Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στη Μεσόγειο PDF E-mail
02.04.08

tsunamiΤο καλοκαίρι του 2008 οι Ελληνες σεισμολόγοι θα είναι έτοιμοι από επιστημονική και τεχνική άποψη να προειδοποιούν μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών την πολιτεία για επερχόμενο τσουνάμι, μετά την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης στον ελλαδικό χώρο.

Επιπρόσθετα θα μπορούν να αναλύουν αυτόματα τα δεδομένα, παρέχοντας ταχύτατα πληροφορίες για το πόσο καταστροφικό θα είναι το ενδεχόμενο τσουνάμι.
Σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στη Μεσόγειο

Ολα αυτά μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος προειδοποίησης, το οποίο είχε παρουσιάσει πριν από μέρες στο «Εθνος» ο κ. Πίτερ Κόλτερμαν, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO για θέματα τσουνάμι και το οποίο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να αποσοβήσει εκτεταμένες οικονομικές καταστροφές.

Κενό, όμως, εντοπίζεται στην πρόθεση της Πολιτικής Προστασίας να αξιοποιήσει τα δεδομένα τού εν λόγω συστήματος και να οργανώσει ένα πρόγραμμα προστασίας του κοινού.

Οπως επεσήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην Αθήνα ο καθηγητής κ. Στέφανο Τίντι, πρόεδρος του «Συστήματος της UNESCO για την Προειδοποίηση Τσουνάμι», η εγκατάσταση του συστήματος προειδοποίησης που θα λειτουργήσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο ξεκινά από τη χώρα μας, η οποία θεωρείται από τους επιστήμονες η πιο «επίφοβη» περιοχή για τσουνάμι στον ευρωμεσογειακό χώρο.

Η λειτουργία του συστήματος στις υπόλοιπες χώρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2011.

Σύμφωνα με τον δρα Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής της UNESCO ήδη ενισχύεται το υπάρχον δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου με τρεις επιπλέον σεισμογράφους στην Κρήτη, όπου έχουν τοποθετηθεί και δύο παλιρροιογράφοι, ενώ η εγκατάσταση άλλων τεσσάρων παλιρροιογράφων θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Οπως τόνισε ο κ. Tinti, o μεσογειακός χώρος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε τσουνάμι, ενώ ο χρόνος εξάπλωσης παλιρροϊκών κυμάτων στη Μεσόγειο είναι πολύ μικρός. «Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, αν ένα τσουνάμι εκδηλωθεί στην Ιταλία χρειάζεται μόλις 45 λεπτά για να φτάσει στην Ελλάδα», είπε.

Ο κ. Tinti από την πλευρά του, σχολιάζοντας την αδράνεια των Αρχών, οι οποίες θεωρούν ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο του τσουνάμι είναι σπάνιο και, κατά συνέπεια, μη άξιο προληπτικών μέτρων, ανέφερε το παράδειγμα του νησιού Στρόμπολι στην Ιταλία: «Κανένα μέτρο δεν είχε ληφθεί», είπε. «Και όταν συνέβη τσουνάμι το 2002, όλοι εκ των υστέρων θεωρούσαν ευτύχημα το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε σε τουριστική περίοδο...».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=648439

-------------------------------


Σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

Του Γιωργου Λιαλιου

Ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο τσουνάμι θα πρέπει να πραγματοποιούν οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών του νότιου Αιγαίου και νότιου Ιονίου. Αυτό εκτιμούν Ελληνες και Ιταλοί επιστήμονες που συμμετέχουν στη δημιουργία συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι στη Μεσόγειο, το οποίο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τα τέλη του 2008. Με βάση το σύστημα αυτό, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας θα ειδοποιούνται για το ενδεχόμενο τσουνάμι μόλις λίγα λεπτά μετά από έναν ισχυρό σεισμό και με τη σειρά τους θα ειδοποιούν τις περιοχές που μπορεί να χτυπηθούν.

Το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στη Μεσόγειο αναπτύσσεται υπό την αιγίδα της UNESCO, με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Τίντι, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τον κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Μετά την καταστροφή στην Ινδονησία και άλλες χώρες από το τσουνάμι, η Ευρώπη αποφάσισε τη δημιουργία ενός συστήματος προειδοποίησης για τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού», εξήγησε ο κ. Τίντι. «Το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία το 2011 και σε δοκιμαστική από τα τέλη του 2008». Το σύστημα προειδοποίησης κάθε χώρας αποτελείται από σεισμογράφους και παλιρροϊογράφους, που συνδέονται με ένα κέντρο παρακολούθησης. «Ηδη τοποθετήθηκαν τρεις νέοι σεισμογράφοι, ενώ θα εγκατασταθούν δύο παλιρροϊογράφοι στη Δυτική Κρήτη και ακόμα τέσσερις στο Ιόνιο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Από τα τέλη του έτους, το σύστημα ειδοποίησης θα αξιολογεί τα δεδομένα μετά από κάθε πολύ ισχυρό σεισμό (άνω των 6,5 Ρίχτερ) και θα αποστέλει προειδοποίηση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Η Πολιτική Προστασία θα πρέπει βέβαια να αποφασίσει αν θα προχωράει σε δημόσια ανακοίνωση ή θα ειδοποιεί μόνο τις αρχές των περιοχών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την αντιμετώπιση που έτυχε μέχρι σήμερα το σύστημα.

Η ενημέρωση του κόσμου και η σωστή αντίδρασή του είναι το μεγάλο ζητούμενο. «Στην Ιαπωνία, οι αρχές ειδοποιούν πέντε λεπτά μετά από τον σεισμό μέσω της τηλεόρασης. Αν δεν υπάρξει πρόβλημα τελικά, τότε βγαίνει δεύτερη ανακοίνωση και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τίντι. «Η ευθύνη για να ζητήσεις την εκκένωση των παραλιών δέκα ελληνικών νησιών μέσα στο καλοκαίρι είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και πρέπει οι τοπικές αρχές να εκπαιδευτούν και να πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας. Για παράδειγμα, το νησί Στρόμπολι της Ιταλίας χτυπήθηκε από τσουνάμι εξαιτίας κατολίσθησης το 2002. Εκτοτε οι αρχές τοποθέτησαν ειδικές πινακίδες στην παραλία, που καλούν τους τουρίστες να απομακρυνθούν από την παραλία σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Μια τουριστική περιοχή δεν δυσφημείται αν λάβει κάποια βασικά μέτρα για το ενδεχόμενο τσουνάμι, αντιθέτως κερδίζει την εμπιστοσύνη του επισκέπτη».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_14/03/2008_262804


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen