18.03.08 |
Τι προκαλεί στα παιδιά η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα;
Πρόκειται για ένα ερώτημα που στην εποχή μας απασχολεί έντονα όχι μόνο τους γονείς και τις οικογένειες των παιδιών αλλά ταυτόχρονα τις αρμόδιες διεθνείς αρχές και τα κράτη γενικότερα.
Η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω στους ανοικτούς χώρους αποτελεί μια σημαντική πηγή προβλημάτων παγκοσμίως.
Ο αέρας στις αστικές και στις αγροτικές περιοχές, περιέχει λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας, τοξικές ουσίες που βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας ασθένειες και μειώνοντας την ποιότητα ζωής.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα, 600.000 άνθρωποι λόγω μόλυνσης του περιβαλλοντικού αέρα.
Επιπρόσθετα σε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, προκαλούνται μόνιμες αναπηρίες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι υπεύθυνη για το 1% του συνόλου των καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων και για το 3% των καρκίνων της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα.
Μέχρι σήμερα δεν είχαν εκτιμηθεί με ακρίβεια οι συνέπειες της μόλυνσης του αέρα στα παιδιά. Τώρα μια μελέτη που μας έρχεται από τη Νότιο Κορέα, δείχνει ότι τα βρέφη ηλικίας από ενός μηνός μέχρι 2 ετών, είναι αυτά τα οποία υποφέρουν περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες από την ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα.
Η επόμενη ομάδα που υποφέρει περισσότερο από τις άλλες λόγω μόλυνσης του αέρα είναι τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.
Κατά τις ημέρες που η μόλυνση του αέρα βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα, οι θάνατοι σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, είναι περισσότεροι παρά στις υπόλοιπες. Πιο πολύ από όλους όμως, επηρεάζονται τα παιδιά.
Οι Κορεάτες ερευνητές εξέτασαν στη Σεούλ τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχει στην πόλη τους αλλά και είναι ανάλογη αυτής που υπάρχει και σε άλλες πόλεις στον κόσμο.
Η μόλυνση του περιβαλλοντικού αέρα χαρακτηρίζεται από την αυξημένη περιεκτικότητα σε μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10μm (PM10), από την αυξημένη συγκέντρωση σε μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και όζοντος.
Οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε με μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του αζώτου. Σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιλαμβανόμενες το πρόβλημα και θέλοντας να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, έχουν αναπτύξει νέες τεχνολογίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον μειώνοντας τις νοσηρές εκπομπές.
Τα εργοστάσια που παράγουν καπνούς λόγω καύσης πετρελαίου και άνθρακα μολύνουν τον αέρα μας με διοξείδιο του θείου.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω του καπνού που εκπέμπουν οι καπνιστές. Τα παιδιά που εισπνέουν μολυσμένο αέρα κινδυνεύουν περισσότερο όχι μόνο από άμεσες επιπλοκές αλλά παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξη των πνευμόνων τους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι για τον ίδιο βαθμό μόλυνσης, τα παιδιά επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τους ενήλικες. Οι συνέπειες που προκύπτουν μπορούν να επηρεάζουν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή.
Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής έρευνας που εξέτασε ειδικά τις επιπτώσεις της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα στα παιδιά, έχει μια σημασία τέτοια που επιβάλλει την αναθεώρηση των κριτηρίων για τον καθορισμό της μόλυνσης του αέρα.
Μέχρι σήμερα τα κριτήρια είναι βασισμένα πάνω σε μελέτες που έγιναν σε ενήλικες. Τώρα βλέπουμε ότι τα παιδιά για τα ίδια επίπεδα μόλυνσης του αέρα, κινδυνεύουν και υποφέρουν περισσότερο.
Για τους λόγους αυτούς τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να επανεξετασθούν με γνώμονα την υγεία των μικρών παιδιών.
Είναι επίσης αναγκαίο όπως οι γονείς και οι παιδίατροι, να εξοικειωθούν με το πρόβλημα αυτό και να γνωρίζουν καλύτερα τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την ποιότητα του περιβαλλοντικού αέρα.
Συχνά η μόλυνση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με το μάτι ή με την όσφρηση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μάθουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, τα σχετικά με τους δείκτες μόλυνσης του περιβαλλοντικού αέρα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τι συμβαίνει και να απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων εξυγίανσης του αέρα που αναπνέουν όλοι, προς όφελος της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα της υγείας των μικρών παιδιών.
Βιβλιογραφία:
1. American Academy of Pediatrics - http://www.aap.org/
2. Infant Susceptibility of Mortality to Air Pollution in Seoul, South Korea, Pediatrics 2003;111:284-290, Φεβρουάριος 2003. - http://www.medlook.net/stroma4/kids.asp
Πηγή: http://www.medlook.net/stroma4/kids.asp
|