Η χώρα μας, από χρόνο σε χρόνο ολοένα και περισσότερο, περισφίγγεται από κλοιό πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας.Το τοπίο που μας περιβάλλει γίνεται ολοένα και πιο «μαύρο».Η Βουλγαρία από παλιά έχει πυρηνικούς σταθμούς, το Ισραήλ έχει πυρηνική τεχνολογία, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Αλβανία διαπραγματεύονται οικονομικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Γαλλία για εγκατάσταση σταθμών, η Ρουμανία και η Τουρκία προωθούν επίσης την εγκατάσταση παρόμοιων σταθμών.
Σε σχέση λοιπόν με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τα σύννεφα καθημερινά πυκνώνουν. Ομως και στην ίδια την Ελλάδα, δυστυχώς, κάτι άσχημο εξελίσσεται.
Με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα, στην επιφάνεια έχουν έλθει σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως αναφέρεται σχετικά, η ηγεσία της ΔΕΗ έχει αρχίσει να ερευνά για την επιλογή ευρωπαϊκής εταιρείας (γαλλική ή ρωσικής) στην κατεύθυνση στρατηγικής συμμαχίας, όπως έκανε με την RWE, ή και συμφωνία με την ίδια την RWE, που έχει παρουσία στα Βαλκάνια σε παρόμοιες επενδύσεις.
Οι ειδήσεις αυτές μας προκαλούν τεράστια ανησυχία, λόγω της ιδιαιτερότητας των επενδύσεων σε εργοστάσια που λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια.
Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο οικονομικό. Ανεξάρτητα από το πόσο αποδοτική είναι η πυρηνική διάσπαση, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: τα απόβλητα. Ενας αντιδραστήρας παράγει 20 τόνους αποβλήτων καυσίμου κάθε χρόνο, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα ραδιενεργά για περισσότερο από 10.000 χρόνια.
Επίσης για τη χώρα μας δεν είναι σωστό να υποβαθμίζονται οι μεγάλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σεισμογένεια της ευρύτερης περιοχής. Οι κίνδυνοι που είχαν επισημανθεί στο παρελθόν, όταν για πρώτη φορά είχε τεθεί το θέμα εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων στην Ελλάδα και εγκαταλείφθηκε, δεν πρέπει να αγνοηθούν ούτε σήμερα.
Το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, ακόμη και πρόσφατα, αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία βρέθηκαν μπροστά στην εκδήλωση μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων που αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή.
* Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
Πέρα όμως των παραπάνω, έχουμε και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που εντείνουν τις ανησυχίες μας.
Δύο φορές ο Ελληνας πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, «ευλογεί» την πυρηνική ενέργεια. Η πρώτη φορά ήταν στη Βουλγαρία το 2006, όταν είχε δώσει το πράσινο φως για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε. Είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την ανάληψη εκ μέρους της Βουλγαρίας της υποχρέωσης να καλύπτονται οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι έχει καταγγελθεί το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπέλενε ακόμη και από ανώτατους αξιωματούχους (όπως π.χ. του πρώην προέδρου της Βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) ως υψηλότατου ρίσκου.
Ηδεύτερη φορά πρόσφατα ήταν με την επίσκεψή του στην Ινδία. Σύμφωνα με τα ινδικά πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να υποστηρίξει το αίτημα της Ινδίας για διεθνή συνεργασία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Γιατί όμως ζητάει διεθνή συνεργασία η Ινδία και η Ελλάδα δείχνει να ανταποκρίνεται;
Το δελτίο Τύπου του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου αναφέρει τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι μέλος -μαζί με άλλες 44 χώρες- του Nuclear Suppliers Group (NSG), που δημιουργήθηκε το 1975 ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή της Ινδίας, που είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή και μεταφορά πυρηνικών υλικών ή εξοπλισμού ή τεχνολογίας. Στη μαύρη λίστα των αποκλεισμένων χωρών είναι η Ινδία, η οποία μαζί με άλλες 3 χώρες (Ισραήλ, Πακιστάν, Β. Κορέα) είναι οι μόνες που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ).
Ετσι λοιπόν, όπως αναφέρεται στο σχόλιο του προέδρου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου (ΑΠΜ), Θανάση Αναπολιτάνου, «με την δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού και τη διευκόλυνση που παρέχεται στην Ινδία, αχρηστεύεται στην ουσία η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος χωρίς επιστροφή. Ευθυγραμμίζεται η Ελλάδα με την απύθμενη υποκρισία που χαρακτηρίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις -με πρώτες τις ΗΠΑ- στα θέματα των πυρηνικών».
Η ελληνική κυβέρνηση, με τις προαναφερόμενες ενέργειες, συνεχίζει μια αντιφατική στάση, σύμφωνα με την οποία στο εσωτερικό, διά στόματος υπουργών της, δηλώνει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διά στόματος πρωθυπουργού, διευκολύνει τον δρόμο προς την πυρηνική τρέλα. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που εξαγγέλλονται πυρηνικά προγράμματα από πολλές γειτονικές χώρες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πυρηνικό κλοιό που απειλεί το περιβάλλον, τη ζωή και την ειρήνη στην περιοχή.
ΗΕλλάδα όχι μόνο πρέπει να είναι αντίθετη στην εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων, αλλά ζητούμε να πρωτοστατήσει ώστε τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου να γίνουν αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.
Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι οι ενεργοί πολίτες της χώρας δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της. Η κυβέρνηση, ακόμη και καλές αρχικές προθέσεις να έχει έχει δείξει ότι πιέζεται και ότι είναι ευάλωτη.
Νομίζω ότι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να εμπνευστούν από τη μακροχρόνια και επίμονη δουλειά του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου.
Το παράδειγμα του παρατηρητηρίου αυτού πρέπει να βρει μιμητές, πολλούς μιμητές. Ομως, πέρα από τους φορείς που δραστηριοποιούνται ειδικά με το θέμα αυτό, το αντιπυρηνικό μέτωπο πρέπει να απλωθεί ευρύτερα. Πρέπει να αγκαλιαστεί από τη ΓΣΕΕ, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τα επιμελητήρια (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Οικονομικό κ.λπ.).
Το αντιπυρηνικό κίνημα σήμερα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ενάντια σε κάθε παρόμοιο εργοστάσιο στις χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, πρέπει να κατευθύνει την κατακραυγή του προς τον Σαρκοζί, που είναι σήμερα ο κυριότερος πλασιέ πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή.
Ας υιοθετήσουμε το σύνθημα του ΑΠΜ.
«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Δεν πολεμάς τη χολέρα με την πανούκλα».
*Ο Ν. Γεωργακάκης είναι μέλος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2008 σχετική αρθρογραφία:
http://www.104fm.gr/content/view/2534/42/lang,/ Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: Πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα;
Η καλύβα ψηλά στο βουνό http://panosz.wordpress.com/2008/01/15/nuclear-2/ , " Να εγκαταλειφθούν τώρα τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια, καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι"
Τα Νέα : http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080119&nid=7214599&sn=&spid=876 "Πυρηνικός κλοιός απειλεί την Ελλάδα"
Καθημερινή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100019_10/02/2008_258826 "Σε ασφυκτικό κλοιό η Ελλάδα"
(0) |