλονίκη, που, όπως αναφέρθηκε, ανήκει στο δυναμικό της.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο έμμεσο, αλλά σημαντικό, οικονομικό όφελος, που συνεπάγεται η -όποια- διανομή των ρύπων στον βιομηχανικό κλάδο. Κι αυτό γιατί η αποτίμηση για κάθε τόνο CO2 που «περισσεύει» και διατίθεται προς πώληση προς τις έχουσες ανάγκη μονάδες, φτάνει στο 25 ευρώ. Ετσι, για τις βιομηχανίες οι οποίες θα βρεθούν με σημαντικό πλεόνασμα διοξειδίου του άνθρακα, θα εξασφαλισθεί -πέραν όλων των άλλων- κι ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο, «στο τέλος της ημέρας», θα υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι αυτή είναι η βασική παράμετρος της κατανομής που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, συνιστά όμως μια «λεπτομέρεια», που όπως είναι φυσικό δύσκολα ξεφεύγει της προσοχής κάποιου που παρατηρεί τα τεκταινόμενα στον χώρο. Η σημαντική παράμετρος του όλου θέματος, όμως, έχει να κάνει με τη λειτουργία των βιομηχανικών ομίλων, η οποία πλέον στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως, εξαρτάται άμεσα από τα δικαιώματα των ρύπων που διαθέτουν.

ΣXETIKA ΘEMATA
Στην «αντεπίθεση» περνάει η ΔΕΗ για το θέμα της μονάδας της Αλουμίνιον _(...EΠIXEIPHΣEIΣ...)
Γιατί η δεύτερη κατανομή βλάπτει και τα «τσιμέντα» _(...EΠIXEIPHΣEIΣ...) 

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen