Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Μάρτιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
http://www.ecocity.gr Bookmark Detail 
GreenRoofs.gr Bookmark Detail 
Greenmed Bookmark Detail 
Governance of Water Bookmark Detail 
http://www.arcenviro.gr/ Bookmark Detail 
“ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” να σώσουμε το περιβάλλον PDF E-mail
25.02.09

helmepakidsΠηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ


Happy Birthday της Παιδικής HELMEPA για τα  15 χρόνια λειτουργίας της

Το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Παιδική HELMEPA” μαζί με τους πρωταγωνιστές του, τα 48.000 παιδιά και τους 1.800 εθελοντές δασκάλους απ’ όλη την Ελλάδα, γιόρτασε τα 15a του γενέθλια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου και συμπαρουσιαστές της νέα και παλιά μέλη από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε μια μοναδική “ζωντανή εκπομπή” για τα 15α γενέθλια της Παιδικής HELMEPA. Φωνάζοντας “Όλοι Μαζί Μπορούμε” τα παιδιά άνοιξαν την εκπομπή και πριν καλέσουν στη σκηνή τους φιλοξενούμενους, αναφέρθηκαν σε κύριες δραστηριότητες τους όπως καθαρισμοί και υιοθέτηση παραλιών και παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρώτος καλεσμένος ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος χαιρετίζοντας το έργο των παιδιών είπε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το περιβάλλον. “Παρά τα βήματα που έχουν γίνει”, συνέχισε, “η Ελλάδα υστερεί συγκριτικά με άλλες χώρες στην περιβαλλοντική συνείδηση, την οικολογική ευαισθησία και τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον”. Και κλείνοντας, δήλωσε πως “Όλοι μαζί πραγματικά μπορούμε με καλύτερη περιβαλλοντική αγωγή μέσα σε μια ανοιχτή συμμετοχική κοινωνία όπου ο πολίτης είναι ενεργός και υπεύθυνος“.

“Εύχομαι καλό κουράγιο σε όλους και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παιδιά να γίνονται μέλη της Παιδικής HELMEPA” είπε στο μήνυμα του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάσης Παπαληγούρας που συμπλήρωσε με την προτροπή “Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου ότι δεν κληρονομήσαμε το περιβάλλον από τους γονείς μας αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας”.

Παρών στην εκπομπή ήταν ο κ. Ιωάννης Τζωάννος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που εκπροσωπώντας το ΥΕΝ, είπε “η HELMEPA και η Παιδική HELMEPA μας κάνουν όλους υπερήφανους, γιατί είναι δημιουργήματα του κόσμου της ναυτιλίας μας και αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία αφού έγιναν όταν δεν ήταν ακόμα μόδα η προστασία του περιβάλλοντος. Με την ίδρυση αντίστοιχων οργανώσεων από τη HELMEPA και την Παιδική HELMEPA σε άλλες χώρες η Ελλάδα προβάλλεται στο εξωτερικό και ο κόσμος της ναυτιλίας μας αποδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής ”.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας συνεχάρη τα παιδιά της Παιδικής HELMEPA και όλους τους συντελεστές τονίζοντας πως είναι ευχάριστο να υπάρχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και μάλιστα αυτές που ενώνουν παιδιά και μεγάλους με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. “Μακάρι”, πρόσθεσε, “να βοηθήσουν και οι πολίτες για να κρατήσουμε το περιβάλλον μας καθαρό γιατί ανεξάρτητα από πολιτικούς και κυβερνήσεις, αποδεικνύεται πως χρειαζόμαστε περισσότερη παιδεία και κοινωνική συνεργασία.”

Οι παρουσιαστές κάλεσαν ακόμα στη σκηνή τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα παιδιά έχουν πολύ πιο μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία από τους μεγάλους. Δίνουν το παράδειγμα σε όλους και επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς στους γονείς.

Στη συνέχεια οι Δρ. Μιχάλης Ιερείδης της CYMEPA στην Κύπρο, Levent Ballar της TURMEPA στην Τουρκία, και Chris Bastis και Antony Backos της NAMEPA στην Αμερική, μίλησαν για τα αντίστοιχα προγράμματα στις χώρες τους, ευχαρίστησαν τη HELMEPA για την πρωτοβουλία ίδρυσης και άλλων εθνικών ενώσεων MEPAs και ευχήθηκαν επιτυχία στα παιδιά της Παιδικής HELMEPA.

Ο εκπρόσωπος του Lloyd’s Register Educational Trust Michael Franklin πήρε μέρος στην εκπομπή αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ο Οργανισμός του συμβάλλει στο έργο της Παιδικής HELMEPA της οποίας τις πρωτοβουλίες πολλοί θαυμάζουν στο χώρο της διεθνούς ναυτιλίας.

Η παρουσιάστρια διάβασε απόσπασμα του συγχαρητήριου μηνύματος της κας Ρόδη Κράτσα, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, καθισμένος ανάμεσα στα παιδιά, αναφέρθηκε στον Γιώργο Λιβανό, εμπνευστή της HELMEPA και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο, τους πλοιοκτήτες και ναυτικούς μέλη της HELMEPA καθώς και τα παρευρισκόμενα ιδρυτικά μέλη Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, Παύλο Ιωαννίδη και Δρα Μαθιό Δ. Λω. Εξέφρασε την αγάπη και το θαυμασμό του για τη δουλειά που κάνουν τα παιδιά και δήλωσε χαρακτηριστικά πως “αν τους δείξουμε εμπιστοσύνη και τους δώσουμε ευθύνη, τότε τα παιδιά κάνουν θαύματα με τη φαντασία και το δυναμισμό που τα διακρίνουν”.

Ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA κ. Δημήτρης Μητσάτσος μίλησε για το ξεκίνημα της Παιδικής HELMEPA δίνοντας στην εκπομπή και τον τίτλο “Ευχαριστούμε τα παιδιά στην Ελλάδα που μας δείχνουν το δρόμο”. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Παιδικής HELMEPA για τον ίδιο προσωπικά, ήταν τότε που παιδιά μέλη από TURMEPA και HELMEPA καθάρισαν μαζί ακτές στην Ελλάδα και την Τουρκία.  “Εύχομαι” είπε κλείνοντας “η συμβολική αυτή δράση των παιδιών να βοηθήσει στην εδραίωση αλληλοκατανόησης και ειρηνικού μέλλοντος στην περιοχή μας”.

Την εκπομπή έκλεισε ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που με απλά λόγια μίλησε για το περιβάλλον και τις απειλές που δέχεται και που οδήγησαν στις κλιματικές αλλαγές που ζούμε σήμερα και απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών.

Την εκδήλωση που παρακολούθησαν λειτουργοί τομέων της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και πλήθος μελών της HELMEPA, τίμησε με την παρουσία της η πρώην Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Σχετικά με την Παιδική HELMEPA

Η Παιδική HELMEPA εδώ και 15 χρόνια δίνει στα μικρά παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση που θα τα βοηθήσει να γίνουν οι υπεύθυνοι αυριανοί πολίτες της χώρας μας.

Η ιστορία αρχίζει το 1983, όταν η HELMEPA συνεργάζεται με δημοτικά σχολεία για να επισκεφθούν τις εκθέσεις της. Για 10 χρόνια, ένα σύνολο 150.000 μαθητών μαθαίνουν στις εκθέσεις της ΗΕLMEPA για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την αρνητική επίδραση του σ΄ αυτό. Ήταν παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών που τώρα είναι 30 έως 37 και ίσως έχουν δικά τους παιδιά.

Το έργο της Παιδικής HELMEPA έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από την Ακαδημία Αθηνών, τα Ηνωμένα Έθνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

http://www.helmepajunior.gr/

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 6130620
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen