Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Η νέα ιστοσελίδα της ΕΕ για την βιολογική γεωργία Bookmark Detail 
Αγορές Βιοκαλλιεργητών 7ος-2008 Bookmark Detail 
Κίνηση Πολιτών Γέρακα Bookmark Detail 
Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Bookmark Detail 
Υγροβιότοπος Βουρκάρι Bookmark Detail 
Το κλίμα αλλάζει! κάνε κάτι και εσύ Bookmark Detail 
Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα Bookmark Detail 
Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίνει την καύση RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Μυλάκι PDF E-mail
25.07.09

Πηγή: Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009, 21:08

Η Συντονιστική Επιτροπή μαζικών φορέων Αλιβερίου κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ σε ανακοίνωση της, κάνει γνωστό ότι στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας έφτασε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του εργοστασίου της ΑΓΕΤ - LAFARGE στο Μυλάκι Αλιβερίου και εκτός των άλλων περιλαμβάνεται και η έγκριση για την καύση RDF αφήνοντας ανοιχτό το θέμα και για την καύση λυματολάσπης στο μέλλον.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, "παρά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις του λαού του Αλιβερίου,την αντίδραση σχεδόν του συνόλου των μαζικών φορέων του νομού, παρά την αρνητική γνωμάτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μάλιστα δύο φορές, παρά την αρνητική στάση των πολιτικών κομμάτων του νομού, η κυβέρνηση δια του Γ. Σουφλιά έκλεισε τα αυτιά ακόμα και στην έκκληση των πεντακοσίων μανάδων της περιοχής να μη προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα, έβαλε την υπογραφή του βοηθώντας τους δήμους της Αττικής να ξεφορτωθούν τα σκουπίδια τους και στην ΑΓΕΤ να κερδίσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ από την καύση. Έτσι αυτοί τα κέρδη τους και για τους κατοίκους της περιοχής από την έκλυση διοξινών αρρώστιες, καρκίνος και θάνατος".

Η Επιτροπή καταγγέλλει ακόμα ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαπατήθηκε η ίδια η Βουλή ενώ έγινε προσπάθεια να παραπλανηθεί και η Επιτροπή των φορέων για να ματαιώσει τις κινητοποιήσεις. Συγκεκρικένα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

"Για να πετύχουν το σκοπό τους έφθασαν ακόμα και τη Βουλή των Ελλήνων να παραπλανήσουν, λέγοντας σε σχετικό έγγραφο, προς την Επιτροπή Αναφορών την Παρασκευή 26 Ιουνίου, του υπουργείου Ανάπτυξης ότι είναι προς υπογραφή από τον αρμόδιο Υφυπουργό ενώ η ΚΥΑ ήταν ήδη έτοιμη μιας και φέρει ημερομηνία Δευτέρα 29 Ιουνίου και εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την ΕΑΡΘ.

Την ώρα που είχαν υπογράψει την ΚΥΑ προσπαθούσαν δια του Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ να παραπλανήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή ζητώντας συνάντηση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, την ημέρα της μεγάλης συγκέντρωσης στο Αλιβέρι, με προφανή σκοπό τη ματαίωση των κινητοποιήσεων κάτι που είναι ευθεία πρόκληση και περιφρόνηση των κάτοικων".

Ένα άλλο σημείο που τονίζεται είναι ότι η ΚΥΑ δεν παίρνει καθόλου υπόψη την πολυδιαφημιζόμενη μελέτη Μαρκάτου, την οποία πλήρωσαν 40.000 ευρώ από τον μισθό τους οι εργαζόμενοι και την πέταξαν στα σκουπίδια, καθώς και την έκθεση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που παράγει το RDF που όπως αναφερει, "τη θέση του σημείου τροφοδοσίας του RDF στην τσιμεντοκάμινο της ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου, μη συνιστώμενου του προασβεστοποιητή στην συγκεκριμένη περίπτωση".

"Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στη φάση αναθεώρησης των εγγράφων αναφοράς Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BREF) και όπως ομολογείται και από τον ΕΣΚΝΑ θα περιέχει νέους όρους. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητούσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι μέχρι την αναθεώρηση των BREF, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή γύρω στα Χριστούγεννα αντιθέτως έσπευσε να υπογράψει άρον άρον την ΚΥΑ και όχι για πέντε χρόνια αλλά για εφτά υποθηκεύοντας το μέλλον της περιοχής Αλιβερίου και δίνοντας την ευκαιρία στους Γάλλους της LAFARGE να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους" σχολιάζει η Συντονιστική Επιτροπή που δηλώνει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτη τον αγώνα με όλα τα μέσα, κινητοποιήσεις αποκλεισμούς δρόμων, προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κλπ.

Τέλος, σχολιάζει τη στάση της δημοτικής αρχής που δεν έχει πάρει θέση, ενώ αναμένει και τις αντιδράσεις της νομαρχίας, των βουλευτών της ΝΔ καθώς και του υπουργού κ. Μαρκόπουλου που διατυμπάνιζε ότι ότι "δεν έχει σημασία που υπέγραψε ο Σουφλιάς πρέπει να υπογράψουν άλλοι δύο", μόνο που είχαν ήδη υπογράψει και καλεί το νομάρχη Ευβοίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να μην υπογράψει τις υπολειπόμενες άδειες εγκατάστασης για την καύση του RDF.

Σχετικά θέματα
Οι κάτοικοι του Αλιβερίου "κλείνουν" τους δρόμους για το RDF
http://www.servitoros.gr/news/view.php/24241/

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 8620290
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen