Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Iχνηλασιμότητα και Διαχείριση Κρίσεων PDF E-mail
10.05.08

To παρακάτω κείμενο έχει σταλεί στο ΒΗΜΑ και μιλά για ελέγχους σε τρόφιμα, περιβάλλον και διαχείριση κρίσεων. Προδημοσίευση στο ...Οικολόγιο

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Μερικές από αυτές είναι η (σχεδόν) ολική αυτοματοποίηση, τα νέα υλικά συσκευασίας και η διανομή με ολική ιχνηλασιμότητα χάρη στις νέες τεχνολογίες όπως τα barcodes και η ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification ή RFID).


Σήμερα, στις πιο πολλές περιπτώσεις τροφίμων, τα προϊόντα μεταφέρονται αμέσως μετά την παραγωγή τους στα κέντρα διανομής, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στη διάθεση των καταναλωτών. Επίσης, υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για φρούτα και λαχανικά «εκτός εποχής». Το εμπόριο τροφίμων έχει παγκοσμιοποιηθεί και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ορθή διαχείριση της τροφικής αλυσίδας (food chain management). Άρα είναι πλέον αναγκαίος ο συστηματικός έλεγχος των διαδικασιών παραγωγής και διανομής των τροφίμων. Αυτός ο έλεγχος βοηθά ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή και γίνεται εφαρμόζοντας το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που λέγεται Hazard Analysis and Critical Control PointACCP).

Βασική φιλοσοφία του HACCP είναι ο ενεργός ρόλος που έχει η ίδια η βιομηχανία στη συνεχή πρόγνωση και επίλυση των προβλημάτων χωρίς να αρκούμαστε απλά στον (πιθανό και συχνά ελλειπή) έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σήμερα, το HACCP δεν είναι απλά ένα μέσο διασφάλισης αλλά εκτός από νομική υποχρέωση σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι κίνδυνοι έχουν πρακτικά ελαχιστοποιηθεί και η ασφάλεια του παραγόμενου τροφίμου προσεγγίζει το 100%.

Τα πιο σημαντικά βήματα δημιουργίας της σχετικής νομοθεσίας είναι τα παρακάτω:

· Το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) εκδίδει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 178/2002 με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι εταιρείες που παράγουν ή απλά διακινούν τρόφιμα να τηρούν τη διαδικασία της ανιχνευσιμότητας ή ιχνηλασιμότητας (traceability) η οποία επιτρέπει τη γρήγορη ανάκληση των μη συμμορφούμενων με τη νομοθεσία τροφίμων.

· Το 2004, η Ε.Ε. εκδίδει τον ΕΚ 852/2004 με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες να εφαρμόζουν το σύστημα ΗΑCCΡ.

· Την 1.1.2006, οι δύο παραπάνω Κανονισμοί ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο.

Το πρόσφατο σκάνδαλο με το ηλιέλαιο που έχει επιμολυνθεί με ορυκτέλαιο αποδεικνύει περίτρανα ότι η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν εφαρμόζει επαρκώς τους ΕΚ 178/2002 και ΕΚ 852/2004 και άρα ούτε ελέγχει το τρόφιμο για πιθανή επιμόλυνση αλλά ούτε είναι σε θέση να ανακαλέσει από την αγορά μια επιμολυσμένη παρτίδα. Σήμερα κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά μεγάλες ποσότητες (της τάξης των 1000 τόνων!) επιμολυσμένου ηλιελαίου.

Ας δούμε όμως και μια άλλη πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση ειδοποίηση όλων των χωρών- μελών λειτουργεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (το λεγόμενο Rapid Αlert System for Food and Feed - RΑSFF) για την άμεση ανάκληση των μη συμμορφούμενων τροφίμων και για την έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών. Τo RΑSFF λειτουργεί από το 1979 και σε εβδομαδιαία βάση εκδίδει δελτίο Τύπου για τα μη συμμορφούμενα τρόφιμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του RASSF της 17ης εβδομάδας του 2008, η Γαλλία έστειλε στις 23.4.2008 σήμα στο RASSF για την ανάκληση ηλιελαίου επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο σε ποσό 5790 mg/kg ενώ ο ΕΦΕΤ εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου μόλις στις 6.5.2008 το οποίο όμως αναφέρει μόλις 900 mg/kg ορυκτελαίου στο ηλιέλαιο. Ποιο(ν) να πιστέψουμε; Το σήμα της Γαλλίας ή τον ΕΦΕΤ;

Είναι πρόδηλο ότι ο μηχανισμός διαχείρισης των σημάτων που προέρχονται από το RASFF που πρέπει να έχει ο ΕΦΕΤ δεν λειτουργεί επαρκώς. Σχηματικά είναι σαν να έχουμε ως Ελλάδα ένα δίχτυ προστασίας αλλά το «μάτι» αυτού του διχτιού είναι τόσο μεγάλο ώστε το διαπερνούν πολλά (αν όχι όλα τα) επικίνδυνα τρόφιμα – «ψάρια».

Για την επιτυχή αντιμετώπιση των διατροφικών κρίσεων και γενικότερα για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων είναι απαραίτητο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με ταχύτητα. Είναι λυπηρό να μαθαίνουμε ότι οι έλεγχοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους διαρκούν δύο μήνες διότι σε αυτό το διάστημα το επιμολυσμένο τρόφιμο θα έχει σίγουρα καταλήξει στο πιάτο μας. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για την συντεταγμένη πολιτεία να ενοποιηθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπό την ίδια υπουργική σκέπη και να επανδρωθούν κατάλληλα. Μέχρι να γίνει αυτό, η διαχείριση των κρίσεων είναι και θα παραμείνει ελλιπής και ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία μεγάλος. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 που χάσαμε ως Ελλάδα 2.000.000 στρέμματα και 70 συνανθρώπους και τα διατροφικά σκάνδαλα που μαθαίνουμε συχνά πυκνά, πρέπει να αρχίσουμε να αποκτούμε «κουλτούρα ασφάλειας» σχηματίζοντας εκείνους τους μηχανισμούς αξιολόγησης των κινδύνων και διαχείρισης κρίσεων που να προφυλάσσουν τη Δημόσια Υγεία. Μπροστάρης σε αυτές τις αλλαγές δεν μπορεί να είναι παρά η εκάστοτε κυβέρνηση. Μπορεί και θέλει η νυν κυβέρνηση να ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να δημιουργήσει ομάδες διαχείρισης κρίσεων για τα τρόφιμα και το περιβάλλον και να επανδρώσει επαρκώς τις σχετικές υπηρεσίες; Μόνο έτσι θα μπορούμε να λέμε ότι μας ενδιαφέρει το Περιβάλλον ή η Δημόσια Υγεία. Να (απ-)αισιοδοξούμε;

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί προδημοσίευση από το βιβλίο του Γιάννη Ζαμπετάκη «Διαχείριση Κρίσεων: από τη βιομηχανία τροφίμων στις πυρκαγιές του 2007».

Ο Γιάννης Ζαμπετάκης ειναι Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

το ιστολόγιο του Ι. Ζαμπετάκη http://environmentfood.blogspot.com


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Μάι 14, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Μάι 14, 2008 @07:00μμ - 10:00μμ
"ΚηφιSOS - Η επόμενη μέρα"
Τετ Μάι 14, 2008 @07:00μμ - 09:00μμ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Τετ Μάι 14, 2008 @08:00μμ - 10:00μμ
«ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ- Ο επικίνδυνος γείτονας».
Παρ Μάι 16, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
Σαβ Μάι 17, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
Κυρ Μάι 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen