Παραμένει στο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ η κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων σε Αλιβέρι και Λάρυμνα, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18389/
18/04/2008, 11:28
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Πέμπτη 17 Απριλίου, ο πρόεδρος και διεύθυνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η ΔΕΗ έκανε πίσω για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας σε συνεργασία με τη RWE, παραμένουν όμως στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης οι δυο λιθανθρακικές μονάδες στο Αλιβέρι και στη Λάρυμνα.
Ο κ. Αθανασόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Μονάδα φυσικού αερίου καθαρής ισχύος 417MW στο Αλιβέρι που είναι υπό κατασκευή. Επίσης αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών Μονάδων στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα, και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται τα σχετικά τεύχη των Διακηρύξεων.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανάφερε ακόμα ότι στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο, τη Μ. Τρίτη, θα συζητηθεί ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας με την RWE, το οποίο θα αφορά τη δημιουργία ανθρακικής μονάδας στην Αλβανία. Στη συνεργασία δεν περιλαμβάνεται τελικά η κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας από λιθάνθρακα, προοπτική που είχε δημιουργήσει αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές και τους φορείς των περιοχών στις οποίες προγραμματιζόταν η εγκατάσταση του σταθμού. «Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις ήταν για τη συνεργασία της RWE με τη ΔΕΗ και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα ο λιθάνθρακας» είπε, αιτιολογώντας την άποψη αυτή από το γεγονός ότι όταν είχαν ανακοινωθεί άλλες επενδυτικές προτάσεις για λιθανθρακικές μονάδες (συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ) δεν είχαν εκδηλωθεί τόσο σφοδρές αντιδράσεις.
Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολύ θετικές συνέπειες που θα έχει για το Περιβάλλον το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Συνολικά, η υλοποίηση των επενδύσεων της ΔΕΗ στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε συνδυασμό με την απόσυρση πεπαλαιωμένων μονάδων, θα εξασφαλίσει για την περίοδο 2006 έως 2015, μείωση ανά αποδιδόμενη κιλοβατώρα από θερμικούς Σταθμούς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα:
* του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) κατά 25%,
* του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 91%,
* των οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 39% και
* των σωματιδίων (PM) κατά 56%.
Σχετικό θέμα:
* Συνέντευξη Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου κ. Αθανασόπουλου στους Εκπροσώπους του Τύπου
www.dei.gr/ecPage.aspx?id=4373&nt=18&lang=1
===================================
Δήμος Κηρέως: "Σειρά έχει η ακύρωση των λιθανθρακικών σχεδίων της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι"
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18384/
18/04/2008, 10:13
Ο Δήμος Κηρέως αναφέρεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ οπισθοχώρησε και ανακοίνωσε ότι το σχέδιό της για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα ακυρώνεται. Ο δήμος επισημαίνει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει ο υπουργός Ανάπτυξης να απορρίψει τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι, διότι δεν μπορεί η ΔΕΗ (στην οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο) να ακυρώνει μονάδες λιθάνθρακα και από την άλλη πλευρά το Υπουργείο να εξετάζει ακόμη σχέδια λιθάνθρακα σε ιδιώτες.
Εξάλλου, την ισχυρή αντίδραση του Δήμου Κηρέως και των πολιτών ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας που αρνούνται τα λιθανθρακικά σχέδια, μετέφερε και στην ΤΕΡΝΑ ο Δήμαρχος Κηρέως στη συνάντηση που είχε με στελέχη της Εταιρίας, στη Νομαρχία Ευβοίας παρουσία του Νομάρχη κ. Μπουραντά, την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Ενωτιάδης ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ να εγκαταλείψουν εγκαίρως κάθε σχέδιο για λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι, για να αποφευχθούν άσκοπες και πολυετείς δικαστικές διαμάχες, αφού ο δήμος θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να δικαιωθεί. Ο κ. Ενωτιάδης κάλεσε την ΤΕΡΝΑ να στραφεί σε διαφορετική αξιοποίηση των εκτάσεων της πρώην ΒΙΟΜΑΓΝ, με επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.
Τέλος, ο Δήμαρχος Κηρέως ενημέρωσε το Νομάρχη ότι μετά το Πάσχα θα προκαλέσει στη Χαλκίδα σύσκεψη όλων των δευτεροβάθμιων φορέων του Νομού μας, με σκοπό να πραγματοποιήσουνε όλοι μαζί μια μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών από κάθε γωνιά του νομού στην Υψηλή γέφυρα Χαλκίδας διεκδικώντας ανάπτυξη στην Εύβοια, αντί της ρύπανσης που κάποιοι επιδιώκουν. Ο Νομάρχης Ευβοίας, για μια ακόμη φορά, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια της Ν.Α. Ευβοίας στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του Δήμου Κηρέως και των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας.
====================================
Οι Γερμανοί ξάναρχονται με κάρβουνο, λιγνίτη και αέριο!
21/04/2008, 10:49
Πηγή: Πρώτο θέμα, του Σωτήρη Χιωτάκη
http://www.protothema.gr/content.php?id=7389
Τελικώς, τα όσα επισήμως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος δεν ήταν παρά ένας τεράστιος ελιγμός που, προφανώς, είχε ως αποτέλεσμα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για το καυτό θέμα της κατασκευής εργοστασίων λιθάνθρακα με την συνεργασία της γερμανικής RWE στην Ελλάδα!
Το www.protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας που έρχεται προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την Τρίτη και με το οποίο είναι ανοικτή όχι μόνο η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και δύο ακόμη ζητήματα - κλειδιά που ανατρέπουν το σκηνικό στα ενεργειακά: ΔΕΗ και RWE βάζουν στο στόχαστρο και την ΔΕΠΑ - παρά την επίσημη περί του αντιθέτου διάψευση του μάνατζερ της Χαλκοκονδύλη - ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας με εταίρο της ΔΕΗ τους Γερμανούς!
Στην δεύτερη σελίδα του εμπιστευτικού Μνημονίου που έχει στην διάθεσή του το protothema.gr, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Τα Μέρη (σ.σ. ΔΕΗ και RWE) προτίθενται να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να αλληλοϋποστηριχθούν σε διάφορες περιοχές, όπως στην εξόρυξη, προμήθεια, παραγωγή, πώληση λιγνίτη και φυσικού αερίου κλπ»
Δηλαδή η ΔΕΗ, υπό την πίεση της Κομισιόν, η οποία ζητεί να δοθεί πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα για τα αποθέματα λιγνίτη ή και ακόμη να πουληθούν σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, βάζει τους Γερμανούς στο παιχνίδι της αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη που διαθέτει η χώρα. Όλα αυτά καθώς την Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την μετεγκατάσταση δύο χωριών στην περιοχή της Κοζάνης, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού ένα νέο κοίτασμα λιγνίτη που έχει εντοπισθεί.
Αλλά και στην συνέχεια, το 10σέλιδο Μνημόνιο είναι εξόχως αποκαλυτπικό!
«Τα Μέρη εκφράζουν διά του παρόντος την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στην εκτίμηση και, ει δυνατόν, στον σχεδιασμό, χρηματοδότηση και υλοποίηση των ενεργειακών έργων ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και έργων φυσικού αερίου. Αυτά τα έργα είναι είναι δυνατό να αφορούν είτε ανανεώσιμες είτε θερμικές πηγές ενέργειας.
Τα Μέρη συμφωνούν να αρχίσει η συνεργασία με τις δυνατότητες που εξειδικεύονται στα παραρτήματα 1 έως 3 (σ.σ. το σχέδιο που ανακοινώθηκε για εργοστάσιο άνθρακα στην Αλβανία, η συνεργασία στο φυσικό αέριο και η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Πέραν τούτου η ΔΕΗ και η RWE θα αξιολογήσουν, επί ad hoc βάσεως, εμφανιζόμενες ευκαιρίες συνεργασίας που αφορούν ανάπτυξη θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα.
Εξυπακούεται ότι περαιτέρω παραρτήματα μπορούν να προστεθούν μόλις διαπιστωθούν περαιτέρω πεδία συνεργασίας».
