πηγή: Πρώτο Θέμα 12-12-2008
http://protothema.gr/content-perivallon.php?id=19887
Με εκπτώσεις και συμβιβασμούς, που οδηγούν σε χαλάρωση των μέτρων για τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που προτάσσουν την συγκυρία της πιστωτικής κρίσης για να μην περιορίσουν την εξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και για να προστατεύσουν τις εθνικές τους ρυπογόνες βιομηχανίες, έπεσε η αυλαία στη διάσκεψη κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ εμμένει στον αρχικό στόχο για μείωση 20% των εκπομπών ρύπων έως 2020, ανυποχώρητες όμως στις θέσεις τους εμφανίστηκαν και χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Γαλλία που επιμένουν ότι πρέπει να περιοριστούν οι «υψηλοί» στόχοι, λόγω της κρίσης.
Το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο κοινοτικός Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος από το Πόζναν που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές, υπογράμμισε ότι «το νερό που βάζει στο κρασί της» η ΕΕ για ορισμένες χώρες θα στερήσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τον «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Δριμεία κριτική για το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο ασκούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, η οποία χαρακτήρισε πλασματικές τις μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος τη Ευρώπης για πλήρη δημοπράτηση των ρύπων από το 2013 δεν επιτεύχθηκε.
«Δυστυχώς η Ευρώπη μετατράπηκε σε έρμαιο των προθέσεων της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και κρύφτηκε πίσω από το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την ώρα που ο πλανήτης τη χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Σχολιάζοντας το «Πακέτο για την Ενέργεια» η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι:
- Τα 2/3 της προβλεπόμενης μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 ουσιαστικά είναι πλασματικά αφού αφορούν στην αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης και όχι σε πραγματική μείωση εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Για ορισμένες χώρες μάλιστα η πλασματική μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη!
- Το 70% των δικαιωμάτων ρύπανσης στην ηλεκτροπαραγωγή στην Πολωνία και τα Βαλτικά κράτη θα κατανέμονται δωρεάν από το 2013 (με σταδιακή μείωση ως το 2020), αντί της αρχικά προτεινόμενης πλήρους δημοπράτησης.
- Το 95% των δικαιωμάτων ρύπανσης για την υπόλοιπη – εκτός ηλεκτροπαραγωγής - βιομηχανία (όπως τσιμεντοβιομηχανία, παραγωγή χάλυβα), θα κατανέμονται δωρεάν.
- Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν σε ποσοστό 15% την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων, από χρήματα που προέρχονται από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπανσης. Ταυτόχρονα δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στην υποχρεωτική οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων κρατών.
(0) |