Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ΑΓΕΤ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο Βόλου καλεί τους πολίτες η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία σήμερα στις 14:00, με αφορμή την εκδήλωση της ΑΓΕΤ, όπου η εταιρεία έχει ανακοινώσει να βραβεύσει τους συντελεστές ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων. Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κ. Κων. Βολιώτης κατά τη χθεσινή κοπή της πίτας αναφέρθηκε σε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Μαγνησία.
Ρεπορτάζ ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
http://www.e-thessalia.gr/mainnews.asp?Fv1=1
Την οικολογική της πίτα έκοψε χθες Κυριακή η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας στο κέντρο «ΔΑΣΑΚΙ». Παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι της οργάνωσης. Η μουσική και το καλό φαγητό ικανοποίησαν τους παρόντες.
Παρουσιάζοντας τη δράση της οργάνωσης το χρόνο που πέρασε ο κ. Κ. Βολιώτης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία με τη μεγάλη απήχηση που έχει στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα έχει επιλεγεί ως έδρα για το συντονισμό του οικολογικού χώρου, μέσω του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ). Μέσω του ΠΑΝΔΟΙΚΟ έχει ασχοληθεί με ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως είναι το να μη γίνουν θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στον Αλμυρό και αλλού, το χωροταξικό της χώρας και το χωροταξικό των ΑΠΕ, τα σκουπίδια, τα πυρηνικά εργοστάσια, οι πυρκαγιές κ.λπ. Στα τοπικά ζητήματα κυρίαρχη θέση έχει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχει υποβληθεί από τον περασμένο Ιούνιο μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα μαζί με το ΠΑΚΟΕ για παράνομη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ (οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει από τον Ιανουάριο του 2007). Κάναμε επίσης κοινό μέτωπο με τις οργανώσεις της Χαλκίδας και του Αλιβερίου κατά της ΑΓΕΤ. Τις τελευταίες μέρες η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε στο κατακόρυφο, πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, κυρίως αυτών του Παλιού Λιμεναρχείου. Παρόλα αυτά η ΑΓΕΤ με θράσος οργανώνει φιέστα την ερχόμενη Πέμπτη για να βραβεύσει τους συντελεστές της ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων. Εμείς καλούμε τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, καταγγέλλοντας και την αδράνεια των αρμοδίων. Ταυτόχρονα μέσα σε τρεις μέρες μαζέψαμε πάνω από χίλιες υπογραφές για να στείλουμε καταγγελία στα όργανα της Ε.Ε.
Μελετάμε μήπως μια νέα θερμοηλεκτρική μονάδα, με χρήση φυσικού αερίου, που έχει εξαγγελθεί για την Α? ΒΙΠΕ, πρόκειται να επιδεινώσει περαιτέρω την ατμόσφαιρα του Βόλου.
Το πρόβλημα των νερών στη Μαγνησία είναι μεγάλο. Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει προβλήματα ποσότητας και ποιότητας. Τα προβλήματα δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και στο Πήλιο.
Έχουμε αντιδράσει στις μεγάλες επενδύσεις στο νομό μας (Αλατάς, Νηες, Σωρός) γιατί δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της περιοχής και δημιουργούν και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Οι φετινές πυρκαγιές ευαισθητοποίησαν τους πολίτες και είχαν αποτέλεσμα να κατανοήσουν την αξία των δέντρων.
Χθες σε συνεργασία με το Δήμο Ιωλκού και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού φυτεύτηκαν 100 δέντρα στην περιοχή του Σωρού. Παρόλο που μας χωρίζουν διάφορα ζητήματα με το Δήμο Βόλου αποφασίσαμε να συνεργαζόμαστε μαζί του για το καλό της πόλης. Είμαστε ενάντια στα προβλήματα και συμμέτοχοι στα θετικά.
Επεμβήκαμε στην κατεδάφιση της παλιάς ψαραγοράς, σώζοντας πολίτες από την άγνοια του κινδύνου από τον αμίαντο.
Αντιδράσαμε στην παράνομη μεταβίβαση και λειτουργία της ΕΛΙΝΟΪΛ και η υπόθεση είναι στα δικαστήρια.
Έχουμε καταγγείλει παρανομίες στο Αλιγαρόρεμα, σε οικοδομές στο Δήμο Ιωλκού, στη σπατάλη του νερού από διαρροές της ΔΕΥΑΜΒ, στην παράνομη διοχέτευση λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού στον Ξηριά, την παράνομη εκχώρηση κοινόχρηστου χώρου για κατασκευή πισίνας από το Ξενία, για παράνομες κοπές δέντρων για τις οποίες άλλοτε ευθύνεται το Δασαρχείο και άλλοτε ο Δήμος Βόλου, την τοποθέτηση κορυνών χωρίς διάλογο, την προσπάθεια οικοδόμησης της μαγευτικής περιοχής Πούντας στη Σκιάθο, την προσπάθεια επέκτασης της ασφυξίας της πόλης με την προσθήκη κτιρίων στα Δικαστήρια, τη συνεχή δόμηση συγκροτημάτων στο Πήλιο. Φυσικά υπάρχουν και πλήθος άλλα μικρότερα προβλήματα που μας καταγγέλλουν συνέχεια πολίτες, οι οποίοι δεν βρίσκουν ανταπόκριση στη διαβρωμένη δημόσια διοίκηση.
Σχετικά με το τελευταίο πριν λίγες μέρες έγινε ακτιβιστική ενέργεια στη Βέροια με τη συμμετοχή μελών μας.
Το έργο μας δεν είναι μόνο καταγγελτικό αλλά και δημιουργικό. Μελετάμε πώς οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν πράσινοι, πώς ο κατσίγαρος των ελαιοτριβείων θα γίνει χρήσιμος και πώς το ρυθμιστικό του Βόλου θα γίνει χρήσιμο για την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα με προγράμματα του υπουργείου Απασχόλησης και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΠΕ Μακρινίτσας, έχουν ήδη ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί πάνω από 800 μαθητές. Το υλικό που έχει παραχθεί από τους νέους επιστήμονες στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος η εφημερίδα μας η «ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», με την πανελλαδική της απήχηση, έκλεισε τα 10 χρόνια και άλλα τόσα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Προχθές τα γιορτάσαμε σε μια υπέροχη συναυλία με το Βασίλη Λέκκα και τη Γεωργία Νταγάκη στο κτίριο Παπαστράτου. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008
Σκληρή ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών, σύσκεψη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Σε ετοιμότητα φορείς της πόλης για την αερορύπανση.
Κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες του Βόλου και τους φορείς να μετέχουν σήμερα στις δυο το μεσημέρι σε συνάντηση στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα της αερορρύπανσης και να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, απηύθυνε η οικολογική οργάνωση, ενώ η Παρέμβαση Πολιτών καταγγέλει Δήμο Βόλου και ΝΑΜ ως «συνυπεύθυνους» για το έγκλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, κινητοποιήσεις για την Πέμπτη στις 8 το βράδυ, έξω από το δημοτικό θέατρο Βόλου, όπου η ΑΓΕΤ έχει προγραμματίσει την βράβευση του προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών κ. Κούβελου και των δημάρχων Βόλου και Λάρισας.
Η ΑΓΕΤ είναι μέγας - χορηγός των Μεσογειακών και παρά την απόφαση του κ. Βούλγαρη να ζητήσει αναβολή της εκδήλωσης, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει ανυποχώρητη για την πραγματοποίησή της.
Οι σοβαρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο και η σκληρή επίθεση που δέχτηκε η δημοτική αρχή ακόμη και από την βουλευτή κ. Ρ. Ζήση, ανάγκασαν το Σάββατο τον κ. Βούλγαρη να ζητήσει από την ΑΓΕΤ την αναβολή της εκδήλωσης, με την επισήμανση ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο από την αύξηση των τιμών των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων.
Η ΑΓΕΤ δηλώνει αποφασισμένη να μην ανταποκριθεί στο αίτημα και χθες η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας κ. Αγγελική Πατρουμπά δήλωσε στην ΕΡΑ Βόλου ότι η ΑΓΕΤ δεν έχει καμία συμμετοχή στις αυξημένες τιμές των ρύπων, καθώς το εργοστάσιο βρίσκεται από τις 24 Φεβρουαρίου εκτός λειτουργίας, σε ποσοστό 52%.
Στην περίπτωση που η εκδήλωση πραγματοποιηθεί δεν θα παραστεί ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον δήμαρχο Λάρισας και τον κ. Κούβελο.
Η Παρέμβαση Πολιτών
Η Παρέμβαση Πολιτών στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Οι αέριοι ρύποι στην πόλη του Βόλου ξεπέρασαν, αυτές τις μέρες, κατά οκτώ φορές τα όρια, μετατρέποντάς την σε θάλαμο αερίων. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, ανάγκασε κόσμο και γονείς με μικρά παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο για περίθαλψη.
Αιτία της «καινούριας» επιδρομής αέριας ρύπανσης είναι και πάλι η ασύδοτη λειτουργία των τοπικών βιομηχανιών ( ΑΓΕΤ, Χαλυβουργίας) καθώς και του λιμανιού. Οι εταιρείες αυτές όπως και η διοίκηση του ΟΛΒ αδιαφορούν προκλητικά για τους κινδύνους στην υγεία μας και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το μεγάλωμα των κερδών τους.
Μπροστά στην αδιαφορία όλων των υπεύθυνων (κυβέρνησης, Δήμου, Νομαρχίας) οι οποίοι, υποτίθεται, είναι αρμόδιοι για να ελέγξουν τους ρύπους και να πάρουν μέτρα . την στιγμή που η πόλη είναι σε κλοιό ρύπανσης και μπαίνει άμεσα θέμα κίνδυνου της υγείας και της ίδιας της ζωής μας, οι πολίτες πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα απέναντι στην αέρια ρύπανση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την δική μας κινητοποίηση, με μαζικό τρόπο να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας και την απαίτησή μας να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας καθαρό αέρα.
Προκλητική είναι η στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και των τοπικών αρχόντων που ανέχονται και υποθάλπουν με την πολιτική τους την ασυδοσία των βιομηχάνων απέναντι στην υγεία και την ζωή μας. Τους δίνουν άδειες για καύση πετ-κοκ, τους επιτρέπουν την λειτουργία, παρόλο που παραβιάζουν κάθε όριο ρύπανσης, δεν επιβάλουν κανένα μέτρο προστασίας, ενώ υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, για να μην θίξουν την κερδοφορία τους.
Προσπαθούν να αποκρύψουν το πρόβλημα και παρουσιάζονται «ευαίσθητοι», την ίδια στιγμή που αποδέχονται δωρεές από τους βιομήχανους που ισοδυναμούν με εξαγορά και συμμετέχουν ή συνδιοργανώνουν μαζί τους φιέστες για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Απαιτούμε να επιστραφούν πίσω τα «δώρα» των βιομηχάνων και να ματαιωθούν οι γιορτές τους που αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες την ίδια στιγμή που μας βομβαρδίζουν με αέριους ρύπους.
Η κυβέρνηση, ο δήμος και η Νομαρχία είναι συνυπεύθυνοι στο έγκλημα της αερορύπανσης».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ
----------------------
Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ - εργοστάσιο "Όλυμπος"
Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρο από την πόλη του Βόλου και 1 χιλιόμετρο από την κωμόπολη της Αγριάς.
Ο συνολικός πληθυσμός του Βόλου εκτιμάται γύρω στους 140.000 κατοίκους, ενώ της Αγριάς γύρω στους 5.000 κατοίκους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα σπίτια της Αγριάς -συγκεκριμένα η συνοικία Αστέρια- αρχίζουν από την απόσταση των 200 μέτρων από το εργοστάσιο, ενώ σήμερα πια η Αγριά αποτελεί χώρο πρώτης κατοικίας για τους κατοίκους της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στο Βόλο.
Το εργοστάσιο αυτό είναι η σημαντικότερη πηγή ρύπων που επιβαρύνει το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή δεν είναι ούτε λίγα ούτε ασήμαντα:
- Επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου, με την κυκλοφορία των πλοίων.
- Μεγάλη άντληση νερού για τις ανάγκες της παραγωγής και εξάντληση των υπόγειων υδροφορέων στην περιοχή.
- Πιθανή επιβάρυνση του Παγασητικού με χημικές ουσίες (ένα θέμα που δεν έχει ερευνηθεί).
- Επιβάρυνση των βόρειων συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος με τα φορτηγά και τις νταλίκες που πηγαινοέρχονται όλο το εικοσιτετράωρο προς και από το εργοστάσιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (θόρυβος, αερορύπανση, όχληση, διάσπαση γειτονιάς, κίνδυνος ατυχημάτων κλπ.).
- Κυκλοφοριακός φόρτος-ρύπανση-ατυχήματα στο δρόμο Βόλου Αγριάς από τις μετακινήσεις των φορτηγών και του προσωπικού.
- Μεγάλη αλλοίωση των υπωρειών του Πηλίου. Ο επισκέπτης του κατευθύνεται προς το Πήλιο, μόλις αφήσει το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και κατευθυνόμενος προς την Αγριά, βρίσκεται αντιμέτωπος με το θλιβερό θέαμα των εκτεταμένων λατομείων που δεσπόζουν στο τοπίο. Ας σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή της Αγριάς, αλλά και στην περιοχή του "Σωρού" και σε άλλα σημεία του Παγασητικού και της περιοχής.
- Υποβάθμιση μιας μεγάλης περιοχής με φυσικό κάλλος και απαξίωση γεωργικής και κατοικήσιμης γης.
- Επιβάρυνση του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής με σκόνη, η οποία δεν είναι καθόλου αθώα. Σε μέρες με τις πρόσφορες ως προς αυτό κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να δει κανείς από πολύ μακριά, ακόμα και από τις κορυφές του Πηλίου, ένα μεγάλο καφέ "σύννεφο" να εκτείνεται από το εργοστάσιο μέχρι το νότιο Παγασητικό.
- Σημαντική αλλοίωση του πολιτιστικού κεφαλαίου, ειδικά για το λόφο της Γορίτσας που βρίσκεται μεταξύ του εργοστασίου και του Βόλου. Το στρώμα της "τσιμεντόσκονης" στα αρχαία της Γορίτσας έχει φτάσει σε πάχος τουλάχιστον τεσσάρων εκατοστών.
- Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο λόφο της Γορίτσας, που αποτελεί τον κοντινότερο χώρο αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος.
- Πολύ μεγάλη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος από τα απαέρια που προκύπτουν από τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η αερορύπανση θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί το εργοστάσιο, λόγω της άμεσης επίδρασης στην ανθρώπινη υγεία. Είναι γνωστό από μελέτες του Α.Π.Θ. (1990-1992) ότι ο Βόλος συγκαταλέγεται στις ελληνικές πόλεις με το υψηλότερο ποσοστό αναπνευστικών παθήσεων, ιδίως στα παιδιά, παρόμοια με την Πτολεμαϊδα και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
(0) |