Σε πιο απλά ελληνικά, η «ανάπτυξη θερμοηλεκτρικών μονάδων» έχει μέσα και το γερμανικό κάρβουνο, τον λιθάνθρακα! Δηλαδή, το σχέδιο μένει ανοικτό και, προφανώς, θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να επανέλθει στο προσκήνιο! Κι όλα αυτά παρά τα όσα ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη ο κ. Αθανασόπουλος και τα οποία όχι μόνο ΔΕΝ περιελάμβαναν οποιαδήπτοε αναφορά στον λιθάνθρακα, αλλά ήταν σαφές πως παρέπεμπαν σε ματαίωση του σχεδίου. Θυμηθείτε, άλλωστε, την φράση του μάνατζερ «The perfect storm», δηλαδή η τέλεια καταιγίδα, την οποία χρησιμοποίησε για να περιγράψει το ναυάγιο της συνεργασίας.
Αλλά υπάρχει και ένας ακόμη τομέας στον οποίο ο κ. Αθανασόπουλος φαίνεται ότι με τις ανακοινώσεις του έχει παραπλανήσει τους πάντες! Ο μάνατζερ δήλωσε την Πέμπτη ότι εφόσον επιτραπεί στην ΔΕΗ να αποκτήσει το 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, η συνεργασία με την RWE στο φυσικό αέριο δεν θα προχωρήσει.
Όμως στο Μνημόνιο το δικαίωμα της ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ είναι παρόν στο Παράρτημα για την συνεργασία με την RWE! Στο Μνημόνιο αναφέρεται κατά λέξη ότι «Τα Μέρη ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι διαθέτει δικαίωμα εξαγοράς μεριδίου 30% στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. Η RWE ανακοινώνει ότι αποτελεί μέλος της Κοινοπραξίας LNG Adria και ότι υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά μεριδίου της Excelerate Energy, η οποία λειτουργεί σκάφη μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου διαθέτοντα εξοπλισμό αεριοποίησης επί του σκάφους».
Οι δύο εταιρείες δηλαδή βάζουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας αυτά τα συγκεκριμένα σημεία ως ... προίκα τους, ενώ είναι χαρακτηριστικά και άλαλ δύο ζητήματα: πρώτον, ότι η πρόβλέψη για συμμετοχή της ΔΕΗ με 49% και της RWE με 51% στην συνεργασία αυτή έχει απαλοιφθεί, σε αντίθεση με ότι ισχύει για την συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράγοντες, δε, της αγοράς αναφέρουν ότι, εάν η ΔΕΗ έχει, τελικά, πλειοψηφία στο σχήμα συνεργασίας στο φυσικό αέριο με την RWE, είναι εφικτό σε αυτό το σχήμα να μεταβιβασθεί το δικαίωμα για το 30% των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου! Δηλαδή, οι Γερμανοί, πέραν της ΔΕΗ, θα βάλουν πόδι και στην ΔΕΠΑ!
Δεύτερον, από το Μνημόνιο έχει παραληφθεί η αναφορά στην συμμετοχή της RWE στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, η οποία είχε αποκαλυφθεί από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προκαλώντας την οργή ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολύ απλά γιατί, όταν η ΔΕΗ «διαφήμιζε» με αυτόν τον τρόπο τον αγωγό Nabucco, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν -και είναι - σε επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για την συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό South Stream που προωθούν οι Ρώσοι ως ανταγωνιστικό σχέδιο απέναντι στην αμερικανική διπλωματία που προωθεί την παράκαμψη της Ελλάδας μέσω της ροής αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη.
==================================
Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως απαντά στην κυβέρνηση για τις λιθανθρακικές μονάδες
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18416/
21/04/2008, 10:14
Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως συνεχίζει να απαντά στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την εισαγωγή λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Δυο από τα κύρια επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πρώτον: ότι ο λιθάνθρακας με τις νέες τεχνολογίες δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και δεύτερον: ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί οι θεσμοί και οι διαδικασίες μπορούν να μας προστατεύσουν το περιβάλλον και να αποτρέψουν πιθανές κακές επιλογές στο ενεργειακό μείγμα. Με προσωπικές επιστολές στους 300 της βουλής ο σύλλογος αντικρούει με στοιχεία αυτά τα επιχειρήματα.
Συγκεκριμένα σε σχέση με τους θεσμούς και την προστασία που παρέχουν ο σύλλογος καταδεικνύει με στοιχεία τα παρακάτω:
* 1) σοβαρές αποκλίσεις από αυτά που προγραμμάτιζε η έκθεση Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμού σχετικά με το ενεργειακό μείγμα
* 2) μη εφαρμογή του άρθρου 15 της οδηγίας 96/61/ΕΚ για πρόσβαση στις πληροφορίες και συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία χορήγησης της άδειας και
* 3) παραλείψεις και μονομέρεια αξιολόγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας (ΡΑΕ) κατά τη γνωμοδότηση της λιθανθρακικής μονάδας Μαντουδίου (μπορείτε να τις δείτε εδώ www.kireas.org/thesmwn_diafan.htm)
* 4) μη απάντηση (μέχρι στιγμής μετά από 4 μήνες) της ΡΑΕ σε σχετική ένσταση μας εναντία στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση της και
* 5) μη ανταπόκριση μέχρι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που είναι θεσμικά υπεύθυνη για τον έλεγχο της ΡΑΕ σε καταγγελία που απέστειλε ο σύλλογος σε καθένα από τα μέλη της ξεχωριστά πριν τέσσερεις μήνες (μπορείτε να δείτε την καταγγελία εδώ www.kireas.org/thesmwn_diafan.htm) .
Σε σχέση με το επιχείρημα ότι με τις νέες τεχνολογίες ο λιθάνθρακας δεν βλάπτει το περιβάλλον ο σύλλογος παραθέτει συγκριτικούς πίνακες της ΕΕ και καταδεικνύει οτι:
* 1) τα πολλά μειονεκτήματα του λιθάνθρακα σε σχέση με άλλες πηγές ενεργείας
* 2) οι επιλεγμένες τεχνολογίες καύσης λιθάνθρακα δεν είναι οι βέλτιστες διαθέσιμες
* 3) ότι η δυνατότητες μείωσης εκπομπών από μελλοντικές βελτιώσεις των τεχνολογιών καύσης λιθάνθρακα είναι περιορισμένες
* 4) ότι η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία "δέσμευσης και αποθήκευσης CO2" δεν θα είναι εμπορικά διαθέσιμη πριν to 2020, το κόστος της είναι απαγορευτικό και θα αναιρεί τα αρχικά πλεονεκτήματα χρήσης λιθάνθρακα, και ότι η γεωλογική ιδιομορφία της χώρας όπως επίσημα διαπιστώθηκε στην διακήρυξη της Αλμερίας μπορεί να κάνει προβληματική τη χρήση της «δέσμευσης και αποθήκευσης CO2» στην χώρα μας
* 5) μόλυνση δεν είναι μόνο το CO2. Οι λιθάνθρακικές μονάδες εκπέμπουν εκτός από NOx, SO2 και αιωρούμενα σωματίδια, 67 τοξικές ουσίες (24 από τις οποίες είναι καρκινογόνες) και 2 ραδιενεργές ουσίες (ουράνιο και θόριο). Ποιες τεχνολογίες θα προστατεύσουν τους πολίτες από αυτές τις ουσίες.
Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει καθαρές και πειστικές απαντήσεις και να αναθεωρήσει τις σκέψεις της για μια τόσο πρώιμη και μαζική διείσδυση του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Οι παραπάνω απαντήσεις και τα πλήρη στοιχεία που τις τεκμηριώνουν είναι προσβάσιμα στο www.kireas.org/aitiaseis.htm#5
Σχετικά δημοσιεύματα:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΝ - Στο Ευρωκοινοβούλιο η "συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα"
==================================
Απάντηση της Υπουργού εξωτερικών στο Σύλλογο Περιβάλλον και Πολιτισμός του δήμου Κηρέως
22/04/2008, 09:41
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18449/
Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως με επιστολή του στους 300 της Βουλής αντικρούει ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σύννομη με τις οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ με αύξηση της συμμετοχής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα (πέρα από το 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού που είναι σήμερα).
Η υπουργός εξωτερικών είναι η τρίτη από τους 300 αποδέχτες της επιστολής που απήντησε στο σύλλογο. Γνωρίζοντας ότι η κ. Μπακογιάννη έχει ένα από τα πιο επιβαρυμένα προγράμματα με θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας ο σύλλογος την ευχαριστεί θερμά για την ευαισθητοποίηση της και τα θετικά της λόγια και αναμένει την ίδια ανταπόκριση από τους άλλους υπουργούς.
Όπως φαίνεται από τα παρακάτω, το να είναι η Ελλάδα σύννομη με την ΕΕ είναι σημαντικό και επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Οι στρατηγικοί στόχοι και δεσμεύσεις της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί η Ελλάδα έχουν προσδιορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα παρακάτω πλαίσια. (Το πλήρες και επίσημο κείμενο με τους στόχους της ΕΕ θα το βρείτε εδώ http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0001:FIN:EL:PDF ).
Συγκεκριμένα, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει κατά 20% τουλάχιστον τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2020 σε σύγκριση με το 1990. Ενώ ο στόχος για το 2050 είναι να μειωθούν οι εκπομπές μέχρι 50% (σε σχέση με το 1990).
Ο σύλλογος πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να είναι σύννομη με τα παραπάνω αν αποφασίσει να επεκτείνει τη χρήση λιθάνθρακα πέρα του 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού που είναι σήμερα για τους παρακάτω λόγους:
* 1. Και τα 3 σενάρια στα οποία έχει στηριχθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας (στην πρώτη έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό) προβλέπουν (ή σχεδιάζουν) σοβαρές αποκλίσεις από τους παραπάνω στόχους της ΕΕ.
* 2. Η Ελλάδα έχει ήδη από το 2005 ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια αυξήσεων εκπομπών CO2 που προέβλεπε το πρωτόκολλο Κιότο και υιοθετούσε η ΕΕ σε σχέση με το έτος βάσης 1990.
* 3. Ο αριθμός αδειών και θετικών γνωμοδοτήσεων για θερμοηλεκτρικούς σταθμούς είναι εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2007 είχαν δοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 7.289 MW (όταν η παρούσα συνολική ισχύς της χώρας είναι 14.051MW και όταν για κάθε παραγομένη MWh από λιθάνθρακα εκπέμπονται μεταξύ 0.68 και 0.94 τόνοι CO2).
* 4. Δυσμενείς προβλέψεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ότι η Ελλάδα σχεδόν θα διπλασιάσει τις εκπομπές της μέχρι το 2020 σε σχέση με το έτος βάσης 1990.
* 5. Η Ελλάδα έχει προϊστορία παραβιάσεων και καταδικών σε περιβαλλοντικά θέματα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα, επίσημες εκθέσεις δείχνουν αποκλίσεις από το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ), καταδικαστικές αποφάσεις από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για ελλιπή μέτρα περιβαλλοντικών ελέγχων και πρόσφατα ανεπαρκή απολογία της χώρας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για αποκλίσεις από το Κιότο.
Μια σημερινή δέσμευση σε μονάδες λιθάνθρακα από την Ελλάδα που έχουν διάρκεια ζωής 40 με 60 χρόνια, θα δημιουργήσει στο μέλλον πολλά προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ. Στο μέλλον η Ελλάδα θα αναγκασθεί να αναλάβει το σημαντικό κόστος να κλείσει μερικές από αυτές τις μονάδες αν πράγματι θελήσει να πετύχει τους στόχους της ΕΕ ενεργειακής πολιτικής.
Το πλήρες κείμενο και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις παραπάνω θέσεις είναι διαθέσιμα στο http://www.kireas.org/aitiaseis.htm#3 .
===============================
Δυσαρέσκεια Φώλια για ΔΕΗ
πηγή: http://www.energytimes.gr/
Ξεκαθάρισμα του τοπίου αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, από τη διοίκηση της επιχείρησης, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Μέσω των δηλώσεών του, ο υπουργός εμμέσως εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της διοίκησης να προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αν και έχει αναγνωριστεί ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, λόγω της διακοπής πολλών συνεδριάσεων του δ.σ. της επιχείρησης, από εργαζόμενους που αντιδρούν στην προοπτική της συγκεκριμένης συνεργασίας. «RWE ακούμε, RWE δε βλέπουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αν και, όπως είπε, «οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες πρέπει να είναι ευέλικτες να διαπραγματευτούν» ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να κάνει παρεμβάσεις προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του «οι διοικήσεις πρέπει να διοικούν, όχι οι πολιτικοί».
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ συζητά από το περασμένο καλοκαίρι με τη RWE για την πιθανή συνεργασία των δύο εταιρειών, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιθανθρακική μονάδα, τη συνεργασία στο φυσικό αέριο και στις Ανανεώσιμες Πηγές.
(0) |