Αλαλούμ με τις αναδασώσεις |
E-mail
|
21.02.08 |
Κάτοικοι του Υμηττού θεωρούν ότι εξαιρέθηκαν παράνομα περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού. Σε άλλη περίπτωση ζητούν οικιστική αξιοποίηση στα Μελίσσια.
«Μπαράζ» προσφυγών στα δικαστήρια προκαλούν οι πράξεις αναδασώσεων που αποφασίστηκαν πρόσφατα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε διάφορους πνεύμονες της Αττικής, όπως στον Υμηττό, στην Πεντέλη και την Πάρνηθα.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι προσφυγές στρέφονται κατά των αναδασώσεων, θεωρώντας ότι παράνομα και αντισυνταγματικά εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση διάφορες εκτάσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν και αυτές κριθεί προστατευτέες. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, οι προσφυγές επιζητούν την ακύρωση μέρους των αναδασώσεων, με τον ισχυρισμό ότι θίγονται ιδιοκτησίες, οι οποίες δεν μπορούν έτσι να αξιοποιηθούν οικιστικά.
Οι τελευταίες αυτές προσφυγές που επιδιώκουν την... ήπια οικιστική αξιοποίηση επικαλούνται μάλιστα ως πολιορκητικό κριό τον νόμο 3208/03 που έδωσε έναν πιο «χαλαρό» ορισμό για την έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αποχαρακτηρισμούς τεραστίων δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα.
Τον νόμο αυτό που είχε καταγγείλει ο Κ. Καραμανλής ως αντισυνταγματικό και δασοκτόνο, υποσχόμενος την κατάργησή του, η κυβέρνηση τον διατήρησε και προσπάθησε να τον εφαρμόσει μέσω ακόμα πιο καταστρεπτικών για το περιβάλλον εγκυκλίων, τις οποίες προσέβαλαν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δασολόγοι. Ομως, ενώ η επίμαχη δίκη επρόκειτο να γίνει σε ενάμιση μήνα (ύστερα από 9 αναβολές!), η κυβέρνηση αιφνιδίως κατάργησε τις εγκυκλίους, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάργηση και στο «κλείσιμο» της δίκης κατά του ν. 3208, ο οποίος έτσι θα συνεχίσει να επιτελεί το δασοκτόνο έργο του και να αποτελεί «όπλο» στα χέρια όσων επιθυμούν οικιστική ανάπτυξη σε αποχαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις.
Στο ΣτΕ
Ενας κύκλος προσφυγών που κατατέθηκαν στο ΣτΕ θεωρεί ότι ο περιφερειάρχης Αττικής παράνομα και αντισυνταγματικά εξαίρεσε από την αναδάσωση που κηρύχθηκε μετά την πυρκαγιά στις 25-8-07 στον Υμηττό (σε συνολική έκταση 1.073 στρεμμάτων στις θέσεις Πετροκόρακας και Αγ. Ιωάννης Θεολόγος) συνολικά 76,66 στρέμματα, ενώ θα έπρεπε και αυτά να προστατευθούν.
Σύμφωνα με προσφυγές κατοίκων αλλά και του Δήμου Χολαργού εξαιρούνται κατά παράβαση του Συντάγματος από την αναδάσωση 14,16 στρέμματα που φέρονται να εξυπηρετούν εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, καθώς και 62,50 στρέμματα που εσφαλμένα θεωρούνται ότι αποτελούσαν πάντα αγροτικές εκτάσεις.
Στις προσφυγές γίνεται λόγος για παραχώρηση με προσωρινή νομή εκτάσεων στην ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ για αυθαίρετη εξαίρεση επιπλέον στρεμμάτων από την αναδάσωση, για αυθαίρετες και παράνομες (χωρίς άδειες κατασκευής από την πολεοδομία) εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης της ΕΥΔΑΠ, από την οποία ο δήμος είχε ζητήσει ομόφωνα από τις αρχές του καλοκαιριού να περιοριστεί μόνο στον χώρο που της παραχωρήθηκε.
Σύμφωνα με τις προσφυγές η εξαίρεση των εκτάσεων αυτών από την αναδάσωση παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των δασών και την αναδάσωση αλλά και την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των οικοτόπων, καθώς τμήμα του Υμηττού έχει ενταχθεί στο προστατευτικό δίκτυο Natura 2000.Με άλλη προσφυγή στο ΣτΕ 70 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μελισσίων, μαζί με σχετικό σύλλογο πολεοδομικής αναβάθμισης, ζητούν να ακυρωθεί η πράξη του περιφερειάρχη Αττικής, κατά το μέρος που αφορά σε περιοχές του Δήμου Μελισσίων, εμβαδού 196 στρεμμάτων όπου βρίσκονται ιδιοκτησίες τους εκτός σχεδίου, αλλά εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου. Υποστηρίζουν ότι αγόρασαν νόμιμα τις εκτάσεις από τις Ιερές Μονές Πεντέλης και Πετράκη, καταβάλλοντας φόρους μεταβίβασης και κληρονομιών αλλά και πρόστιμα, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η καταγραφή και ένταξή τους πρόσφατα στο Κτηματολόγιο.
Η αναδάσωση κηρύχθηκε μετά την πυρκαγιά στις 16-8-07 στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης και οι επίμαχες εκτάσεις κρίθηκαν αναδασωτέες, ενώ το Δασαρχείο είχε προτείνει την εξαίρεσή τους, αλλά η απόφαση διαπίστωσε ότι είχαν εκχερσωθεί και αλλάξει παράνομα χρήση.
Με την προσφυγή υποστηρίζεται ότι οι εκτάσεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν δασικές με βάση τον νέο ορισμό του ν. 3208/03 καθώς και ότι η απόφαση του περιφερειάρχη είναι παράνομη, γιατί δεν είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν δασικές, ούτε έχει καταρτιστεί δασολόγιο.
Τέλος, αναφέρεται ότι η περιοχή είναι σήμερα δομημένη με νόμιμες οικοδομικές άδειες ενώ τα ελεύθερα οικόπεδα είναι καλλιεργούμενα και ότι με την αναδάσωση παρεμποδίζεται η ένταξη στο σχέδιο πόλης με χαμηλούς συντελεστές δόμησης για τη δημιουργία κηπούπολης, κατά το ΓΠΣ.
Έθνος 19.2.08
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8400&pubid=504436
Διαβάστε επίσης «Βροχή» οι προσφυγές για αναδασώσεις στην Αττική"
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=3467&pubid=1001114
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 19/2/2008
|