Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Greenia Bookmark Detail 
Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Προτάσεις αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο PDF E-mail
23.04.08


http://www.servitoros.gr/news/view.php/18430/

21/04/2008, 11:37

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την ολοκλήρωση του έργου "Μελέτη Αποκατάστασης & Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα των Δασών και της Προστασίας του Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές" που αφορά στους νομούς Αρκαδίας, Αχαϊας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, διοργανώνει διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Πυρκαγιές 2007: Από την καταστροφή στην ανάπτυξη".

Η διεξαγωγή του συνεδρίου θα γίνει στις 7 και 8 Μαϊου στο Κεντρικό κτίριο Διοίκησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν οι προτάσεις των επιμέρους ενοτήτων της μελέτης και θα συζητηθούν οι προοπτικές αποκατάστασης και αγροτικής ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών.

Ειδικότερα, η πρώτη μέρα θα επικεντρωθεί θεματικά στον πρωτογενή τομέα, σε επίπεδο φυτικής και ζωικής παραγωγής, με σκοπό να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να παρουσιαστούν προτάσεις αποκατάστασης. Τη δεύτερη μέρα θα αναλυθούν οι τρόποι αποκατάστασης και προστασίας των φυσικών πόρων των πυρόπληκτων περιοχών και οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Αυγουλάς, καθώς και εκπρόσωπος του ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι το παρακάτω:

Τετάρτη 7 Μαΐου

* 09.00-09.30 Υποδοχή
* 09.30-11.00 Χαιρετισμοί (Αίθουσα Τελετών)
o κ. Αλέξανδρος Κοντός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
o κ. Χρήστος Αυγουλάς, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
o κ. Δημήτριος Αφεντούλης, Γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι. Σ. Λάτση»
o κ. Γεώργιος Ζέρβας, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
* 11.00-11.30 Διάλειμμα - Καφές

Πρωτογενής παραγωγή
«Φυτική Παραγωγή» - Πρόεδρος: Ελευθέριος Τζάμος, Καθηγητής Γ.Π.Α.

* 11.30- 13.00 (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)
o «Συστήματα διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας - Αποκατάσταση πυροπλήκτων ελαιώνων», Ιωάννης Μετζιδάκης, Ερευνητής Α΄ ΕΘΙΑΓΕ
o «Αναμπέλωση πυροπλήκτων περιοχών», Μανόλης Σταυρακάκης, Καθηγητής Γ.Π.Α.
o «Ανασύσταση δενδρώνων καρυδιάς-καστανιάς και προοπτικές βελτίωσης της παραγωγικότητάς τους στις πυρόπληκτες περιοχές», Σταύρος Βέμμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Π.Α.
* 13.00-13.30 Συζήτηση - Συμπεράσματα
* 13.30-14.30 Προβολή ντοκυμαντέρ
* 14.30-15.30 Ελαφρύ Γεύμα

«Ζωική Παραγωγή»
Πρόεδρος: Ιωάννης Μενεγάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Π.Α.

* 15.30-17.00 (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)
o «Διαχείριση των καταστροφών στην κτηνοτροφία των πυροπλήκτων περιοχών», Κωνσταντίνος Φεγγερός, Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Π.Α.
o «Διαχείριση βοσκοτόπων των πυροπλήκτων περιοχών», Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Λέκτορας Γ.Π.Α.
o «Μελισσοκομία στις πυρόπληκτες περιοχές», Πασχάλης Χαριζάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Π.Α.
* 17.00-17.30 Συζήτηση - Συμπεράσματα

Πέμπτη 8 Μαΐου

Περιβάλλον & Ανάπτυξη
«Φυσικοί Πόροι και Περιβάλλον» - Πρόεδρος: Γεώργιος Μιγκίρος, Καθηγητής Γ.Π.Α.

* 09.00-11.30 (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)
o «Διάβρωση εδαφών μετά τις πυρκαγιές - Μέτρα αντιμετώπισης», Κωνσταντίνος Κοσμάς, Καθηγητής Γ.Π.Α.
o «Οι υδατικοί πόροι μετά τις πυρκαγιές», Γεώργιος Σταμάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Π.Α.
o «Αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση δασών και δασικών εκτάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές», Κωνσταντίνος Τσιουβάρας, Καθηγητής Α.Π.Θ.
o «Εκτίμηση του μετεωρολογικού κινδύνου στην πρόληψη των πυρκαγιών», Αικατερίνη Χρονοπούλου-Σερέλη, Καθηγήτρια Γ.Π.Α.
o «Δυνατότητες οικολογικής αποκατάστασης καμένων περιοχών», Νικόλαος Μπεόπουλος, Καθηγητής Γ.Π.Α.
* 11.30-12.00 Συζήτηση - Συμπεράσματα
* 12.00-12.30 Διάλειμμα - Καφές

«Αναπτυξιακές δυνατότητες των πυροπλήκτων περιοχών»
Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γ.Π.Α.

* 12.30-14.40 (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)
o «Μονάδες μεταποίησης στις πυρόπληκτες περιοχές - Δυνατότητες ανάπτυξης», Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Γ.Π.Α.
o «Ανθρώπινο κεφάλαιο και προβλήματα ανάπτυξης στις πυρόπληκτες περιοχές», Σταύρος Ζωγραφάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γ.Π.Α.
o «Παραγωγικό σχέδιο και γεωργικές διαρθρώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές», Παύλος Καρανικόλας, Λέκτορας Γ.Π.Α.
o «Το πρόβλημα της ανάπτυξης στις πυρόπληκτες περιοχές - Οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις», Νικόλαος Μαρτίνος, Καθηγητής Γ.Π.Α.
* 14.40-15.00 Συζήτηση - Συμπεράσματα
* 15.00 Λήξη - Γεύμα

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: www.aua.gr/pyroplikta ή να επικοινωνήσετε με το τηλ.: 210 529 4991, fax: 210 529 4992 ή μέσω e-mail: [email protected]

-==================================

Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών του νομού Ευβοίας (1/6)
24/04/2008,  13:25


Οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες ειδικά στην Πελοπόννησο έλαβαν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, ανέδειξαν πολλά χρόνια προβλήματα που αφορούν γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους που υπερβαίνουν κατά πολύ την τοπική κλίμακα. Το κράτος και η δημόσια διοίκηση καθόλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, παρά τις επί μέρους προόδους σε θέματα οργάνωσης και συγκρότησης της περιφερειακής και αγροτικής οικονομίας, δεν επέλυσαν ακόμα θεμελιώδη ζητήματα τα οποία αποτελούν προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έλλειψη ενός εγκεκριμένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου όπου με σαφήνεια θα ορίζονται οι χρήσεις γης και συνακόλουθα η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, καθώς και η βραδύτητα των διαδικασιών κατάρτισης του Κτηματολογίου, υποδηλώνουν εγγενείς ανεπάρκειες της σύγχρονης Ελλάδας και επιβάλλουν την ταχεία υπέρβασή τους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με σεβασμό στο περιβάλλον ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Με την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντού, καθώς και την ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Λάτση, σύμπασα η επιστημονική κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), με τη συνεργασία της Γεωπονικής Σχολής και Δασολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) και του ελληνικού τμήματος του W.W.F., ανέλαβε, κατόπιν αναθέσεως του Υπουργείου, την εκπόνηση μελέτης για τη θεραπεία επειγουσών αναγκών αποκατάστασης ζημιών στους επτά πυρόπληκτους νομούς, μέσα στο διάστημα ενός μηνός.

Για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης (μια για κάθε πληγέντα νομό) συγκροτήθηκαν δεκαπέντε ερευνητικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν 160 περίπου επιστήμονες, οι οποίοι για πολλές μέρες όργωσαν τις πληγείσες περιοχές συγκεντρώνοντας πρωτογενή και δευτερογενή δεδομένα και συμμετέχοντας σε πολλές συσκέψεις με τα ηγετικά στελέχη και το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καρπός της εργώδους αυτής προσπάθειας αποτελεί η παρούσα μελέτη, που είναι το ουσιαστικό περίγραμμα μιας επεξεργασμένης και τεκμηριωμένης ερευνητικής προσπάθειας, που θα υλοποιηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές από την ίδια ερευνητική ομάδα που είχε την ευθύνη της σύνταξης της, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο στόχος της όλης προσπάθειας είναι η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αποκατάστασης και Διαχείρισης των επτά εξεταζόμενων νομών και των πυρόπληκτων περιοχών τους.

Η επίτευξη του στόχου αυτού κλιμακώνεται σε τρεις φάσεις:

    * Α. Αναλυτική αποτύπωση της προϋπάρχουσας και υφιστάμενης κατάστασης.
    * Β. Διατύπωση κοστολογημένων προτάσεων ανασυγκρότησης σε επιμέρους τομείς [περιβάλλον (προστασία εδαφών, προστασία υδατικών πόρων, αποκατάσταση και προστασία δασών), παραγωγικό σύστημα πρωτογενούς παραγωγής (αποκατάσταση ζημιών ελαιοκαλλιέργειας, αμπελουργίας, λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών, μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, καθώς επίσης και βελτίωση των γεωργικών διαρθρώσεων), μεταποίηση-υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, κ.λπ.].
    * Γ. Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη κάθε νομού με βάση τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων φάσεων.

Οι πυρόπληκτες περιοχές για το Νομό Εύβοιας οριοθετήθηκαν, με κοινή υπουργική απόφαση (αρ. Φ11321/23873/1513/2007), ως εξής:

    * Δήμος Διρφύων: Δ.Δ. Θεολόγου, Μίστρου, Πούρνου.
    * Δήμος Μαρμαρίου: Δ.Δ. Μαρμαρίου και Στουπαίων.
    * Δήμος Αυλώνος: Δ.Δ. Ωρολόγιου και Αγ. Γεώργιου.
    * Δήμος Ερέτριας: Περιοχή Γέροντα.
    * Όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Στυρέων.
    * Όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Αμαρυνθίων.
    * Όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Κονιστρών.
    * Όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Ταμυνέων.

Τέλος, στην οριοθετημένη περιοχή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές του Νομού Ευβοίας εντάσσεται και το Δ.Δ. Καλοχωρίου - Παντειχίου του Δήμου Αυλίδας-Κοινότητα Λιχάδας. Για την ερμηνεία του παρακάτω χάρτη, ο περαιτέρω διαχωρισμός των εξεταζόμενων Δ.Δ. σε «πυρόπληκτα» (κόκκινο χρώμα στον χάρτη) προέκυψε από τη μελέτη των επιπτώσεων των πυρκαγιών στον πρωτογενή τομέα με βάση τις δηλώσεις του Ε.Λ.Γ.Α. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 95% των καταστροφών στα διάφορα είδη των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ελαιώνες, αμπελώνες κ.λπ.) και του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.λπ.) συγκεντρώνεται σε αυτά τα Δ.Δ. και για το κάθε ένα από αυτά ισχύει:

    * Οι δηλώσεις των πυρόπληκτων αγροτών υπερβαίνουν τις 15, είτε
    * η καλλιεργούμενη έκταση που δηλώθηκε ότι επλήγη ξεπερνά τα 50 στρ., είτε
    * ο αριθμός των ζώων που κάηκαν είναι μεγαλύτερος από 50, είτε
    * καταγράφονται ζημιές σε μελίσσια.

Τα υπόλοιπα Δ.Δ., στα οποία δεν ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες καταγράφονται ως «ελαφρώς πληγέντα» (κίτρινο χρώμα στον χάρτη).

pyroplikta-evoia-servitoros

Από το σύνολο των στρεμμάτων που κάηκαν και αφορούσαν τη φυτική παραγωγή, η καλλιέργεια της ελιάς έχει υποστεί τη μεγαλύτερη σε έκταση καταστροφής με 14.797 στρέμματα. Οι υπόλοιπες καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιά είναι αυτές των αμπελιών 794,6 στρ., και των λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών με 1.127,3 στρέμματα Οι μεγαλύτερες καταστροφές στην καλλιέργεια της ελιάς εντοπίζονται στους Δήμους Στυραίων (Δ.Δ. Στύρων, Ν. Στύρων Πολυποτάμου), Ταμυνέων (Δ.Δ. Αγ. Λουκά, Αγ. Ιωάννου, Γαβαλά και Τραχηλίου), και Κονιστρών (Δ.Δ. Κρεμαστού). Όσον αφορά τα οινοποιήσιμα σταφύλια, οι καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στους Δήμους Στυραίων (Δ.Δ. Στύρων, Ν. Στύρων Πολυποτάμου), Ταμυνέων (Δ.Δ. Αγ. Λουκά και Τραχηλίου). Τέλος, οι ζημιές στην καλλιέργεια ακροδρύων εντοπίζονται κυρίως στους Δήμους Ταμυνέων (Δ.Δ. Αγ. Λουκά) και Κονιστρών (Δ.Δ. Κρεμαστού).

Το ποσοστό καταστροφής στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα ανέρχεται σε 0.56% και εντοπίζεται κυρίως στους Δήμους Στυραίων (Δ.Δ. Στύρων) και Ταμυνέων (Δ.Δ. Τραχηλίου, Αγ. Ιωάννου και Παρθενίου).

Επίσης, 924 μελίσσια υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, χωρίς ωστόσο οι μελισσοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Τα περισσότερα προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές και αφορούν τον πρωτογενή τομέα σχετίζονται κυρίως με τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Συγκεκριμένα, στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού εθίγησαν 67.000 αιγοπρόβατα εξαιτίας καταστροφής των βοσκοτόπων. Ο ενσταβλισμός των ζώων κρίνεται ως μέτρο ανέφικτο και ασύμφορο οικονομικά εξαιτίας του υψηλού κόστους εκτροφής και εισροών. Κατά συνέπεια δημιουργείται το θέμα μετεγκατάστασης των ζώων σε περιοχές του νομού όπου υπάρχουν διαθέσιμοι βοσκότοποι.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους τοπικούς φορείς, αναμένεται να υπάρξουν απώλειες περίπου 20% σε ζωικό κεφάλαιο, λόγω αδυναμίας εκτροφής στους τόπους όπου είναι ήδη εγκατεστημένες οι κτηνοτροφικές μονάδες. Από το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου περίπου το 30% αναμένεται να μετεγκατασταθεί (κυρίως οι μεγάλου μεγέθους κτηνοτροφικές μονάδες), ενώ το υπόλοιπο 50% να παραμείνει στους τόπους εκτροφής του. Συγκεκριμένα, ανάγκη μετεγκατάστασης υπάρχει για τις μεγάλου μεγέθους μονάδες (άνω των 100 ζώων) λόγω αδυναμίας εκτροφής τους στις πυρόπληκτες περιοχές. Αντίθετα οι μικρού μεγέθους κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους, αφού οι απαιτήσεις βόσκησης είναι μικρότερες και εναλλακτικά μπορούν να μετακινούνται σε όμορες περιοχές για βόσκηση.

Προτάσεις
Η όλη παράθεση της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές στο νομό Εύβοιας δε θα ωφελούσε αν δε γίνει και μια προσπάθεια να συντονιστούν οι κύριες δράσεις για την ανασυγκρότηση των περιοχών του νομού που επλήγησαν. Κύριος στόχος των προτάσεων είναι αφενός η αποκατάσταση των ζημιών και η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα η συνέχιση άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας στο νομό και μάλιστα η εξασφάλιση πιθανώς ενός υψηλού και σταθερού εισοδήματος των αγροτών, ώστε να παραμείνουν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα κύρια σημεία στα οποία πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών του νομού Εύβοιας και η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Η περιγραφή των μέτρων και των δράσεων παρουσιάζεται κατά τομέα και κλάδο. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 48.475.094 ευρώ.

Προτεραιότητα Περιβάλλον (Σύνολο 27.644.935 ευρώ)

    * Δράση 1. Αντιδιαβρωτικά έργα 11.774.935 ευρώ
    * Δράση 2. Προστασία Υδατικών πόρων 5.670.000 ευρώ
    * Δράση 3. Αποκατάσταση και προστασία Δασών 10.200.000 ευρώ

Προτεραιότητα Παραγωγικό Σύστημα (Σύνολο 15.990.657 ευρώ)

    * Δράση 1. Αποκατάσταση ζημιών ελαιοκαλλιέργειας 6.068.670 ευρώ
    * Δράση 2. Αποκατάσταση ζημιών αμπελουργίας 2.024.804 ευρώ
    * Δράση 3. Αποκατάσταση ζημιών λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών 193.066 ευρώ
    * Δράση 4. Αποκατάσταση ζημιών στη μελισσοκομία 465.586 ευρώ
    * Δράση 5. Αποκατάσταση ζημιών στην κτηνοτροφία 7.238.531 ευρώ
    * Δράση 6. Βελτίωση των γεωργικών διαρθρώσεων (Σχέδια Βελτίωσης-Νέοι Γεωργοί)

Προτεραιότητα Μεταποίηση και Υπηρεσίες (Σύνολο 717.502 ευρώ)

    * Δράση 1. Αποκατάσταση ζημιών στη μεταποίηση 717.502 ευρώ
    * Δράση 2. Αποκατάσταση ζημιών στον αγροτουρισμό

Προτεραιότητα Απασχόληση

    * Δράση 1. Πρόγραμμα απασχόλησης προσωπικού στην αντιπυρική προστασία
    * Δράση 2. Προσέλκυση νέων επενδύσεων και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας

Προτεραιότητα Υποδομές (Σύνολο 4.122.000 ευρώ)

    * Δράση 1. Αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές παρακολούθησης/διαχείρισης ακραίων υδρολογικών φαινόμενων λόγω πυρκαγιάς 3.734.000 ευρώ
    * Δράση 2. Υποδομές προβλέψεων εκδήλωσης πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων (μετεωρολογικοί σταθμοί) 388.000 ευρώ

Σχετικά θέματα:

    * Δράσεις για την αποκατάσταση του "Περιβάλλοντος" (2/6) http://www.servitoros.gr/news/view.php/18502/    

* Δράσεις για την αποκατάσταση του "Παραγωγικού συστήματος" (3/6) http://www.servitoros.gr/news/view.php/18501/   

* Δράσεις για τη στήριξη της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών (4/6) http://www.servitoros.gr/news/view.php/18500/
    * Δράσεις για τη στήριξη της «Απασχόλησης» (5/6)

Ηttp:// www.servitoros.gr/news/view.php/18499/

    * Μέτρα για την αποκατάσταση των «Υποδομών» (6/6) http://www.servitoros.gr/news/view.php/18498/

    * Παρουσίαση των προτάσεων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο http://www.servitoros.gr/news/view.php/18430/

    * Κείμενα Μελέτης http:// www.aua.gr/gr/pyro/texts.php


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Ιούν 26, 2008 @12:00μμ - 01:00μμ
Το μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη
Παρ Ιούν 27, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Σαβ Ιούν 28, 2008 @05:30μμ - 03:00μμ
Οικολόγιο - Εκδρομή στην Πάρνηθα
Κυρ Ιούν 29, 2008 @05:00μμ - 11:00μμ
1ο τριήμερο εκδηλώσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Κυρ Ιούν 29, 2008 @05:30μμ - 03:00μμ
Οικολόγιο - Εκδρομή στην Πάρνηθα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen