Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
http://www.ecocity.gr Bookmark Detail 
GreenRoofs.gr Bookmark Detail 
Greenmed Bookmark Detail 
Αν ξέραμε τι τρώμε: Ανησυχητικά νέα, για ασπροπάρηδες και όχι μόνον PDF E-mail
10.03.09

09.03.09

Πηγή: http://www.wild-anima.gr/
neophron_percnopterus_opt
Ασπροπάρης (Νeophron percnopterus), ο μικρότερος Ευρωπαϊκός γύπας.
(Η φωτ είναι δημοσιευμένη εδώ ).
Αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπαρασιτικά φάρμακα βρέθηκαν σε από ασπροπάρηδες, όπως ανακοίνωσε η BSPB (Bulgarian Society for the Protection of Birds/ Βουλγαρική Εταιρία για την Προστασία των Πουλιών).

Η BSPB διεξήγε τοξικολογική μελέτη σε 15 νεαρούς ασπροπάρηδες, με στόχο να αποκαλυφθούν και να διευκρινιστούν οι λόγοι της ραγδαίας μείωσης του είδους στη χώρα.

Ελήφθησαν δείγματα από το αίμα, τα μάτια, τον λαιμό και κλοάκη (αμάρα) και αναλύθηκαν από το Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών, στην Ισπανία. Οι αναλύσεις είναι πολύ ανησυχητικές όσον αφορά στην υγεία των πουλιών. Σημειώνεται ισχυρή παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, ειδικότερα από πουλερικά και περιστέρια (νόσο του Gumboro, σαλμονέλα, τριχομονάδες, ευλογιά).
Αρκετά άτομα νοσούν, όπως έδειξαν οι ορολογικές εξετάσεις (αντισώματα στο πλάσμα του αίματος). Σε τρία πουλιά βρέθηκαν αντιβιοτικά (οξυτετρακυκλινες-αμοξυκυκλίνη) και σε κάποια μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (φλουμιξίνη) και αντιπαρασιτικά (φεμπενταζόλη), προερχόμενα από εκτρεφόμενα ζώα. Υπάρχει επίσης πρόβλημα με βαρέα μέταλλα (μόλυβδο και κάδμιο, ένα άτομο παρουσίασε σχεδόν θανατηφόρα επίπεδα μολύβδου). Η ανάλυση δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των πουλιών αυτών είναι πολύ εξασθενημένο, πολύ περισσότερο από εκείνο πουλιών στην Ισπανία χωρίς αντιβιοτικά (ανοσοκατεσταλμένο), γεγονός που δείχνει επίδραση των κτηνιατρικών φαρμάκων, ασθένεια και πιθανότατα χαμηλή γενετική μετάλλαξη. Η διαρκής έκθεση σε αντιβιοτικά, τα οποία απορροφώνται μέσω της κατανάλωσης ζώων που είχαν λάβει θεραπείες, καταστρέφει το συκώτι και τα νεφρά και κατ’ επέκτασιν, μέσω της πρόσληψης και του πολλαπλασιασμού παθογόνων μικροοργανισμών που σχετίζονται με την εξάντληση των λεμφοειδών οργάνων, αυξάνει δυνητικά το ποσοστό θνησιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες απειλές για τον πληθυσμό των Ασπροπάρηδων εντοπίστηκαν μόνο σε νεαρά άτομα ενώ η κατάσταση των ενηλίκων, τα οποία είναι πολύ περισσότερο σημαντικά για τον πληθυσμό, παραμένει ακόμη άγνωστη, οπότε και το πλήρες εύρος του προβλήματος μόλις αρχίζει να αποκαλύπτεται.

Ο ρυθμός μείωσης του είδους στη Βουλγαρία είναι υψηλός και προβλέπει την εξαφάνιση του είδους πολύ σύντομα (μείωση 39% από το 2003 στο 2008, από 57 στα 35 ζευγάρια).

Πριν λίγα μόλις χρόνια, οι έρευνες απέδειξαν ότι οι γύπες στην Ινδία, και ειδικότερα ο Gyps bengalensis, μειώθηκαν σε τρομακτικό βαθμό εξ αιτίας ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, της δικλοφενάκης, που οι Ινδοί χρησιμοποιούσαν ευρέως για την ανακούφιση των πόνων των μεγάλων θηλαστικών.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη δει τέτοιες έρευνες, παρ’ ότι τα μεγάλα αρπακτικά μειώνονται επίσης με ραγδαίους ρυθμούς. Τίθεται όμως επίσης το ερώτημα, πόσα κατάλοιπα αντιβιοτικών, αντιφλεγμονωδών και άλλων φαρμάκων κουβαλάμε όσοι από εμάς είμαστε λιγότερο ή περισσότερο κρεοφάγοι…

( Πληροφορίες από το http://bspb.org/show/1072-33)

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
 
Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen