Ο εφιάλτης της αλλαγής κλίματος
Κυριακή, 06 Απριλίου 2008
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ*
http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=333163
Η παρατεταμένη ανομβρία στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, η δραματική κρίση που προέκυψε με τη λειψυδρία, η επαπειλούμενη συχνότητα του φαινομένου μεταφοράς σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και η εφιαλτική προοπτική ερημοποίησης των χωρών της Μεσογείου τις προσεχείς δεκαετίες, επιβεβαιώνουν μιαν αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού διατρέχει έναν πρωτοφανή κίνδυνο.
Τα επιστημονικά στοιχεία έχουν βάλει ένα τέλος στη συζήτηση σχετικά με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το διοξίδιο του άνθρακα και άλλες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν αισθητά, παγκοσμίως, με στόχο να αποτραπεί η αλλαγή κλίματος που ανεξέλεγκτη θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, για την ανθρώπινη ζωή, για την παγκόσμια οικονομία και για τις μελλοντικές γενιές.
Πρέπει να σφυρηλατήσουμε μια παγκόσμια προοδευτική συμμαχία ενάντια στην αλλαγή κλίματος και να λάβουμε μέτρα σε όλα τα επίπεδα, από κάθε άτομο μέσω της εθνικής δράσης, αλλά και διεθνώς και με κοινή δράση από όλα τα κράτη.
Ως Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες. Και πρέπει να επιταχύνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να συγκρατήσουμε τις εκπομπές αερίων. Θα πρέπει να δώσουμε μια σαφή πολιτική κατεύθυνση, Ξέρουμε ότι οι αγορές δεν θα δράσουν ορθά από μόνες τους.
Χρειάζονται πολιτική καθοδήγηση και οικονομικά κίνητρα για να αλλάξουν πορεία. Θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας προοδευτικής στρατηγικής στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
Η αντιμετώπιση της αλλαγής κλίματος είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης για την παγκόσμια δικαιοσύνη.
Τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας καταβάλλουν ήδη το τίμημα της αλλαγής κλίματος, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου οι σοβαρές καιρικές συνθήκες, πλημμύρες και ξηρασίες καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Αλλά ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, είναι συχνά οι φτωχοί που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ασφαλίσουν οι ίδιοι τις περιουσίες τους ενάντια στις πλημμύρες ή στις ζημιές από πυρκαγιές. Και κάθε φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό όταν βλάπτεται η δημόσια υποδομή και τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πάλης ενάντια την αλλαγή κλίματος. Το παράθυρο της ευκαιρίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα αποτελέσματα της αλλαγής κλίματος κλείνει σιγά- σιγά.
Οι ευθύνες για την κρίση στο θέμα της αλλαγής του κλίματος είναι διαμοιρασμένη ειδικά στα πλουσιότερα μέρη του κόσμου. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Ευρώπης.
Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει το προβάδισμα στην αντιμετώπιση της αλλαγής κλίματος. Ο κόσμος χρειάζεται ένα κοινό παγκόσμιο μέτωπο ενάντια στην αλλαγή κλίματος σε επίπεδο Ηνωμένων εθνών. Αλλά οι σκληρές πολιτικές αποφάσεις δεν είναι αρκετές. Όλοι πρέπει να αναμιχθούμε επειδή η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, ακόμη και με τις μικρές καθημερινές πράξεις, πρέπει να γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας.
Οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν με την προώθηση εκτενών εκστρατειών πληροφόρησης, που θα πραγματοποιούνται από το κατώτατο επίπεδο και από πολιτικές που υποκινούν μια ενεργειακή μετατόπιση σε όλα τα κράτη-μέλη μας.
Η μάχη ενάντια στην αλλαγή κλίματος είναι όχι μόνο μια περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική και κοινωνική επιταγή. Δρώντας τώρα, μπορούμε να αναπτύξουμε μια νέα πολιτική κατεύθυνση για την πολιτική κλίματος βασισμένη στην έξυπνη, πράσινη ανάπτυξη, που να συνδέεται με νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Η επιλογή δεν είναι επομένως μεταξύ της πάλης της αλλαγής του κλίματος ή της προώθησης της ανάπτυξης, των εργασιών και της κοινωνικής προόδου. Η πάλη ενάντια στην αλλαγή κλίματος, για την προστασία ολόκληρου του οικοσυστήματος και για την ευημερία των μελλοντικών γενεών μπορεί και πρέπει να καθοδηγήσει τη νέα βιώσιμη ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο οδικό χάρτη δράσης. Η μετάβαση σε μια πολιτική χαμηλής χρήσης άνθρακα και μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης μπορεί μόνο να επιτευχθεί μέσω μιας συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας, που θα διασφαλίσει μια δίκαιη και αποτελεσματική παγκόσμια συμφωνία.
Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν τις κατάλληλες εθνικές πολιτικές θέσεις και να συμφωνήσουν να προσαρμόσουν διεθνείς πολιτικές για να υποστηρίξουν την πάλη ενάντια στην αλλαγή κλίματος. Η αλλαγή κλίματος είναι μια σημαντική απειλή. Αλλά η αντιμετώπισή της θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα παγκόσμια ευκαιρία. Δεδομένου ότι μας αναγκάζει να αλλάξουμε τον παγκόσμια μη αποδεκτό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, παρέχει σ’ εμάς ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να επαναπροσανατολιστεί ο κόσμος πάνω σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Η γενιά μας έχει το καθήκον και το προνόμιο να θέσει τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο -έναν κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των γενεών- σωστής διαχείρισης του μέλλοντος του πλανήτη μας από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτικών προσπαθειών να τεθούν αυτά τα θεμέλια.
* Πρόεδρος ΕΔΕΚ
(0) |