Από το Αλιβέρι στο Κιότο
από το ιστολόγιο του Γιάννη Ζαμπετάκη
Στις 10.1.2008, από το βήμα τούτο προτάθηκε η δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων με την ονομασία Υ.ΠΕ.ΤΡΟ. Σήμερα, έχουμε ακόμα πιο πολλά ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση σχέση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας των τροφίμων.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» (14.4.08) που προκάλεσε την άμεση επέμβαση εισαγγελέα (με άγνωστες ακόμα όμως ενδείξεις ή αποδείξεις) όπου αναλύθηκαν ως προς αρσενικό, υδράργυρο και κάδμιο μια σειρά ψαριών από μολυσμένες θάλασσες του πλανήτη.
Τα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα προήλθαν από ψάρια προερχόμενα από το κεντρικό Αιγαίο (!) και τον Νοτιοανατολικό Ατλαντικό. Η έρευνα αυτή απέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι στην Ελλάδα αμελούμε για την ασφάλεια των τροφίμων και συνεπώς για την πραγματική ρύπανση του περιβάλλοντος. Αλλά, δεν είναι τυχαίο πως πολλές δυτικές κοινωνίες (οι γνωστοί μας «κουτόφραγκοι») έχουν ήδη ιδρύσει υπηρεσίες ελέγχου της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων υπό την ίδια υπουργική σκέπη.
Οι «κουτόφραγκοι» δε της ΕΕ χρηματοδοτούν ερευνητικά προγράμματα που προκρίνουν αυτή την ολιστική αντίληψη, ότι δηλαδή το τρόφιμο πρέπει να το εξετάζουμε από το πηρούνι μας μέχρι το αγρόκτημα από το οποίο προήλθε (from fork to farm).
Αν δούμε υπό αυτό το ολιστικό πρίσμα τη διαμάχη του επιτρόπου της ΕΕ για το Περιβάλλον κ. Δήμα με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, ίσως κατανοήσουμε πού έχει άδικο ο κ. Σουφλιάς. Το πρόβλημα είναι το λεγόμενο «πρωτόκολλο του Κιότο» και οι εκπομπές του CO2 (του σύγχρονου 666 όπως έχει αποκαλέσει το διοξείδιο του άνθρακα πολύ εύστοχα ο κ. Ψυχογιός).
Σύμφωνα με το Κιότο, η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αυξήσει κατά 25% τις εκπομπές της σε CO2 από το 1990 ως το 2012. Μέχρι σήμερα, όμως, η χώρα μας έχει αυξήσει ήδη κατά 24,7 % τις εν λόγω εκπομπές και αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα φθάσουμε το 35% το 2012. Άρα θα πρέπει να «πουλήσουμε» το επιπλέον CO2. Θα βρούμε λοιπόν μια φτωχή και άρα καθαρή από CO2 χώρα (π.χ. την Ναμίμπια) και θα της πουλήσουμε το επιπλέον CO2. Η σημερινή τιμή ενός τόνου CO2 είναι περίπου €25 ενώ το 2012 η τιμή αυτή θα είναι €40-70.
Άρα, αν συνεχίσει την ίδια ρυπογόνο πολιτική, η Ελλάδα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει για τους ρύπους της. Αλλά το κόστος αυτό θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές, π.χ. από την ΔΕΗ σε όλους εμάς. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 30% όσο και να θέλει να μας πείσει ο κ. Αθανασόπουλος της ΔΕΗ ότι το CO2 δεν είναι ρύπος αφού πίνεται με την πορτοκαλάδα! Έτσι η ρυπαίνουσα Ελλάδα –της φαιδράς πορτοκαλάδας- θα πουλήσει στην καθαρή Ναμίμπια τους ρύπους της αλλά το πρόβλημα ουσίας θα είναι ακόμα υπαρκτό.
Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα είναι το εξής και εδώ έγκειται και η οικολογική μυωπία του πρωτοκόλλου του Κιότου: η καθαρή Ναμίμπια θα συνεχίσει να είναι καθαρή και μετά την εξαγορά του CO2 – 666 από την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια βρώμικη χώρα όχι τόσο ως προς το CO2 αλλά κυρίως ως προς τους ρύπους που πραγματικά σκοτώνουν όπως το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟX), το εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] στο νερό, το αρσενικό και τον υδράργυρο στα ψάρια. Όλους αυτούς τους ρύπους που άμεσα αναπνέουν τα παιδιά της Μεγαλόπολης και του Αλιβερίου και έμμεσα τους καταναλώνουμε όλοι μας μέσω του νερού και των τροφίμων.
Να γιατί ο κ. Δήμας έχει δίκιο όταν εγκαλεί την Ελλάδα για το CO2. Διότι η ανάλαφρη αντιμετώπιση του CO2 από το ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των εκπομπών CO2 ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η φράση του κ. Σουφλιά «ο ρυπαίνων θα πληρώσει» είναι απλά μια επικοινωνιακή τρίπλα χωρίς επιστημονική ουσία και πρακτική αξία. Το πρόβλημα δεν είναι να πληρώσει ο ρυπαίνων αλλά να σταματήσει να ρυπαίνει. Διότι ακόμα και αν και όταν πληρώσει ο ρυπαίνων (;), τα παιδιά στα Οινόφυτα και την Αυλίδα που πίνουν νερό από τον Ασωπό θα αρχίσουν να πίνουν νερό χωρίς Cr(VI) ή τα παιδιά στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη που μεγαλώνουν δίπλα στα εργοστάσια της ΔΕΗ θα αναπνέουν πιο καθαρό αέρα;
ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο αφού η κουβέντα που είχαμε ON AIR Αlpha Radio τη Δευτέρα του Πάσχα για ΠΕΧΩΔΕ...που έγινε ΔΕν...μου έδωσε την ιδέα για όσα διαβάσατε. Nα'σαι καλά, φίλε Γιάννη!
ΥΓ. 2. Δείτε κι αυτό για τα ...παιδιά http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/apr/30/climatechange.children?gusrc=rss&feed=environment
Ζωντανά από το ραδιόφωνο του Alpha η συζήτηση του Γιαννη Ζαμπετάκη με τον Γιάννη Ανδριτσόπουλο
http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM103/document/Zabetakis_1_28-04-08.MP3
http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM103/document/Zabetakis_2_28-04-08.MP3
πηγή: http://environmentfood.blogspot.com
Γιάννης Ζαμπετάκης
Λέκτορας Χημείας Τροφίμων
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Ζαμπετάκη για την ενημέρωση...
(0) |