Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Η νέα ιστοσελίδα της ΕΕ για την βιολογική γεωργία Bookmark Detail 
Αγορές Βιοκαλλιεργητών 7ος-2008 Bookmark Detail 
Κίνηση Πολιτών Γέρακα Bookmark Detail 
Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Bookmark Detail 
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Σε επίπεδα προ 15 εκατομμυρίων χρόνων! PDF E-mail
15.10.09

Νέες ανησυχητικές εκτιμήσεις επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το διοξείδιο του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα έχει φθάσει στα επίπεδα που ήταν πριν 15 εκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη έγινε από ερευνητές υπό την καθηγήτρια γεωεπιστημών Αράντνα Τριπάτι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Σύμφωνα με την έρευνα, την τελευταία φορά που το διοξείδιο του άνθρακα βρέθηκε στα σημερινά περίπου επίπεδα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν αισθητά υψηλότερες σε σχέση με σήμερα (κατά τρεις έως έξι βαθμούς Κελσίου), το μέσο επίπεδο της θάλασσας ήταν κατά 25-40 εκατοστά περίπου υψηλότερο από το σημερινό, η Αρκτική δεν ήταν καλυμμένη από μόνιμους πάγους και λίγοι μόνο πάγοι υπήρχαν στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία (η Ανταρκτική κατακλύστηκε από πάγους ξαφνικά πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια).
Χρησιμοποιώντας μια καινοτομική μέθοδο (μελέτη της αναλογίας μεταξύ του βόριου και του ασβεστίου στο περίβλημα αρχαίων μονοκύτταρων θαλάσσιων οργανισμών), η νέα μελέτη μπόρεσε για πρώτη φορά στον κόσμο να μετρήσει το διοξείδιο σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, 20 εκατομμυρίων ετών. Η νέα μέθοδος μετρά το pH του θαλασσινού νερού την εποχή που ζούσαν εκείνοι οι οργανισμοί, πράγμα που με τη σειρά του επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίσουν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με τη νέα τεχνική επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε πολύ στενή συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και του γενικότερου κλίματος στη γη.
Η μελέτη αυτή θέτει πιεστικά επί τάπητος το κρίσιμο ερώτημα, ποιο πρέπει να είναι το όριο στο οποίο πρέπει να σταθεροποιηθεί το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, ποια δηλαδή πρέπει να είναι η “κόκκινη γραμμή”, πέρα από την οποία η συγκέντρωση του διοξειδίου γίνεται απειλητική για να προκαλέσει λιώσιμο των πάγων του πλανήτη. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία, τείνει να διαμορφωθεί μια επιστημονική συναίνεση για ένα πλαφόν 450 μερών ανά εκατ., όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η ανθρωπότητα “παίζει με τη φωτιά” υιοθετώντας ένα τόσο υψηλό όριο, αφού πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια η συγκέντρωσή του, αν και χαμηλότερη (400 μέρη ανά εκατ.), είχε οδηγήσει σε μια γη χωρίς πάγους και σε άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οκτ 13, 2009

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen