Αγνοώντας προκλητικά τις αντιδράσεις των 4 δήμων του Θριάσιου και της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει την υλοποίηση του σχεδίου. Ωστόσο από την πλευρά του Δήμου Ελευσίνας έχει διαμηνυθεί αρμοδίως ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της μονάδας. Επίσης, τις προηγούμενες μέρες, ο Δήμος Ελευσίνας και η Νομαρχία προσέβαλαν στο ΣτΕ την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που έλαβε η Χαλυβουργική από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, θα ακολουθήσει καταγγελία στην Ε.Ε. επειδή με την καύση 900 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο από τη μονάδα, θα υπάρξει υπέρβαση ορίων στο διοξείδιο του αζώτου και στο όζον.
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. καθώς αντιδρά για τη συνεργασία αυτή, που βάζει από το παράθυρο ιδιώτες στη ΔΕΗ. Αντίστοιχη αντίδραση υφίσταται και για τη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE. Το θέμα της γερμανικής εταιρείας ωστόσο δεν υπάρχει στην αυριανή ημερήσια διάταξη, καθώς μετά τις αντιδράσεις γίνεται προσπάθεια από τη ΔΕΗ να τεθεί σε νέα βάση.
Αθανασόπουλος: Αυξήσεις
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να καλλιεργεί κλίμα για περαιτέρω αυξήσεις στα τιμολόγια, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας, εξέφρασε την άποψη ότι με το ποσοστό αυξήσεων που έχει αποφασιστεί και τα στοιχεία που διαμορφώνονται για το μέλλον (τιμές καυσίμων κ.λπ.) δεν θα καλύπτεται το κόστος παραγωγής.
Ωστόσο πέρα από την ευκαιριακή εκμετάλλευση των τιμών των καυσίμων για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, «ψήνεται» και νέα αύξηση, από το 2013 και μετά, η οποία έχει να κάνει με το κόστος αγοράς ρύπων.
Μιλώντας σε ημερίδα ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος, ο οποίος έχει επεξεργαστεί μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύστημα αγοράς ρύπων, σημείωσε ότι εφ’ όσον διατηρηθεί η σημερινή δομή ηλεκτροπαραγωγής και στο μέλλον (λιγνίτης, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), το 2013 θα καταβάλλονται 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο για αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον 35 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, ή επιβάρυνση των σημερινών τιμολογίων κατά 45%.
Έτσι, καταλήγει ότι η σημερινή ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο νέος ενεργειακός προγραμματισμός θα πρέπει να προβλέπει μείωση των στερεών καυσίμων (λιγνίτης) σε όφελος του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών.
(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2008)
|