Τελευταίοι σύνδεσμοι...

κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Εκτός δρόμου Bookmark Detail 
Φιλοδασική Ένωση Αθηνών Bookmark Detail 
TeamAdara Bookmark Detail 
Ενέργεια & Κλιματική Αλλαγή Bookmark Detail 
Ange-ta Bookmark Detail 
Σύλλογος Δασοφυλάκων Δημόσιων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας Bookmark Detail 

Ημερολόγιο Δράσεων

Απρίλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?
Επικίνδυνα χημικά σε παιχνίδια και είδη καθημερινής χρήσης  E-mail
04.04.08


Ζωγια Κουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ενώσεις κατακλύζουν τα ράφια των καταστημάτων, χωρίς, όμως, να διαθέτουν την κατάλληλη επισήμανση στις συσκευασίες τους, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει και πώς πρέπει να το χρησιμοποιεί.


Παιδικά παιχνίδια και σχολικά είδη με φθαλικές (τοξικές στην αναπαραγωγή) ενώσεις, εύφλεκτα σπρέι, κεριά με επικίνδυνες αρωματικές ουσίες, χρώματα, βερνίκια και απορρυπαντικά περιέχουν επικίνδυνα χημικά. Ομως, αν και το ένα τρίτο των ελληνικών και ξένων προϊόντων που ελέγχθηκαν κατά το 2007 σε περισσότερες από 300 δειγματοληψίες από τα ράφια των καταστημάτων βρέθηκε να είναι ακατάλληλο είτε ως προς τη χημική σύνθεσή τους είτε ως προς τη συσκευασία και επισήμανση, μόνο το 10% ήταν προϊόντα με ακατάλληλη χημική σύνθεση. Η πλειονότητα αφορούσε μη σύννομη σήμανση. Οι έλεγχοι οδήγησαν σε τριάντα εννέα αποσύρσεις προϊόντων, εκ των οποίων οι δέκα αφορούσαν επικίνδυνα χημικά και οι υπόλοιπες ακατάλληλη σήμανση.

«Οσο κι αν η συσκευασία και η επισήμανση μοιάζουν λιγότερο σημαντικά, στην πραγματικότητα είναι η σπουδαιότερη πηγή πληροφόρησης τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τον καταναλωτή αναφορικά με τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα», είπε στην «Κ» η κ. Μ. Απέργη, χημικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ), που παρουσίασε τα στοιχεία σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, εξήγησε, «δεν είναι απαγορευμένες όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες, αρκεί να σημαίνονται σωστά στις συσκευασίες και ετικέτες των προϊόντων».

Στα τελωνεία της χώρας οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν απέδωσαν 116 δεσμεύσεις προϊόντων, εκ των οποίων οι 110 αφορούσαν την επισήμανση και συσκευασία. Οι κύριες χώρες προέλευσης ήταν η Κίνα (κατά 24%), οι ΗΠΑ (19%), η Τουρκία (15%) και η Ινδία (13%).

Αντίθετα, οι συνολικά 69 επιθεωρήσεις που διενήργησε το ΓΧΚ σε όλη τη χώρα, κυρίως σε βιομηχανίες χρωμάτων, χημικών και πετρελαιοειδών, έδειξαν ότι μόνο το 23% των 280 δειγμάτων είχαν λανθασμένη επισήμανση και συσκευασία. «Το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ βελτιωμένο σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές, οπότε και ανερχόταν σε 50% - 60%», σημείωσε η κ. Απέργη.

04-04-08
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
<center>επάνω στα βουνά<br></center>
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen