Η κόκκινη κάρτα είναι μόνο η αρχή |
|
|
26.04.08 |
Η κόκκινη κάρτα είναι μόνο η αρχή
Σάββατο, 26.04.08
του Ν. Χαραλαμπίδη
Η χώρα μας εκτίθεται σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών επειδή δεν έχει εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο σύστημα που να λειτουργεί με διαφάνεια για την καταγραφή των αερίων του θερμοκηπίου. Ο κατάλογος των χωρών που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο ξεκινά με την Αλβανία και τελειώνει με τη Ζάμπια. Η Ελλάδα είναι η μόνη που είδε την κόκκινη κάρτα. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι απολύτως ικανοποιημένος με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας και αναζητά τους υπαιτίους του διασυρμού στην αντιπολίτευση (εντός και εκτός κόμματος), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα Ηνωμένα Εθνη... Ο πρωθυπουργός σιωπά.
Κατ’ ελάχιστο ο υπουργός και ο πρωθυπουργός οφείλουν μια μεγάλη συγγνώμη. Και στη συνέχεια οφείλουν να πιάσουν δουλειά και να υλοποιήσουν τις επανειλημμένες δεσμεύσεις τους για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ. Οπως αποδεικνύει το ενεργειακό σενάριο της Greenpeace με τίτλο «Ενεργειακή Επανάσταση μέχρι το 2050», μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με τις υπάρχουσες τεχνολογίες και να καλύψουμε το 50% των ενεργειακών μας αναγκών από τις ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, τερματίζοντας σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση οι λογομαχίες και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις θα ξεπεράσουν και τα όρια του γελοίου.
Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC) ήταν σαφέστατη.
Η Ελλάδα
- δεν συμμορφώθηκε με τις κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο,
?οφείλει εντός τριμήνου να αποδείξει ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που εξασφαλίζουν τη συνεχή λειτουργία του εθνικού συστήματος καταγραφής ρύπων και έχει προχωρήσει στις διοικητικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τον έλεγχο του συστήματος από τρίτους ειδικούς,
- εξαιρέθηκε από το σύστημα εμπορίας ρύπων και τους υπόλοιπους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο (που έχουν δημιουργηθεί για τη διευκόλυνση της επιτυχίας των στόχων του) μέχρι τον Ιούνιο.Οι δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ περί ευθυνών της απελθούσης επιστημονικής ομάδας είναι απλώς εκτός θέματος. Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης είναι καταπέλτης: στο διάστημα από την άνοιξη του 2007, που έληξε η ευθύνη της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ως τις αρχές 2008, που το εθνικό σύστημα καταγραφής ανέλαβε εργαστήριο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, την αποκλειστική ευθύνη του συστήματος καταγραφής διατήρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απόφαση της επιτροπής δεν αναφέρει αν το προηγούμενο σύστημα καταγραφής ήταν καλό ή κακό και το καινούργιο καλύτερο ή χειρότερο. Αντίθετα η Επιτροπή Συμμόρφωσης επιμένει ότι δεν εξασφαλίστηκαν η συνέχεια και η ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.
Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, κυνηγά φαντάσματα στην αντιπολίτευση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα Ηνωμένα Εθνη και επιμένει ότι η χώρα μας προχωρά με γοργά και αποτελεσματικά βήματα στην καταγραφή του προβλήματος και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Και τα δύο είναι αναληθή και είναι εξίσου επικίνδυνα.
Μια ματιά στο 2ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Μείωση των Αέριων Εκπομπών πείθει και τον πλέον άπιστο ότι η Ελλάδα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: η εφαρμογή της πλειοψηφίας των μέτρων που η ίδια σχεδίασε καθυστερεί δραματικά. Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τα μέτρα εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικούς τομείς όπου η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από τους στόχους που η ίδια έχει θέσει.
Η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή (συμφωνημένων) μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών
αλλαγών, αποβάλλεται από το σύστημα εμπορίας ρύπων που λειτουργεί στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο και γι’ αυτό φταίει... «η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό τον κ. Δ. Λάλα»!!! Και δεν φταίει η απουσία μέτρων για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας; Η αξεπέραστη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ σαν εχθρό του περιβάλλοντος; Η εμμονή στο λιγνίτη; Τα σχέδια για νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά και σταθμούς λιθάνθρακα στην ηπειρωτική χώρα; Δεν φταίει το ότι η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει και εφαρμόσει την Οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα; Δεν φταίει η παντοκρατορία του ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου σε βάρος των μέσων συλλογικής μεταφοράς; Δεν φταίει η αποτυχία ακόμα και στο απλούστερο και το πιο αυτονόητο: να εφαρμόσει ο δημόσιος τομέας τη σχετική υπουργική απόφαση που υποχρεώνει την αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως με αντίστοιχους εξοικονόμησης; Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι... ικανοποιημένη.
Οσο επικεντρωνόμαστε στην προσωπική αντιπαράθεση προσώπων απλώς χάνουμε το πραγματικό θέμα: η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν γίνεται με δηλώσεις αλλά με δράσεις.
Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33981
(0) |