Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Απειλούνται με υφαλμύρωση περιοχές του δήμου Ανθηδώνος PDF E-mail
02.04.08

02/04/2008,  10:11

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο αποχαρακτηρισμός γης του δήμου Ανθηδώνος από υψηλής παραγωγικότητας σε συνήθη γεωργική γη, μετά από αίτημα του δήμου. Οι λόγοι που οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ανθηδώνος να αποφασίσει ομόφωνα να ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό πλην των περιοχών Παραλίμνης και Υλίκης είναι ότι πλέον οι γεωργικές εκτάσεις του δήμου, που θεωρούνταν οι πιο εύφορες, δεν καλλιεργούνται λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων, αφού οι υπάρχοντες θεωρούνται ακατάλληλοι για άρδευση λόγω της υφαλμύρωσης. Ήδη με απόφαση του νομάρχη από το 2002 απαγορεύονται οι γεωτρήσεις λόγω έλλειψης νερού. Ο χαρακτηρισμός της γης ως υψηλής παραγωγικότητας δημιουργεί και προβλήματα στο Γενικό Πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που η γεωργική γη έχει μετατραπεί σε περιοχή τουριστικών δραστηριοτήτων και κατοικιών.

 http://www.servitoros.gr/news/view.php/18088/

Το πρόβλημα της υφαλμύρωσης των νερών είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς απειλεί με ερημοποίηση περιοχές. Διατυπώνεται η άποψη ότι η υπεράντληση παράκτιων υδροφόρων μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνσή τους από τη διείσδυση της θάλασσας και σε αυτό συνηγορούν κυρίως οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, οι υδροβόρες καλλιέργειες αλλά και ο τρόπος που γίνεται η άρδευση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Υδραυλικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Π. Καρακατσούλη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να αναφερθούν ως βασική αιτία που καθιστά μεγάλες ποσότητες νερού ακατάλληλες για χρήση (χωρίς κατ' ανάγκην μείωση του όγκου αυτού), που σπαταλά αλόγιστα το νερό (κυρίως στις αρδεύσεις) ή τέλος, που καθιστά υφάλμυρα, πολύτιμα κοιτάσματα υπογείων υδάτων λόγω ληστρικής υπεράντλησης αυτών.

Ο κ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος, καθηγητής στον τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά καθησυχαστική εμφανίζεται. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειου υδατικού δυναμικού της χώρας υφίσταται ήδη τις συνέπειες της εντατικής εκμετάλλευσης ή της ποιοτικής υποβάθμισης, που εκδηλώνονται με τη δραματική πτώση της στάθμης των υδροφόρων οριζόντων και την εκτεταμένη ρύπανση του υπόγειου νερού. Στις περισσότερες παράκτιες περιοχές αντλείται πλέον συστηματικά υφάλμυρο νερό, ως αποτέλεσμα της εισόδου θαλασσινού νερού στους υδροφορείς λόγω υπεράντλησης.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων, Αλέκος Νικολόπουλος, σε άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», τόνισε ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες εάν μελλοντικά αυξηθεί η άντληση από τον υδροφορέα και η ποσότητα του εισερχόμενου θαλασσινού νερού ξεπεράσει την ποσότητα του εξερχομένου, οπότε θα έχουμε μόνιμη υφαλμύρωση. «Το θέμα του νερού είναι θέμα ισορροπίας -μεταξύ του κύκλου της χρήσης και του κύκλου ανανέωσης. Χρειάζεται να υπάρχει ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης με βάση τις εισροές και τις εκροές. Εκτός από τις υδρογεωλογικές μελέτες, που καθορίζουν το υδατικό ισοζύγιο, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην εκτέλεση περισσότερων εγγειοβελτιωτικών έργων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πολιτεία, έχοντας διαφορετική γραμμή δράσης και έλλειψη συντονισμού, αντιμετώπισε αναποτελεσματικά το θέμα».

Το θέμα εισηγήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο αντινομάρχης, ο κ. Καπελέρης. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ανθηδώνος συζητήθηκε πρώτα στη Νομαρχιακή Επιτροπή. Η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί το αίτημα του δήμου για τον αποχαρακτηρισμό της γης μόνο για το δημοτικό διαμέρισμα Δροσιάς για τους παρακάτω λόγους:

   1. Επειδή από το 2002 με απόφαση Νομάρχη απαγορεύονται οι γεωτρήσεις λόγω έλλειψης νερού και παράλληλα από τις γενόμενες αναλύσεις έχει διαπιστωθεί ότι τα νερά είναι ακατάλληλα για άρδευση λόγω υφαλμύρωσης.
   2. Επειδή τα δεδομένα της προηγούμενης 10ετίας δεν ισχύουν πλέον και πρέπει να γίνει προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα.
   3. Επειδή ο χαρακτηρισμός της γης ως υψηλής παραγωγικότητας στην πραγματικότητα δημιουργεί στο δήμο ανυπέρβλητα προβλήματα στη σύνταξη ενός αναπτυξιακού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού ο οποίος να συνδυάζει όλες τις μορφές ανάπτυξης.
   4. Με την απόφαση αυτή συμφωνούν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Απορρίφθηκε το αίτημα για το δημοτικό διαμέρισμα Λουκισίων για τους παρακάτω λόγους:

   1. Η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής ΝΕΧΩΠ έγινε πρόσφατα (23-6-06).
   2. Επιτρέπεται το άνοιγμα πηγαδιών και γεωτρήσεων μετά από αδειοδότηση και υπό προϋποθέσεις.
   3. Οι υδάτινοι πόροι της περιοχής Λουκισίων είναι κατάλληλοι για άρδευση, δηλαδή δεν έχει εισχωρήσει θαλασσινό νερό.
   4. Με την απόφαση αυτή συμφωνούν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ΝΕΧΟΠ που συνεδρίασε πάνω στα αιτήματα του δήμου Ανθηδώνος, έκανε δεκτό το αίτημα για τον αποχαρακτηρισμό της Δροσιάς και εν μέρει δεκτό για τα Λουκίσια, στην έκταση που αποτελεί συνέχεια του οικισμού.

Ο δήμαρχος Ανθηδώνος, κ. Σανιδάς, τόνισε ότι ο δήμος χαρακτηρίστηκε ως γη υψηλής παραγωγικότητας πριν από 10 χρόνια. Υποστήριξε ότι τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει, καθώς απαγορεύονται οι γεωτρήσεις, επειδή τα νερά είναι υφάλμυρα. Επίσης δεν υπάρχουν πλέον αγρότες στην περιοχή με την έννοια της πραγματικής αγροτικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά με την αγροτική καλλιέργεια είναι μόνο 10 και στα προγράμματα νέων αγροτών δεν έχει ενταχθεί κανείς από τη Δροσιά. Επισήμανε ακόμα ότι λόγω του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού, ο δήμος βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορεί να γίνει επέκταση του σχεδίου πόλης ούτε ένα μέτρο στους οικισμούς της Δροσιάς και των Λουκισίων.

Η νομαρχιακή σύμβουλος, η κα Ντούρου, εξέφρασε τον προβληματισμό της, πως μπορεί να αποχαρακτηριστεί μια εύφορη περιοχή με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν αγρότες και μήπως η πραγματική αιτία είναι να μοσχοπουληθούν τα οικόπεδα της περιοχής που θεωρούνται φιλέτα.

Ο κ. Σανιδάς, επισήμανε ότι ο πραγματικός λόγος που δεν ασχολούνται με τις καλλιέργειες είναι ότι δεν υπάρχουν νερά, καθώς έχει εισχωρήσει η θάλασσα, ενώ δεν επιτρέπονται οι γεωτρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλέον να εγκαταλείπουν οι αγρότες. Υπογράμμισε ότι στόχος τους δεν είναι να τσιμεντοποιηθούν οι περιοχές της Δροσιάς και των Λουκισίων. Παράλληλα έθεσε και το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι περιοχές έχουν γεμίσει με αυθαίρετες οικοδομές, που κάποια στιγμή νομιμοποιούνται από το κράτος και αυτοί που κατέχουν νόμιμα ιδιοκτησίες δεν μπορούν να κτίσουν λόγω του χαρακτηρισμού της γης υψηλής παραγωγικότητας που επιτρέπει μόνο την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων για τα γεωργικά προϊόντα.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Ανδρέου, ανέφερε ότι αποτελεί πραγματικότητα για το δημοτικό διαμέρισμα Δροσιάς ότι έχουν μείνει ελάχιστοι από την πληθώρα των αγροτών και αυτοί είναι στα όρια της συνταξιοδότησης, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν τα νερά για να αποδώσει η γη, ενώ στην περιοχή έχει έρθει ένας μεγάλος αριθμός οικιστών που έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι του δήμου, γεγονός που θα πρέπει εξεταστεί και στη σύνταξη ενός αναπτυξιακού πολεοδομικού σχεδιασμού. Εξέφρασε την άποψη ότι με την ανάπτυξη του σχεδίου θα μπουν και οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατέψουν από την τσιμεντοποίηση την περιοχή. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να δουν το αίτημα και για τα Λουκίσια, όπου ισχύουν οι ίδιοι λόγοι.

Η νομαρχιακή σύμβουλος, η κα Ντούρου, επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Τη στιγμή που δεν διατίθενται κονδύλια για εγγειοβελτιωτικά έργα ήταν σίγουρο ότι με μαθηματική ακρίβεια θα συνέβαινε αυτό, συμπλήρωσε. Παράλληλα έθεσε και το ζήτημα της χρήσης γης, που θα έπρεπε να προχωρήσει με κεντρικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά. Υποστήριξε ακόμα ότι η πολιτική που ακολουθείται στο επίπεδο της Εύβοιας είναι η τουριστική ανάπτυξη με απαξίωση των αγροτών καθώς λείπουν οι πολιτικές στήριξής τους.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Βλαχογεώργος, επισήμανε το γεγονός ότι πλέον εγκαταλείπονται οι αγροτικές καλλιέργειες γιατί τα νερά είναι υφάλμυρα και αυτό συμβαίνει γιατί ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας από το θαλασσινό νερό. Σχολίασε ότι αύριο τα πιθανά οικόπεδα θα είναι θάλασσα και τόνισε την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Κατσαρός, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα του δήμου Ανθηδώνος και επισήμανε την ανάγκη να γίνει επέκταση του σχεδίου πόλης καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για αυθαίρετη δόμηση.

Η νομαρχιακή σύμβουλος, η κα Παπανδρέου εξέφρασε την ερώτηση αν υπάρχουν δυνατότητες να γίνει το νερό υδρεύσιμο ώστε να υποστηριχτεί η γεωργική οικονομία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τους ντόπιους από το γεγονός ότι έρχονται να μείνουν Αθηναίοι.

Θετικοί ήταν απέναντι στο αίτημα του δήμου Ανθηδώνος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ.κ. Χαλιώτης και Μπασινάς, καθώς και η κα Μπασινά, που στάθηκαν στην αναγκαιότητα του πολεοδομικού σχεδίου ώστε να αποφευχθούν οι αυθαίρετες οικοδομές.

Τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα το θέμα, με τις επιφυλάξεις της παράταξης της κας Ντούρου.

Σχετικά θέματα:

    * Απειλούνται με ερημοποίηση πολλές ελληνικές περιοχές www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8777&pubid=756439
    * Με ερημοποίηση απειλείται η αττική γη www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=64670688
    * Ληστρική η εκμετάλλευση των υδάτων http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_18/09/2005_157141
    * Διαχείριση ή σοφή χρήση των υπόγειων νερών; www.waterinfo.gr/eedyp/papers/GKallergis.html
    * Αγαθό εν ανεπαρκεία http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13110&m=C03&aa=1
    * Το νερό στη γεωργία www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_07/08/2007_1286800

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen