Νέα Ιουστινιανή και ανομβρία - KΥΠΡΟΣ |
|
|
09.04.08 |
Νέα Ιουστινιανή και ανομβρία
ΤΟΥ ΑΔΑΜΟΥ ΚΟΜΠΟΥ*
ΑΥΤΗ την περίοδο ζούμε καθημερινά με την αγωνία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος, ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι το υδατικό. Η ανομβρία μάς πλήττει και κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη η κατάσταση. Υδατικές πηγές, πέραν της βροχής, δεν έχουμε, ένεκα του ότι είμαστε ένα απομονωμένο νησί, όπου δεν υπάρχουν ποταμοί για να έλθει νερό από αλλού. Δυστυχώς εξαρτόμαστε αποκλειστικά και μόνο από τη βροχόπτωση και χιονόπτωση.
Αρκετοί επιστήμονες και μελετητές αποδίδουν τα αίτια της ανομβρίας και γενικά των κλιματολογικών αλλαγών στη μόλυνση και καταστροφή στρωμάτων της ατμόσφαιρας από το απελευθερωνόμενο μονοξίδιο του άνθρακα, λόγω των βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων των ανθρώπων.
Είναι μια πολύ τεκμηριωμένη και παραδεκτή εξήγηση, που ισχύει, πιστεύω, πολύ περισσότερο στις περιοχές της Γης με πολύ μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα, όπως Αμερική, Κίνα και αλλού. Εμείς εδώ στην Κύπρο δεν διαθέτουμε τόσο πολύ μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες, άρα και η μόλυνση ή ρύπανση της ατμόσφαιρας της περιοχής μας είναι μικρότερη. Βέβαια, και η οποιαδήποτε ρύπανση από εμάς αλλά και από άλλες χώρες επηρεάζουν και τη δική μας ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να έχουμε κι εμείς κάποιες κλιματολογικές αλλαγές.
Το γεγονός, όμως, για την Κύπρο είναι ότι είχαμε ανέκαθεν προβλήματα ανομβρίας ανά τους αιώνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον 7ο αιώνα, ένεκα των αραβικών επιδρομών αλλά και της μεγάλης ανομβρίας που σημειώθηκε, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας μεταφέρθηκε, κατά διαταγή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού Β΄, στην πόλη Αρτάκη της Προποντίδας (Μικρά Ασία), όπου παρέμειναν εκεί κτίζοντας την πόλη Ιουστινιανή. Μαζί τους ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, που πήρε και τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου της Ιουστινιανής. Κατόπιν, όταν επέστρεψαν στην Κύπρο και ανοικοδόμησαν την καταστραφείσα Κωνστάντια από τους Άραβες, την ονόμασαν Νέα Ιουστινιανή. Έχοντας έτσι τον τίτλο σαν Αρχιεπίσκοπος «Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου».
Μεγάλες ανομβρίες είχαμε και σ’ άλλες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας, κατά τις οποίες δεν υπήρχαν ρύποι και επηρεασμοί της ατμόσφαιρας.
* Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού
Πηγή: http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=333289
(0) |