Οι εκπομπές ρύπων προκαλούν ασφυξία στη ΔΕΗ |
|
|
26.04.08 |
Οι εκπομπές ρύπων προκαλούν ασφυξία στη ΔΕΗ
Σάββατο, 26.04.08
Διπλά έκθετη είναι η χώρα μας έναντι της Ε.Ε. και της παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με τις επιπτώσεις της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας στο περιβάλλον. Ο αποκλεισμός της χώρας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων εξαιτίας της έλλειψης αξιόπιστου συστήματος μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την καταδίκη της χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή δεν ενσωματώθηκε έγκαιρα στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στις αρχές Απριλίου στη Βουλή και εκκρεμεί η ψήφισή του.
Η έξοδος της Ελλάδας από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ε.Ε. επηρεάζει άμεσα τη ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα. Πηγές της Επιχείρησης ανέφεραν στον ΕΤ.Κ ότι ο κίνδυνος των κυρώσεων για τη χώρα μας δεν είναι άμεσος, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ως τότε, πιθανώς πολύ νωρίτερα θα έχουν διορθωθεί οι ελλείψεις του συστήματος μέτρησης των εκπομπών. Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών του ΥΠΕΧΩΔΕ για την περίοδο 2008 – 2012, στην ηλεκτροπαραγωγή κατανέμονται δικαιώματα εκπομπής 230 εκατ. τον. διοξειδίου του άνθρακα (τα 220 στη ΔΕΗ) σε σύνολο 328 εκατ. (τα υπόλοιπα δίνονται σε τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια κ.λπ.).
Κίνδυνος προτίμων
Αν η ΔΕΗ εκπέμπει μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από τα δικαιώματα που της δίνονται δωρεάν, θα πρέπει να αγοράζει αντίστοιχα δικαιώματα είτε από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας είτε από άλλες πηγές, διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων.
Και οι δύο επιλογές είναι οικονομικά επώδυνες για τη ΔΕΗ, καθώς το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 25 – 45 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου, ενώ το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι 100 ευρώ ανά τόνο.
Η γενική εικόνα είναι πάντως ότι κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Κοινοτικού προγράμματος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (2008 – 2012) η κατάσταση για τη ΔΕΗ επιδεινώνεται σε σχέση με την πρώτη περίοδο (2005 – 2007) κατά την οποία ουσιαστικά η ΔΕΗ δεν επιβαρύνθηκε για τις εκπομπές της. Είναι ενδεικτικό ότι το 2007 πλήρωσε 7,4 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έναντι 13,8 εκατ. το 2006 και 12,6 εκατ. το 2005. Μεγάλο μέρος από αυτά τα δικαιώματα ανταλλάσσονται με δικαιώματα της επόμενης περιόδου, καθώς οι εκπομπές της καλύφθηκαν από τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων.
Ομως ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος προειδοποίησε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2007 ότι από το 2008 θα υπάρχει «ουσιαστική, πλέον, επιβάρυνση της εταιρίας με δαπάνες για την κάλυψη του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπών CO2», η οποία «εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις επιδόσεις της ΔΕΗ». Ο ουσιαστικός λόγος βέβαια για τον οποίο θεσπίστηκαν τα μέτρα σε Κοινοτικό και διεθνές επίπεδο δεν είναι η πληρωμή «προστίμων», αλλά η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής που αυτή συνεπάγεται. Με άλλα λόγια η ΔΕΗ δεν θα υφίστατο οικονομική επιβάρυνση αν είχε μειώσει έγκαιρα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα που δεν θα χρειαζόταν να εξασφαλίσει πρόσθετα δικαιώματα ρύπανσης για την περίοδο μέχρι το 2012.
Αν κατά την τρέχουσα πενταετία (2008 – 2012) η ΔΕΗ θα πληρώσει για την αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης επειδή δεν καλύπτεται από τη δωρεάν κατανομή, η πραγματική θύελλα έρχεται από το 2013, οπότε, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα καταργηθεί η δωρεάν παροχή δικαιωμάτων στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή του ΕΜΠ και πρώην προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Π. Κάπρου, «αν η δομή της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας παραμείνει η ίδια με σήμερα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλονται από το 2013 και μετά περίπου 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής της ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή περίπου επιπλέον κόστος 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα οι τιμές του ρεύματος να επιβαρυνθούν περίπου κατά 45% σε σημερινές τιμές».
Του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ -
Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33997
(0) |