Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

OxiStoXYTA.gr - Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού Bookmark Detail 
Ένωση Δικτύων Οικοπροστασίας & Οικοανάπτυξης Bookmark Detail 
http://thriasiosos.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://myabodo.com/ Bookmark Detail 
MyOwnEnergy - Η δική μου ενέργεια Bookmark Detail 
Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος Bookmark Detail 
ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ - ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ Bookmark Detail 
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ Bookmark Detail 
ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ PDF E-mail
10.07.09

garbagepeopleΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ: ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ...ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
«Πόλεμος» και με μηνύσεις


Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χωρίς καν να έχουν γίνει οι απαιραίτητες απαλλοτριώσεις στον χωροθετημένο ΧΥΤΑ του Γραμματικού φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε ο εργολάβος του έργου. Η όψιμη βιασύνη της κυβέρνησης και των αρμοδίων να προλάβουν τις προθεσμίες της Ε.Ε. ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια ύστερα από έξι χρόνια απραξίας, οδήγησε σε σπασμωδικές κινήσεις που πήραν ήδη τη δικαστική οδό.

Χθες ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού και κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου (εργολάβου, περιφερειάρχη κ.λπ.), η οποία αποτελείται από δύο σκέλη. Τις απαλλοτριώσεις, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (πόσο δε μάλλον, δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες), και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας η ισχύς έχει λήξει από το 2008.

Οσον αφορά το θέμα των απαλλοτριώσεων, η πλευρά του εργολάβου υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει τα έργα από το δασικό κομμάτι και μετά θα προχωρήσει στις ιδιοκτησίες. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο της κοινότητας Γραμματικού Νίκο Κούκη, οι ιδιοκτησίες καταλαμβάνουν τα 3/5 της συνολικής έκτασης και ήδη καταπατούνται από τα μηχανήματα. Πρόκειται για 15 ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, οι οποίοι συνυπέγραψαν τη μηνυτήρια αναφορά.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι μηνυτές, η εγκατάσταση του εργολάβου είναι παράνομη και διότι έχει λήξει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων -άρα και η άδεια- από πέρσι, δεν υπάρχει καινούργια ούτε έχει δημοσιευτεί κάποια απόφαση ή ΦΕΚ για ανανέωση ή παράτασή της. Επίσης όπως υποστηρίζουν δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια ή έγκριση για την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοταξίου, δεν παρίσταντο αρχαιολόγοι από τις συναρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα σκαπτικά μηχανήματα δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας και δεν επιδείχθηκε κανένα έγγραφο από τον υπεύθυνο μηχανικό.

Δίωξη

Χθες το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι ο Νίκος Κούκης και ιδιοκτήτης των κατασκηνώσεων Γραμματικού εναντίον των οποίων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος (απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και αντίστασης κατά της Αρχής), καθώς και οι πέντε κάτοικοι που συνελήφθησαν χθες στα επεισόδια. Μοναδικός περιοριστικός όρος η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας, ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. «Εχω ζητήσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους περιβάλλοντος όλων των κομμάτων. Πρέπει να καταλάβει και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης ότι αυτή η ιστορία θα βλάψει και το περιβάλλον και την τσέπη του. Δεν είναι δυνατόν το 2009 να πετάμε λεφτά σε ΧΥΤΑ όταν οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν εξαιρετικές λύσεις που δεν βλάπτουν τη φύση».

Οι κάτοικοι του Γραμματικού παραμένουν ετοιμοπόλεμοι στους δρόμους και δηλώνουν ότι στο πρώτο «γκάζωμα» μηχανήματος του εργολάβου θα αντιδράσουν. Το ίδιο έτοιμοι φαίνεται ότι είναι και οι άνδρες των ΜΑΤ που έχουν σχεδόν εγκατασταθεί στην περιοχή μαζί με επτά κλούβες...
[email protected]

====================================

γιατί λέμε 'όχι' στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (XYTA)

Πηγή: http://www.oxistoxyta.gr/xyta.htm

Οι ΧΥΤΑ ("χωματερές") αποτελούν μία εξελιγμένη εκδοχή της αρχαιότερης μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων: την τοποθέτησή της σε λάκους και το σκέπασμά τους με χώμα. Οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί αφορούν βασικά την προσπάθεια που γίνεται να μη μολυνθεί ο περιβάλλων χώρος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τα εξαιρετικά τοξικά σταγονίδια ("στραγγίδια") που διαρρέουν μέσα από τη γη. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση αδιάβροχων μεμβρανών στον πυθμένα των περιοχών όπου θάβονται τα απορρίμματα. Δυστυχώς, οι μεμβράνες αυτές δεν επιτυγχάνουν πάντα την πλήρη στεγανοποίηση του χώρου, κάτι που επιδεινώνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής. Αυτό φαίνεται και από μία παρόμοια χρήση της τεχνολογίας αυτής: για τη δημιουργία υδραγωγείων σε νησιά του Αιγαίου. Τα υδραγωγεία που δημιουργούνται με την τεχνική αυτή έχουν συχνά απώλειες νερού λόγω ατελούς στεγανότητας. Εξάλλου, ο χρόνος ζωής των μεμβρανών είναι περιορισμένος (μόλις 15 έτη), μετά τον οποίο χάνουν τη στεγανότητά τους. Οι ΧΥΤΑ, όμως, συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον ακόμα και 50 έτη μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους και την αποκατάσταση της θέσης.

Τα καταστροφικά για την υγεία "στραγγίσματα", τα μολυσμένα σταγονίδια που θα περνούν από το χώρο του ΧΥΤΑ στο υπέδαφος, ανέρχονται σε χιλιάδες κυβικά μέτρα κάθε μήνα. Για το ΧΥΤΑ στο "Μάυρο Βουνό" Γραμματικού, αυτά θα καταλήγουν στις πηγές υδροδότησής μας, στη Λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στον Ευβοϊκό (μέσω του ρέματος Σουλνάρθι), ενώ τα θαλάσσια ρεύματα θα τα μεταφέρουν από τους Αγ. Αποστόλους Καλάμου μέχρι τη Ραφήνα, μολύνοντας όλη τη θάλασσα και τις παραλίες. Η μόλυνση αυτή θα καταστρέψει τον τουριστικό χαρακτήρα των ακτών της ΒΑ Αττικής. Επίσης, τα στραγγίσματα θα μολύνουν τον Κάμπο Μαραθώνα όπου μεγαλώνουν τα λαχανικά που τροφοδοτούν τις αγορές ολόκληρης της Αττικής. Η δε στεγανοποίηση δεν αποτελεί λύση, επειδή κάτω από το χώρο του ΧΥΤΑ διέρχεται το ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ωρωπού, το οποίο κανένα στεγανωτικό μέτρο παγκοσμίως δεν μπορεί να αντέξει όταν ενεργοποιείται (Πανεπιστήμιο Πάτρας). Αντίστοιχα για την Κερατέα, από το ΧΥΤΑ στο Βραγόνι τα καταστροφικά στραγγίδια θα καταλήγουν στις ακτές της Λαυρεωτικής, Αναβύσσου κ.λπ., με τεράστιες επιπτώσεις στις εξαιρετικής ομορφιάς περιοχές αυτές.

Την ίδια ώρα, ανακοινώνεται με τυμπανοκρουσίες ότι ο προϋπολογισμός για το διαφημιστικό πρόγραμμα προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό αναμένεται να φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ, με σύνθημα "εξερευνήστε τις αισθήσεις σας στην Ελλάδα", προβάλλοντας μεταξύ άλλων τις ακτές του Σχοινιά, Μαραθώνα, Καλάμου, Σέσι, Αναβύσσου, Λαυρεωτικής κ.λπ.

oxiStoXYTA.gr
Η Λίμνη Μαραθώνα. Τα μολυσμένα "στραγγίσματα" θα καταλήγουν εδώ από το χώρο του ΧΥΤΑ, και θα μολύνουν το νερό ολόκληρης της Αττικής.

Για την επικινδυνότητα των ΧΥΤΑ μαρτυρούν και οι μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έδειξαν στην περιοχή γύρω από τα Λιόσια μόλυνση "στο κόκκινο". Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί -όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων, παρά τα "στεγανωτικά μέτρα".

Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά της χωματερής (στην Ελευσίνα) βρέθηκαν μολυσμένα. Όπως αναφέρει στα "Νέα" ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Λέκκας, "το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών -τα επικίνδυνα, δηλαδή, "κατακάθια" των απορριμμάτων- εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ώς τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο".

oxiStoXYTA.gr
Παραλία Σέσι. Ο Ευβοϊκός κινδυνεύει να καταλήξει σαν το Σαρωνικό.

Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. "Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος, στην επιφάνεια του εδάφους", συμπληρώνει. Όπως λένε οι επιστήμονες, "βρέθηκαν συγκεντρώσεις ρύπων ακόμα και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον "παλαιό" ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια.

ήδη καταστράφηκε ο Σαρωνικός. Τώρα έχει σειρά ο Ευβοϊκός;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πιο ανησυχητικό εύρημα, αφορά το Σαρωνικό. "Κρέμεται σε μια κλωστή η ποιότητα των υδάτων του", προειδοποιεί ο καθηγητής κ. Λέκκας. "Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω -κάτι που θεωρείται πιθανό λόγω της διαπερατότητας του υπεδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή- και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί", συμπληρώνει. (πλήρες άρθρο: in.gr, 25-1-07 ).

xyta

Ο προτεινόμενος χώρος τοποθέτησης του ΧΥΤΑ. Φαίνεται η γειτνίαση με το χωριό και κατοικημένες περιοχές και το ενεργό σεισμικό ρήγμα. Προβλήματα από τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που δείχνουν πόσο ακατάλληλη είναι η περιοχή για την τοποθέτηση ΧΥΤΑ:

# Oι XYTA αποτελούν μία ατελέσφορη λύση, που μετά από μόλις 4-5 χρόνια θα αντίκειται προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μετά το 2010 η όλη λύση διαχείρισης Απορριμμάτων θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί εκ βάθρων με βάση νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, η επένδυση στη δημιουργία ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν είναι βιώσιμη. Αντιθέτως, οι χώροι ταφής είναι οικονομικά κοστοβόροι, δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις γης, δημιουργούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και προκαλούν κινδύνους υγείας όχι μόνο τοπικά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σαν λύση είναι ατελέσφορη, επιζήμια από οικονομοτεχνικής πλευράς και με σύντομο χρονικό ορίζοντα υποχρεωτικής λήξης.

# Εν τω μεταξύ, οι ΧΥΤΑ θα αποστερήσουν την εθνική οικονομία από μία πλουτοπαραγωγική πηγή, όπως θα μπορούσαν να είναι τα απορρίμματα εάν ανακυκλώνονταν.

# Παραπάνω αναφερθήκε ο βέβαιος κίνδυνος μόλυνσης του Ευβοϊκού και της Λίμνης Μαραθώνα από τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ. Μέσα από τις καταπτώσεις ρύπων στα νερά της Λίμνης Μαραθώνα, αλλά και από το ξέπλυμα των φτερών των γλάρων που θα μολύνονται στο ΧΥΤΑ και το βράδυ θα αναπαύονται στη Λίμνη, η μόλυνση θα καταλήγει στις βρύσες του Αθηναίου, ενώ μέσα από τα λαχανικά του Κάμπου Μαραθώνα θα καταλήγει στο πιάτο του, δηλαδή στην τροφική αλυσσίδα.

# Ο αέρας που πνέει στην περιοχή είναι συνήθως βόρειος (240 ημέρες το χρόνο). Σαν αποτέλεσμα, θα φέρνουν από το Γραμματικό όλους τους αέριους ρύπους (διοξίνες, αμμωνιακές ενώσεις, θειικές ενώσεις, μεθάνιο κ.λπ.) πάνω από την περιοχή, αλλά και πάνω από Διόνυσο, Εκάλη, Ερυθραία, 'Ανοιξη, 'Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι και τελικά όλο το Λεκανοπέδιο. Έτσι, η τοποθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό θα αποτελέσει μία βέβαιη οικολογική βόμβα, όχι μόνο του Γραμματικού, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Αττικής και του Λεκανοπεδίου γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γίνει καμία Μελέτη διάδοσης αερίων ρύπων, όπως επιτάσσει η επιστήμη.

# Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι εντελώς ακατάλληλο για να αντέξει το φόρτο από τη μεταφορά των απορριμμάτων. Εκατοντάδες σκουπιδιάρικα θα περνούν κάθε μέρα από τη Μαραθώνια Διαδρομή, διασχίζοντας τη Ν. Μάκρη, το Μαραθώνα και το 'Α. Σούλι, καθώς και από Ε.Ο. - 'Αγ. Στέφανο (ή 'Ανοιξη - 'Αγ. Στέφανο) και στη συνέχεια Πολυδένδρι - Καπανδρίτι - Βαρνάβα, για να καταλήξουν στο Γραμματικό μέσα από δρόμους με ακατάλληλες λωρίδες ήπιας κυκλοφορίας, μέσα από τις πόλεις και τα χωριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γίνει καμία Συγκοινωνιολογική Μελέτη, όπως θα έπρεπε. Νέα έργα Οδοποιΐα; θα κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, και θα απαιτούσαν χρόνια υλοποίησης.

# Ολόκληρο το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής αποτελεί από μόνο του αξιοθέατο. Υπάρχουν ιστορικοί Πύργοι - μνημεία στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, όπου ένας είναι της Γεωμετρικής περιόδου και ο άλλος της Βυζαντινής, ενώ δίπλα στο ΧΥΤΑ υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Ραμνούντος.

# Όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι, αν τελικά εφαρμοσθούν οι δρομολογούμενες από διάφορα συμφέροντα λύσεις, το κόστος επεξεργασίας θα είναι γύρω στα 200 ευρώ ανά τόννο. Με κόστος 5 €/t που θα στοιχίσει η μεταφορά των σκουπιδιών στη Ριτσώνα ή με κόστος 15 €/t στη Μεγαλόπολη και με συνολικό κόστος μόνο 60 €/t όπως προτείνει η Μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για Ριτσώνα ή Μεγαλόπολη, προκύπτει μία διαφορά κόστους που θα επιβαρύνει με 300-400 ευρώ ετησίως κάθε νοικοκυριό, δηλαδή όλους μας!

ramnous

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ραμνούντος

# Η τεχνολογική κατεύθυνση στην οποία στηρίχθηκε ο "εθνικός σχεδιασμός" διαχείρισης απορριμμάτων (δημιουργία 120 ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα, ένας των οποίων είναι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού) είναι ξεπερασμένη και δημιουργεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Από οικονομοτεχνικής άποψης, είναι επιζήμια λύση για την Εθνική Οικονομία. Μέχρι το 2010 είμαστε υποχρεωμένοι από την ΕΕ να προβούμε σε άλλες επενδύσεις με νέες τεχνολογίες σε βάση των σημερινών δεδομένων, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε υψηλή πρόστιμα. Για το λόγο αυτό, απαιτείται επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το πρόβλημα αναλύεται γενικότερα σε πρόσφατη (2004) μελέτη του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (καθηγ. κ. Οικονομόπουλος), την οποία παρέλαβε και πλήρωσε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), και στην οποία αναδεικνύεται ως βέλτιστη λύση η ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μεταφορά των απορριμμάτων, και κατ'αντιπαραβολή η ακαταλληλότητα της λύσης ΧΥΤΑ στο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ (βλ. και Προτάσεις ).

# Τα διλήμματα που έχουν επικοινωνιακά προωθηθεί, "και αν όχι στο Γραμματικό, τότε πού;", καθώς και "τα σκουπίδια μας, όχι στην αυλή του γείτονα", είναι ψευδή: αφενός η μελέτη Οικονομόπουλου υποδεικνύει ως βέλτιστη λύση την ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, αφετέρου, η Βόρεια Αττική είναι στην πραγματικότητα ο "γείτονας" στην αυλή του οποίου ο μεγάλος και ισχυρός γείτονας (δήμοι του Λεκανοπεδίου) θέλει να ρίξει τα σκουπίδια του. Η παραγωγή σκουπιδιών σε ολόκληρη τη Βόρεια Αττική είναι μόλις 60 τόννοι την ημέρα, έναντι των 900 τουλάχιστον που θέλουν να στείλουν στο ΧΥΤΑ Γραμματικού οι "γείτονες" (εν προκειμένω ο ΕΣΔΚΝΑ για δικούς του, κάθε άλλο παρά ανιδιοτελείς λόγους).

# Υπάρχει και μία πληθώρα άλλων σημαντικών λόγων για τους οποίους είναι ακατάλληλη η θέση ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ Γραμματικού για την τοποθέτηση του ΧΥΤΑ, που δεν αναφέρονται εδώ παρά περιληπτικά. Κάποιοι από αυτούς είναι: γειτνίαση με εγκαταστάσεις εθνικής ασφαλείας, ύπαρξη πολλαπλών γεωτρήσεων, παραλία ΣΕΣΙ κ.λπ.

oxiStoXYTA.gr
Μαύρο Βουνό, παραλία Σέσι

=====================================================

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΤΑΛΑΚΗΣ

* Λέκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Ιανουάριος 2008)

Πηγή: http://gekollias4.blogspot.com/

Με την απόφαση 1151/2007 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας της 29ης Απριλίου 2007 φαίνεται να ανοίγει εν μέρει ο δρόμος για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Η απόφαση αυτή απορρίπτει αίτηση ακυρώσεως της Κοινότητας Γραμματικού που ζητούσε την ακύρωση των αποφάσεων για τη χωροθέτηση και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που επιτρέπουν την κατασκευή ΧΥΤΑ σε ιδιαίτερου κάλους δασική έκταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λόγοι ακύρωσης που είχαν προβληθεί στηρίζονταν στα δεδομένα που ίσχυαν κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης. Συγκεκριμένα οι σχετικοί λόγοι αφορούσαν:

α. Τη μελέτη χωροθέτησης, η οποία δεν έλαβε υπόψη ότι από το ΧΥΤΑ ως τον Ευβοϊκό κόλπο η απόσταση είναι μόλις 1,8 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη μόλυνση του κόλπου.

β. Την ύπαρξη υπόγειας πηγής που υδρεύει τον οικισμό Σέσι.

γ. Την ύπαρξη ρέματος που ρέει στα όρια της λεκάνης της λίμνης του Μαραθώνα.

δ. Το ενεργό σεισμικό ρήγμα που, αν ενεργοποιηθεί, ενδέχεται να προκαλέσει ρήγμα στον πυθμένα του ΧΥΤΑ.

ε. Την εγγύτητα του χώρου στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Δήμου Ραμνούντας.

στ. Τον κίνδυνο, οι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή να προκαλέσουν δυσάρεστη εκπομπή αερίων προς τις όμορες κατοικημένες περιοχές

ζ. Τη σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκαλέσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην ευρύτερη δασική περιοχή.

η. Το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και το γεγονός ότι αποφάσεις αναδάσωσης δεν έχουν ακόμη αρθεί.

Το Συμβούλιο Επικρατείας δέχθηκε ότι η απόφαση άρσης της αναδάσωσης μπορεί να εκδοθεί και μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και πριν από την παρέμβαση στο δάσος. Η απόφαση επισημαίνει ότι η κατασκευή ΧΥΤΑ σε δασική έκταση είναι επιτρεπτή για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Από την έκδοση της απόφασης έχουν, ως γνωστόν, προκύψει νέα δεδομένα, τα οποία ανέτρεψαν το συνολικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο της Αττικής. Η απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πάρνηθα και την Πεντέλη αποτελούν νέα δεδομένα, τα οποία δεν επιτρέπεται να αγνοεί η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία. Αυτά ακριβώς επιβάλλουν επιτακτικά το συνολικό επανασχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής στην περιφέρεια Αττικής και φυσικά την επανεξέταση της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ. Η συρρίκνωση του δασικού πλούτου της Αττικής και οι συνέπειες για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της θα έπρεπε να λειτουργήσουν ως μήνυμα εγρήγορσης και συνειδητοποίησης της οδυνηρής πραγματικότητας που τείνει να διαμορφωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και ο έλεγχος της νομιμότητας που επιχείρησε το Δικαστήριο δεν επιτρέπουν την ανάδειξη του προβλήματος. Οι μελέτες, στις οποίες στηρίχθηκαν οι αποφάσεις χωροθέτησης της διοίκησης, είναι παρωχημένες. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται η επικαιροποίησή τους, ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από την κατασκευή του ΧΥΤΑ, μεταξύ των άλλων, στο διαρκώς συρρικνούμενο δασικό ισοζύγιο της Αττικής.

Από την πείρα αναδεικνύεται η ελλείπουσα βούληση και ικανότητα της διοίκησης να διαχειρισθεί το μείζον και πιεστικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεσματικά. Εκτός αυτού, σπάνια λαμβάνει μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή. Οι μελέτες αντιμετωπίζουν το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά κανόνα αποσπασματικά και σημειακά. Από τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας προκύπτουν ωστόσο σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δεν απασχολούν συνήθως τη διοίκηση. Είναι προφανές ότι η ιδιαίτερου κάλους περιοχή της λίμνης Μαραθώνα καθώς και οι όμορες δασικές εκτάσεις θα επιβαρυνθούν σημαντικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και από το πρόσθετο κυκλοφοριακό βάρος που φαίνεται να μην έχει μελετηθεί επαρκώς.

Εξάλλου, ανεξάρτητες μελέτες αναδεικνύουν ότι η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον τη βέλτιστη τεχνολογικά λύση. Γι’ αυτό το σκοπό προσφέρονται και άλλες τεχνολογίες, όπως λ.χ. η καύση των απορριμμάτων, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικές ως προς τον περιορισμό των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ απορρίπτει όμως τις εναλλακτικές αυτές τεχνολογίες, επικαλούμενο ιδίως το υψηλό κόστος λειτουργίας τους. Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει όμως ότι δεν βρίσκονται πια σε πειραματικό στάδιο, αλλά εφαρμόζονται σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Η διοίκηση πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς την τεχνολογική αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης λύσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι μια σειρά κοινοτικών οδηγιών επιβάλλει την υποχρέωση αιτιολόγησης των τεχνολογικών επιλογών σε ανάλογα έργα με γνώμονα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής δεν αποτελεί μέρος του ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Β.Α. Αττικής. Αντιμετωπίζεται εκ των ενόντων και δεν εντάσσεται λειτουργικά στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία πόλων ανάπτυξης στην περιοχή ούτε συνυπολογίζει τις επιπτώσεις μια τέτοιας παρέμβασης στο συνολικό περιβαλλοντικό ισοζύγιό της. Η επανεκτίμηση των δεδομένων αυτών θα επιβραδύνει βραχυπρόθεσμα την οριστική λύση στο οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια. Θα συμβάλλει ωστόσο αποφασιστικά στον από καιρό ληξιπρόθεσμο εξορθολογισμό του περιβαλλοντικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιφέρειας, αίροντας εύλογες ενστάσεις των κατοίκων της.

======================================



προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen