http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_19/03/2008_263381
Kαι όμως είναι εδώ και διαδίδονται όλο και
περισσότερο... Ο λόγος για τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα που παρά
την αντίθεση των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη
εισέρχονται από την πίσω πόρτα, χρησιμοποιώντας τα παράθυρα της
νομοθεσίας. Το 2007 εντοπίστηκαν 39 νέα περιστατικά τυχαίας επιμόλυνσης
συμβατικών τροφίμων -ή και ζωοτροφών ή σπόρων- με γενετικώς
τροποποιημένους οργανισμούς, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης
Greenpeace. Μάλιστα σε 11 περιπτώσεις εντοπίστηκαν γενετικώς
τροποποιημένοι οργανισμοί που δεν είχαν λάβει άδεια κυκλοφορίας και άρα
δεν θα έπρεπε κατά κανένα τρόπο να εισέλθουν στη διατροφική αλυσίδα και
να καταλήξουν στο πιάτο μας. Την ίδια στιγμή, πάνω από 300.000 τόνοι
μεταλλαγμένων ζωοτροφών διοχετεύονται στις ελληνικές φάρμες εφόσον στο
τελικό προϊόν, κρέας, γάλα τυρί, σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν
αναγράφεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Η «τυχαία επιμόλυνση» συμβατικών ή και βιολογικών τροφίμων με γενετικώς μεταλλαγμένες αναγνωρίζεται από τη νομοθεσία ως κάτι που μπορεί να συμβεί και άρα συχνά δεν καταλογίζονται ευθύνες. Οπως λένε πολλοί, αυτός είναι ένας τρόπος τα μεταλλαγμένα να περάσουν στη διατροφή μας και άρα θέλοντας και μη τελικά να τα αποδεχτούμε. Το περισσότερο ύποπτο προϊόν για επιμολύνσεις είναι το ρύζι, όπου γενετικώς τροποποιημένοι κόκκοι βρέθηκαν ανακατεμένοι με συμβατικούς σε 20 περιπτώσεις το 2007.
Η περίπτωση του μεταλλαγμένου ρυζιού Βt63 από την Κίνα είναι χαρακτηριστική. Τον Απρίλιο του 2005, η Greenpeace εντόπισε καλλιέργειες μεταλλαγμένου ρυζιού στην Κίνα, αν και η καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού στην Κίνα απαγορεύεται. Οπως αποδείχτηκε εταιρείες είχαν πουλήσει σπόρους που βρίσκονταν σε πειραματικό στάδιο στους αγρότες με αποτέλεσμα το μεταλλαγμένο ρύζι να εξαπλωθεί. Ολοένα και περισσότερο, το μεταλλαγμένο ρύζι βρέθηκε να πωλείται είτε συσκευασμένο είτε χύμα ενώ εντοπίστηκε και μέσα σε βρεφικές τροφές. Ενα χρόνο αργότερα προϊόντα που περιείχαν το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι βρέθηκαν να πωλούνται, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Η Κινεζική κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες να αποσυρθεί το μεταλλαγμένο ρύζι από την αγορά, οι οποίες ωστόσο αποδείχτηκαν άκαρπες. Το 2007 το μεταλλαγμένο ρύζι εντοπίστηκε να έχει εισαχθεί σε δέκα χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Eρώτηση για το θέμα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Συγκεκριμένα, με αφορμή ανακοίνωση της Greenpeace ότι εντοπίστηκαν να διακινούνται στιγμιαία ροφήματα που παράγονται από μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι, ερωτά τον υπουργό αν ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) έχει κάνει ελέγχους και αν αυτά τα προϊόντα φέρουν σήμανση, όπως ορίζει η νομοθεσία.
19-03-08
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
|