Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Η νέα ιστοσελίδα της ΕΕ για την βιολογική γεωργία Bookmark Detail 
Αγορές Βιοκαλλιεργητών 7ος-2008 Bookmark Detail 
Κίνηση Πολιτών Γέρακα Bookmark Detail 
Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Bookmark Detail 
Υγροβιότοπος Βουρκάρι Bookmark Detail 
Το κλίμα αλλάζει! κάνε κάτι και εσύ Bookmark Detail 
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα Bookmark Detail 
Μείωση της ζήτησης ενέργειας και αναβαθμισμένος ο ρόλος των ΑΠΕ PDF E-mail
01.08.09

anemos3qqΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 07:00

 Η μείωση της ζήτησης ενέργειας και ο αναβαθμισμένος ρόλος των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, την οποία ολοκλήρωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Πρόκειται στην ουσία για την αναθεώρηση τη έκθεσης του περασμένου Απριλίου, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, λόγω των ευρύτερων επιπτώσεων που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Η νεώτερη έκθεση, ενώ κατά βάση κρατά το ίδιο μείγμα καυσίμων, εξαιρεί πλέον εντελώς τη χρήση του λιθάνθρακα. Οσο για την πυρηνική ενέργεια, αναφέρει ότι «η έκθεση, συμμορφούμενη προς το κυρίαρχο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, δεν αναφέρεται σε προοπτική χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και στον ορίζοντα οράματος (2050)».

Ειδικά για το λιθάνθρακα, επισημαίνει ότι «η προβλεπόμενη μικρότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η δυνατότητα πλέον κάλυψής της από τις γνωστές συμβατικές πηγές και τις ΑΠΕ, εκτόπισαν το αμφιλεγόμενο θέμα του λιθάνθρακα από τον τρέχοντα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό». Υποστηρίζει ωστόσο «για κάθε ενδεχόμενο και κυρίως για εφαρμογή στην περίοδο προοπτικής (2020-2030) την απόκτηση τεχνογνωσίας στην "καθαρή" χρήση τόσο του λιγνίτη όσο και άλλων στερεών καυσίμων».

Το βασικό σενάριο της έκθεσης αναφέρεται σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 59.219 γιγαβατώρων για το 2010, μέγεθος κατά 3% χαμηλότερο της εκτίμησης του Απριλίου. Η αναθεώρηση προς τα κάτω είναι ισχυρότερη για το 2020, δηλαδή το τέλος του ορίζοντα στρατηγικής, καθώς η ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 74.100 γιγαβατώρες, έναντι 87.900 γιγαβατώρων που ήταν η εκτίμηση πριν από την εκδήλωση της κρίσης.

Με τα δεδομένα αυτά, η έκθεση εκτιμά ότι η προβλεπόμενη μικρότερη ζήτηση παρέχει τη δυνατότητα να καλυφθεί από τις συμβατικές πηγές (λιγνίτης, φυσικό αέριο, ΑΠΕ) σε συνδυασμό με την εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.

Ωστόσο παρατηρεί ότι, ενώ ορθά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ έχει ενστερνιστεί τη σημασία της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο έχει επιτευχθεί ευρεία συνειδητοποίηση του προβλήματος από τους καταναλωτές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του ΣΕΕΣ, η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι μπορεί έως το 2015 να ανέλθει στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σε 1,963 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου και να συνοδευτεί από μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων κατά 8,41 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αποδοτικότητα

Ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδει η έκθεση του ΣΕΕΣ στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και στο ρόλο των κρατικών υποστηρικτικών μέτρων για την εφαρμογή τους.

Η στρατηγική για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, τονίζεται, θα πρέπει να υποστηρίζεται από κρατικά υποστηρικτικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις, ο φόβος, η δυσπιστία, η καχυποψία, η αδιαφορία, η άγνοια, η παραπληροφόρηση και η χρηματοδοτική ένδεια των τελικών καταναλωτών ενέργειας, ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

«Μια ολοκληρωμένη στρατηγική περιλαμβάνει όλα εκείνα τα κρατικά υποστηρικτικά μέτρα, που είναι σε θέση να ενημερώσουν, να ενισχύσουν, να διευκολύνουν, να δελεάσουν, να αναγκάσουν (όπου χρειάζεται με κανονισμούς και άλλα υποχρεωτικά μέτρα) και γενικά να κατευθύνουν τους τελικούς χρήστες σε αποτελεσματικές πρακτικές και επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η έκθεση συνιστά τη λελογισμένη χρήση του, καθώς αυτό αποτελεί εισαγόμενο καύσιμο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η χρήση του φυσικού αερίου θα πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψιν τον περιορισμό του συνολικού κόστους της παραγόμενης ενέργειας και να διασφαλίζει τη μέγιστη διαθεσιμότητα στην ηλεκτροπαραγωγή, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων. Επιπλέον συνιστά τη χρήση του φυσικού αερίου σε λύσεις που επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης και αντίστοιχης μείωσης του κόστους του θερμιδικού αποτελέσματος.

Υδρογονάνθρακες

Σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, συστήνεται στα συναρμόδια υπουργεία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία που ξεκίνησε το ΥΠΑΝ για τη σύσταση του φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την προώθηση των απαραίτητων νομικών αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σε δεύτερη φάση στην προκήρυξη διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις.

Τέλος η έκθεση κάνει προτάσεις για τη δημιουργία στρατηγικών έκτακτης ανάγκης. Με δεδομένο οτι η Ελλάδα προσδοκά να αποτελέσει διεθνή παίκτη στις ενεργειακές αγορές, το ΣΕΕΣ εκτιμά ότι θα πρέπει να μελετηθούν, να προετοιμαστούν και να κοινοποιηθούν στους αρμοδίους στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσεων.

Ετσι, προτείνει:

* το σχεδιασμό λύσεων και μηχανισμών για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, όπως εναλλαγή ποσοτήτων μεταξύ αγωγών, πολλαπλά σημεία εισόδου υγροποιημένου αερίου, ευέλικτα συμβόλαια προμήθειας,

* δημιουργία μηχανισμών απόσβεσης των απότομων αυξομειώσεων της τιμής του πετρελαίου,

* οργάνωση σχεδίου διείσδυσης νέων πρωτογενών συμβατικών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως έρευνα για νέες τεχνολογίες,

* μελέτη και σχεδιασμός απόσβεσης κερδοσκοπικών και πραγματικών κρίσεων που ενδέχεται να δημιουργηθούν γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, όπως κόστος δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.

Ανανεώσιμες πηγές

Για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη μείωση των εκπομπών και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας ικανών μέσων παραγωγής από ΑΠΕ, η έκθεση προτείνει να αξιοποιηθεί όλο το εύρος των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών, να επιδοτηθούν με κεφάλαια που προορίζονται για την έρευνα και τεχνολογία, ΑΠΕ, οι οποίες έχουν μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία και εγχώρια βιομηχανική υποδομή επίτευξης εξαγωγών.

Για το πρόβλημα της αδειοδότησης των μονάδων ΑΠΕ, η έκθεση προτείνει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, για την εφάπαξ αξιολόγηση των αιτήσεων που εκκρεμούν. Επίσης, τη δημοσίευση των περιοχών εκείνων οι οποίες έχουν κορεστεί, προκειμένου έτσι να πάψει η κατάθεση αιτήσεων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen