Αντιστεκόμαστε σε κάθε νέα ρυπογόνα δραστηριότητα.
Η κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού δεν αντέχει άλλη ρύπανση. Τα νερά ανανεώνονται μια φορά κάθε χρόνο. Ο κόλπος απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή.
Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Κορινθιακό!
Κυριακή 24/2/2008 συναντιόμαστε στη γέφυρα του Ρίο στη 1 μ.μ.
Ο Κορινθιακός κινδυνεύει!
Σήμερα:
- 750.000 τόνοι κόκκινης λάσπης με βαρέα μέταλλα κάθε χρόνο από το Αλουμίνιο της Ελλάδος στην Αντίκυρα
- Υπεραλίευση, με συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν το βυθό και εξαφανίζουν τα ψάρια
- Ανεξέλεγκτη ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά λύματα, τη Σωληνουργεία Κορίνθου και το παράνομο λιμάνι στη Θίσβη
- Υπεραλίευση, με συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν το βυθό και εξαφανίζουν τα ψάρια
- Ανεξέλεγκτη ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά λύματα, τη Σωληνουργεία Κορίνθου και το παράνομο λιμάνι στη Θίσβη
Αύριο έρχονται τα χειρότερα:
- Η Βοιωτία μετατρέπεται σε απέραντο ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο
- Τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα σε Θίσβη-Αντίκυρα
- Ενεργειακή μονάδα με λιθάνθρακα σχεδιάζεται και στον Αστακό
- Τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις, δεκάδες πλοία και ?καρβουνάδικα?, έως 120.000 τόνων κάθε μέρα στον Κορινθιακό.
- Νέες ρυπογόνες βαριές βιομηχανίες και μεγάλο εμπορικό λιμάνι στη Θίσβη
Η κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού δεν αντέχει άλλη ρύπανση. Τα νερά ανανεώνονται μια φορά κάθε χρόνο. Ο κόλπος απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή.
Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Κορινθιακό!
Κυριακή 24/2/2008 συναντιόμαστε στη γέφυρα του Ρίο
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Δεσφίνας (ν. Φωκίδας)-Κινήσεις πολιτών και φορείς του ν. Αχαΐας-Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου ?ΑΛΚΥΩΝ?-Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον-Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας)- Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Κορινθιακό!
Κυριακή 24/2/2008 συναντιόμαστε στη γέφυρα του Ρίο
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Δεσφίνας (ν. Φωκίδας)-Κινήσεις πολιτών και φορείς του ν. Αχαΐας-Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου ?ΑΛΚΥΩΝ?-Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον-Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας)- Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
-----
Οι ενεργοί πολίτες συντονίζουν τη δράση τους για τη σωτηρία του Κορινθιακού
Για όλους εμάς, που έχουμε συνδέσει τη ζωή μας με τις περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, το 2008 ήρθε χωρίς να έχει γίνει καμία θεσμική παρέμβαση για τα χρόνια προβλήματα της θάλασσάς μας. Για μια ακόμη χρονιά το πάγιο αίτημα των παράκτιων δήμων για το σταμάτημα της υπεραλίευσης με τα συρόμενα εργαλεία, δεν ικανοποιήθηκε και από αυτήν την κυβέρνηση. Την ίδια τύχη είχε και το αίτημα φορέων, συλλόγων, συνδέσμου ΟΤΑ, διεθνών οργανώσεων κ.λ.π. προς το Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης για την δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στον Κορινθιακό, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 1967/2006, που υποχρεώνει την Ελλάδα να δηλώσει θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τους φορείς διαχείρισής τους, έως την 31/12/2007.
Εκείνο, όμως, που κάνει εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση, σήμερα, είναι μια σειρά από νέες δραστηριότητες, με βαριές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και, κατ? επέκταση, στην ίδια την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Δραστηριότητες που υλοποιούνται και στις παράκτιες περιοχές, αλλά και στη εγγύς ενδοχώρα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με άμεση επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον και την ποιότητα της ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού.
Ποιο είναι το σημερινό και το αυριανό πρόσωπο της περιοχής
Τα παλιά προβλήματα παραμένουν και οξύνονται
* Οι εγκαταστάσεις της αλουμίνας και του αλουμινίου, στον κόλπο της Αντίκυρας, συνεχίζουν τη λειτουργία τους παράγοντας 750.000 τόνους κόκκινης λάσπης το χρόνο. Αυτή, κατά το μέρος που θα συνεχίσει να αποτίθεται στη θάλασσα, θα μεγεθύνει το χρόνιο πρόβλημα της αλλοίωσης τεράστιων εκτάσεων του βυθού του Κορινθιακού, ενώ θα συνεχίζουν τα βαρέα μέταλλα να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.
* Η υπεραλίευση, ειδικά με τα συρόμενα εργαλεία, έχει συμπιέσει ασφυκτικά την αλιευτική δραστηριότητα των επαγγελματιών της περιοχής και έχει κάνει δυσοίωνο το μέλλον της.
* Οι αμμοληψίες και η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού και αλλοιώνουν το φυσικό παράκτιο περιβάλλον.
* Συνεχίζει να λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Θίσβης, χωρίς καμία αδειοδότηση και συμμόρφωση στους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς.
* Ακριβώς δίπλα, λειτουργεί η "Σωληνουργεία Κορίνθου", σε έκταση της Βιομηχανικής περιοχής Θίσβης, που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει κανένα από τα έργα υποδομής της περιβαλλοντικής αδειοδότησής της του 2004.
* Στη νότια ακτή, η νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής και οι κατασκευαστικές εταιρείες έρχονται να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό, έχοντας σαν μοναδικό στόχο την μετατροπή του τόπου σε χώρο εξοχικής κατοικίας, βάσει του πολύ κερδοφόρου μοντέλου της εκτατικής αστικοποίησης.
Νέες τεράστιες ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις σε Αντίκυρα και Θίσβη
Στον κόλπο της Αντίκυρας είναι έτοιμη να λειτουργήσει μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 334 MW και σχεδιάζεται και δεύτερη 412 MW, με φυσικό αέριο. Επιδιώκεται να κατασκευαστεί και τρίτη μονάδα 600 MW, με καύσιμο λιθάνθρακα. Ποιές θα είναι οι συνέπειες; Προσθήκη τεράστιων ποσοτήτων αέριων ρύπων (υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου), ιπτάμενη τέφρα με βαρέα και ραδιενεργά μέταλλα, 250.000 τόνοι το χρόνο τέφρας και γύψου για τοπική απόθεση, μόνιμη επιφανειακή απόθεση 750.000 τόνων άνθρακα, υπερθέρμανση τεράστιων ποσοτήτων θαλασσινού νερού για τη ψύξη των εγκαταστάσεων, νέες τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις, πολλαπλασιασμός των θαλάσσιων μεταφορών από "καρβουνάδικα", χωρητικότητας 40.000 έως 120.000 τόνων.
Η κόκκινη λάσπη του εργοστασίου αλουμίνας θα αποτίθεται σταδιακά στη ξηρά. Καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεσή της, θα έχουμε το φαινόμενο του κόκκινου νέφους και, στην πράξη, θα έχει μεταφερθεί το πρόβλημα από τη θάλασσα στον αέρα. Αναμένεται και η μερική συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Υλοποιείται σχέδιο πλήρους βιομηχανοποίησης της Βοιωτίας που, ουσιαστικά σημαίνει την ενοποίηση του βιομηχανικού χώρου Χαλκίδας - Οινοφύτων - Θήβας με τη βιομηχανική περιοχή Θίσβης και με ένα ασφυκτικά διογκωμένο βιομηχανικό πόλο στην Αντίκυρα. Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, πλήρη αποκοπή της Βοιωτίας από τον Κορινθιακό.
Στη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης σχεδιάζεται μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 420 MW, με φυσικό αέριο και εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων, ορισμένες από τις οποίες ενοχοποιούνται για τη ρύπανση του Ασωπού με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
Η επέκταση του παράνομου λιμανιού της Θίσβης, η κατασκευή τεράστιου οδικού δικτύου Θήβας - Θίσβης και εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής Οινοφύτων - Θίσβης προϊδεάζει για το μέγεθος των νέων θαλάσσιων μεταφορών, διαμέσου του Κορινθιακού κόλπου.
Οργασμός ενεργειακών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή
* Στην Αιτωλοακαρνανία, με τη μόνιμη απειλή του τεράστιου περιβαλλοντικού εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου, σχεδιάζεται μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 600 MW, με λιθάνθρακα.
* Στη Βοιωτία σχεδιάζονται, και κάποιες έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, άλλες 6 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1.690 MW.
* 'Ολα αυτά, μέσα σε ένα γενικό οργασμό κατασκευής σε όλη την Ελλάδα μονάδων, από εταιρείες που ελέγχουν το χώρο της ενέργειας στην Ευρώπη, και ο στόχος τους δεν είναι να ηλεκτροδοτήσουν τον τόπο μας ή έστω τη χώρα, αλλά να "παίξουν" στην τεράστια αγορά της Ν.Α. Ευρώπης, στηρίζοντας την πρακτική της συνεχούς δημιουργίας αναγκών. 'Οπου, λοιπόν, βρίσκουν "μπόσικες" τις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζουν μονάδες σείοντας τον μπαμπούλα του black-out... Παίζουν όμως εν ου παικτοίς. Γιατί στο τέλος οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς.
Τι σημαίνουν όλα αυτά
Ο Κορινθιακός έχει βρεθεί στη μέγγενη ενός ενεργειακού και βιομηχανικού κλοιού, που απειλεί να του προκαλέσει ασφυξία. Οδηγείται σε μια βίαιη αλλοίωση της φυσικής και παραγωγικής φυσιογνωμίας του. Συμπιέζονται οι τομείς της ήπιας παραγωγικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας (γεωργικής, τουριστικής, αλιευτικής, κτηνοτροφικής), κάτω από το βάρος μιας επιβαλλόμενης "ανάπτυξης", ξένης προς τα πραγματικά, μακροπρόθεσμα συμφέροντα των τοπικών μας κοινωνιών. Μιας "ανάπτυξης" που διαστρεβλώνει την αειφορία σε αει-χρηματο-φορία.
Αντιστεκόμαστε σε κάθε νέα ρυπογόνα δραστηριότητα, γιατί:
* Θέλουμε τον Κορινθιακό πηγή ζωής και αξιοποιήσιμο συστατικό μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας.
* Είμαστε αντίθετοι στην υπερσυγκέντρωση και το γιγαντισμό των εγκαταστάσεων, για χάρη της εξυπηρέτησης της υδροκέφαλης πρωτεύουσας και του εύκολου κέρδους.
* Δεν δεχόμαστε τη λογική ότι για να ζήσει μια περιοχή πρέπει να καταστραφεί μια άλλη.
* Απορρίπτουμε το ενεργειακό μοντέλο της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης. Δίνουμε τεράστια σημασία σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, στη βελτίωση των παλιών ρυπογόνων μονάδων και την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Υιοθετούμε την ανάγκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στην ικανοποίηση τοπικών αναγκών, που δεν θα δημιουργούν νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.
* Διεκδικούμε ενεργό συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό και όχι παθητικό ρόλο σε από τα πάνω σχεδιασμούς, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να νομιμοποιούν την επιχειρηματική ασυδοσία.
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, θεωρήσαμε αναγκαίο, σε αυτό το οριακό σημείο που βρισκόμαστε, να ενώσουμε τις δυνάμεις των ενεργών πολιτών και να συντονίσουμε το βήμα μας σε μια κοινή δράση για το μέλλον αυτής της περιοχής. Για να μπορέσουμε να δώσουμε, με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο, το στίγμα των πραγματικών διαθέσεων των τοπικών κοινωνιών μας.
Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να δράσουν. Όταν θέτουμε στόχους και αγωνιζόμαστε οργανωμένα και μαζικά, τους πετυχαίνουμε. Θυμηθείτε το 1978, όταν και πάλι ο Κορινθιακός περνούσε δύσκολες ώρες. Σχεδιαζόταν τότε να εγκατασταθούν εδώ αρκετές ρυπογόνες βιομηχανίες, αλλά οι συντονισμένες προσπάθειες συλλόγων και πολιτών έπεισαν την πολιτεία και απέτρεψαν την καταστροφή.
Το ποίημα του Τάκη Μιχόπουλου, που μοιράστηκε στον Ελαιώνα Αιγιαλείας τον Ιούνιο του 1978 και έγινε σημαία του επιτυχημένου αγώνα που δόθηκε τότε για τη σωτηρία του Κορινθιακού, είναι πάλι επίκαιρο και δείχνει το δρόμο.
Μποδάτε τους!
Το γαλανό σκοτώνουν
ξάγναντο στην αυλή μας
Σκοτώνουν τ' άχραντο νερό
παίζουνε τη ζωή μας.
Μποδάτε τους!
Μποδάτε τ' ασυλλόιστο
που πάει να πέσει ασκέρι
Μποδάτε το που σύγνεφο
θανατερό θα φέρει.
28.1.2008
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Δεσφίνας (ν. Φωκίδας)
Κινήσεις πολιτών και φορείς του ν. Αχαΐας
Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου, "ΑΛΚΥΩΝ"
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον
Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας)
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
...........................
Acheloos.net / 10.2.2008
www.acheloos.net/nea/012.shtml
|