Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Σπ.Κουβέλης για Κοπεγχαγη, Γ.Μανιάτης για ενεργειακή πολιτική σε ημερίδα ΙΕΝΕ PDF E-mail
09.11.09

Συγγραφέας Βουτσαδάκης Κ. (ANA) – 11 ώρες πριν

 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαισιόδοξος ως προς την προοπτική επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης μιλώντας το πρωί σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική». Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες.

Ο κ.Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα με «όχι καλούς οιωνούς» καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσέρχονται με λιγότερα πράγματα στο οπλοστάσιό τους από εκείνα που χρειάζονται για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. «Λείπει χρόνος», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε πως «το πιθανότερο είναι να φτάσουμε σε μια καλή πολιτική συμφωνία». Ο κ.Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να αποσυνδέσουμε την ανάπτυξη από τη ζήτηση ενέργειας εφαρμόζοντας πολιτικές αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας.

Το ενεργειακό ζήτημα, όπως είπε, «ακουμπά» σε τρεις πυλώνες που είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα περιλαμβάνουν εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, προώθηση νέων τεχνολογιών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή και τη χρήση καθώς και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τέλος ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως και οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream ενώ υπογράμμισε και το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ο κ.Μανιάτης παρουσίασε από την πλευρά του επτά στόχους της ενεργειακής πολιτικής, που περιλαμβάνουν:

1.Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς.

2.Ενίσχυση των διασυνδέσεων και υποδομών.

3.Διάλογο μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ενεργειακών πρώτων υλών.

4.Διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς.

5.Μείωση της ζήτησης ενέργειας με μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικής χρήσης ενέργειας.
6.Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

7.Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου ο κ.Μανιάτης τόνισε ότι το 80 % των ποσοτήτων που καταναλώνει η χώρα προέρχονται από τη Ρωσία και το υπόλοιπο 20 % από την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κατανάλωση αερίου θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2015, οπότε προβλέπεται να φτάσει στα 7,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που θα καλυφθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν.

Η σύμβαση προμήθειας αερίου από τη Ρωσία λήγει το 2016 με πρόβλεψη δεκαετούς παράτασης και η κυβέρνηση επιδιώκει την έγκαιρη ανανέωσή της. «Η Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας.

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή αγορά για τους προμηθευτές, ανοιχτή χώρα διέλευσης αγωγών και πρέπει να γίνει κέντρο διάθεσης, όχι μόνο διέλευσης ενέργειας». Άσκησε εξάλλου κριτική στην ενεργειακή διπλωματία της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα ακολούθησε τις πρωτοβουλίες άλλων, παρακολουθούσε τις εξελίξεις αντί να τις συν-καθορίζει. «Εταίροι και μη, πρόσθεσε, δεν μας υπολόγιζαν όσο νομίζαμε ή θέλαμε».

Στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αερίων του θερμοκηπίου. Εξάλλου ο κ.Α.Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος εκτίμησε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον «ουδείς είναι αντίθετος» ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να υφίσταται κριτική επειδή συμμετέχει σε συμφωνίες όπως για τον αγωγό South Stream τη στιγμή που δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ανταγωνιστικού αγωγού, Nabucco.

Συνέστησε επίσης στην κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευση της επέκτασης της συμφωνίας προμήθειας αερίου από τη Ρωσία να περιληφθεί όρος για αδιατάρακτη ροή του αερίου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία με τις ενδιάμεσες χώρες όπως συνέβη π.χ. πέρυσι με την Ουκρανία.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen