ΧΗΜΙΚΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
02.11.2006
Ο όρος «βιοχημικός» σημαίνει: η αλληλεπίδραση των μορφών ζωής και των χημικών ενώσεων.
ΒΙΟΣ σημαίνει ζωή ή τρόπος ζωής.
ΧΗΜΙΚΟΣ σημαίνει αυτός που σχετίζεται με τα χημικά.
Τα «Χημικά» είναι προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί με τις μεθόδους της χημείας
Ζούμε σε μια κοινωνία χημικά προσανατολισμένη.
Aτμοσφαιρική μόλυνση, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων, συντηρητικά στις τροφές, εντομοκτόνα στο μητρικό γάλα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος που να μην έχει επηρεαστεί από αυτό το γεγονός. Πάνω από 4.000.000 χημικά έχουν ανακαλυφθεί και 6.000 καινούργια ανακαλύπτονται κάθε εβδομάδα.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της (27/0/06) η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΝ».
Το πανεπιστήμιο της Κολούμπια στην Νέα Υόρκη σε εργασία σχετική με την μέτρηση του φόρτου ρύπων στον γενικό πληθυσμό βγάζει το εξής συμπέρασμα «Η μέτρηση βιομηχανικών χημικών στους ανθρώπινους ιστούς και υγρά έχει δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι και όχι μόνο αυτοί που εργάζονται ή ζουν κοντά σε πηγές μόλυνσης, φέρουν φορτίο ρύπων από συνθετικά χημικά στο αίμα, στο λιπώδη ιστό, στο μητρικό γάλα, στο σπέρμα, στα ούρα και στην αναπνοή τους.»*
Τοξικά στο πιάτο μας. Στο πλαίσιο της έρευνας του WWF 27 δείγματα διαφορετικών τροφίμων αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ 7 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία). Οι εξετάσεις έγιναν σε γαλακτοκομικά (γάλα, βούτυρο, τυρί), κρέας (λουκάνικα, μπέικον, μπριζόλες, ζαμπόν, σαλάμι), ψάρι (σολομός, τόνος), κι επιπλέον σε ψωμί, μέλι, ελαιόλαδο. Τα δείγματα αναλύθηκαν για 8 διαφορετικές ομάδες συνθετικών χημικών. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακάλυψαν δυνητικώς επικίνδυνα χημικά σε όλα τα τρόφιμα, όπως φθαλικά άλατα σε ελαιόλαδο, τυρί και κρέας, απαγορευμένα εντομοκτόνα σε ψάρια και κρέας ταράνδου, συνθετικούς μόσχους και οργανοκασσιτερικά σε ψάρια, και επιβραδυντικά φλόγας σε κρέας και τυρί. Η ύπαρξη αυτών των χημικών ουσιών σε τρόφιμα δε σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους θα τους καταστήσει αυτόματα άρρωστους. Ωστόσο, o WWF ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις από την μακροχρόνια - και σε χαμηλές δόσεις- έκθεση των ανθρώπων σε τέτοιου είδους χημικά.
700 διαφορετικά χημικά έχουν μετρηθεί στο λιπώδη ιστό του γενικού πληθυσμού.
Σε πολυάριθμες μελέτες έχει βρεθεί ότι αυτές οι ενώσεις επηρεάζουν την προσωπικότητα, τις γνωσιακές λειτουργίες και έχουν μακράς διάρκειας επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
Το γεγονός ότι αυτές οι ενώσεις αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό και κινητοποιούνται, όταν κινητοποιείται και αυτός, δηλ. κατά την άσκηση, το στρες, την νηστεία και με την ζέστη, είναι μια σχετικά πρόσφατη γνώση. Οι πρώτες υποθέσεις σχετικά με αυτό έγιναν στη δεκαετία του ’70 και αυτό πιστοποιήθηκε με μετρήσεις σε αυτοψίες αλλά και στο γενικό πληθυσμό στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σήμερα το CDC το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει την 3η εθνική αναφορά σχετικά με την ανθρώπινη έκθεση σε βιομηχανικά χημικά.
Και ενώ συγκεντρώνουμε συνεχώς νέα στοιχεία για την επίδραση αυτών των χημικών στην ποιότητα ζωής και στην υγεία του ανθρώπου , το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα χημικά δεν έχουν θέση μέσα στο σώμα μας και οι σημερινές συνήθειες σκιάζουν ανησυχητικά το μέλλον μας.
*Thornton JW, McCally M, Houlihan J., Biomonitoring of industrial pollutants: health and policy implications of the chemical body burden. The Earth Institute and Department of Biological Sciences, Columbia University, New York, NY, USA Public Health Rep. 2002 Jul-Aug;117(4):315-23
πηγή: http://www.detoxcenter.gr/article.php?id=11
(0) |