Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
http://www.ecocity.gr Bookmark Detail 
GreenRoofs.gr Bookmark Detail 
Greenmed Bookmark Detail 
«Σήμα κινδύνου» για τον καρκινογόνο αμίαντο PDF E-mail
10.03.09

amiantos-tvxs2Πηγή: http://www.tvxs.gr/v6881

Άλυτο πρόβλημα παραμένει η ύπαρξη αμίαντου σε περισσότερα από 180 σχολεία στη χώρα, καθώς και σε εκατοντάδες νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και εργοστάσια. Ο αμίαντος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καρκινογόνος ουσία, που συχνά επιφέρει το θάνατο σε άτομα που εκτίθενται μακροχρόνια σε αυτήν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», παρά το γεγονός ότι έχει πάψει να χρησιμοποιείται αμίαντος στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 εκατ. τόνοι παραμένουν «κρυμμένοι» σε διάφορες κατασκευές.

Ετσι, αμίαντος υπάρχει ακόμη και σήμερα σε κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά τη δεκαετία του ‘50, όπως εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία, πλοία, φρένα αυτοκινήτων κ.λπ. Οπως εξηγεί και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, το υλικό «βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά κτίρια και πλοία, αλλά δεν έχει προχωρήσει μια διαδικασία για την ολοκληρωμένη καταγραφή και απομάκρυνσή του».

Ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σε ευρεία κλίμακα, καθώς είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες και διαθέτει τεράστια αντοχή. Η μόνωση σε οικοδομές, λέβητες, σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, πλοία, υπόστεγα και φρένα αυτοκινήτων είναι ορισμένες μόνο από τις ποικίλες χρήσεις του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, διότι το υλικό παραμένει «ανενεργό» και δεν προκαλεί προβλήματα. «Είναι δυνητικά επικίνδυνο για όσους χρησιμοποιούν κτίρια με αμίαντο, όταν προκαλούνται φθορές ή γίνονται νέες κατασκευές και δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί χωρίς να προκαλέσει κάποια ρύπανση», λέει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του Δημόκριτου, κ. Αναστάσιος Τραυλός.

Ετσι, όταν γίνονται εκτεταμένες εργασίες ή και κατεδάφιση των κτιρίων στην κατασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί αμίαντος, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις αμιαντούχες ίνες που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Οι ίνες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, γιατί ούτε φθείρονται ούτε καταστρέφονται και μεταφέρονται με τον αέρα. Ακόμη και μία ίνα όταν εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα είναι σε θέση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ήδη από το 2004 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων άρχισε να απομακρύνει το υλικό από 780 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, αν και κατά καιρούς εντοπίζονται νέα σχολεία που προστίθενται στη λίστα. «Τα τελευταία 30 χρόνια είχαν ξεχάσει τον αμίαντο και τα προβλήματα που προκαλεί. Τουλάχιστον σήμερα έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε το υλικό προληπτικά από 600 σχολεία», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, κ. Παναγιώτης Παταργιάς. Παρόλα αυτά, το κόστος για την απομάκρυνση του αμιάντου είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς οι ποσότητες μεταφέρονται στο εξωτερικό και υπολογίζεται ότι κάθε τόνος στοιχίζει από 1.500 έως 2.000 ευρώ.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen