Ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα πραγματικό δίλημμα: πώς να παρέχει ασφαλή, οικονομικά προσιτή, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενέργεια. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η επίλυση των παραπάνω θεμάτων είναι εφικτή μέσω της καινοτομίας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε ασφαλή, οικονομικά προσιτή και με χαμηλές εκπομπές ενέργεια σε έναν παγκόσμιο πληθυσμό που αναμένεται να αυξηθεί από τα 6,4 δισεκατομμύρια σήμερα στα 8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030;
Η ερώτηση αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον της ενεργειακής βιομηχανίας, των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές. Η πρόκληση της μετατροπής του ενεργειακού συστήματος είναι τεράστιο, δεδομένου του μεγέθους των κεφαλαιακών απαιτήσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία και την «υιοθέτηση» νέας τεχνολογίας.
Το ενεργειακό δίλημμα
Το σημερινό ενεργειακό «μονοπάτι» δεν είναι διατηρήσιμο. Οι μελλοντικές προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας δείχνουν ότι ο κόσμος θα χρειαστεί 50% περισσότερη ενέργεια μέχρι το 2030, με τις εκπομπές αερίων να ακολουθούν παρόμοια τροχιά. Η άνοδος του κόστους της ενέργειας έχει λάβει ήδη τεράστιες διαστάσεις. Το «κλειδί» για να φτάσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα σε μια πιο βιώσιμη «διαδρομή» είναι να σπάσει τους δεσμούς μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και της ενεργειακής ζήτησης. Δεν αποτελεί μια απλή «απαγκίστρωση», με την καινοτομία να αποτελεί το κλειδί της λύσης.
Η έκθεση διακρίνει ισχυρές συγκλίνουσες δυνάμεις που πιέζουν για μια στροφή προς ένα πιο αειφόρο ενεργειακό μέλλον. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και τις κλιματικές αλλαγές, συμβάλουν στην τόνωση της καινοτομίας στον ενεργειακό κλάδο. Η καινοτομία αυτή δείχνει να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη τάση, και όχι κάτι το εφήμερο. Η έκθεση διακρίνει ότι η αύξηση του αριθμού της «πράσινης τεχνολογίας» έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και διανέμεται η ενέργεια.
Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, μια από τις καινοτομίες στον συγκεκριμένο τομέα, ξεπέρασαν τα 70 δισ. δολάρια παγκοσμίως το 2006, με τις εκτιμήσεις για το 2007 να βρίσκονται στα 110 δισ. δολάρια. Τα άσχημα νέα είναι, ωστόσο, ότι, παρά τις εντυπωσιακές επενδύσεις σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες, αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού που επενδύεται στην ενεργειακή βιομηχανία κάθε χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι διάφοροι τύποι καινοτομίας μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης στο μέλλον, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καταφέρουν να «ενταχθούν» στο ενεργειακό σύστημα. ωστόσο, αρκετά ενδιαφέροντα μαθήματα πηγάζουν από τη «διάχυση» της καινοτομίας στον ενεργειακό κλάδο καθώς και από τη σύγκρισή του με τις ταχέος μεταβαλλόμενες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
-Οι στοιχειώδης αλλαγές είναι σημαντικές: Οι μεγάλης έντασης καινοτομίας θα χρειαστούν πολύ χρόνο έως ότου αναπτυχθούν και «ριζώσουν» στην ενεργειακό κλάδο. Εν τω μεταξύ, οι ήδη υπάρχουσες καινοτομίες μπορεί να ύψιστης σημασίας. Για παράδειγμα, η «μαγεία» των αθροιστικών επιδράσεων επιτρέπει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 2% ετησίως. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 22 τρισ. δολάρια επενδύσεων μέχρι το 2030 για να βελτιωθεί κατά 2% η απόδοση της ενέργειας.
-Η καινοτομία χρησιμεύει στη διεύρυνση της βάσης των νέων τεχνολογιών. Κανείς δεν γνωρίζει που εξέλιξη θα είναι η πηγή του επόμενου ενεργειακού επιτεύγματος. Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλή καινοτομία είναι ύψιστης σημασίας για τις νέες ιδέες να βρίσκουν εφαρμογή.
-Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ή και μεταξύ νεοεισερχόμενων. Δεδομένου του μεγέθους της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης, υπάρχει χώρος στην αγορά για νεοεισερχόμενους με ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.
-Οι καταναλωτές ενέργειας θα είναι μέρος της λύσης. Οι τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την καλύτερη παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης της ενέργειας έχουν ως συνέπεια την αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς των καταναλωτών.
Αν και η τεχνολογική πρόοδος θα αποτελέσει καίριο παράγοντα για το «ενεργειακό παζλ», ωστόσο, καμία τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ικανή να αποτελέσει τη λύση. Όσο εντυπωσιακή και αν είναι η καινοτομία σε καθαρές τεχνολογίες, πολλά περισσότερα χρειάζεται να γίνουν. Εκεί βρίσκεται η τεράστια πρόκληση και ταυτόχρονο τεράστιες ευκαιρία για τον ενεργειακό τομέα. Οι καινοτόμες εταιρείες θα επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες.
(Καθημερινή 16.4.2008)
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_9_16/04/2008_229631
Έκθεση: Η λύση του ενεργειακού παζλ (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ)
http://www.weforum.org/pdf/energy_industry/EnergyVision.pdf
www.kathimerini.gr
(0) |