Υπέρ του ειδικού πλαισίου για τις ΑΠΕ το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Από τα 19 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα δεκαπέντε(15) τοποθετήθηκαν θετικά στο περιεχόμενο του χωροταξικού πλαισίου, ένα(1) μέλος τοποθετήθηκε εγγράφως θετικά με παρατηρήσεις και τρία (3) μέλη απουσίαζαν από την τελευταία συνεδρίαση στην οποία έγινε και η τελική τοποθέτηση επί του σχεδίου. Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης θα συνεδριάσει εκ νέου, στις αρχές Απριλίου, για να γνωμοδοτήσει επί του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Βιομηχανίας.
Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά 100 εκατ. ευρώ
Επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών στοιχείων ξεκινούν σύντομα στην περιοχή, με τη μεσολάβηση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων.
Στη ΒΙΠΕ Πάτρας, σε νέα επένδυση περίπου 40 εκατ. ευρώ, προχωρά η Solar Sells Hellas s.a. για επέκταση της μονάδας, την οποία έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί. Η συγκεκριμένη καθετοποιημένη μονάδα παράγει και αυτή φωτοβολταϊκά στοιχεία, η οποία κόστισε συνολικά 100 εκ. ευρώ. Επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Πάτρας ετοιμάζει και ο ενεργειακός όμιλος Κοπελούζου, με δύο μονάδες κατασκευής. Η μία μέσω της Pirition s.a., συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη θα έχει την επωνυμία Silsio s.a., συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.
Πρακτικός οδηγός: Βιώσιμες ενεργειακές κοινότητες» για νησιωτικές και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές
H δημιουργία Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πανευρωπαϊκά κύριο στόχο των τοπικών και περιφερειακών αρχών που ενδιαφέρονται να προάγουν την τοπική οικονομία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξή τους μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές – που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, ενώ τα εγκατεστημένα ενεργειακά συστήματα αδυνατούν να τις καλύψουν- οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, ώστε να επιτύχουν ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.
Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου RERINA, παρουσιάζει την έκδοση “ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ- ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ”, ένα εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους όσους σκοπεύουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν βιώσιμα ενεργειακά σχέδια. Ο οδηγός περιγράφει τα αναγκαία βήματα που κατά τη διαδικασία ανάπτυξης ενός Βιώσιμου Ενεργειακού Σχεδίου και περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς οι κοινότητες, στις νησιωτικές ή οικολογικά ευαίσθητες νησιώτικες περιοχές, μπορούν να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και λειτουργικό σχέδιο Βιώσιμης Ενέργειας και να διαχειριστούν μακροπρόθεσμα τους ενεργειακούς τους πόρους. Ακόμα περιέχει παραδείγματα σχεδίων Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων και επιτυχημένες πρακτικές από την Ευρώπη ή τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει να μάθουν για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, να εκτιμήσουν την καταλληλότητά τους σύμφωνα με τις διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες της περιοχής τους και να επιλέξουν την πιο ενδεδειγμένη λύση για τις ανάγκες της κοινότητάς τους.
Ο Οδηγός «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ» συγκεντρώνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά την υλοποίηση του έργου Ευρωπαϊκού RERINA, βασικό αντικείμενο του οποίου ήταν η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογικής προσέγγισης για τη δημιουργία Ενεργειακών Βιώσιμων Κοινοτήτων (Sustainable Energy Communities) σε νησιά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την ενέργεια, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα. Το έργο RERINA, το οποίο υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα «ΕΥΦΥΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» (Intelligent Energy for Europe) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών αρχών (Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δ. Αρμένων - Κρήτη, Κοινότητα Cabras- Σαρδηνία), διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, ελληνικό παράρτημα), Δίκτυα και Ενώσεις Ευρωπαϊκών νησιών (ISLENET), ερευνητικών φορέων (Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου) και της πανεπιστημιακής κοινότητας (Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), περιλάμβανε την πιλοτική εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Ενέργειας σε τρεις οικολογικά ευαίσθητες νησιώτικες περιοχές, στην Κύπρο, την Κρήτη και τη Σαρδηνία.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Επικ. Καθηγητής Θ. Τσούτσος, συντονιστής του έργου, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης,
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Ακόμη στην ιστοσελίδα www.rerina.net μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τη δημιουργία Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και την ηλεκτρονική έκδοση του Οδηγού στα αγγλικά (www.rerina.net/?secid=7). Ο οδηγός πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και στην ελληνική γλώσσα.
Βενζίνη απευθείας από ζαχαρότευτλα θα παράγει η Shell
Την παραγωγή βενζίνης για συμβατικούς κινητήρες αυτοκινήτων απευθείας από ζαχαρότευτλα επιχειρούν από κοινού η Royal Dutch Shell και η Virent Energy Systems Inc, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, γεγονός που θα μειώσει το κόστος παραγωγής σε σχέση με τα παραδοσιακά βιοκαύσιμα Η λεγόμενη “βιο-βενζίνη” θα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια, υψηλότερη απόδοση και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη αναλογία στα καύσιμα των συμβατικών κινητήρων, σε σχέση με την αιθανόλη, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες. Το νέο καύσιμο θα απαιτεί χαμηλότερες δαπάνες για εξειδικευμένες υποδομές και μετατροπές στους κινητήρες. Όπως ανακοινώθηκε, οι Shell και Virent ασχολούνται με την εν λόγω τεχνολογία εδώ και ένα περίπου χρόνο και τώρα εξετάζουν τρόπους βελτίωσης και εμπορικής αξιοποίησής της. Υπενθυμίζεται ότι η αιθανόλη, το πιο διαδεδομένο βιοκαύσιμο παγκοσμίως μέχρι σήμερα, αναμιγνύεται με βενζίνη σε ποσοστό μέχρι 85%. Μάλιστα η τιμή του καλαμποκιού, ως πρώτη ύλη για παραγωγή αιθανόλης, έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους κατά 42%, λόγω της ανταγωνιστικής ζήτησης για παραγωγή καυσίμων, τροφίμων και ζωοτροφών.
πηγή: http://www.energytimes.gr/
|